QUOTE(Ute @ 2015 01 21, 07:42)
Šiuo atveju visiškai nepritarsiu mokytojai. Pas mus visuomenė dar yra linkusi atmesti kitokius vaikus (nereikia įvaikintų ar globojamų, užtenka negalios ar dar ko kito). Atmetami ir kitaip mąstantys. Taip, kad tai nėra tik pripratimo reikalas. Tai yra ir pakankamai nesubrendusio, dažnai sudirginto vaiko įstūmimas į dar sudėtingesnę situaciją.
Manau, kad pirmiausia visuomenei (vaiko atveju tai darželis ar mokyklai) reikia mokytis priimti ir palaikyti kitokius vaikus visomis prasmėmis. Kai vaikas yra palaikančioje bendruomenėje, tada jis gali joje mokytis tvarkytis su tomis situacijomis.
Turbūt darausi vis mažiau kategoriška. Aš nesakiau, kad iš esmės pritariu mokytojai, bet jos norą adaptuoti visus prie visų suvokiu. Tai man nepatinka (norėtųsi, kad mokytojai priimtų kitokius vaikus, kad kartais bent pajudintų smegenis, daugiau skaitytų psichologinių knygų ar pan.), bet dalis tiesos tame yra - žmogui vis tiek teks gyventi visuomenėje ir daugiau ar mažiau prie jos prisitaikyti.
Aš pati, turėdama sveikatos problemų, mokydamasi mokykloje nejutau jokio mokytojų atmetimo, tik palaikymą. Tiesą sakant, draugams tai buvo dzin - arba aš prisitaikydavau prie jų, arba buvau viena. Todėl jei norėjau būti su jais man teko mokytis nesiskųsti ir neieškoti sau išskirtinės padėties. Aukos rolės niekada nemėgau, todėl niekam savo savijauta nesiskundžiau. Bet labai gerai žinau, kaip galima manipuliuoti savo išskirtinumu..
Nežinau ar egzistuoja tie idealistiniai modeliai, kur visi vieni kitus palaiko, kuriuose dirba tik supratingi pedagogai, vaikai niekada nieko nepašiepia...
Aš kalbuosi su sūnum, aiškinu jam, kad mokytojai irgi žmonės, kad jie gali klysti, kad pasaulyje ne viskas yra tobula taip kaip mes visi norėtumėm. Todėl mes patys turime mokytis jame gyventi. Dar mano gyvenime 100% veikia posakis: kaip pašauksi, taip atsilieps. Na, pabandyk nusišypsoti mokytojai, paprašyk, jei tau kažkas netinka ir tikrai nuoširdžiai tikiu, kad sulauksi pagalbos. Aš visada sulaukiu, nes einu atvira širdimi, o ne reikalavimais nešina...