Įkraunama...
Įkraunama...

Knygų skaitytojų klubas, 90 laida

QUOTE(klopedija @ 2015 01 04, 21:47)
Ups... Turi būti "susipažinusi".  blush2.gif

O ką reiškia Metų erzelynė bigsmile.gif ? Gal ir aš tokią nominaciją turiu netyčia g.gif ...
Atsakyti
QUOTE(Alchemie @ 2015 01 04, 13:32)
eeeeeee as cia kazkaip atislikusi, kaip naujoke, gal galit apsviesti? rolleyes.gif
Kokios ataskaitos? unsure.gif  unsure.gif

tuoj pamatysi mirksiukas.gif

QUOTE(klopedija @ 2015 01 04, 20:28)
"Ateinu su šaukštu" ir bandau išsrėbti literatūrinę košę, kuri virė mano smegenyse 2014 metais.

šaunuolė, ačiū už pradžią thumbup.gif

Mano 2014 metų "knyginė ataskaita"

Per metus perskaičiau 49 knygas, iš jų 24 anglų kalba. Be to, 20 knygų (visos - angliškai) skaičiau Kindle skaityklėje. Jei ne Kindle su ekrano apšvietimu, leidusi man skaityti vasaros naktimis, kai migdydavau mažąją dukrytę, knygų skaičius būtų žymiai kuklesnis.

Metų grožinės literatūros knyga
Daniel Keyes "Flowers for Algernon" ("Gėlės Aldžernonui")
Ypatingas ne tik turinys, bet ir stilius. Skaičiau ir galvojau - o kaip tokį tekstą išversti? Iššūkis vertėjui.

Metų negrožinės literatūros knyga
Ben Goldacre "Bad Science"
Apie tai, kodėl neverta pirkti brangių drėkinamųjų kremų smile.gif Apie pseudomokslą, sveikatos "guru" vaizduojančius "mokslų daktarus" (diplomą gavusius iš labai abejotinų institucijų, neturinčių akreditacijų), apie tai, kaip žiniasklaida nemokšiškai ir klaidinančiai aprašo mokslo atradimus (ypač susijusius su sveikata / medicina).
Ypač įdomu buvo skaityti skyrių apie placebo efektą - kaip jis veikia, kodėl ir t.t.

Metų atradimas
Ypatingų atradimų nebuvo. Nebent toks - kraustant tėvų rūsio lentynas aptiktos pirmosios Čekuolio knygos iš mano a.a. senelio bibliotekos.
"Per tris vandenynus" - apie kelionę per Arkties vandenyną, rašyta moksleivių auditorijai, išleista 1957. Čekuolis smalsus nuo jaunystės - kol kiti laive laukdavo, kol ledynai leis plaukti toliau, jis artimiausiame kaimelyje ar mieste su vietiniais bendraudavo ir visokių įdomybių prisiklausydavo.
"Noriu grįžti į Kubą" - truputį apie plaukiojimus netoli Afrikos, tada - apie kelerius metus, praleistus Kuboje. Išleista 1965 metais - jau tada Čekuolis puikiai "valdė plunksną". Šitą rekomenduoju.

Metų nusivylimas
Gal Henry David Thoreau "Walden, and On the Duty of Civil Disobedience". Kažkaip visai kitaip įsivaizdavau Voldeną. Buvo ir įdomių minčių, bet laaaabai daug vietos skirta išsamiems gyvenimo miške aprašymams - kaip atrodo tvenkinys įvairiais metų laikais, kada kurią žiemą jis užšalo, kur kokie kaimynai gyveno aplinkui ir t.t. ir t.p.
Vos netapo "metų graužtuku".

