Įkraunama...
Įkraunama...

Grybautojų kampelis

user posted image
Vos tik saulė pateka gražiai,
Jau grybauti paruošti krepšiai.
Jau ruduo, bet dar grybukų daug -
Nepatingėki - maišą prisikrauk.


user posted image

sena tema user posted image

Mūsų grybautojos grybauja user posted image

aurasta2 - dažniausiai Dzūkijoj, aplink Prienus, kartais Kazlų Rūdoj ar Jurbarke;
Astaite1 – Vandžiogalos miške ;
B'ena - aplink Nemenčinę, kartais Labanore ar Pabradėje;
ErikaN – Raseiniuose;
fikuse – Jonavos rajone;
fukse - Nemenčinės miškuose, važiuojant link ežerų;
georgiana - Birštone;
hugutel22 - Tauragės rajone;
IngridaB - Panevėžio rajone, Upytės miške;
Irjuda - Vilniaus apylinkėse, dažniausiai netoli Dūkšto arba Pagirių miškuose ir Širvintų raj.;
jurasaule – už Nemenčinės, beveik Baltarusijos pasienyje;
Lerikyte- Prienų rajone;
Lyžuka - Ruklos poligone, Jonavos miškuose, Vievyje, Strošiūnų šile, dar Varėnos miškuose;
Millli - Rūdninkų girios biosferos poligone;
Minela*- Kėdainių raj., Josvainių miškuose, Medininkuose, Kaune;
Muzika mano siela - Utenos raj., Balčių girininkijoje;
Pou – link Braziukų, dar Vandžiogaloje ir miškuose netoli Raudondvario;
rastafarinas - Kauno raj, link Braziūkų km., Šakių pusėje;
rituker - Labanoro girioje;
Saintlina – Varėnos raj., ties Valkininkais;
Skirmulia – Pasvalio raj., Moliūnų miške;
Smala- Nemenčinės miškuose, link Tapelių;
Streamy - Nemenčines miskuose;
Teoleda - Gegužinėje, Ruklos poligone, Gaižiūnuose, Naujasodyje, Kulvos miškuose;
Valentina27- Biržų raj., Žaliojoje girioje;
Vėta - Šiaurės Lietuvoje;



Atsakyti
Fukse, ačiū už naują temą. Net nepastebėjau, kaip baigėsi biggrin.gif . Bandau rašyti komentarą - neduoda. Nesupratau kodėl biggrin.gif .

ErikaN, skaičiau, kad Lerikytė grybauja. Bet kaip jai sekasi g.gif ? Juk Lerikytė profesionali grybautoja thumbup.gif first.gif .
Atsakyti
QUOTE(ErikaN @ 2014 08 31, 21:57)
Aciu  mirksiukas.gif
O mes juos vadinam šilbaravykiais  smile.gif

QUOTE(Vėta @ 2014 08 31, 22:04)
Mes tuos rudagalvius taip pat šilbaravykiais vadiname. Jau radome keletą labai gražučių, jaunų.

matai kaip smile.gif .
O aš šilbaravykis tikslai net nežinau kaip atrodo. O kas tas toks chaki visas, kaip kario spalva ir kotas, ir kepurė? Irgi iš baravykinių serijos, neberenku, bet nebežinau tikro jo pavadinimo. Gal tai jis šilbaravykis?
Panašus lyg:
user posted image toks.
Atsakyti
Kaip operatyviai biggrin.gif 4u.gif

QUOTE(Valentina27 @ 2014 08 31, 19:33)
Jei didelė masė grybų ir didžioji dalis ne pūkuotukių, tai galit drąsiai virt pūkuotukes kartu, kartumo tikrai nesijaus, bet jai didžioji dauguma pūkuotukių, tada jau numirkyt arba nuvirt kelis kartus reikia:)

drinks_cheers.gif Verda puode mano pūkuotukės jau essen.gif
QUOTE(Pou @ 2014 08 31, 19:35)
Mes vilnučių nerenkam, jei yra geresnių, baravykinių, grybų. Arba jas verdam atskirai. Nes jei daug sumetama į puodą, visų grybų skonis apkarsta, t.y. reikia išvirus nupilti ir antrą kartą nuvirti. Bent jau mamos krašte (Trakų raj.) taip daroma.

