Įkraunama...
Įkraunama...

Krevetės, kalmarai ir kiti frutti di mare

Pirmąkart nusipirkai šaldytų kalmarų - dabar labai gera nuolaida Maximoj. Ką iš jų galėčiau pagaminti šeimynai vakarienei? Pageidautina karštas patiekalas, bet manau liks ir salotoms. Ką nors nesudėtingai gaminamo ir gardaus.

PS tik nedėkit internetinių nuorodų ir neperspausdinkit iš dideliu kulinarinių knygų (turiu ir inetą, ir kalną knygų). Man geriau ką nors išbandyta ar ragauta iš savo ar artimųjų virtuvės: iš jūsų rankų mūsų stalui trečiadienio vakarienei smile.gif
Ačiū
Atsakyti
tai, kad, atrodo, juos valyt-daug darbo, o dar jei perverdi-labai kieti pasidaro g.gif . Mano mama iš kalmarų gamindavo labai skanias salotas: virti kiaušiniai, trumpai virti, išvalyti, supjaustyti kalmarai, pjaustytos svogūnų galvutės (nepamenu rolleyes.gif , žalios ar keptos g.gif )+majonezas ir balti pipiriukai wink.gif thumbup.gif, dar juos kažkuo įdaryt, gal sūriu ir kokiom daržovėm g.gif , dar pažiūrėsiu vienoj knygoj wink.gif
Atsakyti
Vija pamačiau tavo nuotraukas, ir taip užsimaniau kalmarų tongue.gif Labai jau gražiai atrodo thumbup.gif thumbup.gif Man kalmarai kartais gaunasi, kartais ne.Nežinau nuo ko čia priklauso.Verdu atrodo vienodai, labai trumpai, bet kartais buna kieti.Todel sviečiams niekada nedarau tongue.gif O darydavau taip:
Kalmarus apverdu, supjaustau žiedeliais. Tada mirkau į kiaušinio plakinį, po to į džiuvesius ir į keptuve apkepu aliejuje. Tinka su padažu: majonezas+grietinė+ketčupas+žalumynai+marinuoto agurkai.
Dar: apvirti celus, tada daro įdarą: virti ryžiai+keptos morkos+kepti svogunai+kepti pievagrybiai.Viską sumaišyti, įdėti įdarą į vidų, sudeti į formą kepimo, užpilti sultinio, grietinės, ir į orkaitę..
O dar pas padružkė valgiau, man skanu buvo
Reikia 500g virtų kalmarų, kokiu 3 svogūnų, 100g sviesto,1 stiklinė grietinės,2 šaukštai miltų,0,5 stiklinės vandens,ryšulėlis petražolių,druskos, pipirų
Šiaudeliais supjaustyti virtus kalmarus. Juos pabarstyti druska, pipirais ir apvolioti miltuose. Apkepti svieste iki kol įgaus gražią geltoną spalvą. Kalmarus perdėti į indą, kuriame troškinsite, o į keptuvę dėti pusgriežinėliais supjaustytus svogūnus ir juos kepti. Pakepintais svogūnais užpilti kalmarus. Ant viršaus pilti grietinę, vandenį ir dar truputi pasūdyti. Troškinti apie 30 min. Prieš patiekiant pabarstyti susmulkintomis petražolėmis. Šito aš pati nebandžiau daryti, va ir reiks išeiginėm pabandyti biggrin.gif
Atsakyti
Nu tai, ponia Elena, kur jus vakar buvote su savo idejom? smile.gif
Tas variantas su dziuveseliais turbut pats populiariausias. Tikrai geras uzkandis prie vyno ar prie alaus. Labai 'apetitnu' fotkiu radau inete, bet kaip vakarienei ta varianta atmeciau. Idaryti kalmarai - turbut pats populiariausias receptas inete, bet pabijojau imtis, bo jau cia aukstasis pilotazas, juk pirma karta su jais terliojausi. Dar turejau varianta su darzovem besamelio padaze, panasu varianta ir dariau su safranu.
O 30 min troskinimo ne per daug? Nes girdejau, kad kuo ilgiau juos termiskai apdoroji, tuo jie kietesni, guminiai gaunasi? Maniskiam variante buvo grieztai pasakyta - troskinti 8 min! Nors man tas ju 'gumiskumas' visai patinka (del ko daug kas ju nemegsta). Ir tas specifinis kvapas - liuks. Is isvis, juru gerybes - palaima mano skrandziui... Laisvai mane papirktume uz lekste sv austriu su citrina ir pipirais biggrin.gif
Atsakyti
Nu tai pone Vija 2 dienas interneto neturėjau tongue.gif tongue.gif tongue.gif
Tuos troškintus aš nebandžiau daryti, receptą perrašiau iš padružkės, pas ja ir ragavau..Liuks buvo.. Prašau atleidimo, nes jai paskambinau ir perklausiau dėl laiko, sakė 10 min, mano klaida doh.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif
Atsakyti
o man patyinka virti ryziai (pries virima keptuveje apkepinti su svogunu ir cesnaku) su tuna ir krevetem 9paprasciausiai viska sudeti i virtus ryzius ir truputeli pasildyti...paprasta, greita ir skanu...
Atsakyti
QUOTE (Gitulka @ 2004 03 10, 15:54)
o man patyinka virti ryziai (pries virima keptuveje apkepinti su  svogunu ir cesnaku) su tuna ir krevetem 9paprasciausiai viska sudeti i virtus ryzius ir truputeli pasildyti...paprasta, greita ir skanu...

