QUOTE(Violetukas @ 2005 11 20, 14:30)
Užsukau pasiskaitinėti Kalėdinių receptukų - ieškau glaistytų kalėdinių meduoliukų receptuko, o čia beveik vien apie kūčias kalbate . Ar skiriate Kalėdas ir Kūčias, ar jums tai viena ir ta pati šventė ?
na saldumynų ieškot reik saldumynų skyrelyje, ar ne? ten viršuje bus kalėdinių kepinių tema, joje tikrai rasi ko ieškai
QUOTE(bea @ 2005 11 22, 11:21)
na saldumynų ieškot reik saldumynų skyrelyje, ar ne? ten viršuje bus kalėdinių kepinių tema, joje tikrai rasi ko ieškai
Tai žinau, žinau , bet ne tai norėjau akcentuoti.
QUOTE(*mamyte* @ 2004 12 27, 08:35)
Pirma karta gyvenime kepiau kalakuta kaledoms .Sakyciau gavosi skanus ir sultingas.Pora dienu marinavau su prieskoniais ir majonezu .Pries kepant vidu prikimsau smulkiomis kvietinemis kruopomis su prieskoniais ir dziovintomis slyvomis.Ikisau kalakuta i kepimo maisa ir 4.5 kg iskepe per 3.5 valandos.Tik daug vargo turejau kol i lekste perdejau - teko talkininkus sauktis i pagalba .
O gal gali smulkiau papasakoti: tiksliai kokių produktų reikia ir visą proceso eigą?
QUOTE(pusk @ 2003 11 15, 07:04)
As tai laukiu laiko , kai Maximoj pasirodys mieline suminkyta (nesaldyta) tesla......Oi tada pas mane prasideda "darbymetis"- bandeles su tuo, bandeles su anuo- atsivalgyti negalim .....Net mano tetis tada zvengia, kad galeciau su jom turgely..... Nezinau, man su mielem kazkaip paciai nekas gaunasi, tai laukiu kaledinio teslos laiko ;D
nu tada laukiu ir as tos stebuklingos teslos, niekad net nepastebejau, kad tokios buna
QUOTE(mamuks! @ 2005 11 29, 21:38)
nu tada laukiu ir as tos stebuklingos teslos, niekad net nepastebejau, kad tokios buna
O kuriame skyriuje jos ieškot?
Labai daug cia visokiausiu receptuku, tad ir as nusprendziau savo trigrasi ikisti: mieliniai blynai su silke. tesla mieline kaip paprastai ruosiama blynams.
Silke susipjaustome gabaliukais is anksto. Tada i ikaitinta keptuveje alieju pilame saukstu tesla, dedame gabaleli silkes ir dar truputi teslos. Skanaus.
Tik vienas mano butu pastebejimas. Paprastai pasnikas tesiasi iki Kaledu. Tad Kuciu patiekalams vienintelis naudojamas riebalas - aliejus. Jokiu kiausiniu, majonezu, grietiniu ir pan neturetu buti.
Is karstu patiekalu troskina raugintus kopustus su karstomis bulvemis. arba dar daro bulvinius ragelius idarytus raugintu kopustu troskiniu, kurios kepamos orkaiteje. Is principo tai tas pats, bet vaizdas kitas. galima ir cepelinus su grybais, arba morkomis (kas megsta).
Silke susipjaustome gabaliukais is anksto. Tada i ikaitinta keptuveje alieju pilame saukstu tesla, dedame gabaleli silkes ir dar truputi teslos. Skanaus.
Tik vienas mano butu pastebejimas. Paprastai pasnikas tesiasi iki Kaledu. Tad Kuciu patiekalams vienintelis naudojamas riebalas - aliejus. Jokiu kiausiniu, majonezu, grietiniu ir pan neturetu buti.
