Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 11 tema

QUOTE(emda @ 2015 04 27, 17:03)
Nežinau, ar pagelbėsiu, bet sakyčiau gręžinį reikia skaičuoti tik pagal siurblio poreikius (aišku skčiuojant pagal namo poreikius gal ir nelabai suklysi, nes pagal tai parenkamas siurblys, bet tiksliau manau pagal siurblį.)
Savo siurblio aprašymuose radau, kad

- 6kw siurbliui reikia 100-150m gręinio
- 8kw - 150-200m
-10kw - 200-250m

Jūsų 5kw reikia orientuotis manau 80-120m, aisku dar reikia gruntą išsitirti

Papildyta:

Dar, tiesa, man pardavėjai taip pat skaičiavo pagal namo poreikius 1m2=1m gręžinio (gavosi apie 150m). Bet gręžėjai sakė (pagal gruntą tame rajone) reikia min. 180m. Taip ir padariau. Jeigu būčiau anksčiau turėjęs tą schemą tai dar 30m būčiau gręžęs.

Aš ir gręžiau daugiau nei reikia, 8 kw. 180m.+ Nežinau kiek tai turi įtakos, be šią (šiltą) žiemą niekada grįžtamo temp. minusas į gręžinį nėjo.

4u.gif
Atsakyti
QUOTE(mariuzs @ 2015 04 27, 15:11)
man gręžėjai pasiūlyme gręžinį skaičiavo pagal namo poreikius, ne pagal siurblį

Tas tai taip, bet aš klausiau visai kito dalyko. Vieni šilumos siurblių pardavėjai sako, kad jei aparato galia - 5 kW, tai 1 kW yra elektra iš tinklo ir likusi galia yra 4 kW. Tai reiškia, kad gręžinį reikia parinkinėti ne pagal 5 kW, o pagal 4 kW.

Arba jei siurblys 6 kW, tai vis tiek jis ims iš tinklo maždaug 1 kW elektros, kad pagamintų tuos 6 kW energijos. Todėl ir šiuo atveju 6-1 ir realiai turime 5 kW galią, todėl ir gręžinį reikia parinkti ne 6 kW galiai, o 5 kW galiai.

Man ir įdomu ar čia teisinga, kad reikia išmesti iš bendros šilumos siurblio galios 1 kW elektros. Ar čia tik vadybininkų makaronai?

O kaip parinkti gręžinį 5 ar 6, ar 10 kW, čia jau kita kalba.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 04 27, 21:48)
Tas tai taip, bet aš klausiau visai kito dalyko. Vieni šilumos siurblių pardavėjai sako, kad jei aparato galia - 5 kW, tai 1 kW yra elektra iš tinklo ir likusi galia yra 4 kW. Tai reiškia, kad gręžinį reikia parinkinėti ne pagal 5 kW, o pagal 4 kW.

Arba jei siurblys 6 kW, tai vis tiek jis ims iš tinklo maždaug 1 kW elektros, kad pagamintų tuos 6 kW energijos. Todėl ir šiuo atveju 6-1 ir realiai turime 5 kW galią, todėl ir gręžinį reikia parinkti ne 6 kW galiai, o 5 kW galiai.

Man ir įdomu ar čia teisinga, kad reikia išmesti iš bendros šilumos siurblio galios 1 kW elektros. Ar čia tik vadybininkų makaronai?

O kaip parinkti gręžinį 5 ar 6, ar 10 kW, čia jau kita kalba.

Sakyčiau teisingai sako pardavėjai, nes (vėl sprendžiu iš savo patirties), kai paleidau SS, tai kažkurį laiką įdėmiai stebėjau ir skaičiavau tą nelemta COP. Mano siurblys rodo gautą šilumą iš grunto. ir aš galvodamas, kad tai yra tas deklaruojamas siurblio galingumas dalindavu tą skaičių iš sunaudotos elektros ir pas mane COP būdavo vos 4,3 . Bet čia kažkas forume paprotino, kad dar reikia pridėti kompresaoriaus galią, tai kai pridėjau COP iškart pakilo iki 5. Bet klausimas, kaip jūs paskaičiuosite gręžinio galią, juk čia labia daug gruntas lemia.
Atsakyti
QUOTE(emda @ 2015 04 27, 22:04)
Sakyčiau teisingai sako pardavėjai, nes (vėl sprendžiu iš savo patirties), kai paleidau SS, tai kažkurį laiką įdėmiai stebėjau ir skaičiavau tą nelemta COP. Mano siurblys rodo gautą šilumą iš grunto. ir aš galvodamas, kad tai yra tas deklaruojamas siurblio galingumas dalindavu tą skaičių iš sunaudotos elektros ir pas mane COP būdavo vos 4,3 . Bet čia kažkas forume paprotino, kad dar reikia pridėti kompresaoriaus galią, tai kai pridėjau COP iškart pakilo iki 5. Bet klausimas, kaip jūs paskaičiuosite gręžinio galią, juk čia labia daug gruntas lemia.

