Pasidalinsiu šiek tiek savo įspūdžiais/mintimis. Tėtei, kaip minėjau 2st. plaučių vėžys, ir šlapimo pūslėje regis piktybinis sėdi. Džiaugiausi, kad tėtė taip ramiai sutiko žinią, bet matyt kuo toliau, tuo susitaikyti sunkiau. Jis taip tikėjosi, kad jį operuos (plaučius). Visi laukėm. Kažkaip apsipratom su numatyta schema operacija ir chemija. Bet pirmadienį gydytojų konsiliumas nusprendė, kad dėl silpnos širdies ir dėl to, kad tektų pašalinti beveik visą plautį - operuoti negalima. Išleido chemoterapijai ir švitinimui. Tėtei tai buvo smūgis. Aš irgi tuo metu vargiai suvokiau situaciją, taip buvo netikėta. Bet kai nuėjome į spindulinės terapijos skyrių, radiologės (bendravome su dviem gydytojom) labai kažkaip emociškai pataisė reikalą. Gal savo dėmesiu. Gal tuo, kad daug klausinėjo, vis tikslinosi ar supratom, aiškino, rodė kompe kaip atrodo plaučiai. Buvau sužavėta, gal dėl to kad iki to gydytojai buvo itin mažakalbiai. Jauteisi kaltas, kad klausi. Ir jautiesi durnas, kad nežinai. Na žodžiu. Šiandien girdėjau kaip viena iš gydytojų kalbėjo su pacientu telefonu - iš pradžių pamaniau, kad sūnus jai skambina. Po to tik suvokiau, kad pacientas dėl gydymo. Tokie dalykai kažkaip labai ryškiai geri pasirodo visų juodumų spalvoje...
Tėtė ėmė kosėti kraujais. Kaip suprantu, jo auglys turi irimo ertmę, ir nors internete nelabai ką radau, kaip suprantu tai negerai. Irti auglys gali ir chemoterapijos metu, ir tada duota kažkokių vaistų, ai ne ką ten supratau... Bet kadangi jis yra ir be chemoterapijos tai niekaip neatsikratau minties, kad negerai čia. Gavome vaistų dėl kraujavimo sustabdymo, bet gydytojos perspėjimas jei atiskosėtų daugiau nei šaukšteliu kraujo - dumti į ligoninę su greituke, oi kaip nuskambėjo negerai. Ar kas esate su tuo susidūrę - auglio irimu ar kraujavimu iš plaučių kosint? Ir dabar tokios mintys kirba - jei tėtės širdukė per silpna operacijai, tai kaip galima teigti, kad ji atlaikys chemoterapijas? Jei auglys neoperuotinas, tai chemoterapija ir švitinimas jį tik pristabdys, bet man taip baisu, kad tėtė už pratemptą laiką užsimokės didelę kainą. Bet ar ta kaina per didelė, ar man čia spręsti... Ir kuo toliau, tuo mintys juoduoja. Iš pradžių bijojau, kad tėtė nepasveiks, po to - kad nepakels chemoterapijų, o dabar, kai jam blogėja, o mes dar neturime net gydymo, man baisu, kad mes ir chemoterapijų nesulauksim. Kaip[ tas mintis pašviesint. Nesu tikinti giliai, nesiseka melstis ar ieškoti paguodos tikėjime, medituoti nesigauna, tuščia galvoje ir tiek, bandau su tėte būti linksma, pasakoti apie jam įdomius dalykus, džiaugtis kasdieninėmis smulkmenmis - ar matėt koks šiandien oras pavasariu kvepiantis?- bet kartais bijau, kad jį tik suerzinsiu. Žinau, kad didžiausias jo noras dabar - pasijusti geriau, nebekosėti ir bent vieną naktį išsimiegoti. O visą kitą, suprask ir vėžį, jo žodžiais tariant, ištverti galima.
Žinau, kad nepasiduosim. Daug būsim kartu. Aš jam pasakosiu apie žvaigždynus ir viską, ką išgirsiu per kursus (tėtė mėgsta astronomiją, užsirašiau net į kelis internetinius kursus ta tema, taip noriu jam tiek daug papasakoti), lydėsiu į švitinimą ir chemiją kai tik galėsiu, pasakosiu apie perskaitytas knygas ir nešiu jam daug knygų, jei tik norės skaityti, diskutuosim filosofuosim ir rengsim sąmokslo teorijas. Žinau, kad taip bus, bet tarp žinojimo ir tikėjimo dabar tokia praraja. Ot būsena....
Merygtės, patariau jam pagurkšnoti granatų sulčių. Nežinau, iš lempos patariau. Tiesiog suvedžiau kraujavimą ir granatų sultis (na, kraują tirštinančios ir panašiai). Žinau, kad tėtė nepiktnaudžiaus, gers po taurelę į dieną, kaip vaistą, tikiuosi nepatariau į kitus vartus.... Bet kaip suspindo jo akys, kai pasakiau. Jam taip reikia tikėjimo, kad jis gydosi. Gal rasiu dar tokių mažų tikėjimą stiprinančių dalykų. Kad jis ir pats imtų tikėti, jog ne nurašytas yra.
Apkabinu jus visas.