Vis dar aiškinuosi su savo stogu. Galvoju, kad yra viena kita sudėtingesnė vieta ir celiuliozės vata tarp gegnių tikrai nepamaišytų. Bet pati celiuliozės vata kol kas man kelia įtarimų dėl drėgmės įgeriamumo ir projektinės medžiagos šilumos laidumo vertės.
Skambino man vienas Thermofloc atstovas ir sakė, kad jei difuzinė, ją paspaudus, nėra tokia laisva, kad išsigaubia iki stogo dangos, tuomet celiuliozės vatą galima purkšti tiesiai į difuzinę plėvelę.
Štai čia laisviausiai vaikštanti difuzinė plėvelė mano stoge. Tokia gana laisva yra tik ši vieta, bet ir tai difuzinė neišsigaubiau daugiau nei iki grebėstų ir jokiu būdu neliečia čerpių. Tarp kitų gegnių plėvelė įtempta
gana standžiai. Jei tikėti Thermoflocu, tai kažkokios specialios vidinės konstrukcijos prieš difuzinę nereikia.
Dėl viso pikto pabandžiau ir variantą, jei prieš difuzinę būtų įdėta priešvėjinė vata ir MPP. Dvitėjės gegnės medinės dalies aukšti yra
38 mm. Priešvėjinė vata būna tik 3 arba 5 cm storumo. Gal pagal individualų užsakymą išpjautų ir 4 cm storio.
Parocas rašo, kad kitų storių gaminiai gaminami pagal atskirą susitarimą. Gal ir padarytų 4 cm storio, nes su 5 cm storiu vaizdas
štai toks, t.y. vata akivaizdžiai išlenda už gegnės. Pridėjus MPP plokštę ir ją paspaudus, vata susipaudžia, bet tuo pačiu metu
akivaizdžiai išsilenkia. Prie medinių dalių akivaizdžiai susispaudžia, o per vidurį išpučia difuzinę. Nežinau ar tai gerai, ar ne, bet iš bėdos galima dėti ir 5 cm preišvėjinę vatą.
Jei prieš difuzinę dedame 5 cm priešvėjinės vatos ir iš apačios pritvirtiname 12 mm MPP, tai konstrukcija šiek tiek
juda. Galbūt, kai plokštė būtų ilgesnė, tokio judėjimo nebeliktų. Nežinau.
Dabar apie deklaruojamas ir projektines U vertes. Jei prie difuzinės pučiu celiuliozės vatą ir iš vidaus dedu 10 cm PUR, pagal deklaruojamas vertes išeina
net 0,073 W/m2K. Jei imame projektines vertes, tai išeina
0,084 W/m2K. Ne kas.
Jei dedame 5 cm priešvėjinės vatos, 12 MPP, pučiam 36 cm celiuliozės ir dedam 10 cm PUR, tai pagal deklaruojamas vertes išeina
net 0,070 W/m2K. Su projektinėmis vertėmis išeina
0,079 W/m2K. Žodžiu, dėti MPP plokštę ir priešvėjinę vatą, apsimoka.
Tiesa, kadangi su
10 cm PUR plokštėmis ir gipskartoniu iš vidaus užliptumėme ant lango, tai geriau būtų, kad PUR plokštė būtų tik 8 cm storio. Tokiu atveju pagal deklaruojamas vertes stogo U išeitų
0,074 W/m2K. Projektinė vertė suprastėtų iki
0,084 W/m2K.Man įdomu, jei stoge panaudočiau priešvėjinę 5 cm vatą, 12 mm MPP, 36 cm celiuliozės ir iš vidaus dar būtų 8 cm PUR plokštės, ar įmanoma pasiekti deklaruojamas vertes visų medžiagų, ar visgi reikėtų galvoti, kad bus pasiektos tik projektinės vertės? Ar tik celiuliozės šilumos laidumo vertė būtų pasiekta deklaruojama tokiu atveju, nes gal PUR iš vidaus prisgaudytų drėgmės ir turėtų prastesnę vertę.
O jei pūsti celiuliozę tiesiai į difuzinę plėvelę, būtų pasiektos deklaruojamos medžiagų šilumos laidumo vertės, ar nebūtų? Beje, gal jokiu būdu neįmanoma pasiekti deklaruojamų medžiagų šilumos laidumo savybių?