Aš neskaičiuosiu gręžinio gylio. Man apytiksliai suskaičiavo. Iš vieno gręžinio metro gaučiau apie 41-42 W, nors standartiškai yra imama, kad iš 1 metro gaunama 50 W.

Kitas dalykas toks, kad renkuosi tarp Nibe 5 kW ir Alpha Innotec. Kainos skirtumas tarp jų yra apie 1200 Lt Alpha Innotec naudai.

Man realiai pakaktų ir 4 kW šilumos siurblio. Šiuo atveju labiau apsimoka Nibe, nors Alpha Innotec - pigesnis. O jei įvertinsime gręžinį. Nibe galia - 4,62 kW arba 3,54 kW jei atimsime elektrą iš tinklo (1,08 kW pagal Nibe).

Alpha Innotec galia galia - 6 kW, bet jis iš tinklo ima, jei gerai suprantu, 1,3 kW. Taigi Alpha galia arba 6 kW, arba 4,7 kW.

Tokiu atveju Nibe variantu man reikia 4620/41 ir turim 112 m gylio gręžinį arba 3540/41 ir turime 86 m gylio gręžinį.

Alpha Innotec atveju 6000/41 reikia net 146 m gylio gręžinio arba 4700/41 ir turime 115 m gylio gręžinį.

Imkime pesimistinį scenarijų: 112 prieš 146 m. Skirtumas 34 metrai. Papildomas 34 metrų gylio gręžinys kainuotų 2380 Lt (34x70), o jei imtumėme optimistinį scenarijų, tai būtų 115-86 ir skirtumas 29 m. Litais tai būtų 2030 Lt.

Iš pirmo žvilgsnio Alpha Innotec išeitų 1200 Lt pigiau, bet įvertinus gręžinį, jis man kainuotų 800-1000 Lt brangiau. Be to man jo perteklinės galios kaip ir nereikia. Vienintelis Alpha Innotec privalumas yra 4,6 COP, Nibe COP yra 4,3. Bet mano supratimu su Alpha Innotec norint turėtų deklaruojamą 4,6 COP reikia tikrai gilaus gręžinio arba siurblys pleškins elektrą. Arba galima galima imti mažesnio galingumo Nibe padaryti optimalų gręžinį ir turėti deklaruojamą COP.

Ar aš čia klystu su pamąstymais?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 27 balandžio 2015 - 22:42
QUOTE(cibulis @ 2015 04 27, 23:42)

Kitas dalykas toks, kad renkuosi tarp Nibe 5 kW ir Alpha Innotec. Kainos skirtumas tarp jų yra apie 1200 Lt Alpha Innotec naudai.

O kodel tu neziuri NIBE 1255 inverterio mazesnio - iki 6 kW g.gif
Atsakyti
QUOTE(darius333 @ 2015 04 28, 05:12)
O kodel tu neziuri NIBE 1255 inverterio mazesnio - iki 6 kW  g.gif

Norėčiau inverterinio, bet jis už paprastą brangesnis 605 eurais. Kada man tie 605 eurai (2089 Lt) atsipirks, kai šildymo galia tokia maža?

Vienintelis invertetio privalumas, kad galima parinkinėti gręžinį kokiems 4 kW. Nors inverterinio galia keičiasi nuo 1 iki 6 kW, bet pasidarau kokių 100 m gylio gręžinį su mintimi, kad inverterinis niekada neišnaudos savo pilno galingumo. Dirbs tik kokių 4 kW galia. Kita vertus ruošdamas karštą vandenį, jis turėtų dirbti pilnu galingumu, bet gręžinys bus per seklus ir vandenį ruoš prastu COP. Inverteriniam reikėtų kokių 150 m gręžinio, jei skaičiuoti, kad jo galia 6 kW, o iš 1 metro aš gaunu apie 41-42 W.

