QUOTE(Milao @ 2015 04 28, 23:05)
1. Prie inverterio/neinverterio kalba pakrypo nuo gręžinio gylio parinkimo. Tai gręžiniui visiškai dzin siurblys inverteris ar ne.
2. Aplamai siurblio galia tiesiogiai visiškai nesusijusi su gręžinio galia.
3. Aha, bet rask 1-2 kW galios atitinkamai pigesnį siublį. Rasčiau tai manau tikrai imčiau. Bet gal populiarėjant EE namams atsiras rinkoje ir tokių kol prieisiu iki to reikalo.
1. Kaip tai visiškai dzin. Paprastam 4,65 kW siurbliui reikės vienokio gylio gręžinio, o 1-6 kW inverteriniam - ilgesnio gręžinio. Arba kam tada pirkti brangesnį inverterinį ir neišnaudoti jo galimybių. Beje, jis vandenį ruošia maksimalia 6 kW galia ar ne? Šildo namą tai gal ir 1-2 ar 3 kW galia (pagal poreikį), bet karštą vandenį turėtų ruošti maksimalia galia. Ar kaip?
2. Kaip tai nesusijusi? Jei siurblio inverterinio siurblio galia iki 6 kW, o mano 1 m grunto duoda 41 W ir mes įrengsime 100 metrų gylio gręžinį, tai nukentės siurblio COP. Iš 100 meetrų aš gaučiau iki 4,1 kW. Iš 6 kW atimkime 1 kW elektros ir inverteris dirbs bent jau 5 kW galia. Namą tokia galia jis nešildys, bet karštą vandenį mano supratimu jis tikrai ruošia maksimalia galia: trumpai, bet galingai. O karšto vandens ruošimo COP ir taip būna prastenis nei šildymo ir dar mes turime per silpną gręžinį. Tai dar labiau sumažiname COP. Išeina, kad karštą vandenį ruošime brangiai, o šildymą, kurio šiltam namui reikės kapeikų bandysime padaryti dar pigesnį.
3. Ir ką žadi daryti su 1-2 kW siurbliu? Šildymui gal ir pakaks, bet ruošti karštam vandeniui - ne. Be to kuo mažesnė galia, tai dar nereiškia, kad atitinkamai ir pigesnis. Čia kaip ir su vaikiškais batais: atrodo maži, bet būna labai brangūs.
Papildyta:
QUOTE(saaba @ 2015 04 29, 07:48)
visiems nuostabą kelia, kaip mano gręžinių metras atiduoda tokią nedidelią galią: 33,33W/m ir kito gręžinio- 31,36W/m. O matuoti dėl statistikos kiekvieną gręžinį- nepigiai atsieina.
Taip, tavo gręžinio atiduodama energija gana šykšti. Įdomu, kiek tau prognozavo prieš gręžimą ir kaip stipriai apsiriko? Ar neturi prognozės? Gal ir mano 41-42 W iš metro tik svajonė ir realiai išeis kokie 35 W.
Papildyta:
QUOTE(mantesas @ 2015 04 29, 08:08)
Savaitgali bendravau su zmogum matavusiu tau varzas tai jo pastebejimais vidurkis 50 buvo gerokai uzkeltas siuo metu jis vidutiniskai imtu apie 40 W is metro pagalsavo matavimus.
Gal tas žmogus galėtų paskelbti daugiau statistikos. Ypač kritinius taškus: nuo žemiausio iki mažiausio. Nereikia vietovių. Tiesiog matuota tiek vietų, vidurkis toks, minimali ir maksimali riba. Būtų super informacija visiems.
Papildyta:
QUOTE(saaba @ 2015 04 29, 10:07)
Gal kas turit info ar šiaip iš praktikos, kada ŠS jungia/gali jungti savo elektrinį teną?
Manyčiau, kai padaro per silpna gręžinį ir prijungia dar visokių geoterminių oro pašildytuvų, tai gimtoji Lietuvos žemė nesugeba atiduoti daugiau nei gali ir siurbliui tenka pasidarbuoti elektra.
Papildyta:
QUOTE(remiga @ 2015 04 29, 10:32)
1. Pilaitėje vanduo (geriamas) 55m gylyje.
Nebent čia kitas vandeningas sluoksnis.
2. Man kažkodėl atrodo, kad du seklesni grežiniai yra geriau, nes žemė mažiau "pavargsta" atidavinėti šilumą iš dviejų vietų nei iš vienos.
1. Aš nesu girdėjęs, kad būtų 55 m gylyje. Mano aplinkinių kaimynų gylis 90-100 metrų, vienas turi kažkur ties 65-70 m.
2. Niekas realiai nežino. Kiek suprantu yra tik daug teorinių spėliojimų. Čia vokiečių
ŠS duombazė. Jie irgi daro visaip: vieną gilesnį, du seklesnius. COP skiriasi. Gal bent tai padės.
Beje, mano supratimu Lietuvoje yra tik dvi rimtos geologų firmos: Artva ir Kauno hidrogeologija. Artva siūlo daryti vieną gilesnį, Kauno hidrogelogija (Vilniaus skyrius lyg ir pagal franšizę dirba) siūlo daryti du seklesnius. Klausimas ar čia įtakoja turima technika ar geologinės žinios.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2015 04 29, 13:20)
1. Grubiai galima sakyti: šiluma iš gręžskylės + ŠS vartojama elektra apytiklsiai lygu ŠS šildymo galingumui.
Koks skirtumas kokia jo reali galia. Parašyta 6kW - tai čia bus apytikslis ŠS šiluminis galingumas. Giliau pavarčius rasite, kad kompresorius suvartoja kokius 1,5kW, kad pagamintų tuos 6kW šilumos paimdamas iš gręžskylės 4,8kW šilumos.
2. Tai susiraskite 3kW neinverterinį. Vokietijoje būna gerų išpardavimų.
1. Aš manau, kad didelis. Galvoju apie tai ar daryti vieną 120 m gylio gręžinį ar bu po 75 m. Jei gręžinys bus per silpnas, tai siurblys nepasieks deklaruoto COP, nes dirbs elektra. O kur dar GŠŽ. Kai viską užmaitinsime vienu 120 m gylio gręžiniu, jis per pirmus kelis metus dar pasilpės (ar kaip ten vadinasi), tai ką aš darysiu po 5 metų: varysiu vien elektrą.
2. Jūs manote, kad 3 kW pakaktų? Namo šildymui - gal. Bet kodėl man ŠS pardavėjai sako, kad 4 asmenų šeimai paruošti karštą vandenį reikia apie 4 kW.