Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis

QUOTE(Mangute @ 2015 01 26, 10:16)
Na, mano fotografijas tikrino kursų fotografė, sakė viskas gerai. Kas negerai būdavo liepdavo pertaisyti ir jos akiai tinkamo kadro  g.gif

tuomet kam dedi foto kritikai, jeigu Tau jos nereikia?
ne pirmas kartas juk. žinai, kad jei įdėsi, bus atsiliepimų. kursai nepanaikina tikimybės, kad gal ne viskas tobula, kad ir kaip to norisi ir nesuteikia indulgencijos, jeigu kažko nepadarei iki galo gerai.
Atsakyti
QUOTE(Sriubytė @ 2015 01 26, 13:42)
Minusas 4u.gif

Pirmą kartą dalyvauju, tai nelabai žinau dar kaip kas. Sukėliau ir į flickr, o dabar klausimas, dar galima vėliau dėti foto konkursui, ar geriau viską vienu metu sudėti? Turiu vieną sumanymą, bet greitu metu nepavyks dar įgyvendinti.

galima dėti nors ir kasdien po vieną. Galima visas iškart. Visaip galima smile.gif Bet "įtilpt" į terminą smile.gif
Atsakyti
QUOTE(sayonara @ 2015 01 26, 19:17)
tuomet kam dedi foto kritikai, jeigu Tau jos nereikia?
ne pirmas kartas juk. žinai, kad jei įdėsi, bus atsiliepimų. kursai nepanaikina tikimybės, kad gal ne viskas tobula, kad ir kaip to norisi ir nesuteikia indulgencijos, jeigu kažko nepadarei iki galo gerai.

Bet ji nesako, kad kritikos jai nereikia...nemanau, kad ji mąsto, jog viską atliko puikiai vien tik todėl, kad kursuose mokytojai tiko rezultatas.
Aš taip įsivaizduoju, kad ir mokyti fotografijos nėra lengva, juk kiekvienam neburbėsi, kaip blogai padarė, kiek klaidų privėlė. Nepatyręs žmogus taiso, stengiasi, o ten tu vėl tarkim matai klaidas...vėl liepi taisyt.. jis vėl taiso ir vėl blogai. Tada kaip ir nebebūtų stimulo stengtis, jei visad mokytojui bus blogai. O iškart daryt gerai kad ir kaip benorėtum - nepavyksta. Gal tik vienetai gali kažką išspausti kažką wow.

Po vienų kursų gi nepagaminsi kažkokio stebuklo, net ir perdarinėdamas kelis sykius. Tiesiog aš taip mąstau, kad mokytoja sako "gerai" ir tas "gerai" neturi būti priimtas kaip va dabar gali eiti ir fotkinti profesionaliai maistą. Čia lygiai tas pats kaip ir vairavimas - tave moko, bet tu idealiai nevairuoji deja...ir dar ilgai net teises gavęs idealiai nevairuoji...

Aš kartais stebiu savo koledžo dėstytojus ir matau, kaip jie vietoje kritikos yra linkę klausti, kodėl taip fotografavai? ką norėjai tuo parodyti? iš kur sėmeisi idėjų? ar galvojai kitus variantus kaip įgyvendinti savo idėją? tiesiog klausia... bet niekad nekritikuoja...jeigu mato, kad studentas gerokai papjovė grybą stengiasi parodyti, kad yra įvairių variantų, kuriuos jis dar galėtų išbandyti. Bet niekada, niekada nesako - va blogai padarei, čia tas ne taip ir anas ne taip. Koks čia kadravimas? Kodėl čia per tamsu? Kodėl nesimato emocijos. Man kartais būdavo net pikta... kokie čia mokslai, jei nespardo subinės biggrin.gif bet antri metai aš einu ir matau kaip ta masė, kuri atėjo pradžioje pamažu atsisijoja. net ir be griežtos kritikos. Dėstytojai stengiasi parodyti kelią.. kaip planuoti, kurios yra galimos kryptys...Parodyti, kaip dirbo kiti profesionalai. Bet tu pats renkiesi savo kryptį po to. Ir dabar jau visi žino - va tas ar kitas studentas pavaro gerai.. o šitas - nelabai ir fotografo iš jo nebus.

