Gal kas padės išspręsti vieną uždavinį. Pagal mano PHPP skaičiavimus man reikia rekūpo, kurio NVK būtų apie 94 proc. Jei žiūrėti PHI
duomenų bazę, tai yra tik 5 rekuperatoriai, kurių NVK peržengia 90 proc. Visi jie aišku plokšteliniai. Iš jų tik vienintelis turi 93 proc. NVK, o dirbdamas 144 kubų per valandą našumu pasiekia ir
94 proc. našumą. Bet kaip rodo
Medeinos pavyzdys tokie rekūpai greitai užšalinėja ir prisuka iki 260 Lt elektros per mėnesį. Medeiną problemą sprendė įdėda membraninį šilumokaitį, kuris
užšalimą atitolina iki -7 laipsnių (žiūrėkite sertifikato patį paskutinį psl.). Bet tokio rekūpo NVK jau siekia tik 84 proc. (įdomu dėl entalpijos jo NVK galbūt būtų didesnis ar realiai tai neturi įtakos?).
Su rekuperatoriais yra tokie variantai:
1. Rotacinis (greičiausiai Amalvos). Gamintojas nurodo, kad Domekt Rego 450 NVK yra
83 proc., bet PHI ištestuotas rodo, kad yra
78 proc. Gerokai per mažas 93-94 proc., nors padeda išvengti daug problemų.
2. Dėti
Paul Novus 300 ir sukti 2-3 mėnesius per metus daugiau elektros. Realiai gana daug elektros.
3. Dėti
Paul Novus F 300, kuris užšąlinės nuo -7 ir padidintas elektros sąskaitas gauti 1-2 mėn. per metus.
4. Dėti tą paprastą Paul Novus 300, bet ieškoti apsaugos nuo užšąlimo. Šiuo atveju daryti žemės ŽŠ arba bandyti įkomponuoti vandeninį pečių nuo ŠS.
5. Tas pats variantas kaip 4 punkte, bet dėti ne paprastą, o Paul Novus F 300 rekūpą. Bet atrodo kvaila: brangus rekūpas, papildomas ŽŠ ir nedidelis NVK.
6. Tikėtis, kad Air Pohoda išspręs visas problemas ir jų hibridinis įrenginys tikrai veiks iki -30 laipsnių be jokio pašildymo ir turės 90-95 proc. NVK.
Visą tai įvertinus išeina, kad lieka tik vienas variantas - paprastas plokštelinis su ŽŠ. Kito kelio realiai kaip ir nėra šiuo metu. Ar aš kažką praleidau?
Beje ar kas nors atkreipėte dėmesį į vieną
detalę. Video pačioje pabaigoje nutrūko. Iš pradžių rodė labai gražius skaičius, gyrėsi, kad vakare daug gers, o po to tipo išmanusis ar kamera nusprogo. Bet galbūt taip padarė specialiai, nes kompas pradėjo rodyti rekūpo užšalimą ir drastiškai krentančius NVK skaičius?