Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 11 tema

QUOTE(Orginalus @ 2014 10 30, 19:10)
QUOTE(mintas @ 2014 10 30, 15:22)

Wow, prie kokios temperaturos sis poreikis buvo skaiciuotas, beje gal skaiciavai kokie silumos nuostoliai i 1m2?

Čia su PHPP pats susiskaičiavau. 1m2=22W.

Vis tik turiu įtarimą, kad man 2.7kW galingumo nereikia, nors praeita žiema buvo toli gražu ne šalčiausia.
Papildyta:
QUOTE(korida @ 2014 10 30, 20:03)
Tai kuri modelis Maxo?

Pasitikslinsiu ir parašysiu
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2014 10 30, 20:27)
Aš labiau linkęs tikėti PHPP skaičiavimais.

Jie ir bus teisingesni, bet dėl tavo namo termomasės, šildymo galingumas gali būti dar mažesnis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 30 spalio 2014 - 20:57
Aš tik bandžiau aprašyti, kokį trišakį norėčiau rasti, bet net nežinau ar tokie egzistuoja. Su pavarom, sensoriais, valdikliais aišku viskas įmanoma, bet čia jau kyla kitas klausimas - ar ekonomiškai pagrįsta.
QUOTE(mintas @ 2014 10 30, 14:23)
Tai juk pats apie trišakį užsiminęs buvai. Na nežinau aš apie tokį termostatą galinti dirbti su geoterminio lauko kontūru nieko, bet pastatyti kelis termodaviklius ant paduodamų kontūrų ir su kokiu nors elektriniu vožtuvu reguliuoti iš kurios kilpos bus paduodamas srautas neturėtų būti sudėtinga. Juk elektroninis grindinio šildymo kolektorius analogiškai veikia, tik ir vėl temperatūros šiek tiek ne standartinės. <{POST_SNAPBACK}>
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2014 10 30, 22:34)
bet čia jau kyla kitas klausimas - ar ekonomiškai pagrįsta.

EE namui, apie kurį mes galvojam, kategoriškai neverta, nes čia net nelabai jausis skirtumas tarp COP 4.5 ir 5. Finansiškai vos keli litai per mėnesį, taip kad net 100 Lt investicija į atrodytų tokį ženklų COP pagerėjimą jau atrodo per brangi, o toks COP pagerėjimas tai jau ne šimtais litų o tūkstančiais skaičiuojamas.
Atsakyti
Optimizuoti srautus šilumos siurbliui pakankamai tiksliai galima ir elementariu rankiniu trieigiu vožtuvu. Nebus taip, kad dviejų kilpų galingumų santykis dažnai kaitaliotųsi. Pareguliavai ir palikai. Manau kad pilnai pakaktų "patiuninguoti" kartą per mėnesį, ir jau galima bus galvoti ne apie COP skirtumą 4,5 vs 5, o apie 4,95 vs 5.
Tokio trieigio vožtuvo, kuris didesnį srautą ima iš ten, kur šilčiau ieškojau ne SŠ lauko kontūrams, o saulės kolektoriams. Čia automatinio reguliavimo poreikis daug svarbesnis, jei kolektoriai nėra visi vienodi ir vienoje plokštumoje. Mano planuose dalis kolektorių ant pietrytinės sienos, dalis ant pietvakarinės, plius galbūt šiek tiek vakuuminių ant stogo. Dienos bėgyje priklausomai nuo oro sąlygų, skirtingų segmentų galingumai gali skirtis 10 ir daugiau kartų tiek į vieną, tiek į kitą pusę. Ranka kas pusvalandį jau nepareguliuosi, o nereguliuodamas kai kuriais atvejais aplamai nieko neišgausi. Čia net ir 100 litų išleisti verta smile.gif
QUOTE(mintas @ 2014 10 30, 23:21)
EE namui, apie kurį mes galvojam, kategoriškai neverta, nes čia net nelabai jausis skirtumas tarp COP 4.5 ir 5. Finansiškai vos keli litai per mėnesį, taip kad net 100 Lt investicija į atrodytų tokį ženklų COP pagerėjimą jau atrodo per brangi, o toks COP pagerėjimas tai jau ne šimtais litų o tūkstančiais skaičiuojamas. <{POST_SNAPBACK}>
Atsakyti
kulturigas vaizdelis ...
https://www.dropbox.....45.29.jpg?dl=0
Atsakyti
matosi kad pedantas dirbo. auksta klase smile.gif
svaru kaip operacineje.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2014 10 30, 16:32)
Jo reikia papildomai komplektuoti.

Parduotuvėje man jau sukomplektavo, grindims ~400-500Lt cirkuliacinis, laukui ~1600Lr cirkuliacinis, trišakis dar apie 400Lt boileris... Na vienu žodžiu nesistebiu, kodėl firma už mano ŠS paleidimą užsiprašė 9000 Lt pats paleisiu už mažiau, bet į 15000Lt sumą jau netilpsiu, mano Šildymo sistemos kaina kyla iki ~20000Lt

ŠS - 6400Lt
Lauko kolektorius - ~3000Lt
ŠS aprišimo medžiagos ~5000Lt
grindinis šildymas ~5000Lt

