Įkraunama...
Įkraunama...

Kalėdiniai kepiniai

Dar karta apie meduolius. As noriu minkstu meduoliu. Kepiau pagal Bea recepta (kazkur pradzioj temos yra - kociojama meduoliu tesla ar pan.) Gavosi skanus, bet tokie tik kietoki (nelabai keiti, ale vis tiek). Gal mano dezute netinkama - nes as sudejau i tokia plastikine su spalvotu dangciu, na kur buna ivairiu dydziu - pusiau permatomos, o dangtelis kokios nors spalvos. Gal netinka tokia g.gif
Atsakyti
na nebus jie visai minkšti. minkšti nestovėtų taip ilgai smile.gif

o aš jau pasiruošiau tešlą ir įdarą, toj kepsiu šveicarišką riešutų pyragą. Jis irgi turi savaitėlę pastovėt, skonio įgaut. Labai skanus dalykas smile.gif Šįmet kaip ir pernai, tingėjau riešutus kapot, tai padarysiu su neskaldytais lazdynų riešutais perpus su graikiškais riešutais. Bus tokie stambūs gardūs, skanumėlis tongue.gif
Atsakyti

Na štai ir mūsų šeimos Kalėdinis namelis. Sukurtas bendromis pastangomis - mama buvo tešlos minkytoja ir kepėja, tėtis didysis architektas ir statybininkas, o vaikai dailininkai... Ir taip jau eilę metų darom Kalėdom namelius, visąlaik skirtingi gaunasi...




user posted image

Atsakyti
QUOTE(Ženščina @ 2005 12 18, 15:08)
Na štai ir mūsų šeimos Kalėdinis namelis. Sukurtas bendromis pastangomis - mama  buvo tešlos minkytoja ir kepėja, tėtis didysis architektas ir statybininkas, o vaikai dailininkai... Ir taip jau eilę metų darom Kalėdom namelius, visąlaik skirtingi gaunasi...
                                                        user posted image


wub.gif o tai ką jį iki kalėdų laikyt galima ax.gif Aš ir su vaikais išsikept galvoju, bet nežinau kada, ar reikia prieš kažkiek laiko g.gif Nes kai kažkada kepiau tai tik prieš dieną g.gif
Atsakyti
QUOTE(Danguole55 @ 2005 12 18, 13:01)
Parasyk receptuka  bigsmile.gif O gal jau kur rasei?  g.gif  blush2.gif


Jau rašiau tikrai, net į vieną mytą nešiau, bet čia buvo senai. Kadangi tingiu ieškot pasikartosiu.
Mano įvesti pataisymai: aš riešutų nesmulkinu (bo tingiu), tešlos ant viršaus irgi nededu, tik dugne. Bo man per daug tešlos neskanu. Todėl pvz. šiandien dariau iš visos tešlos ir dvigubai įdaro, tešlą biškį peršaldžiau lauke (xixixii...), tai sunku buvo kočiot, todėl paėmeu ir pirštais apspaudžiau į dvi formas. ant jų sudėjau atvėsintą įdarą ir iškepiau.

Šveicariškas riešutų pyragas

Šis pyragas yra ypatingas ir skirtas tikrai išrankiam skoniui. Riešutų ir medaus įdaras - pikantiška ir skanu. Jeigu jums graikiškų riešutų skonis pasirodys per stiprus, įdarui galite naudoti ir lazdynų riešutus ar migdolus.
Tešlai:
350 g miltų,
200 g cukraus,
250 g atšaldyto sviesto arba margarino,
1 kiaušinis,
žiupsnelis druskos.
Įdarui:
300 g graikiškų riešutų,
200 g cukraus
100 g grietinėlės,
3 šaukštai medaus,
1 kiaušinio trynys,
1 šaukštas pieno arba grietinėlės.
Miltus suberiame į didelį platų dubenį ir sudedame gabaliukais sukapotą sviestą. Ant viršaus suberiame 200 g cukraus, žiupsnelį druskos, į vidurį įmušame kiaušinį. Viską kapojame dideliu plačiu peiliu, paskui greitai rankomis suminkome kietą trapią tešlą.
Tešlą suvyniojame į plėvelę ir maždaug 1 valandai padedame šaltai.
Sukapojame riešutus. Keptuvėje ant vidutinės ugnies iki gelsvumo apgruzdiname cukrų, suberiame susmulkintus riešutus ir dar truputį pakepiname. Tada supilame grietinėlę ir medų ir mišinį užviriname.
Masei užvirus keptuvę greitai nukeliame nuo ugnies ir mišinį ataušiname.
Orkaitę įkaitiname iki 200° C. Kepimo skardą ištepame riebalais arba išklojame folija.
Ant plonai miltais pabarstytos lentos iškočiojame 3-4 mm storio trapios tešlos lakštą, iš kurio išpjauname 30 cm skersmens skritulį. Juo išklojame paruoštą kepimo skardą.
Ant tešlos skritulio iškrečiame riešutų mišinį, išlyginame ir užlankstome prasikišusius kraštus.
Iš likusios tešlos išpjaunamas tokio pat dydžio skritulys ir juo užklojamas įdaras. Lakštų kraštus gerai prispaudžiame, o iš tešlos likučių išpjaustome įvairias figūrėles – mėnuliukus, žvaigždutes ir jas išdėliojame ant viršaus.
Išplakame kiaušinio trynį su 1 šaukštu grietinėlės arba pieno. Mišiniu ištepame pyrago viršų.
Pyragą įšauname į karštą orkaitę ir kepame maždaug 40 min. Iškepęs ir ataušintas pyragas gerai suvyniojamas ir laikomas kelias dienas, kol įgauną tikrąjį savo skonį.
Skanaus!