Is karstu patiekalu troskina raugintus kopustus su karstomis bulvemis. arba dar daro bulvinius ragelius idarytus raugintu kopustu troskiniu, kurios kepamos orkaiteje. Is principo tai tas pats, bet vaizdas kitas. galima ir cepelinus su grybais, arba morkomis (kas megsta).
Esu aukštaitė ir kažkaip niekada nemėgau džiovintų grybų. Po to kai ištekėjau už dzūko pripratau prie tų grybų. Tai dabar pats skaniausias man mano anytos gamintas kūčių toks kaip ir karštas patiekalas. Ji apverda džiovintus grybus, tada supjausto šiaudeliais ir su svogūnais pakepa, pridėjusi prieskonių. Lygiai taip pat supjausto ir su svogūnais pakepa virtus burokėlius. Bet nesumaišo grybų su tais burokėliais, patiekia atskirai. Tai va čia toks būna mūsų karštas kučių patiekalas. Labai jį mėgstu ir kitą dieną, jei lieka, valgom tada jau šaltą
Noriu pasidalinti kelėtu paparastų, bet labai senovinių kūčinių patiekalų. Juos "paveldėjau" iš savo prosenelės, ji pasakojo, kad jos močiūtė irgi gamino tokius pačius. Taigi:
Burokėliai su grybais
Reikia išsivirti burokėlių (arba nusipirkti jau virtus), juos sutarkuoti burokine tarka (kažkaip nelietuviškai skamba).
Reikia grybų, gali buti bet kokie, kazkokiais metais, kai nebuvau prisigrybavusi ir pievagrybiai tiko. Grybus jei sūdyti numirkyti, jei šaldyti apvirti, jei voveraitės visai nieko nereikia daryti. Susmulkinti.
Supjaustyti kokią vieną galvutę (mažytę) svogūno.
Visą šitą masę sukrėsti į troškintuvą, ar gilią keptuvę, pripylus aliejaus troškinti, vis pamaišant , troškinti apie 20 minučių vis pamaišant priklausomai nuo jūsų pasiruošto kiekio. Prosenelė ir senelė tai pašaudavo į pečių, bet gi mes jau tokios galimybės nebeturime... Padruskinti.
Kuomet išsitroškina galime valgyti kaip šiltą ir kaip šaltą patiekalą. Su duonele ar vienus. Taip pat šis patiekalas gali būti ir kaip priedas prie silkės. Palyginti pigu ir tikrai skanu.
Man malonu, kai tokią šventę prisimename ir tuos be kurių nebūtų mūsų, ne tik nuvažiuodami į kapines, bet ir išlaikydami išėjusių artimūjų tradicijas.
Burokėliai su grybais
Reikia išsivirti burokėlių (arba nusipirkti jau virtus), juos sutarkuoti burokine tarka (kažkaip nelietuviškai skamba).
Reikia grybų, gali buti bet kokie, kazkokiais metais, kai nebuvau prisigrybavusi ir pievagrybiai tiko. Grybus jei sūdyti numirkyti, jei šaldyti apvirti, jei voveraitės visai nieko nereikia daryti. Susmulkinti.
Supjaustyti kokią vieną galvutę (mažytę) svogūno.
Visą šitą masę sukrėsti į troškintuvą, ar gilią keptuvę, pripylus aliejaus troškinti, vis pamaišant , troškinti apie 20 minučių vis pamaišant priklausomai nuo jūsų pasiruošto kiekio. Prosenelė ir senelė tai pašaudavo į pečių, bet gi mes jau tokios galimybės nebeturime... Padruskinti.
Kuomet išsitroškina galime valgyti kaip šiltą ir kaip šaltą patiekalą. Su duonele ar vienus. Taip pat šis patiekalas gali būti ir kaip priedas prie silkės. Palyginti pigu ir tikrai skanu.
Man malonu, kai tokią šventę prisimename ir tuos be kurių nebūtų mūsų, ne tik nuvažiuodami į kapines, bet ir išlaikydami išėjusių artimūjų tradicijas.
