gotte, labai gerai, kad lauki kritikos. nepyk tik, aš nesu romantiškas labia žmogus, man sentimentai akių neužpila vien todėl, kad tai leliukas ir gimdymas.
pati labai daug pasakei. nėštumo foto gana šabloniškos - pilvas, rankos, langas, užuolaida; būtent buitinio laukimo norėjosi, gal net humoro kažkokio ar buitinio absurdo, žinai, apie ką aš? būtų labai tikusi kokia nors kurioziška situacija ar nepatogi poza ar koks pažvengimas, kai kažko dėl nėštumo negali atlikti, pvz., batų užsirišti ar kai iš nėštumo ir arbūzo pasišaipai draugiškai arba jeigu toks požiūris nepriimtinas - tuomet gryna buitis tiktų, bet ne ta supozuota išlaižyta, kur viskas tobulai sudėliota - puodelis, sausainis, knyga ir pilvas - o kažko autentiško, pvz., sujaukta lova, rakandai kokie, virtuvė, stalas, nepatogumai kokie nors. Na, gyvenimo norėjosi, o ne fotosesijos pramaišiui su dokumentiniais kadrais.
Nes šioje esė aš pamačiau kratinį skirtingo žanro foto (ir pozuota fotosesija, ir gyvi momentai), todėl man nesiklijavo pasakojimas.
Ligoninės fotose man pernelyg užsižaista su prietaisais, durimis, laikrodžiais ir pan. iš esmės mažai svarbiais aksesuarais ir tik kelios foto su žmogumi, ir tai ji visur guli ir tiek. Įdomesnė foto, kur ji ant veido ranką pasidėjusi. Nors veido nesimato, galima apčiuopti emociją - skausmą, kančią, baimę, laukimą, nerimą ar dar ką, tikrą, gyvą, autentišką emociją. man dar užkliuvo pernelyg didelis tiesmukumas - t.y. fotkinimas be planų, pridengimų. kai kurios foto būtų puikios, jei jas įerdvintum, įrėmintum, t.y. pirmam plane būtum įkišus kokį objektą. tai būtų pridavę gyvumo, erdviškumo, gal papildomos paslapties ar emocijos.
O va vaikiuko foto kai kurios labai puikios, nes gyvos, jis gi nepapozuos
Žodžiu, pritrūko nuoseklumo ir gal išankstinio idėjos apgalvojimo, o vėliau pritrūko laisvumo. Žinai, kai dailininką kokį kartais analizuoji, matai, kokia laisva ranka jis piešė ar tapė, tai va tos laisvos rankos man norėjosi, spontaniškumo, GYVENIMO, dokumentikos, o ne bandymo viską sužiūrėti ir suvaldyti iš anksto apgalvojus. Tai va. Idėjos reikėjo iš anksto, o įgyvendinimo stadijoje reikėjo atpalaiduoti save nuo visokių šablonų ir netrukdyti sau fotkinti.
Bet labai šaunu, kad ryžaisi ir tai padarei, nes tai puiki mokykla ir patirtis. Ir nesveikai gera dovana draugei Aš pati kadangi šio žanro neišbandžius, tai man gana paprasta komentuoti, nes esu atsieta nuo bet kokkių emocijų situacijos atžvilgiu, nesilydau aš dėl leliukų ir gimdymų O va jeigu kada pati pabandysiu, tai gal kitaip užkarksėsiu.
Beje, pabandyti norėčiau, gal yra norinčių man tai pasiūlyti?
Gotte, laukiau kol pasirodysi šio projekto rezultatus. Visada nuostabu žiūrėti nuo iki ir po visko... Visumoje super.
Lengva kritikuoti, tad brūkštelsiu tik ko pasigedau. Nėštumo metu norisi įvairesnių foto, ne tik supozuotų, bet apskritai, ką ji veikė, kuo užsiėmė, tarkim gal joga, o gal pyko ar plyšo iš juoko kai nesugebėjo batų užsirišti per pilvą ir t.t. Gimdymo eigoje tikrai daug detalių, kurios tikrai fainos ir svarbios, bet svarbiau ir pati moteris. Gal gėrė, skaitė, klausė muzikos, vaikščiojo ir t.t...
