Įkraunama...
Įkraunama...

Grybautojų kampelis

Miškas jau pasikeitęs, rudenėjantis, kvepia visai kitaip...

Bet raudonikių pasipylė nemažai. Rytoj dar kitoj vietoj pabandysim pagrybaut smile.gif
Man raudoviršiai patinka, nes sveikučiai, va baravykų pagraužti kotai. Rudmėsių tiltai atsirado, bet taip pat vietom sveikutės, vietom suskanautos vsos. Dėl skonio man taip pat jos tokios, hm, labai išraiškingo skonio, gal kiek per stipraus. Bet gražuolės smile.gif Tik šiemetinis grybavimas bais rankas bjauroja, tad užvakar su pirštinėm rinkau ir dorojau smile.gif Nes gėda vaiką į mokyklą vest vėliau smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vėta @ 2014 09 04, 19:39)
Kelmučiai. Skanu marinuoti.

Na negirdėjau, kad vienam žmogui galima tik vieną kibirą  g.gif , Įdomu ar tiesa, ar tik juokavo. Neseniai S. Paltarokas rašė, kad kiek begrybautų žmonės, gamtai žala nepadaroma, nes visų neįmanoma išrinkti. Apie rudmėses nežinau, o baravykų negalima rinkti mažesnių nei 1.5 cm skersmens  kepurėlės.


As skaiciau, kad voveraitems yra nustatyti 2 cm, baravykams - 4 cm skersmuo.

QUOTE(Lerikyte @ 2014 09 04, 20:11)
Pou - foto nerealios.
kelmučiai tikrai
panašiai ir man buvo, miškininkas bekalbant parodė į vieną baravyką ir sako: ,,už šitą galėčiau jau baust'' Sakau o už ką? Juk sakau baravykams pusantro centimetro riba, o čia daugiau. O jis man: ,,O tai ne du trys?'' sakau nu tikrai kad ne biggrin.gif tuom pokalbis ir baigėsi. Nieko jis pats nežino.
Dabar draugauja su manim,kasdien susitinku, laukia,kada pasisveikinsim, pakalbėt nori, vis klausia ką radau, žodžiu miško draugas biggrin.gif
Šiandien gyrėsi kaip pats kelis didelius sveikus baravykus rado, įspūdis labai jam palikęs  biggrin.gif
Aš tai baru jį,kad man baigia visus miškus išpjaustyt  biggrin.gif
drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif

kiek žinau limituojami matmenys tik voveraičių ir baravykų  g.gif

Atsakyti
Grybavimo taisyklės išskiria dvi grybų rūšis – voveraites ir baravykus. Pasak Aplinkos ministerijos biologinės įvairovės skyriaus vyr. specialistės Kristinos Klovaitės, šios rūšys pasirinktos orientuojantis į grybų supirkimą. Tai – dažniausiai superkami grybai.

Žvalgantis miške voveraičių ir baravykų reikia atkreipti dėmesį į jų dydį. Kad ir kaip gaila būtų, mažesnius grybus reikia palikti paaugti. Per mažas rinkimui baravykas – tas, kurio kepurėlės skersmuo nesiekia pusantro centimetro.
Voveraitės laikomos per mažomis, kai jų kepurėlių skersmuo nesiekia vieno centimetro.
...........................................................
Tačiau miško lankytojams tikrai nereikia į mišką neštis liniuočių ir matuoti kiekvieno grybo. Jei iš viso surinktų grybų kiekio per mažų grybukų yra mažiau nei 10 procentų, baudos negausite.

Renkant uogas, specialių veiklos apribojimų miške nėra daug. Mažųjų gamtos turtų taisyklės nustato, kad visas uogas galima rinkti tik joms prinokus. Nustatyti griežti terminai tik bruknėms ir spanguolėms – jas rinkti galima atitinkamai nuo rugpjūčio ir rugsėjo pirmųjų šeštadienių.
Taip ir nesupratau iki kada galima rinkti bruknes g.gif






Atsakyti
QUOTE(Pou @ 2014 09 04, 19:20)
Raudonikiai...
...jų nefotografavau, nes daug grybautojų šmirinėjo. Kažkokie neišauklėti, kartais "nupučia" grybus iš panosės, nors gi mato, kad krūvoj renki iš eilės. Tėčiui baravykus nurinko, aš MB šūktelėjau, tad man raudonikius nurinko  doh.gif
Mes grybus sūdom ir stipriai. Vėliau perplaunam, nuverdam gerai ir skonis jų būna kaip šviežiai išvirtų. Marinuoti baiminuosi...
thumbup.gif
Aš tai raudonikius atrasti ir rinkti mėgstu labiausiai, nu žiauriai jie gražiai atrodo miške wub.gif , tik gaila, kad Nemenčinės pusėje jų nėra gausiai...
Man tai buvo vieną kartą toks atvejis, vyrukas užkalbino mane iš šono, o kai aš pasisukau jam atsakyti, jis prišoko ir išsirovė raudonikį man iš panosės... unsure.gif
Mes irgi sūdom su daaaaug druskos, nes acto nevartojame ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Pou @ 2014 09 04, 21:24)
Voveraičių kepurikių 1 cm, baravykučių 1,5 cm skersmens.

