QUOTE(Vėta @ 2014 08 31, 22:16)
Vėta, 31 Rug 2014 - 22:16, paraĆā€˛Äā‚¬Ā Ć„ĀÄā€Ā¬Ä€Ā¦Ä†ā€˛Ä€Ā¼Ć„ā€ Ä€Ā¦Ć„ā‚¬Ä€Ā½Ä†ā€˛Äā‚¬Ā Ć„ĀÄā€Ā¬Ä–ā€ŗĆā€˛Ä€ĀĆ„ĀÄā‚¬ĀÄ€Ā¬Ć„ĀÄā€Ā¬Ä€Ć†:
Vėta, 31 Rug 2014 - 22:16, paraĆā€˛Äā‚¬Ā Ć„ĀÄā€Ā¬Ä€Ā¦Ä†ā€˛Ä€Ā¼Ć„ā€ Ä€Ā¦Ć„ā‚¬Ä€Ā½Ä†ā€˛Äā‚¬Ā Ć„ĀÄā€Ā¬Ä–ā€ŗĆā€˛Ä€ĀĆ„ĀÄā‚¬ĀÄ€Ā¬Ć„ĀÄā€Ā¬Ä€Ć†:
Fukse, ačiū už naują temą.
Fukse, ačiū už naują temą.
Vos spėjau
Apie grybus:
Tikrinis baravykasPirmos kategorijos grybas
Rudakepuris baravykas (dar kartais vadinamas lenkišku)
Sinonimai: šilbaravykis, aksombaravykis, zuikbaravykis, rudagalvis, rudakepuris aksombaravykis
Antros kategorijos grybas
Kaip atpažinti (pagrindiniai grybo požymiai): kepurėlė iškili, kepurėlės apačia vamzdeliai, dažniausia spalva ruda (kaštaninis, ruda su rausvu, gelsvu ar juosvu atspalviu), kotas (kietas, prie kepurėlės šviesesnis), perlaužtas keičia spalvą.
Niam niam (vartojimas): Valgomas šviežias (virtas , keptas), marinuojamas kartu su kitais grybais, tinka ir džiovinimui.
Piengrybis pūkuotėAntros kategorijos grybas
Valgoma, bet aštraus, aitraus skonio
Niam niam (vartojimas): prieš naudojimą kraštiniai pūkeliai nulupami. Dėl aštraus skonio dažniausiai naudojama tik sūdyta, nes apvirinta ir pasūdyta aštraus skonio netenka.
Pūkuotė bendra išvaizda labai panaši į rudmėses, tačiau rudmėsės kepurėlės kraštai nėra gauruoti bei rudmėsė perlaužta keičia spalvą, o pūkuotė ne.
Pušyninė rudmėsėPirmos kategorijos grybas
Niam niam (vartojimas): reikia stengtis nesuspausti rudmėsių, nes jos pasidaro dėmėtos ir praranda savo išvaizdą, nors iš esmės tai nieko nekeičia - tai yra gardus valgomas grybas ir grybautojų yra itin vertinamas. Eglyninė rudmėsė mažiau keičia spalvą nei pušyninė. Sūdyti tinka ir neapvirinus, o tik apšutinus karštu vandeniu, tinka valgyti ir šviežios (keptos ar virtos), taip pat puikiai tinka ir marinuoti.
Kotas pilnaviduris, plonas (senesnių grybų tuščiaviduriai, kepurėlės spalvos, dėmėtas, paspaudus pažaliuojantis), trumpas, perlaužtas keičia spalvą, išskiria sultis.
http://www.grybai.ne....php?puslapis=1dar radau:
Baravykas smiltyninisBaravyko smiltyninio kepurėlė 5 – 12 cm skersmens, jaunų vaisiakūnių iškili, senesnių paplokščia, mėsinga, matinė, lygi, rausvai ruda arba šviesiai ruda. Apatinė kepurėlės pusė balta, senesnio grybo – gelsva.
Vamzdeliai balti, senesnių grybų šviesiai gelsvi, standžiai suaugę, todėl atrodo labai kieti. Sporos labai smulkios, baltos, senesnių grybų gelsvos.
Smiltyninio baravyko kotas 5 – 8 cm ilgio ir 1 – 3 cm storio, jaunų vaisiakūnių aksomiškas, senų lygus, šiek tiek šviesesnis už kepurėlę, be tinklelio, kietas. Vėliau atsiranda tuštuma.
Trama balta, senesnių grybų gelsva, kieta, trapi.
Smiltyninis baravykas auga rugpjūčio – rugsėjo mėn. smiltinguose spygliuočių, ypač pušynuose, kartais ir mišriuose miškuose. Geras valgomas grybas, tačiau Lietuvoje gana retas, kiek dažnesnis pietrytinėje respublikos dalyje. Valgomas šviežias, marinuotas, džiovintas.
Baravykas smiltyninis,
šilbaravykis