Gimus vaikučiui rodos viena foto su mama ir paskui tik vaikučio. Pasigedau foto kartu palatoje, galbūt maitinant ar tiesiog laikant ant rankų, pirmų prisilietimų.... Foto jau namuose, taip pat tik viena mamos ir vaikučio. Norisi daugiau pamatyti, ne tik kaip gražiai kūdikėlis miega, žiovauja, bet vėlgi gal kaip maitina, kaip nešioja, kūdikio aplinkos, jo lovytės ir t.t.
Aš ieškojau savo kaimuke ir aplinkiniuose miestukuose moters, nėštukės, kuri sutiktų fotografuotis nuo iki. Bet dažniausiai tik pirštuku pasukiodavo nesuprasdami kas man iš to
Lengva kritikuoti, tad brūkštelsiu tik ko pasigedau. Nėštumo metu norisi įvairesnių foto, ne tik supozuotų, bet apskritai, ką ji veikė, kuo užsiėmė, tarkim gal joga, o gal pyko ar plyšo iš juoko kai nesugebėjo batų užsirišti per pilvą ir t.t. Gimdymo eigoje tikrai daug detalių, kurios tikrai fainos ir svarbios, bet svarbiau ir pati moteris. Gal gėrė, skaitė, klausė muzikos, vaikščiojo ir t.t...
Gimus vaikučiui rodos viena foto su mama ir paskui tik vaikučio. Pasigedau foto kartu palatoje, galbūt maitinant ar tiesiog laikant ant rankų, pirmų prisilietimų.... Foto jau namuose, taip pat tik viena mamos ir vaikučio. Norisi daugiau pamatyti, ne tik kaip gražiai kūdikėlis miega, žiovauja, bet vėlgi gal kaip maitina, kaip nešioja, kūdikio aplinkos, jo lovytės ir t.t.
Aš ieškojau savo kaimuke ir aplinkiniuose miestukuose moters, nėštukės, kuri sutiktų fotografuotis nuo iki. Bet dažniausiai tik pirštuku pasukiodavo nesuprasdami kas man iš to
QUOTE(sayonara @ 2015 01 16, 09:37)
Aš tikrai labai norėčiau, kad su manimi kas nors "pasibandytų", planuose antras vaikas, tai galiu save pasiūlyti
QUOTE(sayonara @ 2015 01 16, 08:37)
1. Ligoninės fotose man pernelyg užsižaista su prietaisais, durimis, laikrodžiais ir pan. iš esmės mažai svarbiais aksesuarais ir tik kelios foto su žmogumi, ir tai ji visur guli ir tiek.
2. Man dar užkliuvo pernelyg didelis tiesmukumas - t.y. fotkinimas be planų, pridengimų. kai kurios foto būtų puikios, jei jas įerdvintum, įrėmintum, t.y. pirmam plane būtum įkišus kokį objektą. tai būtų pridavę gyvumo, erdviškumo, gal papildomos paslapties ar emocijos.
3. Žodžiu, pritrūko nuoseklumo ir gal išankstinio idėjos apgalvojimo, o vėliau pritrūko laisvumo. Žinai, kai dailininką kokį kartais analizuoji, matai, kokia laisva ranka jis piešė ar tapė, tai va tos laisvos rankos man norėjosi, spontaniškumo, GYVENIMO, dokumentikos, o ne bandymo viską sužiūrėti ir suvaldyti iš anksto apgalvojus. Tai va. Idėjos reikėjo iš anksto, o įgyvendinimo stadijoje reikėjo atpalaiduoti save nuo visokių šablonų ir netrukdyti sau fotkinti.
4. Bet labai šaunu, kad ryžaisi ir tai padarei, nes tai puiki mokykla ir patirtis. Ir nesveikai gera dovana draugei Aš pati kadangi šio žanro neišbandžius, tai man gana paprasta komentuoti, nes esu atsieta nuo bet kokkių emocijų situacijos atžvilgiu, nesilydau aš dėl leliukų ir gimdymų O va jeigu kada pati pabandysiu, tai gal kitaip užkarksėsiu.