Aš studijavau Lt ir čia studijuoju ir galiu palyginti, kad čia neujaučiu diskomforto, nejaučiu baimės...nejaučiu streso studijose. Nors LT buvau viena geresnių studenčių ir man tarsi nebuvo ko stresuoti. Gal suaugau, nežinau biggrin.gif bet tų stresinių situacijų čia kur kas mažiau...ir savivertė kažkokia didesnė yra. kai ji maža, sunku kurti...

Aš kartais net buvusį darbą LT sapnuoju ir tie sapnai košmariški biggrin.gif rimtai. Nors tą darbą aš labai mėgau, bet aplinkoj labai daug streso buvo ir didžiulis spaudimas...amžinai kažkoks nevykėlis gali pasijaust..

žodžiu privariau baisinę paklodę neaišku apie ką, šiaip bandau diskutuoti biggrin.gif jaučiu pilnatis biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo gotte: 26 sausio 2015 - 20:26
QUOTE(Ka @ 2015 01 26, 16:39)
VP, dieninis lyg ir gerai, bet dirbtinėje šviesoje man atrodo, kad bus per sunku išgauti gerą baltą. Puodelis su lėkštute blizgūs, tai prisigaudo spalvų iš aplinkos.  smile.gif

taip, su dirbtiniu apšvietimu manual fotografavau labai daug kadrų, atrinkau lyg ir geriausią varianta, bet TIKROS baltos kaip ir nėra... verysad.gif

nenorėjau kartotis lankstant objektą iš popieriaus... na bandysiu sugalvot kažką kitą baltą ir matinį biggrin.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(gotte @ 2015 01 26, 20:20)
Bet ji nesako, kad kritikos jai nereikia...nemanau, kad ji mąsto, jog viską atliko puikiai vien tik todėl, kad kursuose mokytojai tiko rezultatas.
Aš taip įsivaizduoju, kad ir mokyti fotografijos nėra lengva, juk kiekvienam neburbėsi, kaip blogai padarė, kiek klaidų privėlė. Nepatyręs žmogus taiso, stengiasi, o ten tu vėl tarkim matai klaidas...vėl liepi taisyt.. jis vėl taiso ir vėl blogai. Tada kaip ir nebebūtų stimulo stengtis, jei visad mokytojui bus blogai. O iškart daryt gerai kad ir kaip benorėtum - nepavyksta. Gal tik vienetai gali kažką išspausti kažką wow.

Po vienų kursų gi nepagaminsi kažkokio stebuklo, net ir perdarinėdamas kelis sykius. Tiesiog aš taip mąstau, kad mokytoja sako "gerai" ir tas "gerai" neturi būti priimtas kaip va dabar gali eiti ir fotkinti profesionaliai maistą. Čia lygiai tas pats kaip ir vairavimas - tave moko, bet tu idealiai nevairuoji deja...ir dar ilgai net teises gavęs idealiai nevairuoji...

Aš kartais stebiu savo koledžo dėstytojus ir matau, kaip jie vietoje kritikos yra linkę klausti, kodėl taip fotografavai? ką norėjai tuo parodyti? iš kur sėmeisi idėjų? ar galvojai kitus variantus kaip įgyvendinti savo idėją? tiesiog klausia... bet niekad nekritikuoja...jeigu mato, kad studentas gerokai papjovė grybą stengiasi parodyti, kad yra įvairių variantų, kuriuos jis dar galėtų išbandyti. Bet niekada, niekada nesako - va blogai padarei, čia tas ne taip ir anas ne taip. Koks čia kadravimas? Kodėl čia per tamsu? Kodėl nesimato emocijos. Man kartais būdavo net pikta... kokie čia mokslai, jei nespardo subinės biggrin.gif bet antri metai aš einu ir matau kaip ta masė, kuri atėjo pradžioje pamažu atsisijoja. net ir be griežtos kritikos. Dėstytojai stengiasi parodyti kelią.. kaip planuoti, kurios yra galimos kryptys...Parodyti, kaip dirbo kiti profesionalai. Bet tu pats renkiesi savo kryptį po to. Ir dabar jau visi žino - va tas ar kitas studentas pavaro gerai.. o šitas - nelabai ir fotografo iš jo nebus.