2015 metai man nebus "knyginiai", nes vis dar nepaleidžia MOOC (nemokamų kursų internete) virusas (ypač astronomijos, mano "senos meilės" - vien per 2014 baigiau 9 astronomijos kursus, o 2015 metais jau dabar esu užsiregistravusi į dar 5, o studijuoju tai ne tik astronomiją doh.gif blush2.gif ), be to, nuo rudens vėl pilnu tempu grįšiu į darbą.
Privalumas - kai knygoms skirtas laikas taip sumažėja, labiau atsirenku, ką tikrai noriu skaityti.
Atsakyti
Mda...as cia atrodyciau ne tik mazai skaiciusi, bet ir gan kvailai, nes dauguma mano knygu tai tokios ale 10 puslapiu doh.gif o tiesa pasakius, as nepamenu, kuria kada perskaiciau, tik zinau, kuriu iki galo neperskaiciau doh.gif Pribuvejos trecias tomas pradetas guli doh.gif

Ai tiesa, perskaiciau 11 tomu John Flanagan "Zvalgo mokinys" angliskai - patraukianti ir lengva, sakyciau, kad galetu buti metu edukacine fantacija unsure.gif

Na is rimtesniu knygu is naujo perskaityta J. Basanaviciaus "Is velniu ir veliu gyvenimo" nu baisumas ten man..paskui nemiegu

Inges Luksaites sudarytas ir parengta "Matas Pretorijus Prusijos regykla" I tomas - metų netikėtumas..nesitki, kad zmogus XVII a. gebėjo tokį veikalą parašyti, surinkti ir dar teigti savo religinius isitikinimus, kurie buvo nepalankus daugeliui konfesiju.

Don Campbel "Mozarto muzikos poveikis" tiesa ja skaiciau tokiom dalim, kad visko is eiles ir nepamenu, nes ten ne grozinis kurinys blush2.gif , bet pavadinciau - metu darbo atrama biggrin.gif

O toliau eina pasakos visokios... Terry Pratchet - metu sirdies lengvumas "Skrybele pilna dangaus"
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Alchemie: 04 sausio 2015 - 22:33
QUOTE(adija5 @ 2015 01 04, 22:00)
O ką reiškia Metų erzelynė bigsmile.gif ? Gal ir aš tokią nominaciją turiu netyčia  g.gif ...
Pagrindinė veikėja erzino "negyvai". Šiais laikais tokiai bobai išrašyčiau "lazdų terapiją". lotuliukas.gif Bet knygą perskaičiau dėl to, kad tai vis gi atitinkamo laikmečio kultūrinis atspindys. Na, negalėjo tais laikais moteriškė gyventi kitaip, negalėjo!.. doh.gif Arba kariesi kažkam ant sprando, arba skurdas, badas, pražūtis... unsure.gif
Atsakyti
Ači9 visoms už puikų šeštadienį 4u.gif ir savo fėjai už Puaro wub.gif vartau beveik kaip šventą raštą wub.gif

QUOTE(klopedija @ 2015 01 04, 20:28)

Metų nuograuža - Shusaku Endo, "Tyla"

Jean Genet, "Gėlių Dievo Motina"

Nustebau dėl "Tylos" blink.gif man ji viena geriausių skaitytų knygų, o tu nesugraužei? g.gif

"Gėlių Dievo motiną" - prašyčiau pakomentuoti biggrin.gif aš jo Vagies dienoraštį skaičiau - toks pozityvas, kad nors meskis į gėjus, tik kad fiziologija neleidžia biggrin.gif
Atsakyti
Ačiū visoms už smagų pasisėdėjimą 4u.gif Džiaugiuosi, kad staigmena patiko mirksiukas.gif

QUOTE(langana @ 2015 01 04, 16:27)
Ikvepta Nihilistes saraso sausio pirmaja perskaiciau Юные годы медбрата Поровозова, kuria jau kazkada anksciau buvau parsisiuntusi. Ir nutariua, kad cia beveik jau mano knygine tradicija: antri metai is eiles pirmaja nauju metu diena skiriu skaitymui. Pasirenku kokia nelabai rimta knyga, ir taip jau gavosi, kad medicinine tematika blink.gif Gan susidomejusi perskaiciau siuos savotisku memuarus, poroj vietu garsiai kvatojau. Zodziu, i metu knygas netaiko, bet visai neblogai, pernelyg neapkrauna smegenu. Poilsiui po sventimu pats tas.

Kaip gerai, kad mano sąrašas įkvepia skaitymui biggrin.gif Ačiū už atsiliepimą 4u.gif

QUOTE(Helianta @ 2015 01 04, 22:23)
Per metus perskaičiau 49 knygas, iš jų 24 anglų kalba.

