Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 5

QUOTE(cibulis @ 2015 01 18, 19:51)
Ar tikrai taip?

Štai 7.2. punktas:
Mikroklimato ir oro kokybės parametrų palaikymo tikslumas nustatomas pagal aplinkos kokybės patalpoje kategoriją, kuri gali būti aukšta (A), vidutinė ( B ) arba pakankama ( C ) [5.30]. Šios kategorijos gali skirtis šiltuoju ir šaltuoju metų laiku.

11 lentelėje yra būtent nurodyta: A, B ir C. Aš suskaičiavau A reikšmes, t.y. aukščiausias. Ar tik minimalios aukščiausios? Net jei ir taip, tai jos labai didelės, nes mano 136 kv. m namui, kurio tūris apie 400 kubų siūlo šalinti apie 250 kubus oro, t.y. maždaug apie 0,6 karto. Pagal šalinamą orą reikia parinkti ir paduodamą orą. Vadinasi turėsime įpūsti tuos pačius 250 kubų. Gana didelė oro kaita mažame name.

PN rekomenduojama, kad oro kaita dėl higienos normų nebūtų mažesnė nei 0,3 namo tūrio. Labai didinti irgi nerekomenduoja dėl šilumos nuostolių. PHPP skaičiavimuose kaip konstanta naudojama 0,4 oro kaita. Vienam asmeniui oro kiekis - 30 kubų. Jei pagal PHI rekomendacijas mano namo oro kaita turėtų būti maždaug 160 kubų. Pagal lietuvišką STR oro kiekiai didesni.

Kuriais vadovautis? Viduriuku - 0,5?

daktarui Feistui is PN instituto, ar kaip jis ten, yra nusisvilpt ant tavo ir tavo seimos sveikatos, jie rupinasi silumos nuostoliais. o laikyti tuos 250m3/h niekas neprivers - noresi ir ant 60m3 galesi gyvent. cia tavo asmeninis reikalas. bet kalba gi ne apie tai, bet kodel visgi tokie auksti reikalavimai virsijantys deguonies ir CO2 poreiki. As manau kad visgi higienistai nera visiski idiotai ir pagristai tokias normas nustate. juolab kad netik musiskiai, bet kaip suprantu cia ir ES normos perkeltos.
P.S. tu suskaiciavai minimalius kiekius tinkancius auskciausiai A kategorijai, bet ziurek jei imtum ne aukciausia, o B kategorija, tai visai graziai sutaptu ir su PN kiekiais, bet ar tu to nori?
P.P.S.S. PN reikalavimai nera joks istatymo galia turintis popierius, todel ka jie ten nuo lempos surase, turetu but vertinama atsargiai. STR-ai kita kalba.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo madwifi: 18 sausio 2015 - 20:17
QUOTE(madwifi @ 2015 01 18, 20:07)
daktarui Feistui is PN instituto, ar kaip jis ten, yra nusisvilpt ant tavo ir tavo seimos sveikatos, jie rupinasi silumos nuostoliais. o laikyti tuos 250m3/h niekas neprivers - noresi ir ant 60m3 galesi gyvent. cia tavo asmeninis reikalas. bet kalba gi ne apie tai, bet kodel visgi tokie auksti reikalavimai virsijantys deguonies ir CO2 poreiki. As manau kad visgi higienistai nera visiski idiotai ir pagristai tokias normas nustate. juolab kad netik musiskiai, bet kaip suprantu cia ir ES normos perkeltos.
P.S. tu suskaiciavai minimalius kiekius tinkancius auskciausiai A kategorijai.

Aš irgi galvoju, kad čia normos perkeltos iš ES, nes pakankamai nauja redakcija.

Gaila, kad STR nieko nekalba apie gyvenamųjų namų katilines, drabužines, sandėliukus. Kitas dalykas tas, kad ištraukimas išėjo apie 250 kubų, kuomet padavimas pagal higienos normas to pačio STR išeina apie 140 kubų. Skirtumas ženklus. Panašu, kad visgi reikia vadovautis didesniu skaičiumi, t.y. ištraukimu, ir pagal tai projektuoti sistemą.

Kita vertus:
Virtuvė: 54 kubai.
WC: 43,2 kubai.
Katilinė (čia neapobrėžia STR, ėmiau kaip WC): 43,2 kubai.
Antro aukšto WC: 43,2 kubai.
Vonia: 43,2 kubai.
Drabužinė. Čia irgi STR nieko nekalba bent jau tame 11 priede. Imiau kaip WC - 43,2 kubai.