Dėl sūdymo: sūdom virtus. Nuplaunam, išverdam, tada perplaunam, antrą kartą verdam iki tol, kol vanduo skaidrus patampa  ir sūdom (mama sakė, kad 1 kgvirtų grybų maždaug 100 g druskos). Į stiklainiukus ir psio (stiklainiukus prieš tai išplaunam ir iškaitinam). Žiemą grybus atidarę išplaunam, nuverdam, paragaujam, jei dar sūru, galima išplauti ir nuvirti antrą kartą. Tik reikia nepamiršti gaminant, kad grybukai jau sūrūs smile.gif


o stiklainiu uzdarymas koks paprastais plastmasiniais ar uzvakuojant metaliniais? ir kur laikyt taip paruostus? 4u.gif
Atsakyti
Mes užsukam metaliniais dangtukais ir laikom rūsyje.
Gal kitos pasidalins sūdymo ypatumais 4u.gif

Užvakar gavosi 23 l sūdytų, prieš keturias dienas dviese su tėčiu prigrybavom 27 l jau virtų grybų. Dar aną savaitukę apie 20 l užsūdėm. Šikosim ir makosim doh.gif

Bet mes vėliau lauktuvių išdalinam smile.gif
Papildyta:
Fukse, man taip pat raudonviršiai labiausiai patinka. Na baravyka rasti garbė, ypač, jei nebaravykingas miškas, bet man raudonviršiai tokie linksmi, tvirti, nesuragauti grybai smile.gif
Nors valgyt labai mėgstu nekilmingus kalpokus smile.gif

Ai, apskritai, patinka grybaut ir tiek smile.gif Užmirštu ir jei koją skaudą ar bloga nuotaika, galva prašviešėja, išsivalo blogos mintys. Dabar labai gražus metas... Voratinkliai, kartais rytinis rūkas (kad jį kur, mano pomidorai juosti pradėjo).
Atsakyti
QUOTE(vaidastep @ 2014 09 04, 21:09)
o stiklainiu uzdarymas koks paprastais plastmasiniais ar uzvakuojant metaliniais? ir kur laikyt taip paruostus? 4u.gif

Klausimas ne man, bet bandau atsakyti ax.gif
Stiklainiukus užsukame su tais užsukamais dangteliais (aš tai sudedu stiklainiukus ir dangtelius į indaplovę, ten labai aukšta temperatūra), sukrauname grybukus, pripildome verdančio grybų nuoviro iki viršaus, tada užsukame, verčiame žemyn galva, o po poros dienų nešam į vėsią vietelę, galima laikyti šaldytuve ar tamsiame vėsiame kambaryje ax.gif
Atsakyti
QUOTE(fukse @ 2014 09 04, 20:19)
Klausimas ne man, bet bandau atsakyti  ax.gif
Stiklainiukus užsukame su tais užsukamais dangteliais (aš tai sudedu stiklainiukus ir dangtelius į indaplovę, ten labai aukšta temperatūra), sukrauname grybukus, pripildome verdančio grybų nuoviro iki viršaus, tada užsukame, verčiame žemyn galva, o po poros dienų nešam į vėsią vietelę, galima laikyti šaldytuve ar tamsiame vėsiame kambaryje  ax.gif


Mes taip pat darom, tik stiklainiukus orkaitėj iškaitinam.
Atsakyti
QUOTE(Pou @ 2014 09 04, 21:18)
Nors valgyt labai mėgstu nekilmingus kalpokus smile.gif
Mes irgi labiau kitus grybus mėgstame valgyti, gal labiausiai tai žaliuokes user posted image , voveraites, kalpokėlius ax.gif
O šiaip specialiai grybauti kažkur belstis nemėgstame, jau praėjo tas kibišas, kai lėkdavome vos akis prakrapštę, dabar važiuojame su mintim pasirelaksinti nuostabiame pušyne, o prie to pačio dar ir miško gėrybių prigriebiame biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(ErikaN @ 2014 09 04, 20:25)

Lerikyte, smagu kad ir pas jus jau yra grybu. O pas mus panasu jau i pabaiga, palyginus su sekmadienio grybavimu tose paciose vietose, tai per ps maziau. Tik anytai rudmesiu ir as kibira prireziau, man paciai jos nelabai.

atrodo,kad taip ant ribos jie biggrin.gif dygsta jau ne visur, grybautojų daug, bet šiandien dar per kelias val 170 surinkom.

QUOTE(syri @ 2014 09 04, 20:43)
As skaiciau, kad voveraitems yra nustatyti 2 cm, baravykams - 4 cm skersmuo.

nu jei tektų pailikinėt 4cm skersmens baravykus tai jo soooooooooooory doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Pou @ 2014 09 04, 18:20)
Raudonikiai...



grožis wub.gif wub.gif wub.gif Niekad nesu gyvai tiek mačius.
Bet žmonės kokie kiaulės blink.gif Jei mato, kad renka, kaip negražu priėjus šalia raut doh.gif
Papildyta:
QUOTE(IngridaB @ 2014 09 04, 18:27)
Aptūrėjau nuotykį. bigsmile.gif ...vienas miškininkas. bigsmile.gif Sako,o žinote,kad pagal įstatymą galimą vienam žmogui tik vieną kibirą grybų pririnkti...


nu čia dabar kas? blink.gif blink.gif Visai nublūdo. Tuoj bijosim į mišką užeit - tikrintojų daugiau nei grybų. Tai grybus matuoja, tai kibirus skaičiuoja, tai diržų ieško.
Atsakyti
[quote=Pou,2014 09 04, 22:18]
Mes užsukam metaliniais dangtukais ir laikom rūsyje.
Gal kitos pasidalins sūdymo ypatumais 4u.gif


Aciu ,bandysiu ir as jai dar tektu prigribaut 4u.gif

Užvakar gavosi 23 l sūdytų, prieš keturias dienas dviese su tėčiu prigrybavom 27 l jau virtų grybų. Dar aną savaitukę apie 20 l užsūdėm. Šikosim ir makosim doh.gif

Oho tai bent skaiciai biggrin.gif
Papildyta:
[quote=fukse,2014 09 04, 22:19]
Klausimas ne man, bet bandau atsakyti ax.gif

Aciu ! 4u.gif
Atsakyti