Aš studijavau Lt ir čia studijuoju ir galiu palyginti, kad čia neujaučiu diskomforto, nejaučiu baimės...nejaučiu streso studijose. Nors LT buvau viena geresnių studenčių ir man tarsi nebuvo ko stresuoti. Gal suaugau, nežinau biggrin.gif bet tų stresinių situacijų čia kur kas mažiau...ir savivertė kažkokia didesnė yra. kai ji maža, sunku kurti...

Aš kartais net buvusį darbą LT sapnuoju ir tie sapnai košmariški biggrin.gif rimtai. Nors tą darbą aš labai mėgau, bet aplinkoj labai daug streso buvo ir didžiulis spaudimas...amžinai kažkoks nevykėlis gali pasijaust..

žodžiu privariau baisinę paklodę neaišku apie ką, šiaip bandau diskutuoti biggrin.gif jaučiu pilnatis biggrin.gif

čia šiek tiek kitokia situacija, gotte smile.gif asmeniškumai.
akcentavau nuo pradžios, kad mokytųsi kompozicijos, nes tai buvo jos silpnoji vieta. tokia ir liko, atrodo, tik papildomas atsikirtimo argumentas "lankiau kursus, dėstytoja sakė" atsirado.

Atsakyti
QUOTE(sayonara @ 2015 01 26, 21:00)
čia šiek tiek kitokia situacija, gotte smile.gif asmeniškumai.
akcentavau nuo pradžios, kad mokytųsi kompozicijos, nes tai buvo jos silpnoji vieta. tokia ir liko, atrodo, tik papildomas atsikirtimo argumentas "lankiau kursus, dėstytoja sakė" atsirado.

na aš savo komenatrą rašiau ne konkrečiai kad į taviškį atsakyt, bet bendrą nuomonę išdėsčiau ax.gif

Tarkime kad ir Ka komentaras Mangutei: "Mangute, oi, kaip nekviečia tavo maisto foto manęs ragauti, net norėti to kas yra. Mane asmeniškai labiausiai gundo, vilioja tokios maisto fotografijos. Tiesiog seilė tįsta". Aš puikiai suprantu, kad čia ne kažkoks universitetas ir labiau patyrę čia ne mokytojai. Čia tik forumas ir visi turi teisę reikšti savo nuomonę kad ir kokia ji neskani bebūtų adresatui. Bet bandau įsivaizduoti tarkime portreto komentavimą panašiu būdu: "oj koks nevykęs tavo portretas, net žiūrėti nesinori, va čia pažiūrėk kaip pavaro ponas x. Tiesiog idealu! (ir link'as su portretais). Man nesmagiai skamba ir tiek... vėlgi ne man aiškinti, kaip kam kalbėti ir kaip patarinėti, kokią nuomonę išreikšti.
Tiesiog savo komentaru norėjau pasakyt, kad ne visad sudirbimas veda į išganymą. Kartais toje kasdienybėje norisi optimizmo, pozityvo, juk taip smagu kai tau pasako komplimentą, kai nusišypso, kai pamato kažką gražaus tame ką padarai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo gotte: 26 sausio 2015 - 21:21
sveikos ir sveiki, skaitinėju ir aš Jus, vis galvoju, kad reikia ir man pasimokyti, bet vis nesiryžtu, nes... bijau. Aš suprantu, kad Jums naujokai jau atsibodę ir komentuoti tą patį per tą patį atsibodo ir klaidas JŪS matote, o naujokai tai ne biggrin.gif man pvz svarbu būtų, kad parašytų kas konkrečiai blogai, o ne "pagalvok, pažiūrėk kitų darbus" ir pan. Gali galvoti iki išprotėjimo, bet pradžiai reikia žinoti į ką kreipti dėmesį.
Mangute - man tie macaroons sapnuojasi bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Loram @ 2015 01 26, 23:11)
sveikos ir sveiki, skaitinėju ir aš Jus, vis galvoju, kad reikia ir man pasimokyti, bet vis nesiryžtu, nes... bijau. Aš suprantu, kad Jums naujokai jau atsibodę ir komentuoti tą patį per tą patį atsibodo ir klaidas JŪS matote, o naujokai tai ne biggrin.gif man pvz svarbu būtų, kad parašytų kas konkrečiai blogai, o ne "pagalvok, pažiūrėk kitų darbus" ir pan. Gali galvoti iki išprotėjimo, bet pradžiai reikia žinoti į ką kreipti dėmesį.
Mangute - man tie macaroons sapnuojasi  bigsmile.gif

