Teoleda kaip reikalai geguzines miskuose? maciau kad ten grybaujat
QUOTE(cavalli @ 2014 09 05, 15:41)
Gražūs vaizdai
Jo, šitie labai gražūs,- gražiakočiai baravykai. Vikipedijoje rašo, kad labai retai randamas
Būdingi požymiai: kotas viršutinėjė dalyje su geltonu, o apatinėje su raudonu tinkleliu.
Auga pavieniui. Dėl kartaus skonio nevalgomas, bet nenuodingas. Labai retai randamas, saugomas. Gražus, patrauklus.
Man jie savo galvomis turi šiek tiek panašumo į bronzinį baravyką:
Būdingi požymiai: kepurėlė tamsiai rudos spalvos, bronzinio atspalvio, šviesesnės spalvos nei kotas.
Skanus. Labai retas. Vertingumu tolygus baravykui. Auga lapuočių miškuose, mėgsta kalkingus ąžuolynus. Saugomas.
QUOTE(Jolagra @ 2014 09 05, 18:40)
Ačiū, ruošiamės ryt važiuoti, nuteikėt pozityviai.. Man tinka labai šilbaravykiai, makavykai ir aišku baravykai, omano broliui labai reikia kalpokų
Kas tie makavykai? kalpokai? kiekvienam krašte tą patį grybą trimis pavadinimais vadina
Noriu nuotraukų
QUOTE(syri @ 2014 09 05, 22:39)
Kas tie makavykai? kalpokai? kiekvienam krašte tą patį grybą trimis pavadinimais vadina
Noriu nuotraukų
Noriu nuotraukų
kalpokas dar vadinamas vokietuku arba guduku..
Bet jei nepazistate -jo rinkti nereiketu,nes jis panasus i zaliaja musmire...
O makavykai nezinau, kaip kitaip vadinami
QUOTE(syri @ 2014 09 05, 22:39)
Noriu nuotraukų
Makavykas, geltonasis kazlėkas, geltonasis baravykas (lot. Suillus variegatus) baravykinių (Boletaceae) šeimos, kazlėkų (Suillus) genties grybų rūšis.Noriu nuotraukų
Būdingi požymiai: pilkšvai oranžiškai geltoni vaisiakūniai, dygsta pušynuose, miškuose su pušies priemaiša. Kartais dar vadinamas šilbaravykiu.
Auga grupėmis, rečiau pavieniui, po pušimis (lot. Pinus sylvestris, P. mugo, P. nigra). Skanus, vertingas, valgomas grybas. Labai dažnas, visų mėgstamas.
Radau tokią nuotraukytę:
Čia straipsniukas su nuotraukomis ir receptų yra:
http://www.anonsas.l...averciai-grybai
QUOTE(vaidastep @ 2014 09 05, 19:46)
Teoleda kaip reikalai geguzines miskuose? maciau kad ten grybaujat
jau per vėlus atsakymas matyt bus....Gegužinėje buvau trečiadienį.Baravykų yra,sakyčiau,nemažai,dideli,gražūs,bet vos ne kiekvienas kirmėlėtas .Vienas,kitas šiliukas išlindęs,bet masiško dygimo nematyt.žmonių pilna .Šilbaravykių baisinė galybė Upninkuose,ketvirtadienį jų pripjoviau,bet džiūsta jie sunkiai,tai kol kas jų nerenku,kol yra geresnių Šiandien ilsiuosi,nes poligone nėra šaudymų,tai ten visi ganysis
Cavalli, šitie grybai tikrai gražus, bet tikrai valgomi, tik deja jie iš Raudonosios knygos. Tai ne Gražiakotis baravykas, kaip kažkas čia minėjo, tai Paąžuolinis baravykas, turi panašumo jie abu, tačiau skiriasi spalvų gama, augimviete ir t.t. Tokių kaip tavo aš šiemet pusę kibiro buvau prisipjovusi, nežinojau, kad jie saugomi, pasikviečiau kaimyną miškininką , kad pasakytų ar jie tikrai valgomi, nes iš pradžių maniau kad tai kažkas iš Šilbaravykių pusės. Jis iš kart juos atpažino, ir pasakė kiek mano laimikis man kainuotų baudos
Išsiviriau aš juos atskirai: tikrai skanūs, kieti ir nekartūs grybai Tik daugiau aš jų nerenku
O šiaip miškai pas mus netuštėja, baravykų aišku jau nebetiek, bet visokių kitokių grybų tai pilna. Į savaitę po du tris kartus grybauju ir visad pilnais krepšiais grįštu
Pasakykit mergaitės, kaip išlaikyti "cielą" didelį baravyką iki pirmadienio ( nuo penktadienio). Pirmadienį dukrytė nešis į mokyklą į grybų šventę, o vakar aš tokį didelį baravyką radau, kad pati tokio dar nemačius buvau Padėjau rūsyje, kaip bus taip bus, bet gal kuri žinot, kąreikia daryti , kad tas grybas nesužliugtų ?
