QUOTE(Karusia @ 2015 01 18, 14:16)
Paskui kažkaip atėjo mintis, kad pas vienus giminaičius, paprastus darbininkus, mano vaikas jaučiasi itin gerai. Klausiau savęs - kodėl? Ko gero todėl, kad nekelia vat tokių didelių reikalavimų
Prieš gerus metus buvo tęstiniai mūsų grupės kursai.
Į kursus iš gretimo kaimo kažkas pora kartų atvežė močiutę - tikra kaimo bitelė - rankos sugrubę, nuo darbų sudiržę. Močiutei apie 70 (gal netoli). Kalba pusiau lietuviškai, pusiau ne (vietinė). Nelabai net raštinga... Bet esmė - kas man neduoda ramybės - augina jau tris savo dukters gegutės berniukus (17, 14 ir kokių 9m.). Vyresnėlius augina nuo kelerių metukų, mažylį - keli metai. Vaikai - ramūs, gerai mokosi, lanko būrelius, vasarą uždarbiauja. Namie pagalbininkai. Jokių problemų nei namie, nei mokykloje, nei dėl mokslų, nei dėl elgesio (ir tai ne tik močiutės, bet ir centro darbuotojų žodžiai).
Vat ir suku galvą nuo tada - kame slypi paslaptis...Juk apie vaikų, paauglių auklėjimą močiutė ne tik, kad neskaičius, bet ir negirdėjus, greičiausiai nieko.
Kame stebuklas? Gal, kad nekeliami jiems jokie reikalavimai...gal, kad gyvena su žinojimu, kad močiutė - tik gyvybės ir meilės garantas, visa kita - jų pačių atsakomybė...gal žinojimas, kad niekada niekas nieko neduos, nepaduos, neatneš...
Dėl orienatcijos į rezultatą...labai kovoju su savimi dėl to, dirbu kasdien jau kokie metai...postūmį jau matau, vaikus po truputį paleidžiu (eina kalba labiau dabar apie jų atsakomybę - mokslas, daiktai, būreliai, grafikai, dienpinigiai, knygų skaitymas, tvarka namie, mokykloje, kurpinėse), mano tikslas - išmokti džiaugtis ne rezultatu, o procesu. Jau dabar matau, kaip man labiau atlėgus, ir vaikai darosi- laisvesni, santykiai šiltesni, stiprėja pasitikėjimas, mažėja įtampos. O ir (sutapimas ar ne) dičkių ir rezultatai moksle geresni (su atkryčiais dar vis). dėl blogo rezultato, pastabos, nei baru, nei moralizuoju, tik pasakau, kad pastabas mačiau (ramiu, neutraliu tonu). Su vaikais susitarėm, kad mūsų reikalas tik patikrinti kaip jiems sekasi ir padėti, kai jiems tos pagalbos reikės (patys pasakys kada). Visa kita - jų atsakomybė.
Tik kalbantis su dičkių mokytojais, suprantu, kad ne iki galo kartais supranta, kodėl to vaiko neverčiu atsiskaityti fleitos skolos (pvz. jau du mėn.), arba perrašyti blogai parašyto anglų kontrolinio...