QUOTE(cibulis @ 2014 12 28, 22:22)
Kažkaip panašu į sąmokslo teorija. Nejau viskas taip paprasta? Kokie rekuperatoriai veikia būtent tokiu principu? Jei tai yra tiesa, gamintojai už tokias šunybes turėtų būti baudžiami. Kažkas čia man ne taip su tavo teorija. Beje, pats sukūrei, kažkur skaitei? Gal kažkokių pagrindžiančių faktų turi?
Ne nu Cibuli, tarsi iš dangaus nukritai. Juk tiek apie tai buvo diskutuota.
Ok, į "google" įvedžiau "rekuperatoriaus apsauga nuo užšalimo" ir atmetus kelis puslapius su neinformatyviu paaiškinimu "automatinė apsauga nuo užšalimo" kuri nepaaiškina, kaip ta apsauga dirba, gal trečioje
nuorodoje radau tikslesnį paaiškinimą:
"tuomet apsauginis vožtuvas automatiškai tam kartui uždaro oro padavimą iš lauko.
Kai padavimas yra uždarytas, ištraukimas veikia. Praėjus užšalimo pavojui, oro padavimas iš lauko vėl automatiškai atidaromas."
Taip, kad Cibuli labai nesunkiai pats gali info susirasti google pagalba, jei tuo, kas tau asmeniškai sakoma, netiki.
Tai koks geriausias rekuperatorius pasyviam, sandariam namui Lietuvos oro sąlygomis? Rotacinis? Ką daryti, jei man reikia modelio, kurio NVK būtų virš 92 proc.?
Pasikartosiu ir vėl. Nori pigesnio varianto, tai tik rotacinis rekuperatorius, nori aukštesnio nvk, tai tik priešpriešinių srautų rekuperatorius su ŽŠ.
Beje, mano Komfovent Domekt Rego 400VE, prie mano namui optimalios, pagal "PN normas", oro apykaitos ~90-120m3/h turi nvk artimą 90%. Manyčiau, kad pakankamai aukštas nvk, padorus net ir lyginant su plokšteliniu priešpriešinių srautų rekuperatoriumi.
Vis tik yra šiek tiek niuansų, bet įtariu, kad su visais rekuperatoriais bus kažkas panašaus. Tiesa, jie susiję ne su kvapų maišymusi. Atvirkščiai, paėmimas pas mane ties kaimyno pirtele, iš kurios kamino pastoviai dūmelis rūksta, bet aš namie dūmų kvapo nejaučiu, nekalbant jau apie grąžinamus kvapus. Triukšmo šiuo režimu dirbant taipogi nėra daug, nors toje pačioje patalpoje, kurioje stovi rekuperatorius, miegoti nenorėčiau, per ortakius triukšmo nesigirdi.
Beje, jei įdomu pamatyti jį veikiantį realiomis sąlygomis, gali užvažiuoti, telefono numerį turi.