Įkraunama...
Įkraunama...

Grybautojų kampelis

Ačiū, ruošiamės ryt važiuoti, nuteikėt pozityviai.. Man tinka labai šilbaravykiai, makavykai ir aišku baravykai, omano broliui labai reikia kalpokų smile.gif
Atsakyti
Teoleda kaip reikalai geguzines miskuose? maciau kad ten grybaujat blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(cavalli @ 2014 09 05, 15:41)
Cia siaip grazus vaizdai is misko tongue.gif O situ labai daug ir labai grazus realiai, tik nevalgomi:
user posted image

Gražūs vaizdai 4u.gif
Jo, šitie labai gražūs,- gražiakočiai baravykai. Vikipedijoje rašo, kad labai retai randamas g.gif
Būdingi požymiai: kotas viršutinėjė dalyje su geltonu, o apatinėje – su raudonu tinkleliu.
Auga pavieniui. Dėl kartaus skonio nevalgomas, bet nenuodingas. Labai retai randamas, saugomas. Gražus, patrauklus.

user posted image
Man jie savo galvomis turi šiek tiek panašumo į bronzinį baravyką:
Būdingi požymiai: kepurėlė tamsiai rudos spalvos, bronzinio atspalvio, šviesesnės spalvos nei kotas.
Skanus. Labai retas. Vertingumu tolygus baravykui. Auga lapuočių miškuose, mėgsta kalkingus ąžuolynus. Saugomas.

user posted image
Atsakyti
QUOTE(Jolagra @ 2014 09 05, 18:40)
Ačiū, ruošiamės ryt važiuoti, nuteikėt pozityviai.. Man tinka labai šilbaravykiai, makavykai ir aišku baravykai, omano broliui labai reikia kalpokų smile.gif

Kas tie makavykai? kalpokai? kiekvienam krašte tą patį grybą trimis pavadinimais vadina g.gif
Noriu nuotraukų blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(syri @ 2014 09 05, 22:39)
Kas tie makavykai? kalpokai? kiekvienam krašte tą patį grybą trimis pavadinimais vadina  g.gif
Noriu nuotraukų  blush2.gif

kalpokas dar vadinamas vokietuku arba guduku..
Bet jei nepazistate -jo rinkti nereiketu,nes jis panasus i zaliaja musmire...
user posted image

O makavykai nezinau, kaip kitaip vadinami

Atsakyti
QUOTE(syri @ 2014 09 05, 22:39)
Kas tie makavykai? kalpokai? kiekvienam krašte tą patį grybą trimis pavadinimais vadina  g.gif
Noriu nuotraukų  blush2.gif
Makavykas, geltonasis kazlėkas, geltonasis baravykas (lot. Suillus variegatus) – baravykinių (Boletaceae) šeimos, kazlėkų (Suillus) genties grybų rūšis.
Būdingi požymiai: pilkšvai oranžiškai geltoni vaisiakūniai, dygsta pušynuose, miškuose su pušies priemaiša. Kartais dar vadinamas šilbaravykiu.
Auga grupėmis, rečiau pavieniui, po pušimis (lot. Pinus sylvestris, P. mugo, P. nigra). Skanus, vertingas, valgomas grybas. Labai dažnas, visų mėgstamas.
Radau tokią nuotraukytę:
user posted image

Čia straipsniukas su nuotraukomis ir receptų yra:
http://www.anonsas.l...averciai-grybai
user posted image

Atsakyti
QUOTE(vaidastep @ 2014 09 05, 19:46)
Teoleda kaip reikalai geguzines miskuose? maciau kad ten grybaujat blush2.gif

jau per vėlus atsakymas matyt bus....Gegužinėje buvau trečiadienį.Baravykų yra,sakyčiau,nemažai,dideli,gražūs,bet vos ne kiekvienas kirmėlėtas schmoll.gif .Vienas,kitas šiliukas išlindęs,bet masiško dygimo nematyt.žmonių pilna smile.gif .Šilbaravykių baisinė galybė Upninkuose,ketvirtadienį jų pripjoviau,bet džiūsta jie sunkiai,tai kol kas jų nerenku,kol yra geresnių smile.gif Šiandien ilsiuosi,nes poligone nėra šaudymų,tai ten visi ganysis 4u.gif
Atsakyti
Cavalli, šitie grybai tikrai gražus, bet tikrai valgomi, tik deja jie iš Raudonosios knygos. Tai ne Gražiakotis baravykas, kaip kažkas čia minėjo, tai Paąžuolinis baravykas, turi panašumo jie abu, tačiau skiriasi spalvų gama, augimviete ir t.t. Tokių kaip tavo aš šiemet pusę kibiro buvau prisipjovusi, nežinojau, kad jie saugomi, pasikviečiau kaimyną miškininką , kad pasakytų ar jie tikrai valgomi, nes iš pradžių maniau kad tai kažkas iš Šilbaravykių pusės. Jis iš kart juos atpažino, ir pasakė kiek mano laimikis man kainuotų baudos blush2.gif
Išsiviriau aš juos atskirai: tikrai skanūs, kieti ir nekartūs grybai smile.gif Tik daugiau aš jų nerenku biggrin.gif
O šiaip miškai pas mus netuštėja, baravykų aišku jau nebetiek, bet visokių kitokių grybų tai pilna. Į savaitę po du tris kartus grybauju ir visad pilnais krepšiais grįštu smile.gif
Pasakykit mergaitės, kaip išlaikyti "cielą" didelį baravyką iki pirmadienio ( nuo penktadienio). Pirmadienį dukrytė nešis į mokyklą į grybų šventę, o vakar aš tokį didelį baravyką radau, kad pati tokio dar nemačius buvau smile.gif Padėjau rūsyje, kaip bus taip bus, bet gal kuri žinot, kąreikia daryti , kad tas grybas nesužliugtų ?
user posted image
Čia Paąžuolinių baravykų krūva blush2.gif
Atsakyti
norim su seima aplink Kauna kur nors pasivaiksciot ir grybuka koki surasti - gal kas koki svaru miska rekomenduotu (apie 50 km aplinkui). nereikia mums kad mase grybu butu - toesiog siaip pasivaiksciojimo tiksla sugalvojome.
Atsakyti
QUOTE(cavalli @ 2014 09 05, 09:32)
Gal galit placiau papasakot, malat zalius ar virtus, ir ka darot su maltais grybais? blush2.gif Cia ziemai ar iskart valymui?