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 04 27, 22:42)
Aš neskaičiuosiu gręžinio gylio.

Gręžskylės galia + ŠS suvartojama el. galia apytiksliai lygu šildymo galia.
Teoriškai GŽŠ geriau daryti atskirą gręžskylę, nes joje darbinė temperatūra turi būti aukštesnė nei ŠS.
ŠS gali dirbti ir su -2C glikolio iš bėdos, o GŽŠ ne. Todėl reikėtų atskirų gręžskylių arba išlaikyti bent jau +2...+3C glikolį gręžskylėje, kas būtų gerai ir ŠS ir GŽŠ. Reikėtų siekti antrojo varianto.
Reikia suprasti tai, kad kai ŠS bus geros sąlygos (glikolis aukštos temp) tai ir GŽŠ bus gerai, o jeigu sodins labiau, tai ir tas ir tas veiks blogai ar gžš neveiks normaliai išvis, o šs bus mažesnis cop.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2015 04 28, 10:07)
1. Gręžskylės galia + ŠS suvartojama el. galia  apytiksliai lygu šildymo galia.
2. Reikia suprasti tai, kad kai ŠS bus geros sąlygos (glikolis aukštos temp) tai ir GŽŠ bus gerai, o jeigu sodins labiau, tai ir tas ir tas veiks blogai ar gžš neveiks normaliai išvis, o šs bus mažesnis cop.

1. Tai taip išeina, kad jei ŠS galia yra 5 kW, tai reikia atimti 1 kW elektros? Arba tarkime pasidarau 120 m gylio gręžinį. Iš 1 metro tikėtina, kad gausiu 41-42 W. Vadinasi iš gręžinio gausiu apie 4,9-5,0 kW galią. Jei montuoju šį 5 kW Nibe siurblį, tai, pasak gamintojo, jis paima 1,08 kW, kad pagamintų 4,65 kW energijos. Vadinasi 4,65-1,08 kW ir realiai šio siurblio galia yra 3,57 kW. Iš 5 kW gręžinio atiduodamos galios atimame 3,57 kW šilumos siurblio galią ir turime 1,33-1,43 kW energijos perteklių, kurį galime panaudoti geoterminiam oro pašildytuvui. Ar teisingai mąstau?

2. O kaip įmanoma palaikyti aukštesnę glikolio temperatūrą gręžskylėje?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 28 balandžio 2015 - 10:35
Vasarą nuo saulės kolektorių šerti. Tuomet šilumai nelaidus smėlis patampa privalumu.
QUOTE(cibulis @ 2015 04 28, 11:26)
O kaip įmanoma palaikyti aukštesnę glikolio temperatūrą gręžskylėje? <{POST_SNAPBACK}>

Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2015 04 28, 10:32)
Vasarą nuo saulės kolektorių šerti. Tuomet šilumai nelaidus smėlis patampa privalumu.

Aš ŠS imsiu tik su pasyvia vėsinimo funkcija, todėl vasarą žadu namą vėsinti per grindis. Ar tai reiškia, kad tai bent šiek tiek papildys gręžinį per vasarą ar ne?
Atsakyti
Tik vos vos. Kažin ar iš vis verta į tai atsižvelgti. Kiek to vėsos poreikio Lietuvos per vasarą... 10-20 dienų max, ir tai ne kasmet. Iš požemio paėmęs +5-10C, apie 100val per metus nuleidinėsi žemyn +15. Mizeris, palyginti su kokiais +50 iš kolektoriaus ~1000 val/metus.
QUOTE(cibulis @ 2015 04 28, 11:35)
Aš ŠS imsiu tik su pasyvia vėsinimo funkcija, todėl vasarą žadu namą vėsinti per grindis. Ar tai reiškia, kad tai bent šiek tiek papildys gręžinį per vasarą ar ne? <{POST_SNAPBACK}>
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2015 04 28, 10:46)
Tik vos vos. Kažin ar iš vis verta į tai atsižvelgti. Kiek to vėsos poreikio Lietuvos per vasarą... 10-20 dienų max, ir tai ne kasmet. Iš požemio paėmęs +5-10C, apie 100val per metus nuleidinėsi žemyn +15. Mizeris, palyginti su kokiais +50 iš kolektoriaus ~1000 val/metus.

Vis tiek jokių kolektorių nedarysiu. Neapsimoka. Geriau jau parinkti optimalų gręžinį, kad pakaktų jo resursų.
Atsakyti