2. Man dar užkliuvo pernelyg didelis tiesmukumas - t.y. fotkinimas be planų, pridengimų. kai kurios foto būtų puikios, jei jas įerdvintum, įrėmintum, t.y. pirmam plane būtum įkišus kokį objektą. tai būtų pridavę gyvumo, erdviškumo, gal papildomos paslapties ar emocijos.
3. Žodžiu, pritrūko nuoseklumo ir gal išankstinio idėjos apgalvojimo, o vėliau pritrūko laisvumo. Žinai, kai dailininką kokį kartais analizuoji, matai, kokia laisva ranka jis piešė ar tapė, tai va tos laisvos rankos man norėjosi, spontaniškumo, GYVENIMO, dokumentikos, o ne bandymo viską sužiūrėti ir suvaldyti iš anksto apgalvojus. Tai va. Idėjos reikėjo iš anksto, o įgyvendinimo stadijoje reikėjo atpalaiduoti save nuo visokių šablonų ir netrukdyti sau fotkinti.
4. Bet labai šaunu, kad ryžaisi ir tai padarei, nes tai puiki mokykla ir patirtis. Ir nesveikai gera dovana draugei Aš pati kadangi šio žanro neišbandžius, tai man gana paprasta komentuoti, nes esu atsieta nuo bet kokkių emocijų situacijos atžvilgiu, nesilydau aš dėl leliukų ir gimdymų O va jeigu kada pati pabandysiu, tai gal kitaip užkarksėsiu.
1. Ir sutinku ir nesutinku. Nes po kokių 30 metų, kai leliukas bus tokio amžiaus kaip aš dabar panašiai, tie prietaisai visai kitaip atrodys, ligoninės interjeras, svarstyklės, vystymo stalas....kt.. Ir manau, kad tada, galbūt kai to vaikučio žmona ruošis gimdyti bus jiems labai įdomu pažiūrėti, kaip buvo tada kai gimė tėtis... Draugė visur guli, nes nei karto per mano buvimo laiką ten (nepamenu kiek gavosi valandų) gal tik kartą buvo tualete. Jai neleido stotis, ištisai buvo prijungti aparatai ir stebėjo vaikučio širdelę. Tai nelabai buvo pasirinkimo ją kitaip fotkinti. Aš buvau ne tik fotografė, o atėjau jai padėti. Manau gimdyme yra didelė diskusija su savimi - kiek sau leisti fotografuoti (tuo labiau pažįstant gerai žmogų kurį fotografuoji).
2.Jei patalpa didelė tai gali atsitraukti, pabūt nematomu, o dabar pas mus buvo gal trys žingsniukai iki išėjimo durų. Daugiau tik jos lova, apapratai ir sesutė sėdinti prie stalo. Viskas. Jokios galimybės judėti kažkur. Trys žingsniai į priekį ir trys atgal. Aš suprantu, ką tu nori pasakyt savo komentaru ir tikrai ne visad tos erdvės reikia. Bet tas jos nebuvimas tikrai ribojo.
3. Iš anksto reikia apgalvoti, reiktų ir planą pasirašyt ir kadrus apgalvoti plius minus, koks tikslas tokio kadro, kam jis reikalingas ir pan. Į ką žadi susikoncentruoti, kodėl ir t.t. Mes koledže visad esam verčiami rašyt savo projekto idėjos proposal, pasidary mood board, mind map (sorry kad rašau angliškai, paprasčiau nei išversčiau kažkaip nesąmoningai). Jeigu eini kažkur fotkinti - ieškai darbo, visad reikia turėti idėją, o ne atvaryt - va mano darbeliai, žiūrėkit kaip fainiai aš fotkinu ir tikrai tas pasiruošimas padeda ir yra naudingas. Kieno parodoje buvau ant staigiųjų nepamenu...kad irgi buvo fotografo užrašai net einant fotografuoti į gatvę - ką fotografuosiu, kodėl, kam ir t.t.
4. Ten kai būni tai tikrai nebūna jokio lydymosi paskui kai kadrai susidėlioja, sugula, tada jau jie tampa tokie "ašaringi". Bet vietoj fotografuojant, tai tikrai nėra gimdymo idealizavimo ir visai nesijauti kažkaip pakylėtas tame reikale.