Malu isvirtus, sumaltus i saldikli. gaminu sumustnius, idaras i blynus, cepelinus, pyragaiciai, kotletai.
Atsakyti
Sveikos grybautojos. Seku tema, bet neradau zinuciu apie guduku (kalpokiuku) dygima siemet.
Dygsta jie dabar ar jau pavelavom, o gal dar digs? Noretume pasigrybaut, bet pas mus lapuociu miskuose ju nebuna. Gal kuri atsakytumet, nes aklai vaziuot toli...

Atsakyti
QUOTE(Valentina27 @ 2014 09 06, 09:33)
Cavalli, šitie grybai tikrai gražus, bet tikrai valgomi, tik deja jie iš Raudonosios knygos. Tai ne Gražiakotis baravykas, kaip kažkas čia minėjo, tai Paąžuolinis baravykas, turi panašumo jie abu, tačiau skiriasi spalvų gama, augimviete ir t.t. Tokių kaip tavo aš šiemet pusę kibiro buvau prisipjovusi, nežinojau, kad jie saugomi, pasikviečiau kaimyną miškininką , kad pasakytų ar jie tikrai valgomi, nes iš pradžių maniau kad tai kažkas iš Šilbaravykių pusės. Jis iš kart juos atpažino, ir pasakė kiek mano laimikis man kainuotų baudos blush2.gif
Neradau, kad jis būtų įrašytas į raudonąją knygą g.gif
Baravykas paąžuolinis - Boletus luridus
Sinonimai: žalbaravykis, zuikbaravykis, liepinis baravykas, Baravykas paąžuolis
Niam niam (vartojimas): Valgomas tik gerai išvirtas. Nerekomenduotina valgant vartoti alkoholinių gėrimų.
Yra labai panašus į nuodingajį Šunbaravykį ar taip vadinamą šėtoninį baravyką - Boletus satanas Lenz., kuris ir Lietuvoje atrandamas, tik tiek kad labai labai retas Lietuvoje.
Antrosios kategorijos grybas

Sąrašas:Lietuvos grybų rūšys
2 Lietuvos vietinės, savaime augančių ir žmonių valgomųjų grybų rūšys
2.1 Baravykinių (Boletaceae) šeima
Gelsvakotis baravykas (Boletus appendiculatus); Baravykinių (Boletaceae) šeimos, baravykų (Boletus); genties grybų rūšis.
Bronzinis baravykas (Boletus aereus); Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
Beržyninis baravykas (Boletus betulicola);
Tikrinis baravykas (Boletus edulis); Vienas maistingiausių grybų.
Dėmėtasis baravykas (Boletus erythropus); Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
Fechtnerio baravykas (Boletus fechtneri); Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
Blyškusis baravykas (Boletus impolitus); Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
Baravykas paąžuolis (Boletus luridus);
Pušyninis baravykas (Boletus pinophilus); Vertingiausias valgomas grybas.
Kislusis baravykas (Boletus pulverulentus); Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
Vasarinis baravykas (Boletus reticulatus);
Kaip matau raudonojoje knygoje baravykas paąžuolis neįrašytas unsure.gif
3 Lietuvos vietinės, savaime augančių ir žmonių nevalgomų, bet ir nenuodingų grybų rūšys
3.1 Baravykinių (Boletaceae) šeima
Gražiakotis baravykas (Boletus calopus); Dėl kartaus skonio nevalgomas.
Kartusis baravykas (Boletus radicans). Dėl kartaus skonio nevalgomas, bet nenuodingas. Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą (1 (E) kategorija).
4 Lietuvos vietinės, savaime augančių ir žmonėms nuodingų grybų rūšys
4.1 Baravykinių (Boletaceae) šeima
Šėtoninis baravykas (Boletus satanas);

http://lt.wikipedia....29_.C5.A1eima_2
Atsakyti