Apie kelias paskutiniu metu perskaitytas knygas. Kai kurias jų gal net metinėje ataskaitoje minėjau, bet, bala nematė, pasikartosiu.
L. Ulickaja ,,Danielis Štainas, vertėjas" jau senokai aptarta ir išgirta knyga. Patiko ji ir man, pretendavo tapti, jei ne praėjusių, tai šių metų, knyga, nors jau dabar matau, kad įspūdis išblės. Jeigu atvirai, religija nėra mano aistra, tad puslapius apie teologinius klausimus skaičiau dantis sukandus ir iš paskutiniųjų bandydama susikaupti. Bet turbūt ne religija ir buvo svarbiausia. Tikros vertybės nepaklūsta nei religijai, nei geografijai, ir tai įrodo Danieliaus asmenybė. Įdomus jo gyvenimas, labai patiko įvairių problemų sprendimas. Ir dar manau, kad autorė labai neapsiriko įdėdama tas dalis apie kūrybos procesą, ypač pabaigoje, kai Štaino paveikslas darėsi saldokas. Bet ką aš čia kalbu..., visos skaitė, aptarė, taigi tiek.
Tęsiant rusų literatūros ir vertėjų temą,
V. Šiškin ,,Veneros plaukas", kurios nedrįsau įrašyti prie perskaitytų, nes tikrai ne visą perskaičiau. Su šiuo autoriumi keistas santykis. Kad autorius talentingas, tai aišku kaip dukart du. Bet aš jo negaliu skaityti... ,,Paprasto siužeto", žadėto anotacijoje, neperpratau iki galo, bet ne tai. Detalės, epizodai - tokie tikroviški, kad įstringa ilgam (tikiuosi, ne visam gyvenimui), bet jie tokie įtaigūs, tikroviški kaip šukės, į kurias skaudžiai susipjaustai. Juolab, kad knygos pradžioje vertėjas klausydamasis melagingų istorijų, mąsto, kad vis tiek, jei ne tam, tai kitam tai atsitiko. ,,Laiškų knygą" irgi buvo sunku skaityti, bet dar dar...gal sujautrėjau, kad šitos niekaip negaliu pabaigti, nors verta ji nžn kiek L. Mačiau, kai kas skaitė, patiko, ar nesivaidena košmarai?
Na, ir lengvoji artilerija
I. Aljende ,,Žaidimas su mirtimi" - skaičiau ir juokiausi. Nepritinka autorei detektyvai, tikrai ne. Nuo pasakotojos talento nepabėgsi, tad antraeiliai veikiantys asmenys buvo įdomesni už nusikaltimus, o kai autorė susigriebdavo ir imdavo detaliai aprašinėti sudarkytus kūnus, imdavo juokas. Bent man taip atrodė.
L. Riley ,,Levandų sodas" literatūrinės vertės turi tiek, kiek savaitinis žurnalas. Sumiksuotos kelios nenusibostančios pasakos, bet.... kaip buvo gera skaityti
Tik nereikia pasakoti, kad gyvenimas per trumpas, kad tokių knygų nereikia skaityti. Be jokios ironijos sakau, skaičiau ir ilsėjausi.