Čia Paąžuolinių baravykų krūva
Išsiviriau aš juos atskirai: tikrai skanūs, kieti ir nekartūs grybai Tik daugiau aš jų nerenku
O šiaip miškai pas mus netuštėja, baravykų aišku jau nebetiek, bet visokių kitokių grybų tai pilna. Į savaitę po du tris kartus grybauju ir visad pilnais krepšiais grįštu
Pasakykit mergaitės, kaip išlaikyti "cielą" didelį baravyką iki pirmadienio ( nuo penktadienio). Pirmadienį dukrytė nešis į mokyklą į grybų šventę, o vakar aš tokį didelį baravyką radau, kad pati tokio dar nemačius buvau Padėjau rūsyje, kaip bus taip bus, bet gal kuri žinot, kąreikia daryti , kad tas grybas nesužliugtų ?
Čia Paąžuolinių baravykų krūva
norim su seima aplink Kauna kur nors pasivaiksciot ir grybuka koki surasti - gal kas koki svaru miska rekomenduotu (apie 50 km aplinkui). nereikia mums kad mase grybu butu - toesiog siaip pasivaiksciojimo tiksla sugalvojome.
QUOTE(cavalli @ 2014 09 05, 09:32)
Gal galit placiau papasakot, malat zalius ar virtus, ir ka darot su maltais grybais? Cia ziemai ar iskart valymui?
Malu isvirtus, sumaltus i saldikli. gaminu sumustnius, idaras i blynus, cepelinus, pyragaiciai, kotletai.
QUOTE(Valentina27 @ 2014 09 06, 09:33)
Cavalli, šitie grybai tikrai gražus, bet tikrai valgomi, tik deja jie iš Raudonosios knygos. Tai ne Gražiakotis baravykas, kaip kažkas čia minėjo, tai Paąžuolinis baravykas, turi panašumo jie abu, tačiau skiriasi spalvų gama, augimviete ir t.t. Tokių kaip tavo aš šiemet pusę kibiro buvau prisipjovusi, nežinojau, kad jie saugomi, pasikviečiau kaimyną miškininką , kad pasakytų ar jie tikrai valgomi, nes iš pradžių maniau kad tai kažkas iš Šilbaravykių pusės. Jis iš kart juos atpažino, ir pasakė kiek mano laimikis man kainuotų baudos
Neradau, kad jis būtų įrašytas į raudonąją knygą Baravykas paąžuolinis - Boletus luridus
Sinonimai: žalbaravykis, zuikbaravykis, liepinis baravykas, Baravykas paąžuolis
Niam niam (vartojimas): Valgomas tik gerai išvirtas. Nerekomenduotina valgant vartoti alkoholinių gėrimų.
Yra labai panašus į nuodingajį Šunbaravykį ar taip vadinamą šėtoninį baravyką - Boletus satanas Lenz., kuris ir Lietuvoje atrandamas, tik tiek kad labai labai retas Lietuvoje.
Antrosios kategorijos grybas
Sąrašas:Lietuvos grybų rūšys
2 Lietuvos vietinės, savaime augančių ir žmonių valgomųjų grybų rūšys
2.1 Baravykinių (Boletaceae) šeima
Gelsvakotis baravykas (Boletus appendiculatus); Baravykinių (Boletaceae) šeimos, baravykų (Boletus); genties grybų rūšis.
Bronzinis baravykas (Boletus aereus); Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
Beržyninis baravykas (Boletus betulicola);
Tikrinis baravykas (Boletus edulis); Vienas maistingiausių grybų.
Dėmėtasis baravykas (Boletus erythropus); Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
Fechtnerio baravykas (Boletus fechtneri); Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
Blyškusis baravykas (Boletus impolitus); Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
Baravykas paąžuolis (Boletus luridus);
Pušyninis baravykas (Boletus pinophilus); Vertingiausias valgomas grybas.
Kislusis baravykas (Boletus pulverulentus); Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
Vasarinis baravykas (Boletus reticulatus);
Kaip matau raudonojoje knygoje baravykas paąžuolis neįrašytas
3 Lietuvos vietinės, savaime augančių ir žmonių nevalgomų, bet ir nenuodingų grybų rūšys
3.1 Baravykinių (Boletaceae) šeima
Gražiakotis baravykas (Boletus calopus); Dėl kartaus skonio nevalgomas.
Kartusis baravykas (Boletus radicans). Dėl kartaus skonio nevalgomas, bet nenuodingas. Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą (1 (E) kategorija).
4 Lietuvos vietinės, savaime augančių ir žmonėms nuodingų grybų rūšys
4.1 Baravykinių (Boletaceae) šeima
Šėtoninis baravykas (Boletus satanas);
http://lt.wikipedia....29_.C5.A1eima_2