Sudedam tikrai žinomus skaičius: 54 (virtuvė), 43,2 (WC), 43,2 (antras WC) ir 43,2 (vonia). Išeina 184 kubai. Katilinei ir drabužinei tikriausiai pakaktų po 10 kubų ištraukimo, o gal reikia po 20-25 kubų. Žodžiu, papildomas ištraukiamo oro kiekis būtų 20-50 kubų. Taigi bendra kubatūra būtų apie 204-234 kubai, t.y. 0,51-0,585 karto oro kaita. Pusę namo tūrio tikrai reikia vėdinti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 18 sausio 2015 - 20:23
QUOTE(cibulis @ 2015 01 18, 20:20)
Aš irgi galvoju, kad čia normos perkeltos iš ES, nes pakankamai nauja redakcija.

Gaila, kad STR nieko nekalba apie gyvenamųjų namų katilines, drabužines, sandėliukus. Kitas dalykas tas, kad ištraukimas išėjo apie 250 kubų, kuomet padavimas pagal higienos normas to pačio STR išeina apie 140 kubų. Skirtumas ženklus. Panašu, kad visgi reikia vadovautis didesniu skaičiumi, t.y. ištraukimu, ir pagal tai projektuoti sistemą.

tai zinoma kad didesniu, kitaip nepasieksi reikalaujamu kiekiu pagal istraukima.
kaip tai STRas nesako apie drabuzines (rubines) ir sandeliukus? taigi sakiau kad 1 priedo pacioj pradzioj yra. tu pagrinde ir turi vadovautis 1 ir 11 priedais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo madwifi: 18 sausio 2015 - 20:25
QUOTE(madwifi @ 2015 01 18, 20:07)
o laikyti tuos 250m3/h niekas neprivers - noresi ir ant 60m3 galesi gyvent.

O kaip parenka vamzdyną? Maksimaliai 250 kubų, didesniai kubatūrai su atsarga ar kaip? Arba koks optimalus slėgis sistemoje ar oro tekėjimo greitis?
Atsakyti
Pradedu suprasti kaip man sumetė vėdinimo sistemą: pirmas aukštas ir antras aukštas. Pradžioje suskaičiavo būtent nešvarių patalpų ištraukimą. Mano pateikti skaičiai idealiai atitinka projekte pateiktus skaičius. Tik projekte suapvalinti. Tada sumėtė padavimą, kad išeitų balansas. Štai ir visas projektas.

Aišku projekte sugrybauta su vamzdžių storiu. Bet jau taip kaip daro visi: 160 mm pagrindinis, tada atsišakoja į 125 mm ir galiausiai orą išpučia per 100 mm. Mano name dingęs 160 mm vamzdis. Dar nepatiko kai kurių kambarių padavimas. Pavyzdžiui, vaikų kambariuose paduoda po 25 kubus. Pagal STR normas kaip ir pakankama, nes minimali maksimali (A reikšmė) būtų 17,92 kubo. Mano projekte nurodyti 25 kubai. PHI rekomenduoja ant galvos 30 kubų. Galbūt dar tėvų kambaryje esamus 38 kubus būtų galima padidinti į 60 kubų, nors pagal STR minimalų maksimumą turėtų būti 18,80 kubo.

Kai geriau pagalvoju, tai nelabai suvokiu už ką mokami 400-500 Lt ar net daugiau už projektą. Juk esmė per daug paprasta. Nebent kad gražiai nupaišo aksonometrinį planą ir su sistema paskaičiuoja slėgį sistemoje. Juk oro kiekius galima iš esmės pačiam susimesti, vamzdžių išdėstymas irgi iš esmės primityvus (bent jau visi projektuotojai daro panašiai: 160 - 125 - 100 mm). Kas lieka - triukšmo slopintuvai, slėgis sistemoje? O geriausiai tai kai dar visiems siūlo rotocinį rekūpą. Paprasčiau ir būti negali.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 01 18, 20:26)
O kaip parenka vamzdyną? Maksimaliai 250 kubų, didesniai kubatūrai su atsarga ar kaip? Arba koks optimalus slėgis sistemoje ar oro tekėjimo greitis?

nezinau, ventiliacijos projektuotojo klausk kur ir kaip ten jie uzsimeta
Atsakyti
Geras bajariukas siandien buvo, pasiziuriu rekupo padavimo ir istraukimo tem. beveik vienodos, galvoju kas cia gali buti, sustabdziau rekupa apziurejau, viskas tvarkoje viduje, paleidau vel tas pats. Na galvoju reikes rytoj viska geriau apziureti, isvedziau sunis i lauka, galvoju paziuresiu, kaip groteles, tai lauko groteles padavimo nuo ruko visos serksnu uzejusios.
Atsakyti
Paulas vis dar veikia, nors į rekūpą ateina -1. Jis aišku su entalpiniu šilumokaičiu, kuris atitolina užšalimą iki -7 laipsnių. Pažiūrėsim ar netyčia paspaudus šalčiui sistemą vėl nenulūš ir nieko nerodys. Man tik keista kaip su entalpiniu išspaudžia didesnį naudingumą nei ištestuotą? Turėtų būti apie 84 proc. NVK, o čia rodo, kad spaudžia net 91 proc. Kažkokia mistika.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 01 18, 21:49)
Pradedu suprasti kaip man sumetė vėdinimo sistemą: pirmas aukštas ir antras aukštas. Pradžioje suskaičiavo būtent nešvarių patalpų ištraukimą. Mano pateikti skaičiai idealiai atitinka projekte pateiktus skaičius. Tik projekte suapvalinti. Tada sumėtė padavimą, kad išeitų balansas. Štai ir visas projektas.