O kur tu gauni knygas anglų kalba? ax.gif O tai aš vis ruošiuosi pradėti skaityti angliškai, bet knygų nerandu kur parsisiųst blush2.gif

Na ir, žinoma,
Metinė ataskaita

Iš viso 2014 metais perskaičiau 144 knygas, 68 iš jų rusų kalba. Savo knygų perskaičiau 67, bibliotekinių - 11 ir 66 elektronines. (Pildžiau dar 2012 metais duotą pažadą mažinti savo neskaitytų knygų skaičių. Tikiuosi šiemet man pavyks pratęsti šią naudingą veiklą biggrin.gif) Pirkau tik (!) 8 knygas.

Metų grožinė knyga

William Somerset Maugham "Skustuvo ašmenys"

Metų negrožinė knyga

Loreta Paškevičienė "Pokalbiai su A. Čekuoliu"

Metų mažoji proza (neišsirinkau vieno apsakymo, todėl tegul bus trys)

Роберт Шекли "Абсолютное оружие" (Robert Sheckley)
Марек Хуберат "Ты вейнулся Снеогг я знаала..." (Marek S. Huberath)
Daphna du Morje "Paukščiai"

Metų nusivylimas

Richard Yates "Vasara Long Ailande" (jo "Kelio pabaiga" patiko, daug tikėjausi ir iš šios knygos)

Metų atradimas
Labai ryškaus atradimo nebuvo, nebent kelios pažintys, kurias tikrai pratęsiu.

Žadėti bijau, galiu tik sau palinkėti ir toliau skaityti prisipirktas knygas, pagaliau perskaityti nors vieną knygą anglų kalba, ir dar "susipažinti" su V. Pelevinu biggrin.gif
Atsakyti
Pasidėliojau ataskaitą.
Nieko labai ypatingo neparašysiu. Atradimų didelių neatradau, gal jau viskas atrasta? lotuliukas.gif
Perskaičiau/varčiau 81 knygą. Iš jų 5 nuograužos, tuo pačiu ir nusivylimai. Labiausiai nuvylė C. McCullough "Atsiminimai be nuobodybių". Deja, buvo be galo nuobodu. ax.gif
Rusų kalba iš jų perskaičiau 21, 17 iš jų- skaityklėj. Lietuvių autorių kūriniai- 9.
Labiausiai patiko
Пратчетт "Ночная стража" (nauji veikėjai, nauja serija, humoras, fantazija- thumbup.gif );
Р. Несс "Жена журавля" (labai labai gražu);
S. Hamilton "Spynų meistras" (graži meilės istorija, man patinka tokios, kai nepliurpiama, o tiesiog jaučiama);
A. Tapinas "Vilko valanda" (ir sugalvok tu man taip viską išvartyti).
Ir toliau draugausiu su Nesbo, Pratčetu, Sapkovskiu, Martinu. Planuoju perskaityti nors dalį tų knygų, kurios pas mane pažymėtos "Geros!". Tik taip jau gaunasi, kad jeigu turiu, ir dar žinau, kad geros, tai ir taupau, gal pensiniam laikotarpiui. lotuliukas.gif
Ir palinkėsiu sau, ir jums visoms, stulbinančių Atradimų. Jei nenorit stulbinančių, tebus paprasti. biggrin.gif drinks_cheers.gif
Atsakyti
Giluze, o kur rusiaskai Pratcheto ta knyga gavai blush2.gif blush2.gif elektroninine ar popierine?
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2015 01 04, 21:28)
"
Metų rašytojai net du, perskaičiau po 3 knygas:
Charles Dickens, "Neeiliuota Kalėdų giesmė", "Pomirtiniai Pikviko klubo užrašai", "Pasakojimas apie du miestus"
Mika Waltari,  "Karina Mauno duktė", "Karalystės paslaptis", "Žmonijos priešai"

Klopedija , nustebinai mane su Waltariu. Kazkodel niekada neasocijuociau taves su siuo rasytoju. Jis toks daugiau "mano" rasytojas: lengvas, pagaulus, istorinis... biggrin.gif Jokiu sado... mazo... lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Alchemie @ 2015 01 05, 15:04)
Giluze, o kur rusiaskai Pratcheto ta knyga gavai blush2.gif  blush2.gif elektroninine ar popierine?