šalin baimes smile.gif
Atsakyti
Gotte - esi visiskai teisi, poziuris i mokini/studenta pas mus ir angluose visiskai skirtingas, mokymo metodai taip pat. Pas mus kazkodel manoma, kad galima supilti bjaurasti ir pavadinti tai skambiu 'skatinimu tobuleti' biggrin.gif Kol visokius smoryginus per TV rodys, kitaip ir nebus, deja.
Atsakyti
QUOTE(Suprem @ 2015 01 27, 02:27)
Kol visokius smoryginus per TV rodys, kitaip ir nebus, deja.

Neiškenčiau neįsiterpusi smile.gif
Prie ko čia TV ir fotografijos forumas, kurio tikslas, kaip supratau, padėti vienos kitoms tobulėti? Gal kiekviena nuo savęs pradėkime mirksiukas.gif
Mano pradinukų mokytoja vertina kiekvieną asmeniškai ne pagal klasės rezultatus, o pagal tai kiek pats vaikas patobulėjo, pasistūmėjo į priekį.

Beje, aukščiau buvusi pavyzdinė maisto nuoroda man nesukėlė ažiotažo. Viskas fotografuota vienu rakursu iš viršaus, viskas plokščia. Nebent užsakymas buvo būtent toks.

Vis seku jūsų forumą, bet aktyviau ir, tuo labiau su ND prisijungti kol kas... blush2.gif
Atsakyti
gotte, Suprem, iš esmės Jūs teisios dėl pozityvumo - maža jo pas mus šalyje ir tautoje.

Jeigu matau, kad yra ką kritikuoti, visada pasirinksiu kritiką, nes, mano požiūriu, būtent ji yra esminė, nes generuoja aiškų turinį ar kryptį. Bent jau aš to čia pasigendu, man asmeniškai TAI yra vertybė. Pagal save sprendžiu - man motyvacijos/palaikymo iš išorės nereikia, aš jos arba turiu viduje, arba neturiu, todėl jokie išoriniai paplekšnojimai daugelyje sričių man nėra nei reikalingi, nei reikšmingi.

O va normalios kritikos ir neįžeidžiančio argumentavimo visame kame aš pasigendu, todėl radusi savyje šios srities turinio, visada stengiuosi jį išspinduliuoti. Kai matau erdvę kritikai, visada ja stengiuosi pasinaudoti. Bet retai kam to reikia būtent tokia forma. Daug kas deklaruoja norą tobulėti ir prašo kritikos, o gavę jos neišgirsta, tačiau vietoj to prisiknisa prie formos - tu čia per griežtai, per tiesmukai, kodėl tik kritika, kodėl prieš tai nepaglostei ir nepasidomėjai, kas lėmė tokį rezultatą ir pan. Turinys lieka nepastebėtas.