Mintai, ar skaiciavai kiek metu galetum sildytis namus be ŠS, o tiesiai per gyvatuką i 230v.
Speju uz ~20000Lt galetum kokia 15metu pleshkint elektra smile.gif
Atsakyti
laba ar kas nors turit atsiliepimu apie daikin?
Atsakyti
QUOTE(honda15i @ 2014 10 31, 18:53)
Mintai, ar skaiciavai kiek metu galetum sildytis namus be ŠS, o tiesiai per gyvatuką i 230v.
Speju uz ~20000Lt galetum kokia 15metu pleshkint elektra smile.gif

Jei tik šildytis, tai jau neapsimokėtų niekaip, nes ŠS greičiausiai sugestų dar daug metų iki to laiko kol kaina susilygintų. Čia kaltas atsargumas, "o jei bus brangu elektra". Jei šilumos sistemą planuočiau dabar, tai tik elektra daryčiau ir investuočiau tiktai į saulės baterijas ant stogo, o dabar vienintelė paguoda - karšto vandens ruošimas, kuris stipriai pagerina ŠS atsiperkamumo rodiklius, todėl ir boilerį perku, nors anksčiau galvojau tik su elektriniu išsiversti. Čia mano antroji klaida smile.gif. Atvirkščiai, nei galvojau ankščiau, EE name reikia rūpintis ne namo šildymu, o karšto vandens ruošimu smile.gif. Bet ir čia, jei planuočiau dabar, tai ir vandeniui, tik daugiau saulės baterijų ant stogo iškelčiau, bet ir vandenį šildyčiau tik elektra.

Šildant elektros pagaminamos saulės baterijų pagalba (jei leidžiama vasarą pagamintą elektros energiją "sandėliuoti" Lesto tinkluose) yra vienas labai didelis privalumas, pirmiausiai ne tik supaprastėja tokios šildymo ir karšto vandens ruošimo sistemos įdiegimas, bet ir jos eksploatacija, be to remontas tampa pačiu paprasčiausiu ir pigiausiu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 01 lapkričio 2014 - 10:14

Tipo saule pagamintu el. kW, o paskui jau jais sildytum vandeni?
Nemanau, kad tokia saules batareiku sistema pigiau, nei sildyt tiesiogiai saule (pva kolektoriais).

QUOTE(mintas @ 2014 11 01, 09:08)
Jei tik šildytis, tai jau neapsimokėtų niekaip, nes ŠS greičiausiai sugestų dar daug metų iki to laiko kol kaina susilygintų. Čia kaltas atsargumas, "o jei bus brangu elektra". Jei šilumos sistemą planuočiau dabar, tai tik elektra daryčiau ir investuočiau tiktai į saulės baterijas ant stogo, o dabar vienintelė paguoda - karšto vandens ruošimas, kuris stipriai pagerina ŠS atsiperkamumo rodiklius, todėl ir boilerį perku, nors anksčiau galvojau tik su elektriniu išsiversti. Čia mano antroji klaida smile.gif. Atvirkščiai, nei galvojau ankščiau, EE name reikia rūpintis ne namo šildymu, o karšto vandens ruošimu smile.gif. Bet ir čia, jei planuočiau dabar, tai ir vandeniui, tik daugiau saulės baterijų ant stogo iškelčiau, bet ir vandenį šildyčiau tik elektra.

Šildant elektros pagaminamos saulės baterijų pagalba (jei leidžiama vasarą pagamintą elektros energiją "sandėliuoti" Lesto tinkluose) yra vienas labai didelis privalumas, pirmiausiai ne tik supaprastėja tokios šildymo ir karšto vandens ruošimo sistemos įdiegimas, bet ir jos eksploatacija, be to remontas tampa pačiu paprasčiausiu ir pigiausiu.

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2014 11 01, 13:43)
Nemanau, kad tokia saules batareiku sistema pigiau, nei sildyt tiesiogiai saule (pva kolektoriais).

Galvoju tokią pas save diegti. Pirminiais skaičiavimais tokia sistema pigesnė, paprastesnis montažas (nereikia vamzdžių). Nuo 2015 bus galima, kWh perteklių kaupti "Lesto". Tik yra apribojimas, kad saulės elektrinės galia negali viršyti pusės leistinos vartoti galios.
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2014 11 01, 13:43)

Kolektoriai efektyviau, bet tik pusę metų jie realiai veikia. Jei galų gale priims tą fotoelektros 'pasaugos' įstatymą, tai būtų galima kelt ant stogo 10kw galios elektrinę, sugeneruojančią 8000-9000 kwh energijos, ir ta elektra ir žiemą šildytis/karštą vandenį ruošt.
Atsakyti
Jau buvau minėjęs, kad Restoje dalyvavo žmogus, tvirtinęs, kad gaminti elektrą iš saulės ir ją naudoti vandens šildymui yra pigiau nei naudoti analogiško našumo saulės kolektorių sistemą. Jo produktas buvo teno valdiklis (tiesa nelabai supratau kam tenui reikalingas valdiklis). Logikos yra. Juk foto elementai kuo šalčiau, tuo efektyviau dirba. Minimaliai dirba net nuo mėnulio šviesos. Tik lygino ko gero su pačiais brangiausiais kolektoriais. Paieškojus, manau kolektorius vis tiek pigiau gausis susidėti. Bet ateitis vis tiek foto elementams priklauso, dėl paprastesnės instaliacijos, lankstumo ir mažėjančių foto elementų kainų.
QUOTE(arkava @ 2014 11 01, 12:43)
Nemanau, kad tokia saules batareiku sistema pigiau, nei sildyt tiesiogiai saule (pva kolektoriais). <{POST_SNAPBACK}>
Atsakyti