Pratčeto galybę turiu rusų kalba, ir aišku, el formatu. Net nežinau, ar Lietuvoj tiek galima rasti.
Pasižiūrėjau. Kaip įdomu, Pratčeto daug rusų kalba turi tik Vilniaus centrinė biblioteka. ax.gif
Atsakyti
Labos 4u.gif
Ateinu ir aš su knygine ataskaita bigsmile.gif
Šiais metais perskaičiau 53 knygas. Iš jų nemažai elektroninių smile.gif Be to, sugrįžau į biblioteką ir galiu vėl mėgautis nemokamomis knygomis ax.gif

Metų knyga: Erin Morgenstern "Naktinis cirkas".
Itin patiko knygos struktūra, kai vientisa istorija dėliojama iš gabaliukų, šokinėjimas po skirtingus laikotarpius, veiksmo apžvelgimas iš kito veikėjo pozicijų.
Metų atradimas: L. L. Berg "Nesuterštasis miestas".
Nesitikėjau, kad bent vienas lietuvių autorius gali sukurti tokią įtraukiančią fantastinę istoriją. Laukiu tęsinio.
Metų nuograuža: Abraham Verghese "Vienuolės paslaptis".
Knyga lyg ir nebloga, bet tokia klampi, kad sustojau iki pusės ir nė iš vietos. Gal dar perskaitysiu.
Metų nusivylimai: Justin Cronin "Perėja" (nes per daug priminė prasto siaubo filmo scenarijų), Dan Brown "Inferno" (nes nusifantazavo į lankas apie virusus ir žmonių gimstamumo reguliavimą), V. Ažušilis "Roneta 2" (už tai, kad jos rašyti nereikėjo), Paolo Giordano "Pirminių skaičių vienatvė" (už pesimizmą ir liūdną pabaigą).
Metų geriausios: Kaari Utrio "Varinis paukštis" (vos netapo metų knyga, tiesiog ties viduriu buvo nuvažiuota į lankas), Terry Pratchett "Skrybėlė pilna dangaus" (už gėrį ir amžinasias vertybes), Susan Ee serija "Penryn ir laikų pabaiga" (už netipiškus angelus).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zis: 05 sausio 2015 - 15:33
Pereitais metais žadėjau rašyti turiningesnius atsiliepimus ir mažiaus skaityti detektyvų biggrin.gif

Taigis:

2014 metais perskaičiau apie 50 grožinės literatūros kūrinių. Didžiąją laiko dalį "suėdė" darbinė literatūra. O laisvu laiku smaginausi Murakamiu ir Frajumi, kurio (jau gyriausi) turiu labai daug rolleyes.gif Dar pora pereitų metų krypčių - skaityti literatūros kūrinius, pagal kuriuos buvo sukurtos operos. Ir kita - sudominusios asmens perskaityti viską. Nors ir nebūtina biggrin.gif

Šių metų iššukis-pažadas: tęsti literatūrinių premijų autorių skaitymą. arba bent jau bandymą skaityti. cool.gif Sąrašas guli ant stalo.

Metų įsimintiniausios knygos:

Viena įdomiausių knygų: Jeannette Walls "Neprijaukinti arkliai"

Nostalgiška ir graži vaikystė Lietuvoje: Rita Vileišytė-Bagdonienė "Tolimi vaizdai. Siganataro dukters prisiminimai"

Murakamis: Vienareikšmiškai "1Q84" - už grožį, mistiką ir lengvumą.

Lėto džiugesio ir naujų minčių knygos: Maksas Frajus "Senojo Vilniaus pasakos" wub.gif

Andrius Tapinas "Vilko valanda" - už kitokią istoriją ir kitokį Basanavičių bigsmile.gif

Skandalingas detektyvas: Richard Zimler "Paskutinis Lisabonos kabalistas"

Ne tiek, kad sukrėtusi, bet smarkiai pagadinusi mėsos skonį - Jaroslavas Melnikas "Maša, arba Postfašizmas"

Linksmiausia - Timur Vermes "jis ir vėl čia"

Sukrėtusi - Dalia Grinkevičiūtė "Lietuviai prie Laptevų jūros"

Atsakyti