o tai ryzius cia priesh tai reik pamirkyti ar kaip? tiesiog is pakelio i keptuve? ohmy.gif
Idomu pasidare...plzzzz papasakoti placiau apie shi patiekaliuka biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE (Asta @ 2004 03 11, 13:57)
o tai ryzius cia priesh tai reik pamirkyti ar kaip? tiesiog is pakelio i keptuve? ohmy.gif
Idomu pasidare...plzzzz papasakoti placiau apie shi patiekaliuka biggrin.gif

nu pirma pakepini svoguna+cesnako pora skilteliu, supili tada ryzius ir dar truputi viska katu pakepini. Tada visa ta turini supili i puoda ir uzpili vandeniu (stiklinei ryziu apytiksliai stikline vandens) ryziam issitroskinus sudedi tuna (savose sultyse) bei kreveciu uodegeles. Galima valgyti ir silta ir salta, pagardinus citrinos sultimis ar majonezu!
Skanaus essen.gif
Atsakyti
Na,Vija,sugundei su savo patiekalu.kazko paskutiniu metu labai noriu kalmaru,radau nemazai receptuku,o va tokio neradau sad.gif Parasyk nu pleaseeeeeeeeeeeeee
Pati tai bandysiu toki receptuka:KALMARAI BALTO VYNO PADAŽE


400g išvalytų kalmarų
1 svogūnas
200g grietinės
100g sauso balto vyno



Kalmarus dėti į šaltą vandenį ir jam užvirus virti lygiai 7 minutes (jei ilgiau - kalmarai gali sukietėti). Išvirtus supjaustyti juostelėmis. Smulkiai supjaustyti svogūną ir pakepinti svieste. Į svogūnus supilti grietinę, vyną, sudėti supjaustytus kalmarus ir viską pakaitinti dar apie 5 minutes. Patiekti su ryžiais arba spageti.


Atsakyti
QUOTE (TauRe @ 2004 03 11, 23:19)
vija paslepe garduji recepta virtuves spinteleje g.gif sugunde ir paliko unsure.gif

Nu gerai jau gerai, istrauksiu is spinteles smile.gif

Reiks:
5-6 kalmarai
sviesto
2-3 cesnako skilteles
0,5 stiklines balto vyno (galima ir daugiau)
grietineles pakelis
citrinos sulciu
zaliu petrazoliu
kukuruzu krakmolo padazo sutirstinimui (bet manau is bedos tiktu ir miltai arba bulviu krakmolas)
šafrano (beje, kitą kartą šafraną pakeičiau kariu - irgi skanu, beje ir pigiau smile.gif )

Kalmarus supjausčiau ziedais ir siek tiek pamarinavau su citrinos sultimis ir kiniskais zuvies prieskoniais.
Sviestuką ištirpinu keptuvėje, jame pakepinau trintas (arba kapotas) 2-3 cesnako skilteles, tad suverciau kalmaru ziedus ir maisant apkepinau, kol jie sustangrejo (apie 2 min). Tada ispaudziau puses citrinos sultis (man skanu rugsciau), supyliau vyna, sumeciau supjaustytas petrazoles, uzbarsciau safrano, uzdengiau keptuve ir troskinau 7-8 min (ne daugiau!!). Tada - grietinele, sumaisyta su krakmolu. Tik padazas sutirsteja ir finita.

Originaliame recepte buvo patiekiama su makaronais, bet as makaronu nemegeja, tai rinkausi ryzius. Aisku petrazoliu daugiau irgi nepamaisytu.

Beje sudyti visai nereikia. Kazkokia mistika: arba tie mano kiniski zuvu prieskoniai labai surus, arba tie kalmarai patys savaime is juros isisurije, nes man gaunasi vos ne per suriai. unsure.gif

Nu, kaip matot, dalykelis labai neimlus laikui smile.gif

Atsakyti
anksčiau keistai man atrodydavo, kai mama padarydavo salotas su majonezu, kiaušiniu, žalumynais, dar, atrodo, marinuotais agurkėliais, krevetėm, ant viršaus uždėdavo citrinos griežinėlį, pipiriukų. Bet dabar patinka ir man, ir, ypač, vaikams patiems atšildyti, išsigliaudyti ir valgyti (su alučiu thumbup.gif ).Iš pardžių irgi reikėjo priprast prie tų uodegų, ūsų, akių ohmy.gif blink.gif , bet skonis vertas tų nemalonių vaizdų, ceremonijų thumbup.gif
O salotas vienas irgi žinau wink.gif :
virtos krevetės, svogūnai, saldžioji paprika, aštrioji paprika, salotų lapai, citrinos sultys, truputis aliejaus, aštrūs prieskoniai, kvapnieji arba baltieji pipiriukai.
Atsakyti
super krevetes prie alaus :

istirpinti keptuveje sviesto , iberti sald.paprikos milteliu, aitriosios paprikos milteliu, krapu dziovintu, kajeno pipiru. ir isspausti citrinos sultis. subertas virtas krevetes. ismasyti ir pora minuteliu kaitinant pamaisyti . man skaniau, kai daugiausia krapu ir kajenu pipiru. su aluciu -pasaka thumbup.gif skaniausia ,jei krevetes tos didziosios, bet vakar dariau su smulkiom-salotinem, vistiek labai skanu. pabandykit ! thumbup.gif
Atsakyti