QUOTE(Milao @ 2015 01 08, 22:05)
Tai žinoma kad rotoriniai sausina. Tik kažkiek mažiau nei plokšteliniai. Atgauna jie kažkiek drėgmės, bet jokiu būdu ne visą. O dėl kvapų - ne tik girdėjęs, bet ir pats uostęs. Ir dar buvau apšauktas, kad prismardinau belituodamas, nors lituoklio tą dieną įjungęs dar nebuvau.
Aš po šiandienių pasiskaitymų įvairiuose blogose supratau, kad jau tikrai nebenoriu rotacinio. Eilinė vėtrūfkė ir tiek.
Man tik įdomiau tai, kad daugelis Lietuvos projektuotojų mielai renkasi rotacinius. O tai daro vien dėl to, kad jie veikia iki -30, nes tada klientas nesikabinės, kad rekūpas prisuka daug elektros arba kad jį reikia išjungti.
Bet kitų esminių dalykų tokie projektuotojai (pvz., EDas) neįvardija, nutyli:
1. Rotacinis esant žemai lauko temperatūrai įnamus pūs vėsų, galima sakyti šaltą orą, nes +14 ar +15 yra šaltas oras.
2. Tada reikia jungti tenus, kad jį pašildytų, bet daugelis įsikala vasaros režimą, kad tik dar labiau sutaupytų, o energijos nuostolius kompensuoja pečiais, židiniais.
3. Jie maišo kvapus.
4. Jie atgauna drėgmės, bet tikrai ne kibirus. Tik šiek tiek visokiais kvapais prisotintos drėgmės.
5. Jų NVK tikrai mažesnis. O čia su ta entalpija dar neaišku kaip yra, jei paimti
Amalvos rotacinį, kurio NVK tik 78 ir
Paul Novus F 300, kurio NVK - 84 proc.
Žodžiu, aš jau tik už plokštelinius. Ar su entalpiniais, membraniniais šilumokaičiais ar be, - dar nežinau. Galbūt dar čekų Air Pohoda patiks. Bet net ir paprastas plokštelinis be jokių ŽŠ tikrai nebus pasaulio pabaiga. Jei paprastas plokštelinis, tai jam šalčio periodas yra maždaug 2 mėnesiai, jei su entalpiniu, tai tik 1 mėnesis. Nė pasaulio pabaiga 1-2 mėnesį už elektrą sumokėti kelis šimtus LT daugiau.
Papildyta:
QUOTE(pasiutes @ 2015 01 08, 22:20)
fizikos "genijau" paskaiciuok: kas pigiau, kai lauko T-15'C paduodama nuo rotoriaus ora pasildyti 6 laisniais nuo 14 iki 20 ar 15 laipsniu kai lauke -15 iki 0 o poto + drekinti iki HR55% ir dar 3-5 laipsniai iki norimo komfortisko +20 kad tureti paduodama HR 50% . Taip kad buk ramus ir sedek tyliai
Nobelio premijos laureate, be įžeidimų negali. Man šitie T, nuo -15 iki +15, kas pigiau, pasiskaičiuok, pasvaikstam, parašom paklodes teorijos, kurias patys ir išvedžioma jau užkinso. Nes tai tik teorija. Praktika paprasta: rotacinis prisuks elektros už 25-30 Lt, bet tą orą nuo +14 iki +21 pašildys šildymo sistemą. Tarkim tai kainos apie 50-60 Lt.
Arba visą tai padarys rekūpas už tuos pačius 100-150 Lt. Skirtumas gal ir yra, bet jis tikrai nėra ženklus. Bet esmė yra komfortas. O būtent plokšteliniai ir garantuoja komfortą. Rotaciniai smirda ir į nugarą pučia +14. Argi čia komfortas.
Jei tu negali už komfortą 1-2 mėnesį per metus sumokėti 50-100 Lt daugiau, tai tada skaičiuok T, deltaT, HR, +50, padalink iš -100 ir apsisuk kvadratu į smirdintį rekūpą.
Papildyta:
QUOTE(Milao @ 2015 01 08, 22:05)
O dėl kvapų - ne tik girdėjęs, bet ir pats uostęs. Ir dar buvau apšauktas, kad prismardinau belituodamas, nors lituoklio tą dieną įjungęs dar nebuvau.
Kas per istorija buvo? Gal galima plačiau?