Turiu dar kito gimdymo, kuriame buvau keletą kadrų, bet ten labai sunku buvo...beveik kriminalas paties gimdymo metu, ligoninėj.. tai nuosekli gimdymo istorija nesigavo
Papildyta:
Kodėlčiau, ačiū už komentarus ir pastabas.
Dabar apie tuos mano projektus. Iš viso aš turėjau būti 3-juose gimdymuose - vienam padėti draugei ir dviejuose gimdymuose, kurie įėjo į mano koledžo projektą. Bet pabuvau dviejuose - draugės ir vienam projekto gimdyme.
Į trečią nespėjau, nes ten buvo trečias lelius, kuris nepanoro manęs sulaukti. Su Londono atstumais tiesiog nebesuspėjau į ligoninę.
Tai va, sudėjus visas nėštukes ir jų gimdymu aš turėčiau turbūt nerealų projektą. Nes su savo nėštuke, kuri laukėsi trečio leliuko aš kartu važiavau į polikliniką, fiksavau jos eilinį vizitą pas gydytoją. Pas ją važiavau į namus, fotografuoti jos buities. Bet pas ją nespėjau į gimdymą. Užfiksavau jau tik leliuko rengimą taip pat turiu keletą kadrų, kur jį maitina.
Pas antrą projekto nėštukę prabuvau kokį milijoną valandų ligoninėje per gimdymą. Jos vyras gerokai vyresnis, abu tikrai ne profesoriai... Jau jos nėštumo foto tokios sukaustytos gavosi, sunkoka buvo su ta porele man. Tai dar gimdyme kilo didelių bėdų. UK įleidžia kartu gimdyt tik 2 žmones. O ten buvau aš, jos vyras ir jos mama. Mes ligoninėj slapčia keitaliojomės, nes buvo užmačiusios seselės, kad mūsų daugiau ir liepė kažkuriam išeiti iš ligoninės (ne tik iš palatos). Mergina jauna, vaikas pirmas, gimdė labai sunkiai, nuolat pykino, vietoje fotiko rankose laikiau induką vėmimui.. ir stiklinę vandens. Finale vyras užvartojo alkoholio (kai buvo išėjęs pavalgyt) ir grįžo jau gerai pagėręs...tada sesutės išvis pasiuto (jis ten bandė šumą kelt, skeryčiotis ir t.t.t). Tai aš iš to gimdymo neturiu nei vienos normalios laukimo akimirkos, fotiką griebiau jau tik kai vaikiukas pasirodė.
Iš draugės gimdymo nuotraukų eiliškumas susidėliojo jau tik po visko... kadangi turėjau ir nėštumą, ir gimdymą ir foto - po.. tai paėmiau ir sumečiau į visumą. Užtai ir gavosi viskas "sumesta"
Aš nežinau, kaip man patalpinti viską, ką aš turiu, su jumis pasidalinti. Gal sugalvosiu, tada įmesiu visas tris moteris.
Jooo, gotte, kiek patirties visokios turėjai
QUOTE(sayonara @ 2015 01 16, 08:37)
ne, nu dėl tokio pasiūlymo, verta gal ir dar vieną vaiką susiorganizuot negi gaila
Papildyta:
gotte, oho kiek pereit teko ir tiek nesėkmių aš tai neįsivaizduoju, jaučiu negalėčiau, man atrodo gimdyt lengviau, nei šalia stovėt, todėl įtariu niekaip nesugebėčiau pafotkint..
QUOTE(gotte @ 2015 01 16, 11:41)
Finale vyras užvartojo alkoholio (kai buvo išėjęs pavalgyt) ir grįžo jau gerai pagėręs...
o čia tai Say būtų prasisukus kadriukų iš kasdienybės
Gotte, saunuole! Nors sutinku su Sayonara pastebejimais, bet didzioji dauguma foto patiko. Issivaizduoju, kad labai nelengva... viska ka mintyse deliojai ir planavai gali labai greitai isgaruoti tokiose situacijose....
