Labas grybautojos!
Pirmą kart nusipirkau kalpokų ir galvoju žiemai padaryti užtepėlę. Tik klausimas:kaip teisingai juos išvalyti? Kotelius nuvalote? Būčiau dėkinga už atsakymą. O gal ir kokių kitų patiekalų iš jų gaminate?
QUOTE(Jūsų Didenybė @ 2014 09 08, 12:31)
Kas žino? Dysta Dzūkijoj ar dar ne?
kas dygsta?
Papildyta:
QUOTE(Samanta @ 2014 09 08, 13:20)
Pirmą kart nusipirkau kalpokų ir galvoju žiemai padaryti užtepėlę. Tik klausimas:kaip teisingai juos išvalyti? Kotelius nuvalote?
taip, kotelius nuvalau.
Noriu paliepių,baltųjų grūzdų raugti?Kaip gaminti? Sūdytų pasidariau,bet knieti raugti?
QUOTE(IngridaB @ 2014 09 08, 20:35)
Noriu paliepių,baltųjų grūzdų raugti?Kaip gaminti? Sūdytų pasidariau,bet knieti raugti?
Geriausiai tinka visi kietieji grybai : umėdės,grūzdai,pieniukės. Grybus verdame 10 min nuo užvirimo. Tuoj pat tą skystį nupilam lauk. Grybus atvėsinam. Imame emaliuotą puodą ar bet kokį kitą indą, kuriame galėtume paslėgti. Sluoksniuojame .Grybus pasūdome tokiu kiekiu druskos, kad būtų skanu valgyti t.y. nei per daug, nei per mažai.Ant dugno dedame 3 skilteles česnako, 2 lauro lapus , 4 juodų serbentų lapus, krapų šakelių (kaip raugiant agurkus), vyšnios 3 lapus , 5 kvepiančius pipirus, toliau dedame sluoksnį grybų jau sumaišytų su druska. Sluoksnis turi būti 5 cm storio.Ant viršaus -vėl prieskonius. Ir taip viską susluosniuojame. Uždedame ant viršaus lėkštutė ar dugnelį ir viską gerai paslegiame.
Jei teisingai viską atlikome, virš lėkštutės turi atsirasti skysčio. Laikom šiltoje virtuvėje apie pusantros paros. Toliau paimam krieną ,išilgai pridrožiame jo skiedrelių. Grybus uždengiam drobės gabalėliu , sumirkytu druskos ir vandens tirpale. Ant viršaus paberiam krienų skiedrelių ir , uždengę lėkštute ar dangteliu ,gerai paslegiam. Kišame į šaldytuvą.
Kai užsimanom pasmaguriauti išimame vieną sluoksnį grybų, (jų nereikia plauti) sumaišome su grietine(jaunesniems) ir plunksnelėmis pjaustytų svogūnų.Valgom su labai karštomis bulvėmis. Galima ir su aliejumi ar ir visai be užpilo.Galima pabarstyti juodų pipirų.
Likusius grybus sutvarkome kaip buvo. Ir visą laiką laikome šaldytuve iki suvalgysime. Būtina stebėti, kad virš paslėgtų grybų visada būtų skysčio. Skudurėlį laikas nuo laiko perplauti ir ,vėl padrėkinus pasūdytame vandenyje, uždengti.
QUOTE(saintlina @ 2014 09 08, 18:47)
kas dygsta?
manau zmogus klause grybai ar dygsta , o ne uogos
Gal kas pasakytumet, kaip virt makavykus, kad nebutu tokie juodi? Skaudancia sirdimi palikineju mishke, nes labai jau neestetiskai atrodo paskui..
O ataskaitai jau savaite atostogauju Varenos apylinkej, vietos nepazistamos, tik palei keliukus grybauju viena pati sau. Pradejo dygti kalpokiukai ir makavykai. O baravykai, raudonikiai ir lepsiai niekaip nesustoja... Ne po daug parsinesu, po 15-20 kiekvienos rushies tam kartui,bet ir tai vos speju apsidirbti...
