QUOTE(Monteverte @ 2017 04 19, 14:01)
Bet ar čia gėda? Kame? Būtent, kad tai arba pareiga kažkam, arba noras pačiam išlikti, gyventi. Suprantu, kad galima savęs gailėtis, kad pvz. kodėl gimiau tokioje vietoje, kur užėjo karas, kodėl man taip nepasisekė, kad teko tai išgyventi. Galima pykti dėl to ant likimo. Tai natūralu, bet gėdos čia neįželgiu niekaip.
Antras atvejis - irgi galima klausti kodėl, kodėl man? Kokia už viso to gali stovėti pamoka? Bet ar dėl to gėda? tai tiesiog gyvenimas.
Trečias pavyzdys iš viso juokingas. Čia reiktų didžiuotis, kad išgelbėjai gyvybę. Kas ta bandelė? Vėliau atmokėsi. Ar galų gale net tas išgelbėtasis padengs vėliau
Jei reikia meluoti, tai ir meluoji, nes nusprendei, kad taip geriau, kad reikia. Tai kame gėda?
Sunku jums turbūt, kažkaip komplikuotai mąstot, gyvenat, kankinatės. Nelabai tas ir Dievas padeda, ką?
Antras atvejis - irgi galima klausti kodėl, kodėl man? Kokia už viso to gali stovėti pamoka? Bet ar dėl to gėda? tai tiesiog gyvenimas.
Trečias pavyzdys iš viso juokingas. Čia reiktų didžiuotis, kad išgelbėjai gyvybę. Kas ta bandelė? Vėliau atmokėsi. Ar galų gale net tas išgelbėtasis padengs vėliau
Jei reikia meluoti, tai ir meluoji, nes nusprendei, kad taip geriau, kad reikia. Tai kame gėda?
Sunku jums turbūt, kažkaip komplikuotai mąstot, gyvenat, kankinatės. Nelabai tas ir Dievas padeda, ką?
Mes kalbame skirtingomis kalbomis. Bent jau man nesuprantama tai kas jums. As nesuprantu kad gailimasi jog kazkur gimei ir t.t. ir t.t. As asmeniskai tame izvelgiu peprasmybe, nes manau, jei tu esi mastantis is bet kokios aplinkos, situacijos ir t.t. tu gali imoksti pamokas, ir suformuoti save kaip asmenybe. Va tokie, salyginai nepalankus faktoriai zmogu ir padaro zmogumi, suformuoja ji kaip asmenybe. Asmenybe niekada neleis saves itakoti faktoriams ir savo nesekmes ir t.t. jis nesidangstys jais, tai daro tik nevykeliai, tam kad pateisinti savo nevieksnuma. Zmogaus valioje kiek jis leis praeiciai savo ateiti. Neveltui sakoma praeities pakeisti negali gyvendamas dabar, bet ateiti kuri gali. Kokia bus ateitis priklauso nuo ja kuriancio zmogaus.
Kitas mus skirantis aspektas. Jus esate uz mirties bausme, kai as esu giriestai pries bet koki smurta, jau nekalbant apie mirti. Nes bausmes tikslas aukleti, auklejimas ir zudymas tai visai nesusije, vienas kitam priestaraujantys dalykai, beprasmiska aukleti lavona.
Kitas. As linkusi nesti atsakomybe uz visuomenes padarinius, nes manau kad kievienas narys atsakingas uz juos, nesvarbu ar jis asmeniskai tame dalyvavo. kai jus linkusi atsiriboti nuo tos atsakomybes - kalta visuomene, kalta valdzia. Man asmeniskai, taip butu geda elgtis, jums tai norma.
As tai rasau ne todel kad noriu pasikelti, ar pasmerkti. Ne. Tiesiog as esu isaukleta taip. Pagliau prie to prisidejo ir Dievo ieskojimas, nes dekalogas ir yra vienas ir pagrindiniu bent jau musu europieciu civilizacijos moraliniu svertu. Galima dekaloga vertinti skeptiskai, menkinti jo svarba, bet pagrindiniai esminiai jo punktai yra BK, CK, DK. Nevok, nemeluok, nezudyk, nesvetimauk... O jei dar pasidometi ir senaja dekalogo versija, krikscioniu neperrasyta, tai isvis idomu pasidaro. Todel, kaikuries rasantiems (cia ne jums rasau) deretu gerai pamastyti, ar jau tikrai dekalogas yra niekinis, jei jis per istatymus itakoja jus, jusu gyvenima.
Papildyta:
QUOTE(vaižgantė @ 2017 04 19, 14:34)
O aš manau, kad dievų yra daug, ir ne žmogus renkasi dievą. Žmogus tik žaisliukas dievų rankose, gaminantis reikiamas energijas. Kadangi viltis durnių motina, žmogus tiki, kad dievai mylintys, geri ir t.t. Maldos konkretiems dievams tik prijungia prie besimaitinančio energijomis agregoro.
Puiku, jusu valia.
Kaip jau sakiau, kokie mes, tokie ir musu Dievai, samprata apie Dieva.