[COLOR=green]dar vienas močiutės patiekalas kūčioms
Miešimas
labai paprasta, bet skanu.
Reikia kviečių grūdų. Tuos grūdus parduoda sveiko maisto parduotuvėlės, o jei turite kaime prietelių tai tikrai problemų nebus.Kviečius reikia išvirti.Verdame, kol pasidarys "minkšti" - sukramtomi.
Tuomet virintame vandenyje ištirpiname medų, turi būti gana saldu, na sakykime litrui vandent šeši šaukštai medaus. Šitą medaus gaivą atvėsiname.
o valgyti taip: grūdus užsipilti medaus gaiva ir valgyti kaip spriubą. pabandykite mielosios, tikrai skanu, paprasta ir nebrangu. O ir grūdeliai suaktyvina medžiagų apykaitą rytojaus dieną ir kalakutas nebebaisus.
Miešimas
labai paprasta, bet skanu.
Reikia kviečių grūdų. Tuos grūdus parduoda sveiko maisto parduotuvėlės, o jei turite kaime prietelių tai tikrai problemų nebus.Kviečius reikia išvirti.Verdame, kol pasidarys "minkšti" - sukramtomi.
Tuomet virintame vandenyje ištirpiname medų, turi būti gana saldu, na sakykime litrui vandent šeši šaukštai medaus. Šitą medaus gaivą atvėsiname.
o valgyti taip: grūdus užsipilti medaus gaiva ir valgyti kaip spriubą. pabandykite mielosios, tikrai skanu, paprasta ir nebrangu. O ir grūdeliai suaktyvina medžiagų apykaitą rytojaus dieną ir kalakutas nebebaisus.
Norėčiau pasiūlyti savo receptuką.
Sluoksniuotos tešlos pyragas:
Sluoksnuotos bemielės tešlos 1 įpak.
200 g virto kumpio (galima pakeisti bet kokia dešra)
100-200 g grybų, aš naudoju šaldytus baravykus, bet galima ir pievagrybius
1 poras
200 g grietinės
4 kiaušiniai
200 g fermentinio sūrio
prieskoniai:malti juod. pipirai, prieskoniai picai, vegeta
Atšildytą tešlą išklojame į skardą, sujungiame kraštelius, būtinai turi užsilenkti krašteliai šonuose bent 1 cm
Kumpį, virtus grybus, jei tai ne pievagrybiai, porą, apkepame aliejuje, kol viskas gražiai apskrus, paliekame atvėsti.
Išplakame kiaušinius, grietinę, tarkuotą fermentinį sūrį, prieskonius. Į šį plakinį sudedame turinį iš keptuves , viską išmaišome ir uždedame ant tešlos, viską tolygiai paskirstome.
Kepame 180 laipsn. orkaitėje apie 20-30 min. kol tešla gražiai pagelsta ir tampa trapi.
Skanaus
Sluoksniuotos tešlos pyragas:
Sluoksnuotos bemielės tešlos 1 įpak.
200 g virto kumpio (galima pakeisti bet kokia dešra)
100-200 g grybų, aš naudoju šaldytus baravykus, bet galima ir pievagrybius
1 poras
200 g grietinės
4 kiaušiniai
200 g fermentinio sūrio
prieskoniai:malti juod. pipirai, prieskoniai picai, vegeta
Atšildytą tešlą išklojame į skardą, sujungiame kraštelius, būtinai turi užsilenkti krašteliai šonuose bent 1 cm
Kumpį, virtus grybus, jei tai ne pievagrybiai, porą, apkepame aliejuje, kol viskas gražiai apskrus, paliekame atvėsti.
Išplakame kiaušinius, grietinę, tarkuotą fermentinį sūrį, prieskonius. Į šį plakinį sudedame turinį iš keptuves , viską išmaišome ir uždedame ant tešlos, viską tolygiai paskirstome.
Kepame 180 laipsn. orkaitėje apie 20-30 min. kol tešla gražiai pagelsta ir tampa trapi.
Skanaus