Dabar tas pyragas stovės iki kalėdų sandariai supakuotas ir lauks savo galo mūsų šeimos ir artimųjų skrandžiuose. Patikėkite, jo galas bus staigus ir greitas.
Atsakyti
QUOTE(Neeri @ 2005 12 18, 15:48)
wub.gif o tai ką jį iki kalėdų laikyt galima  ax.gif Aš ir su vaikais išsikept galvoju, bet nežinau kada, ar reikia prieš kažkiek laiko  g.gif Nes kai kažkada kepiau tai tik prieš dieną  g.gif

Tas namelis pagrinde iš medaus, kuo ilgiau stivi, tuo labiau kietėja. Bet esmė ne jo valgyme, o tiesiog jo grožyje. Jis daugiau džiaugsmui, nei valgymui. Drąsiai kepkite ir džiaukitės Kalėdine pasaka:)
Atsakyti
user posted image

Iškepiau pyragą iš džiovintų vaisių, kur labai populiarus forume. Jau iš karto skanus, tai kam čia laukti 2 mėnesius? Nu bet kiek palauksim, žiūrėsim, kas stebuklingo darysis. Aš vaisius dėjau pačius įvairiausius, kokių tik buvo IKI pardej. Ir papajos, abrikosai, vyšnios, figos, razinos, juos mirkiau brendyje, skiestame su vandeniu. Dėjau riešutų lazdyno, migdolų ir indiškų. Tiek gerų produktų sudėta, tai ir skanu. Tiesa į tešlą lašinau migdolų aliejaus, bet galima buvo ir daugiau prieskonių, pvz. cinamono. Skanaus! Ačiū!
Atsakyti
QUOTE(bea @ 2003 11 28, 21:09)
Kočiojamos meduolių tešlos receptas

aš iš jos dariau sausainiukus. Išpjaustėm su juliuku formelėm įvairius dalykus: eglutes, žvaigždutes, mėnuliukus ir baravykus (juliaus pagedavimu... baravykai kažkaip nelabai kalėdiška wink.gif )

500 g miltų
100 g margarino
200 g medaus
200 g cukraus
2 kiaušiniai
kepimo milteliai
arbatinis šaukštelis prieskonių mišinio (gvazdikėliai, kardamonas, cinamonas, muškato riešutas, viskas sumalta)

šiaip aš dariau pusę šito recepto ir tai dvi skardas reikėjo kepti...

Medų, cukrų ir margariną šildom kartu, kol viskas suskystėja ir išsimaišo. Tada atvėsinam, įmušam kiaušinius, išmaišom, tada dedam persijotus miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Išmaišom. Valandai dedam tešlą į šaldytuvą. Tada kočiojam ant miltais pabarstytos lentos. Išpjaustom sausainiukus ir kepam 200C orkaitėje apie 10-15 min. Iškepti meduoliai sudedami į sandarų indą ir paliekami, kol ataušta.



sweika bea, man tie tawo sausainukai atrodo taip gardziai, kad panorau juos issikepti kaledoms, bet norejau paklausti koki medu reikia naudoti dirbtini ar naturalu? aciu;) bigsmile.gif
Atsakyti
vel kepiau meduolius. Skanus bet kieti, minkstesni tik tie, kuriuos ne formelem ispaudziau, iskociojus tesla, o rankom dariau, nes jie storesni. Matyt reikia storesnius kocioti g.gif
Kiek mazdaug cm tesla turetu buti g.gif Gal kas zinot....
Atsakyti
QUOTE(lia lia @ 2005 12 19, 10:01)
sweika bea, man tie tawo sausainukai atrodo taip gardziai, kad panorau juos issikepti kaledoms, bet norejau paklausti koki medu reikia naudoti dirbtini ar naturalu? aciu;) bigsmile.gif


Manau, kad dirbtinis medus niekada neatstos naturalaus tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(Tynka @ 2005 12 19, 10:20)
vel kepiau meduolius. Skanus bet kieti, minkstesni tik tie, kuriuos ne formelem ispaudziau, iskociojus tesla, o rankom dariau, nes jie storesni. Matyt reikia storesnius  kocioti g.gif
Kiek mazdaug cm tesla turetu buti g.gif  Gal kas zinot....



Medų aš visada naudoju tik natūralų.
O tešlą kočioju plonai, gal kokie 3-4 mm. Truputį pakyla, bet šiaip jie ploni pas mane.
Atsakyti
as irgi apie 4 mm kociojau, tai tokie na trapus.... o paadriau storus, tai jau minkstumas gaunasi kaip meduolio visai...

o medaus as dedu tik truputi naturalaus, nes mazge bijau kad alergizuos, o kita dali - dirbtinio....

Tikiu kad is naturalaus skaniau, bet...
Atsakyti