Braziukuose yra ir vilnučių, ir rudmėsių. Jas ten rasdavau po jaunom eglaitėm, bet labai jau jas "marūdna" iš ten ištraukti. Va kur link Vandžiogalos grybavom arba prie Raudondvario, tai stačiom jas galima rinkti smile.gif - nereikia ropoti smile.gif

O dėl lepšiukų, tai jei trakiškiai lepšiukai, tai nieko gero - tuose kraštuose dažniausiai lepšiški, ant laibo kotelio, jautrūs transportavimui. Bet mano mamukas juos mėgsta, sako, praryju,  o jie atsitrenkia jau dupcėj, slidukai.

Va kur grybavom vakar - pusės sprindžio dydžio, storuliai, kieti, na tokie į šiek tiek šviesesnius baravykus panašūs, kur žolėse tupi... Mama įtikinėjo, kad baravykiukai, bet šiek tiek skiriasi smile.gif Tačiau bendroj baravykų krūvoj  galima būtų supainioti. Tai tuos rinkom ir džiaugėmės.


Dėl vilnučių tai rašiau, nes priminėt, kaip vadina šiuos kraštuos šį grybą 4u.gif Man labai gražus tas pavadinimas smile.gif.
O kad rudmėsių yr Braziūkuos tai reiks atidžiau dairytis - bet matyt mūsų šeimoj nelabai jas populiaru rinkt, tai nelabai dar pažįstu. Reiks imt jus kada į pagrybavimą, kad gyvai parodytumėt (mama tai išvis tik baravykus, raudonikius ir voveruškas pripažįsta), nes su tom knygom tai tik paranoja ateina, kad ne toks tas grybas, ar įį kokį nevalgomą panašus lotuliukas.gif
Dėl lepšių tai sutinku - tie laibkakočiai lepūs labai, gražiai kalbant. O storuliukai tai faini smile.gif.
QUOTE(syri @ 2014 08 31, 20:55)
Ir enciklopedijose taip vadinama:
Rudagalvis baravykas
user posted image

Ne tikrinis, ne baltasis baravykas, oi ne  ax.gif

Mes irgi juos šilbaravykiais vadinam.

Va dar atsiminiau, kad mėgstu tokį irgi gal jau antrarūšį grybą (dar nedygsta, bent jau nemačiau) - vadinamąjį 'vokietuką', toks su sijonėliu; kaip ūmėdė, tik lupt nereik smile.gif.
Atsakyti
user posted image

Merginos, kaip jūs vadinat tuos tokius rudai raudonus grubukus? Mes makavykiukais. Radau, kad kiti - karčiaisiais kalzėkais.
Trama tokia rudai rausva, kotukas rusvas, prapjovus ji s geltonas viduj. Skylėtabudinis. Dydis nuo keliu cm ant laibučio kotelio, didesni iki5 cm ir kotukai stambesni kaip kad nuotraukoj.
Mes tuos rudukus vadinam rudagalviais baravykais, kiti - šilbaravykiais. Dar yra geltonieji baravykai, kti juos vadina makavykais.

O vokietuką mes kalpoku vadinam smile.gif Braziukuose jų gyvas velnias būna, kai dera smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pou: 31 rugpjūčio 2014 - 21:29
Panaršiau dėdėj Google, pasirodo tas mūsų vadinamasis šilbaravykis yra smiltyninis baravykas, kitur vadinamas smiltyniniu šilbaravykiu:

http://lt.wikipedia....s_Ŕilbaravykis

http://www_grybavima...h/Ŕilbaravykis
Atsakyti
Smagu, kad pas visas daugėja grybų smile.gif
Saintlina, greito sveikimo 4u.gif
O aš rodausi, ką "sugrybavom" praeitą savaitę blush2.gif
user posted image
user posted image
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Valentina27: 31 rugpjūčio 2014 - 21:35
QUOTE(Valentina27 @ 2014 08 31, 21:33)
Smagu, kad pas visas daugėja grybų smile.gif


doh.gif thumbup.gif - Kiek laiko visą tą gėrį rinkot, ir keliese? smile.gif
Atsakyti
Kur lepšių stalas- tai viena rinkau, per 1,5 val. smile.gif Kitose dvejose- surinkti dviese, du grybavimai, vidutiniškai po 3 val. vienas grybavimas smile.gif biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Valentina27 @ 2014 08 31, 21:45)
Kur lepšių stalas- tai viena rinkau, per 1,5 val. smile.gif Kitose dvejose- surinkti dviese, du grybavimai, vidutiniškai po 3 val. vienas grybavimas smile.gif biggrin.gif