O motyvacija, palaikymas? Kaip rašiau, mano galva, tai - vidiniai procesai, į kuriuos bent jau aš kištis nenoriu ir tikrai neturiu laiko. Tam yra draugai ir artimieji - su jais galima tuo užsiimti. Aš svetimam žmogui padėti noriu turiniu, o ne forma.

Temoje ne kartą buvo diskutuojama apie kritiką ir paplekšnojimus. Kai kurie žmonės geba be didesnių pastangų suteikti moralinį palaikymą visiems ir visada ir pan., kai kuriems būtent to ir reikia. Aš ne iš tų. Man pačiai svarbi būtent konstruktyvi kritika ir duoti galiu (ir noriu) būtent ją, atsiribojant nuo visokių emocinių įsipainiojimų į svetimo žmogaus vidines mongolijas. Žinau, žinau - jautrių žmonių daug aplinkui. Bet juk tai nebūtinai turi būti mano problema, ar ne? Aš pasilieku teisę neįsijausti į svetimus gyvenimus, problemas, traumas ar charakterius.

Nepagalvokite, kad esu medinis buratinas. Anaiptol. Tai tik FORMA bigsmile.gif Jei turiu nors kruopą turinio, tai jį ir atiduodu be švelnybių. Yra apstu žmonių, kurie daro kitaip, tai gal gali ta pusiausvyra likti: yra švelnūs, pedagogiški, internete viskam empatiški žmonės, ir yra tokie kaip aš - užsišikėliai. Sutarta?

Suprem, dar sureaguosiu atskirai: ar kritika būtinai yra bjaurasties pylimas? Čia juk irgi tautinis bruožas: jei pakritikavo, vadinasi bjaurastim apliejo, supurvino. Bullshit juk - atvira kritika, mano galva, yra geriausias palaikymas ir motyvacija. Užbėgdama už akių sakau savo nuomonę - šioje temoje kritikuojama atvirai ir korektiškai. Nežinau, kur tos bjaurasties įžvelgei. Juk jeigu žmogus su kitu nesutinka ir apie tai pasako, tai nebūtinai jį su purvais maišo, ar ne?

gal bent jau mano asmeninis požiūris iš šios paklodės taps aiškesnis ir sukels mažiau nepagrįstų lūkesčių ateityje.

va, neįsižeiskit, kad užaštrinu, bet kartais šioje temoje taip jaučiuosi: ILIUSTRACIJA biggrin.gif vis tiek negerai, nu kur tai matyta: nei kruopų, nei miltų smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sayonara: 27 sausio 2015 - 08:59
Mangute, o kaip vyko maisto fotografavimo seminaras? Tiesiog įdomu kas dėliojo, kas rinko daiktus, kurie yra vienoje ar kitoje foto, spalvas ir t.t.
Jei teisingai įsivaizduoju kaip tai galėtų vykti, Mangutės klaidų nuotraukose sumažėtų, padidėtų to, kas dėliojo. Mangutei reiktų paieškoti kitokių kampų, nebijoti kad ir dešimt foto vieno išdeliojimo padaryti. Vis iš kito kampo, vis kitokia kompozicija. Nešti tas dešimt foto, klausyti komentarų, vėl perdaryti su tais pačiais produktais, tais pačiais daiktais, vėl nešti komentuoti...
Kas labiausiai man užstrigo tai spalvų nesusižaidimas. Ypač tas rudas ar ryžas ar dar koks stalas baisiai akį rėžia. Ten koks tamsus būtų gerai tikęs, foto jau vien nuo stalo spalvos būtų pagerėjusi. Derančios spalvos maisto fotografijoje išties daug duoda. Ir jei kursą vedantis žmogus išdėliojo, parinko daiktus, tai suprantu ir kodėl paskui sakė, kad gerai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kodėlčius: 27 sausio 2015 - 12:50