QUOTE(GoldenEye @ 2014 11 05, 20:19)
Aš labiau pasitikėčiau tepaliniu radiatoriumi, nei geoterminiu paliktu be priežiūros
Tepalinis radiatorius būna perkaitinamas ir išsilieja tepalai
, bet iš principo, tiesioginis šildymas elektra vienas iš patikimesnių.
Absoliučiai nesirūpinti šildymu gali tik tada, kai turi belenkiek finasinių resursų. Man geoterminis nepatinka dėl poros priežasčių: brangi įranga ir sudėtinga sistema. Man tiek tas violetinis namas šildomas krosnele, tiek
http://pasyvusnamas.info/ apšildomas krosnimi, imponuoja būtent sistemos paprastumu. Sistemos ant tiek paprastos, kad nėra kam gesti, ko nepasakysi apie geoterminio šildymo sistemą.
Pasigilintum į ŠS sandarą, nerastum ten nieko sudėtingo
, o ir patikimumas, ar dažnai jūsų senelių šaldytuvas gedo? Kiek metų tarnavo? Spėju dar ir dabar dirba be minties apie galimą gedimą
. ŠS iš principo labai patikima ir ilgaamžė šildymo sistema, o vat kietu kuru kūrenami pečiai patikimi tik nuolat juos prižiūrint. Teko girdėti kad vien kaminų pravalymui tenka kviesti kaminkrėčius kartą ar net du kart į sezoną. Tokia paslauga kainuoja apie 500Lt, nepravalius labai padidėja gaisro tikimybė. Valyti reikia pastoviai ir patį katilą. Jei katilas vandeninis, reikia kontroliuoti pratekančio vandens temperatūrą, kitu atveju kondensatas suryja metalą, bet ir taip, metalas paprastai per 10 metų pradega ir reikia pirkti naują katilą.
Beje, dar vienas niuansas, vandeniniai katilai šiluma nuiminėja vandeniu, kuris stumdomas cirkuliaciniais siurbliais. Dingus elektrai, cirkuliaciniai sustoja, o degimo procesas katiluose - ne. Teko ne kartą girdėti pasakojimus, kaip tokių katilų savininkai džiaugėsi antru gyvenimu, tik per plauką nesprogus taip užkaitusiam katilui.
Kategoriškai nesutinku su teiginiu, kad kieto kuro katilai yra paprasti ir patikimi, kad reikalauja mažai priežiūros. Sakyčiau, ne tik kad labai nepatikimi, bet ir labai pavojingi tiek turtui, tiek žmonių gyvybei. Jie ir vieni dažniausių gaisrų namuose kaltininkai.
Mane asmeniškai, EE šildymo klausimas varo į neviltį
PV bent jau šiai dienai yra nerimtas reiklas. Būtu šalia sklypo dujos, vesčiaus nedvejodamas. Pastaruoju metu, labai rimtai svarstau galimybę šildytis židiniu, dabar neblogu nedidelės galios kapsulių galima įsigyti.
Pirk oro kondicionierių ir vargo nematysi. Keleriopai pigesnė investiciją už pigiausią židinį su visais pigiausiais pričendalais pradedant kaminu ir t.t., o šildymo savikaina bus vos vos didesnė nei kad šildant malkomis, plius tai tikrai priežiūros nereikalaujanti sistema. Vienareikšmiai geresnė investicija už bet kokį kieto kuro deginimo prietaisą.