Ačiū už patenkintą smalsumą biggrin.gif 4u.gif Įspūdingai atrodo thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Vėta @ 2014 08 31, 22:16)
Fukse, ačiū už naują temą.
Vos spėjau karsta.gif biggrin.gif
Apie grybus:
Tikrinis baravykas
Pirmos kategorijos grybas
user posted image

Rudakepuris baravykas (dar kartais vadinamas lenkišku)
Sinonimai: šilbaravykis, aksombaravykis, zuikbaravykis, rudagalvis, rudakepuris aksombaravykis
Antros kategorijos grybas
Kaip atpažinti (pagrindiniai grybo požymiai): kepurėlė iškili, kepurėlės apačia vamzdeliai, dažniausia spalva ruda (kaštaninis, ruda su rausvu, gelsvu ar juosvu atspalviu), kotas (kietas, prie kepurėlės šviesesnis), perlaužtas keičia spalvą.
Niam niam (vartojimas): Valgomas šviežias (virtas , keptas), marinuojamas kartu su kitais grybais, tinka ir džiovinimui.
user posted image

Piengrybis pūkuotė
Antros kategorijos grybas
Valgoma, bet aštraus, aitraus skonio
Niam niam (vartojimas): prieš naudojimą kraštiniai pūkeliai nulupami. Dėl aštraus skonio dažniausiai naudojama tik sūdyta, nes apvirinta ir pasūdyta aštraus skonio netenka.
Pūkuotė bendra išvaizda labai panaši į rudmėses, tačiau rudmėsės kepurėlės kraštai nėra gauruoti bei rudmėsė perlaužta keičia spalvą, o pūkuotė ne.
user posted image

Pušyninė rudmėsė
Pirmos kategorijos grybas
Niam niam (vartojimas): reikia stengtis nesuspausti rudmėsių, nes jos pasidaro dėmėtos ir praranda savo išvaizdą, nors iš esmės tai nieko nekeičia - tai yra gardus valgomas grybas ir grybautojų yra itin vertinamas. Eglyninė rudmėsė mažiau keičia spalvą nei pušyninė. Sūdyti tinka ir neapvirinus, o tik apšutinus karštu vandeniu, tinka valgyti ir šviežios (keptos ar virtos), taip pat puikiai tinka ir marinuoti.
Kotas pilnaviduris, plonas (senesnių grybų tuščiaviduriai, kepurėlės spalvos, dėmėtas, paspaudus pažaliuojantis), trumpas, perlaužtas keičia spalvą, išskiria sultis.
user posted image

http://www.grybai.ne....php?puslapis=1

dar radau:
Baravykas smiltyninis
Baravyko smiltyninio kepurėlė 5 – 12 cm skersmens, jaunų vaisiakūnių iškili, senesnių paplokščia, mėsinga, matinė, lygi, rausvai ruda arba šviesiai ruda. Apatinė kepurėlės pusė balta, senesnio grybo – gelsva.
Vamzdeliai balti, senesnių grybų šviesiai gelsvi, standžiai suaugę, todėl atrodo labai kieti. Sporos labai smulkios, baltos, senesnių grybų gelsvos.
Smiltyninio baravyko kotas 5 – 8 cm ilgio ir 1 – 3 cm storio, jaunų vaisiakūnių aksomiškas, senų lygus, šiek tiek šviesesnis už kepurėlę, be tinklelio, kietas. Vėliau atsiranda tuštuma.
Trama balta, senesnių grybų gelsva, kieta, trapi.
Smiltyninis baravykas auga rugpjūčio – rugsėjo mėn. smiltinguose spygliuočių, ypač pušynuose, kartais ir mišriuose miškuose. Geras valgomas grybas, tačiau Lietuvoje gana retas, kiek dažnesnis pietrytinėje respublikos dalyje. Valgomas šviežias, marinuotas, džiovintas.
Baravykas smiltyninis, šilbaravykis
user posted image

Atsakyti
Valentina27, thumbup.gif . O aš jau pavargau nuo grybų. Grybauti taip, bet valyti, ruošti schmoll.gif . Nebėra kada nei į turgų nulėkti, nei knygą paskaityti. Mums jau gana, bet jaučiu vien iš įdomumo dar apsilankysime miškuose.
Atsakyti