Buvau šiandiena su ekovatistais susitikęs. Jie sako, kad pūsti reikia kaip jie sako arba neduos garantijų dėl pelėsio. Jie siūlo tokį variantą:
1. Tiesiai į difuzinę;
2. Palikti oro tarpą tarp difuzinės ir MPP.
Pūsti tiesiai į difuzinę manau, kad nėra gerai, nes nuo slėgio difuzinė
išsipūs ir atsirems į grebėstus. Tokiu atveju ne tik, kad kondensatas (kurio gal ir nebus po čerpėmis) bėgs ne per vidurį, o bėgs link makaronų ir juos pūdis. Kita vertus toks išsipūtimas uždarys ventiliaciją virš difuzinės. Šonuose prie gegnių bus šiokie tokie oro tarpai, bet manau, kad jie per maži ventiliacijai.
Antru atveju sumuštinis
būtų toks. Tarp difuzinės ir MPP liktų 38 mm oro tarpas. Tada į vidų pripūstumėme 357 mm ekovatos. Man reikia kad stogo U vertė būtų ne prastesnė nei 0,075. Tokiu atveju po gegnėmis reikia net 9 cm storio PIR plokštės. Čia nieko tokio, bet esmė, kad dar GKP karkasui ir pačiam GKP reikia vietos. Su vingubu karkasu papildomas apie 4,5 cm, o su dvigubu karkasu apie 7 cm. Tokiu atveju visas sumuštinis po gegnėmis pastorėja 13,5 arba 16 cm. Aš galiu daugiausiai dėti 11-12 cm.
Išeitis šiuo atveju yra tik viena: dėti dvigubą PIR sluoksnį. Pirmas PIR sluoksnis būtų 6 cm. Tai būtų
šitas PIR su dviguba aliuminio folija iš abiejų pusių. Jis dirbtų kaip garo barjeras. Antras PIR sluoksnis
būtų šitas. Jo storis būtų 3 cm + 0,95 cm GKP (man tik keista, kad gamintojas PIR+GKP liamdą nurodo ne 0,023, o 0,027, bet tikiuosi, kad PIR liamda nepablogėja, ją prastina tik GKP). Toks sumuštinis net su apdaila būtų apie 10 cm storio. Žodžiu, storis neviršijamas, U vertė pasiekta, su garų problema kaip ir susitvarkyta.
Mano galva yra kelios problemos. Tarpą tarp difuzinės ir MPP reikia padaryti
vėdinimą. O čia yra tik du būdai: arba kažkaip pripjauti kelis cm EPS viršaus, bet šiuo atveju labai lengva pažeisti difuzinę, arba EPS sluoksnyje daryti skyles. Įdomu ar tokių skylių pakaktų ventiliacijai, ar ten nesikauptų kondensatas?
Antra problema: dvigubas PIR sluoksnis. U-Wertas nieko blogo nerodo, bet pirmas PIR sluoksnis būtų gerokai subadytas. Pirmiausiai reikėtų pritvirtinti pirmą PIR sluoksnį, o tada - antra. Taigi būtų nemažai skylių. Kita vertus antras PIR sluoksnis, kuris eina su GKP, turi papildomą apsaugų nuo garų tarp GKP ir PIR.
Taip pat įdomu ar dedant du PIR sluoksnius įmanoma normaliai užsandarinti tarpus tarp PIR ir sienos? Lygtai ir turėtų pavykti.
Žodžiu, ar tikrai reikia atitraukti MPP nuo difuzinės ir jeigu atitraukiam, kokie tokio sumuštinio privalumai ir trūkumai? Gal kažką pražiopsojau ir kažkas iš esmės netinka.