Aišku projekte sugrybauta su vamzdžių storiu. Bet jau taip kaip daro visi: 160 mm pagrindinis, tada atsišakoja į 125 mm ir galiausiai orą išpučia per 100 mm. Mano name dingęs 160 mm vamzdis. Dar nepatiko kai kurių kambarių padavimas. Pavyzdžiui, vaikų kambariuose paduoda po 25 kubus. Pagal STR normas kaip ir pakankama, nes minimali maksimali (A reikšmė) būtų 17,92 kubo. Mano projekte nurodyti 25 kubai. PHI rekomenduoja ant galvos 30 kubų. Galbūt dar tėvų kambaryje esamus 38 kubus būtų galima padidinti į 60 kubų, nors pagal STR minimalų maksimumą turėtų būti 18,80 kubo.

Kai geriau pagalvoju, tai nelabai suvokiu už ką mokami 400-500 Lt ar net daugiau už projektą. Juk esmė per daug paprasta. Nebent kad gražiai nupaišo aksonometrinį planą ir su sistema paskaičiuoja slėgį sistemoje. Juk oro kiekius galima iš esmės pačiam susimesti, vamzdžių išdėstymas irgi iš esmės primityvus (bent jau visi projektuotojai daro panašiai: 160 - 125 - 100 mm). Kas lieka - triukšmo slopintuvai, slėgis sistemoje? O geriausiai tai kai dar visiems siūlo rotocinį rekūpą. Paprasčiau ir būti negali.

Šita tavo projektą vertinčiau 5 is 10. Dar reikia padirbėti prie jo.
Del rekupu. Nusipirkai rotacini už 5000-6000 ir jis veikia ko gero iki -30. Plokstelinis gi už tuos pačius pinigus veikia iki -5. Prie žemesniu temperatūrų rekuperacija, del nuolatinio silumokaicio atitirpinėjimo, praktiškai nebevyksta. Reikalingas vienoks ar kitoks įeinančio i silumokaiti oro pašildymas. Tai kainuoja papildomai. Zmones taupo pinigus, todėl projektuotojai ir siulo rotacinius. Rotacinio trūkumus tu perdaug uzastrini.
Aš nestebiu to Medeinos Paul rekupo darbo. Ar ten yra archyvuojamos temp. reikšmes?
Atsakyti
Tikrai kad mistiniai skaiciai kai nuo 0 paimto iki +20 pakelia paduodama ora smile.gif
https://vvnamas.word...rekuperatorius/
https://vvnamas.file...2/c4-plius1.jpg
va cia kazkas panasiau smile.gif +10

QUOTE(cibulis @ 2015 01 18, 21:30)
Paulas vis dar veikia, nors į rekūpą ateina -1. Jis aišku su entalpiniu šilumokaičiu, kuris atitolina užšalimą iki -7 laipsnių. Pažiūrėsim ar netyčia paspaudus šalčiui sistemą vėl nenulūš ir nieko nerodys. Man tik keista kaip su entalpiniu išspaudžia didesnį naudingumą nei ištestuotą? Turėtų būti apie 84 proc. NVK, o čia rodo, kad spaudžia net 91 proc. Kažkokia mistika.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ble: 19 sausio 2015 - 08:44
o pats tas rekuperatorius neuzia? kazkaip man itartinai jie atrodo smile.gif
Atsakyti
QUOTE(*** @ 2015 01 19, 10:43)
Tikrai kad mistiniai skaiciai kai nuo 0 paimto iki +20 pakelia paduodama ora smile.gif

Kodel ? pas mane siuo mertu i rekupa -2,1lC iš namu 21,1lC i namus 18,9lC .Manau ,kad realu su aukstesne vidaus temperatura pvz. +23lC isspausti i vidu +20 lC.
Nakti lauke buvo -5lC ir buvau palikes oro paemima is lauko iki rekupo atejo apie -3 lC (kazkokiu budu pasyla apie 2lC) dirbo be atitrpinimu .
Atsakyti