QUOTE(Paragintoji @ 2015 01 20, 02:42)
Arna ir Germinė aprašė dar palyginus vaikiškas situacijas, kažkaip nė viena iš panašių užduočių nebuvo sukėlusi rezonanso mano vaiko sieloje...
Ankstesnės užduotys (giminės medis, proseneliai, etc.) rezonanso nesukėlė todėl, kad ji labai tapatinosi su mūsų šeima ir nei klausimų, nei jausmų atliekant užduotis nekilo apie tai kuri yra tikra giminė. Dirbdavo su entuziazmu ir dar giminėms skambino ir klausinėjo.
O užduotis, su kuria dabar susidūrė ir Utė su dukra, mano sūnui sukėlė labai skausmingus dalykus. Ji gerokai sudėtingesnė, be to vaikai būna paaugliško amžiaus. Pagal tą užduotį būtent aš turėjau aprašyti savo jausmus, išgyvenimus tuo momentu, kai vaikas gimė, o jie savo gražias istorijas galimai turėjo pristatyti prieš klasę (tiksliai nebuvo įvardinta ar toks bus atsiskaitymo būdas). Sūnus sakė, kad gavo užduotį paprašyti mamų, kad jos aprašytų kokius jausmus išgyveno kai juos PAGIMDĖ.
Ta pati užduotis, tik mamoms rašyti nereikia, užtenka pasakoti. Čia paaugliui nėra už ko natūraliai pasislėpti, kaip kad giminės medžio atveju.
Aš jam sakiau, kad galiu parašyti labai gražią istoriją, kurioje nebus nė lašo melo, bet ir nė lašo netiesos - tiesiog "apeisiu" sudėtingus kampus apie įvaikinimą - juk neturiu rašyti apie gimdymą, o apie tai, ką jutau jį pamačiusi, paėmusi ant rankų, priglaudusi prie krūtinės...
Paragintoji, tavo sūnus į namus atkeliavo mažiukas (kaip ir mano jaunėlė, dar normalaus naujagimio nei ūgio nei svorio nesturinti) ir bent yra tie jausmai kai paimi į rankas trapų mažuliuką vaikiuką.
O vyresnioji - kai pamačiau jau vaikščiojo, su didžiule kupeta garbanų ir t.t. Tie mano jausmai jau visiškai kitokie.
Jie jau niekaip nesisieja su vaiko atsiradimu pasaulyje ir naujagimio trapumu.. Man net ir tai netinka.
Toje mokykloje, kur jis mokėsi, mokytojos nežinojo apie tai, kad jis įvaikintas (mes neslėpėm, bet ir nematėm reikalo rėkti apie tai).
Pas mus žino (pvz. auklėtoja, nes buvo problemų ir maniau, kad protingiausia pasakyti), bet visi mokytojai (taip pat ir lietuvių) - ne.
Tai buvo per visus mokymosi metus vienintelis kartas, kai mes su vyru leidom sūnui neiti į mokyklą.
Šitai neišdegs, nes parašyti reikia namie. Nors pasitikslinsiu - ar parašyti, ar tik pasiruošti.
QUOTE(Lotari @ 2015 01 20, 08:23)
o mokytoja neleistų temą pakoreguoti, pritaikyti Jūsų atvejui. Pasikalbėkite su mokytoja akis į akį, gal leistų apie Jūsų šeimą, šeimos platumą. Na jeigu ne , teks tikrai aptakių kampų ieškoti ir kurti.
Jei ji viena klasėje pakoreguos, tai šiame amžiuje (paauglystė) visiems kitiems mokiniams iš karto kils klausimų ir bus aišku, kad ne šiaip sau. Kas kita vaikiškame amžiuje - pradinėje mokykloje manau tai nebūtų užkliuvę.
Ką jau dabar suprantu. Tokios užduotys nėra dažnos ir nežinai iš anksto nei kokia mokytoja, nei kada jas duos. Kita vertus iki vakar net nepagalvojau, kad bus dar kažkas be jau buvusio giminės medžio piešimo.
Mūsų mokyklos atveju reikėjo man nueiti pas direktorių ir tiesiog pakalbėti apie tokių situacijas ir kaip tai spręsti ir pasiūlyti, kad tai būtų aptarta su mokytojais, kad visada duodant užduotis būtų atsižvelgiama ir paliekamas pasirinkimas. Tikiu, kad būtų pavykę nes žmogus protingas. Racionaliausia, jei jis būtų aptaręs apskritai su mokytojais mokslo metų pradžioje.
Tai efektyviau, negu kiekvieną kartą gaudyti lietuvių mokytoją (o paskui paaiškės, kad ji dvi savaites sirgo gripu, pavadavo kolegė kuri nieko nežinojo ir pan.)
Be to kalbant su direktoriumi (vėlgi, kalbu konkrečiai apie mūsų mokyklą) tas išankstinis situacijos aptarimas mokytojams jau niekaip nesisietų su jokiu konkrečiu vaiku.
QUOTE(Šelma @ 2015 01 20, 09:28)
Aš, kai buvo tokia užduotis (11 metų jam buvo), ėjau į mokyklą ir pasakiau mokytojai, kad niriu apeiti jautrią vaikui temą ir ji labai supratingai užmiršo pažiūrėti jo namų darbą.
Ačiū, Šelma
Manau, kad šiai dienai mums racionaliausias sprendimas. Pasiekti, kad nebūtų tikrinamas darbas ir būtų nerašomas pažymys.