QUOTE(mintas @ 2014 12 30, 22:05)
1. Ant tiek sumažinta, kad ją jau tikrai galima pamiršti. Mane tuo įtikino Raituzo bandymas su smilkalais. Siūlau pasiskaityti jo bloge.
2. Mano nuomone, entalpinis tikrai blogas sprendimas, nes užtikriną panašų NVK kaip ir rotorinis, bet jam vis tiek reikalinga apsauga nuo užšalimo.
3. Kadangi iš rotorinių rekuperatorių Lietuvoje lengviausiai gausi Komfoventą, kurį ir aš pats nusipirkau, tai jį ir galiu duoti, kaip pąvyzdį. Maniškio Komfovent Domekt Rego 400VE, schemoje matosi, kad prie pačių mažiausių oro srautų jis užtikrina NVK viršijantį 90%. Tiesa, man reikalingi oro srautai šiek tiek didesni, tad turėčiau orientuotis į ~89% pagal kreivę. Mano primetant gautas mano rekuperatoriaus ~84% NVK yra labai netikslus, nes vis dar neprisiruošiau normaliai išmatuoti visas temperatūras. Neturiu tam ir tinkančio termometro.
2. Mano nuomone, entalpinis tikrai blogas sprendimas, nes užtikriną panašų NVK kaip ir rotorinis, bet jam vis tiek reikalinga apsauga nuo užšalimo.
3. Kadangi iš rotorinių rekuperatorių Lietuvoje lengviausiai gausi Komfoventą, kurį ir aš pats nusipirkau, tai jį ir galiu duoti, kaip pąvyzdį. Maniškio Komfovent Domekt Rego 400VE, schemoje matosi, kad prie pačių mažiausių oro srautų jis užtikrina NVK viršijantį 90%. Tiesa, man reikalingi oro srautai šiek tiek didesni, tad turėčiau orientuotis į ~89% pagal kreivę. Mano primetant gautas mano rekuperatoriaus ~84% NVK yra labai netikslus, nes vis dar neprisiruošiau normaliai išmatuoti visas temperatūras. Neturiu tam ir tinkančio termometro.
1. O kaip paties įspūdžiai? Kiek suprantu, tai rekūpą jau naudoji? Kokie būtų atsiliepimai, maišosi kvapai, nesimaišo?
2. Entalpinio ir rotorinio NVK panašus tik popieriuje, t.y. toje nuorodoje, kurią rodžiau. Logiškai mąstant tas su entalpiniu turėtų būti naudingesnis už paprastą, be entalpinio, nes atitolina užšalimą.
3. Jei aš noriu NVK didesnio nei 92 proc., tai reikia tik plokštelinio. Bet jis užšalinėje. Entalpinis irgi mažina NVK. Vadinasi lieka tik vienas dalykas: plokštelinis su glikoliniu ŽŠ. Tik įdomu ar prie to glikolinio ŽŠ dar reikia ir entalpinio rekūpo, kaip minėjo Korida, ar pakaktų ir paprasto rekūpo?
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2014 12 30, 22:36)
Po visos šitos diskusijos apie rekupus pasidariau paprastą išvadą - statysiu sau normalų rotorinį + kad paskui širdis/piniginė neskaudėtų pašildant paduodamą oro srautą iki komfortiškos temperatūros elektra, pastatysiu ant padavimo vandeninį šildytuvą su pajungimu į bendrą namo šildymo sistemą.
Kokia papildomos sistemos kaina?
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2014 12 30, 23:03)
Aš irgi taip norėjau, net ir REGO 400VW modelį norėjau pirkti, bet konsultantas mane greitai atkalbėjo. Tiklsiau pasakė, kad prie šio modelio dar reikės papildomai įsigyti patį vandeninį šildytuvą, kuris į kainą neįeina, bei dar ten visokių pajungimo detalių ir vien vandeninio kaloriferio pajungimas kainuos virš 1000 Lt, gal net ir apie 2000Lt. Tad nusprendžiau kad truputį per brangu. Dabar ir vėl galvoju, kad visai gerai būtų pajungti kaloriferį prie grindinio šildymo bet ir vėl - kaina. Ar vertos investicijos tos naudos?
O kokia gali būti kaina? Gal pigiau nei daryti glikolinį ŽŠ? Įdomu šitas vandeninis pašildytuvas veiktų užtikrinčiau nei glikolinis ŽŠ? Beje, jei rotacinį pakeisti į plokštelinį ir pridėti tą patį vandens pašildytuvą?
Sakai ar vertos investicijos naudos? O kokia būtų nauda?
Gal kas žinote, kad daro tokias sistemas? O gal kas nors jau yra įsirengęs?
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2014 12 31, 02:39)
Čia tik diskusijos be jokių faktinių skaičių, abibudinančių šilumos atgavimo lygį.
Realiai reiks pažiūrėti po metų kitų, kai pvz Mintas pasimatuos savo rotorinio temperatūras ir santykines drėgmes, Korida savo plokštelinio-entalpinio+orinio ŽŠ, Cibulis Pohodos hibridinį ir aš aliuminį plokštelinį priešpriešinių srautų su kanaliniu drėkinimu + oriniu ŽŠ.
Tada bus kažkas panašiau į faktus. Galima bus suskaičiuoti šilumos atgavimo lygį/ įrengimo kaštus ir pasirinkti tai, kas labiausiai tiks.
Tai būtų labai naudingas tyrimas energiškai efektyvių namų statytojams Lietuvoje.
Realiai reiks pažiūrėti po metų kitų, kai pvz Mintas pasimatuos savo rotorinio temperatūras ir santykines drėgmes, Korida savo plokštelinio-entalpinio+orinio ŽŠ, Cibulis Pohodos hibridinį ir aš aliuminį plokštelinį priešpriešinių srautų su kanaliniu drėkinimu + oriniu ŽŠ.
Tada bus kažkas panašiau į faktus. Galima bus suskaičiuoti šilumos atgavimo lygį/ įrengimo kaštus ir pasirinkti tai, kas labiausiai tiks.
Tai būtų labai naudingas tyrimas energiškai efektyvių namų statytojams Lietuvoje.
Pritariu, tokia faktinė informacija būtų neįkanuojama. Aš tik visgi nesu 100 proc. už tą hibridą. Man labiausiai imponuoja plokšteliniai priešpreišinių srautų. Tik kaip išspręsti jų užšalimą mano atveju. Paprasto ŽŠ negaliu daryti, nors turiu dvi angas grindyse, kurių vienos skersmuo 110 mm. Jei pro tokį galima prakišti oro padavimo angas, tai tada būtų nieko, bet įtariu, kad per plonos angos.
Lieka du dalykai: entalpinis šilumokaitis. Bet jis pagal PN institutą turi mažesnį naudingumą nei plokštelinis be entalpinio šilumokaičio, todėl jei tai tiesa, daug labiau pasimoka rotacinis.
Vadinasi, realus sprendimas yra toks: daryti atskirą glikolinį gręžinį ŽŠ. Į tą patį, kur bus geoterman, nenorėčiau kišti. Taigi pasidarau gręžinį. Jo kaina, jei gylis apie 40 m - 4000 Lt, o jei 50 m - apie 4500 Lt. Įdomu, kiek dar kainuotų visos katilinės medžiagos. Galbūt panaši kaina, kaip darant firmose gruntinį ŽŠ.
Ar teisingai mąstau? Kokie galimi variantai mano atveju, jei noriu plokštelinio rekupo?