Galvoju, na tarkim, as buciau susiorganizavus fotografe savo paskutiniam gimdymui.... tai jei ir butu spejus atvaziuoti i ligonine, kazi kaip ten su tom nuotraukom butu buve.... saukiau taip kaip ne su vienu ir vaikis per 1.5 val uzgime nuo uzsiregistravimo gimdykloj. Buvau pavadinta "speedy mom" ta nakti gimdykloj
Galvoju, na tarkim, as buciau susiorganizavus fotografe savo paskutiniam gimdymui.... tai jei ir butu spejus atvaziuoti i ligonine, kazi kaip ten su tom nuotraukom butu buve.... saukiau taip kaip ne su vienu ir vaikis per 1.5 val uzgime nuo uzsiregistravimo gimdykloj. Buvau pavadinta "speedy mom" ta nakti gimdykloj
Aš antrą dukrytę pagimdžiau per valandą nuo atvažiavimo, nes namie jau tempiau iki paskutinio, kad tik kuo mažiau reiktų ligoninėj būt. Tai vat irgi rėkiau... pamenu vis galvojau kaip manyje tuoj sprogs labai galinga bomba ir ant palatos sienų ištikšiu didžiuliais kraujuotais mėsos gabalais iškart po gimdymo jau kai viskas nurimo pagalvojau - dėkui dievui, kad niekas nefotkino, kokia gėda dabar būtų
Iš tiesų turi pasitikėti žmogumi, kuris fotografuos gimdymą, turi "laukai" sutapt, užtai būtina prieš tai susitikti, viską aptarti. Nors manęs, fotografuojančios gimdymą, niekas nestebintų manau, aš man rodos anam gyvenime buvau gydytoja Nei vienoj situacijoj nesijaučiau nejaukiai ar blogai, nors prisižiūrėt tikrai tenka visko. Sunkiausia buvo atlaikyt nėštukės pykinimą (net ne vėmimimą). Nes mane pačią nuo to vaizdo pykino...
Iš tiesų turi pasitikėti žmogumi, kuris fotografuos gimdymą, turi "laukai" sutapt, užtai būtina prieš tai susitikti, viską aptarti. Nors manęs, fotografuojančios gimdymą, niekas nestebintų manau, aš man rodos anam gyvenime buvau gydytoja Nei vienoj situacijoj nesijaučiau nejaukiai ar blogai, nors prisižiūrėt tikrai tenka visko. Sunkiausia buvo atlaikyt nėštukės pykinimą (net ne vėmimimą). Nes mane pačią nuo to vaizdo pykino...
QUOTE(gotte @ 2015 01 16, 12:41)
1.
Dabar apie tuos mano projektus. Iš viso aš turėjau būti 3-juose gimdymuose - vienam padėti draugei ir dviejuose gimdymuose, kurie įėjo į mano koledžo projektą. Bet pabuvau dviejuose - draugės ir vienam projekto gimdyme.
Į trečią nespėjau, nes ten buvo trečias lelius, kuris nepanoro manęs sulaukti. Su Londono atstumais tiesiog nebesuspėjau į ligoninę.
Tai va, sudėjus visas nėštukes ir jų gimdymu aš turėčiau turbūt nerealų projektą. Nes su savo nėštuke, kuri laukėsi trečio leliuko aš kartu važiavau į polikliniką, fiksavau jos eilinį vizitą pas gydytoją. Pas ją važiavau į namus, fotografuoti jos buities. Bet pas ją nespėjau į gimdymą. Užfiksavau jau tik leliuko rengimą taip pat turiu keletą kadrų, kur jį maitina.
Pas antrą projekto nėštukę prabuvau kokį milijoną valandų ligoninėje per gimdymą. Jos vyras gerokai vyresnis, abu tikrai ne profesoriai... Jau jos nėštumo foto tokios sukaustytos gavosi, sunkoka buvo su ta porele man. Tai dar gimdyme kilo didelių bėdų. UK įleidžia kartu gimdyt tik 2 žmones. O ten buvau aš, jos vyras ir jos mama. Mes ligoninėj slapčia keitaliojomės, nes buvo užmačiusios seselės, kad mūsų daugiau ir liepė kažkuriam išeiti iš ligoninės (ne tik iš palatos). Mergina jauna, vaikas pirmas, gimdė labai sunkiai, nuolat pykino, vietoje fotiko rankose laikiau induką vėmimui.. ir stiklinę vandens. Finale vyras užvartojo alkoholio (kai buvo išėjęs pavalgyt) ir grįžo jau gerai pagėręs...tada sesutės išvis pasiuto (jis ten bandė šumą kelt, skeryčiotis ir t.t.t). Tai aš iš to gimdymo neturiu nei vienos normalios laukimo akimirkos, fotiką griebiau jau tik kai vaikiukas pasirodė.