O ataskaitai jau savaite atostogauju Varenos apylinkej, vietos nepazistamos, tik palei keliukus grybauju viena pati sau. Pradejo dygti kalpokiukai ir makavykai. O baravykai, raudonikiai ir lepsiai niekaip nesustoja... Ne po daug parsinesu, po 15-20 kiekvienos rushies tam kartui,bet ir tai vos speju apsidirbti...
QUOTE(Jurkinas @ 2014 09 09, 08:44)
Gal kas pasakytumet, kaip virt makavykus, kad nebutu tokie juodi? Skaudancia sirdimi palikineju mishke, nes labai jau neestetiskai atrodo paskui..
O ataskaitai jau savaite atostogauju Varenos apylinkej, vietos nepazistamos, tik palei keliukus grybauju viena pati sau. Pradejo dygti kalpokiukai ir makavykai. O baravykai, raudonikiai ir lepsiai niekaip nesustoja... Ne po daug parsinesu, po 15-20 kiekvienos rushies tam kartui,bet ir tai vos speju apsidirbti...
O ataskaitai jau savaite atostogauju Varenos apylinkej, vietos nepazistamos, tik palei keliukus grybauju viena pati sau. Pradejo dygti kalpokiukai ir makavykai. O baravykai, raudonikiai ir lepsiai niekaip nesustoja... Ne po daug parsinesu, po 15-20 kiekvienos rushies tam kartui,bet ir tai vos speju apsidirbti...
bandykit pjaustant į vandenį citrinos rūgšties įdėt ir verdant dar truputį
QUOTE(Jurkinas @ 2014 09 09, 08:44)
Gal kas pasakytumet, kaip virt makavykus, kad nebutu tokie juodi? Skaudancia sirdimi palikineju mishke, nes labai jau neestetiskai atrodo paskui..
O ataskaitai jau savaite atostogauju Varenos apylinkej, vietos nepazistamos, tik palei keliukus grybauju viena pati sau. Pradejo dygti kalpokiukai ir makavykai. O baravykai, raudonikiai ir lepsiai niekaip nesustoja... Ne po daug parsinesu, po 15-20 kiekvienos rushies tam kartui,bet ir tai vos speju apsidirbti...
O ataskaitai jau savaite atostogauju Varenos apylinkej, vietos nepazistamos, tik palei keliukus grybauju viena pati sau. Pradejo dygti kalpokiukai ir makavykai. O baravykai, raudonikiai ir lepsiai niekaip nesustoja... Ne po daug parsinesu, po 15-20 kiekvienos rushies tam kartui,bet ir tai vos speju apsidirbti...
Pjaustant i vandeni ipilkit citrinos rugsties. As taip darau makavykams ir raudonvirsiams.
O verdant galima pilti acto arba citrinos rugsties. Kuris skonis labiau patinka
QUOTE(Lerikyte @ 2014 09 09, 09:19)
bandykit pjaustant į vandenį citrinos rūgšties įdėt ir verdant dar truputį
Dekui! Bet turiu tik acto, gal tiks....
QUOTE(riberte @ 2014 09 08, 21:50)
manau zmogus klause grybai ar dygsta , o ne uogos
o aš maniau, gal konkrečiai apie kažkuriuos klausia - ar baravykai dar dygsta, o gal kalpokai (kaip tik virš klausimo buvo kalbėta). Šiuo metu grybai visur dygsta, nereik nei klausti.
Ka tik is misko, tebedygsta raudonikiai, baravykai pavieniai, lepsiuku nedaug. Pilna kelmuciu, bet kas idomiausia vietom maziukai, bet jau pasene: tamsios apacios. Tai tiek
pas mus baravykai dar pilnu tempu auga. Deja, jau vėl pradeda kirmyti.. Sausa labai.