QUOTE(erborista @ 2005 11 20, 11:05)
Mano tėtis iš Vokietijos parveždavo(kepdavo jam pažįstama, ne pirktinis jis) kažką panašaus, bet sakė, kad jį laikydavo 2 savaites, kol subresdavo ir tik tada valgydavo. Čia ne tas? Man jis toooks skanus, tik įdomu koks receptas. Gal tu, Bea, žinai?
As kaip vokitka, galiu pasakyti - tikrai ne tas. Vokieciu STOLLEN kepama is labai "sunkios" (kepeju terminologija) mielines teslos.Pati tikroji (Drezdeno, visos kitos - jos variantai): 1kg miltu, 100g mieliu, 200g cukraus,375g sviesto, 2 kiausiniai,, 200g maltu saldziuju migdolu, 25g karciuju migdolu (arba ampulyte migdolu aliejaus), po 180g sviesiu ir tamsiu razinu, po 80g citrinos ir apelsino zieveliu, kubeliais supiaustytu ir cukruje islaikytu (citronatas ir oranzatas, perkami paruosti ), 1 citrinos zieve nutarkuota, 2 saukstai romo, druskos, saukstelis cinamono, ziupsnis kardamono, ziupsnis maltu gvazdikeliu.Aptepimui -125 g istirpinto sviesto, apibarstymui sukraus pudra. Formuojami "prakarteles" ar, kaip kiti mano, "suvystyto kudikio" formos kepaleliai, kepama apie 1 val.Aptepami lydytu sviestu, nupudruojami storai, kad nedziutu, supokuojami ir paliekami "brandinti".Tikrai sunku gera pagaminti, kiekviena seimininke turi savo paslaptis.Prisipazinsiu, nors senokai gyvenu ir daug sykiu esu bandziusi, tobulai nesigauna....Del teslos gaminimo - is pradziu pakildinama mieliu kosele, tada suminkoma tesla be priedu (miltai, kiausai, sviestas, migdolai), tada iminkomi priedai (rome tik mirkomos razinos, jis teslon nepilamas), atsargiai, kad tesla nenusidazytu.Iskildoma, perminkoma, iskildoma, formuojama, iskildoma, kepama apie 1 val.Patarimas mano kepejo - is pradziu 200°, paskui 180° 45 min., imti tik kiausinio tryni, barstymui yra specialus cukrus ( ne ta paprastoji pudra, o kiek stambesne) - na, cia plonybes...Daug kas kepa specialiose formose kniubscias ( kepalelio padas virsuje), nes buna, kad kepant tas kepalelis ispliura i sonus, jei tik truputi kas ne taip, ar miltai netike, ar kiausinis per didelis ar ar ar....Negasdinu, bet nemacius vargu ar pasiseks vien is aprasymo