gyvenu jau daug metu skandinavijoj ir man per kalekas prie visu tradiciniu lietuvisku patiekalu dar prisidejo sie trys skandinaviski:
Kaledinis raudonas vynas Jólaglögg:
1 butelis raudono vyno
6o ml. vodkos arba dzino
5 gvazdikeliai
2 sutrinti kardamonai
2 cinamono lazdeles
100-150 ml. cukraus
zievele nuo apelsino
migdolu saujele be zieveles ir razinu saujele
vyna pakaitinti(neuzvirinti) su prieskoniais ir palikti "pritraukti" kelioms minutems tada supilti dektine razinas, migdolus ir graziom juostelem supjaustyta apelsino zievele(be baltosios dalies tik!), paskaninti cukrum ir patiekti karsta.
ryziu desertas kuri valgome kalediniams pusryciams Ris ala Mande :
2 puodeliai pieno
apie 60gr. ryziu skirtu kosei
1 vaniles lazdele
3 saukstai cukraus (galima saldziau jei patinka)
2 duodeliai plakamos grietineles
1/2 puodelio smulkintu migdolu
1 vienas cielas migdolas be odeles
ipjauti vanilino lazdele ir viti ja kartu supienu ir ryziais ant mazos ugnies apie 1 h vis pamaisant kad nesviltu. supilti cukru, isimti vanilino lazdele ir gerai atvesinti kose.imaisyti visus migdolus, tada viska sumaisyti su plakta grietinele.as perku gatava vysniu padaza, tirsta toki, bet galimA ir pasidaryti toki namie. receptu yra internete. as serviruoju i grazius desertinius indelius, bet leidziu kiekvienam isideti sau paciam, nes kam klius tas vienas migdolas tam metai turetu buti sekmes ir laimes pilni, plius tam sveciui priklauso koia nos maza dovanele.
na ir zinoma kaledinis kalakutas su spanguoliu ir rozmarinu padazais:
as kalakuta marinuoju paprastai ir ir kokia vista
, niekuo juo nekemsu. esme cia padazai:
rozmarinu padazas:
2 saukstai aliejaus
1 smulkiai supjaustytas svogunas 2-3 spaustos cesnako skilteles
1 saukstas sviezio rozmarino lapeliu susmulkintu
200ml balto vyno
100ml koncentruoto kalakuto ar vistos sultinio
200ml grietineles
50 g sviesto
druska ir pipirai pagal skoni
ant aliejaus pakepinti svoguna ir cesnaka, tada ideti rozmarina ir balta vyna. nuvirti apie tris ketvirtadalius skyscio. tada supilti sultini ir grietinele. recepte raso supilti padaza per sieta, bet as to nedarau, man svoguniukai nemaiso.ir i padaza imaisyti sviesto gabaliuka, daugiau padazo nebevirkite,papipirikite ir padruskinkite pagal skoni
ir spanguoliu padaziukas:
receptas man per didelis , bent jau musu seimai uztenka puses recepto, bet cia parasysiu visa:
300gramu spanguoliu
1apelsino sultis ir nutarkuota zievele
pusia citrinos (zievele nutarkuoti,nulupti baltaja dali, ja ismesti o citrina panaudoti)
apie 200g cukraus (bet geriau deti pagal skoni)
100ml apelsinu likerio (nebutinai)
viska suplakti blenderiu ir palikti saldytuve bent kelioms valandoms.
skanuas ir laimingu jums svenciu