Iš draugės gimdymo nuotraukų eiliškumas susidėliojo jau tik po visko... kadangi turėjau ir nėštumą, ir gimdymą ir foto - po.. tai paėmiau ir sumečiau į visumą. Užtai ir gavosi viskas "sumesta"
Aš nežinau, kaip man patalpinti viską, ką aš turiu, su jumis pasidalinti. Gal sugalvosiu, tada įmesiu visas tris moteris.
Super. Labai patiko. Ir nors neesu sentimentali, bet irgi ašarą išspaudžiau (gal vis dar hormonai). Su Sayonara pastabom sutinku, bet kaip pačiai neseniai teko pabuvot tokioj situacijoj - "pagrindiniam vaidmeny", tai labai suprantu, kad čia nieko labai nesuplanuosi ir kadrų neapgalvosi iš anksto. Vieta ribota, apšvietimas nestebuklingas, + tuo metu pirmoj vietoj ne fotografavimas galvoj (kaip gotte minėjo - padėt atėjo). Taip pat suprantu, kad čia tik nedidelė dalis foto viešinama. Bendroj sumoj man labai super. Bus puikus prisiminimas.
O Gottei išvis už ryžtą, drąsa ir įdėtas pastangas dėl įdėjos įgyvendinimo. Kai pagalvoji, kad net 3 kartus bandė įgyvendint įdėją... Nerealu. Jei mano vyrui būtų nors kiek įdomu spaudyt užrakto mygtuką, būčiau mielai fotoaparatą į rankas įbrukus ir dar "veiksmo metu" nustatymus spėjus sustatyt. Visai norėčiau aš tokio filmuko prisiminimui
labas vakaras noriu paklausti ar imanoma is fotografiju prastai padarytu butu imanoma gauti geresni ryskuma .jei taip atsakykite ar foto meistrai ta padaro ar yra programele kokia nors kuria galima butu parsisiusti.
QUOTE(gotte @ 2015 01 17, 20:16)
Aš antrą dukrytę pagimdžiau per valandą nuo atvažiavimo, nes namie jau tempiau iki paskutinio, kad tik kuo mažiau reiktų ligoninėj būt. Tai vat irgi rėkiau... pamenu vis galvojau kaip manyje tuoj sprogs labai galinga bomba ir ant palatos sienų ištikšiu didžiuliais kraujuotais mėsos gabalais iškart po gimdymo jau kai viskas nurimo pagalvojau - dėkui dievui, kad niekas nefotkino, kokia gėda dabar būtų
Jei as buciau tempus, buciau pagimdzius arba namie arba kelyje Buvo mano due date vakaras, niekas nevyko, jau ramiai ruosiausi ilsetis, vaikus miegoti suguldziau, staiga pajutau kad sueme saremiai 9pm kazkur, 11:50pm vaikis gime. Jei buciau tempus guma kaip su pirmais, tikrai buciau nespejus...
Na ne i tema cia mes biski....
Bet labai pavydziu tau tos patirties, pati noreciau pafotografuoti gimdyma...
QUOTE(pagieza2 @ 2015 01 15, 10:32)
laukiu komentarų
jei dar trūksta, gaudyk manąjį TAIP
...
gotte, smagu, kad pasidalinai. Pagaliau pažiūrėjau, per telefoną strigo vis. Pritariu išsakytoms pastaboms, tad nesikartosiu. Nors įsivaizduoju, kad misija tikrai nebuvo iš lengvųjų ir iš dalies turėjai paklusti aplinkybių diktatui. Patirtis vis tik neįkainojama