QUOTE(Ka @ 2015 01 28, 14:30)
Aš šiaip apskritai nežinau kam ir kodėl reikia ginti savo darbą. Nu, jei žiūrovas, nesupranta arba supranta kitaip, kam jam bandyti išaiškinti?
Manau, kad ne visada. Gal priklauso nuo nuotaikos. Čia toks forumas, kad mes dalinamės mintimis. Tarkim parodoje tu palieki darbą "nuogą" prieš žiūrovą, nes situacija yra kita.
O forume man visad įdomi kito žmogaus nuomonė, kaip jis savo/tavo darbą pakomentuoja, gal net užkulisų kažkokią detalę atskleidžia. Tarkime kad ir gimdymo fotografavime labai įdomu, kaip klostėsi situacija, kaip sekėsi fotografui, kas trukdė fotografuoti, kas būvo gerai ar blogai, kas pavyko, o kas ne.
QUOTE(R-P @ 2015 01 28, 14:31)
Man asmeniškai tas limitas 6 nuotraukų iškart asociavosi su tuo, kai mokyklos laikais reikėdavo rašyti rašinius ir pan t.y. papasakoti kažkokią istoriją. Ir jei neklystu, būtent pasakojimas turėdavo susidėti ne mažiau nei iš 6 dalių, parašysiu ant greito primityviai
įžanga- pasakojimo pradinė dalis, veikėjai ir pan, kokie jie tuo metu buvo. (gyveno moteris , buvo vieniša bla bla bal)
veiksmo užuomazga- susipažino su vyriškiu
veiksmo eiga- susipažino ir liko jie kartu, buvo laimingi, tūsinosi, vartojo narkotikus, gyvenimas jiem buvo kul
kulminacija- kol vieną dieną vyriškis perdozavo, ir mirė tos merginos glėby
atomazga- mergina puolė į depresiją
pabaiga- ji nusižudė
aišku fotografija tai ne literatūrinis kūrinys, bet... tai tas pats pasakojimas, tik pasakojimas vaizdais
jei reikia papasakoti istorija tiesiog nuotraukomis, tai manau tiktų ir statiški kadrai. Bet jei viskas cinematic stiliuje, tai statiški kadrai ne pats geriausias pasirinkimas manau.
įžanga- pasakojimo pradinė dalis, veikėjai ir pan, kokie jie tuo metu buvo. (gyveno moteris , buvo vieniša bla bla bal)
veiksmo užuomazga- susipažino su vyriškiu
veiksmo eiga- susipažino ir liko jie kartu, buvo laimingi, tūsinosi, vartojo narkotikus, gyvenimas jiem buvo kul
kulminacija- kol vieną dieną vyriškis perdozavo, ir mirė tos merginos glėby
atomazga- mergina puolė į depresiją
pabaiga- ji nusižudė
aišku fotografija tai ne literatūrinis kūrinys, bet... tai tas pats pasakojimas, tik pasakojimas vaizdais
jei reikia papasakoti istorija tiesiog nuotraukomis, tai manau tiktų ir statiški kadrai. Bet jei viskas cinematic stiliuje, tai statiški kadrai ne pats geriausias pasirinkimas manau.
Taip, būtent taip ir yra. Reikia istoriją atsleisti (su pabaiga, dėstymu, kulminacija, atomazga). Negali susikoncentruoti ties viena scena, tarkime narkotikų vartojimo - ir pavaryt visas 6 foto apie tai.
Mes paskaitų metu turėjom tokią užduotį, kai laikraščio priedui apie gyvenimą reikia atrinkti 10 nuotraukų iš fotosesijos apie šeimą, kuri gyvena ekologiškame ūkyje. Tema būtų: šeimos diena ekologiškame ūkyje. Ir pateikta buvo apie 50 kadrų. Reikėjo atrinkti 10, kad iš jų susidėliotų istorija pagal duotą temą. Reikėjo paaiškinti, kodėl vieno ar kito kadro atsisakėm ir kodėl pasirinkome tai, ką pasirinkome. Kurios grupės (dirbome grupelėmis) istorija stipriausia ir kodėl.
Man rodos tu maišaisi dėl to sinematic stiliaus, statikos ir dinamikos. Istoriją pasakoji nuotraukomis. Taip, labai svarbus nuotraukų apdirbimas, reikia padaryti research apie tai. Juk filmai kaip ir nuotraukos yra "apdirbti" spalviškai, kas vėlgi suteikia jausmą, kad žiūri filmo akimirkas. Kitas dalykas pats pasakojimas, kokias akimirkas į jį įdedi. Jei tai tylos, akimirka, tai kadras mano požiūriu ne tik kad gali bet ir turi būti statiškas. Jei nori parodyti veiksmą, tada turi daryti, kad tai atrodytų kaip veiksmas. Sakykime, kad vienoje iš nuotraukų bus rodomas porelės laisvalaikis - jie kartu, jei laimingi, jie susikibę už rankų, jie kažkur eina... tai tos dinamikos kadre bus kur kas daugiau. O tarkime mirties/savižudybės kadras, kuriame "pritrauki" tik kruviną ranką? jis bus kadras "iš arti"..jame irgi jokio veiksmo nebus...ranka kadre, kraujas...viskas... veiksmo nėr nei gramo.
Dar tas veiksmas priklauso labai nuo to, kokį filmo žanrą pasirenki. Jei tai drama, kaip pas mane - tai viena. Jei veiksmo filmas, tų kadrų veiksme bus daugiau. Jei tai siaubo filmas vėl kiti aspektai.