NEIEŠKOK ATSAKYMŲ Į KLAUSIMĄ "KODĖL", TODĖL, KAD ATSAKYMŲ TIESIOG NĖRA
Kodėl susirgau? Kodėl mano artimas žmogus susirgo? Kodėl man taip nesiseka? Kodėl taip kankinuosi? Kodėl nesugebėjau savęs apsaugoti? Kodėl vis verkiu ir liūdžiu? Kodėl mintyse nuolat sukasi tik niūrios mintys? Kodėl kodėl kodėl?
Visi šitie "kodėl", pripažinkite, stipriai vargina, atima daugybę tiek fizinių, tiek psichologinių jėgų, naktimis neleidžia ramiai miegoti, o dienomis suvalgo visą dėmesį ir energiją, žmogų uždaro kambaryje, paguldo į lovą ir labai mėgsta mus priversti tiesiog žiūrėti į vieną tašką lubose. Nuotaika tampa liūdnesnė, prislėgtesnė, irzlesnė.
O jeigu visą šitą "kodėl" klausimams ir atsakymų paieškoms skiriamą energiją nukreipus kažkur kitus - į ten, kur mums gera, į tas veiklas, kurios mus džiugina, atpalaiduoja, suteikia naujų jėgų?
Kaip tai padaryti?
- Kurkite savo gyvenimą realioje vietoje realiu laiku - čia ir dabar. Nesižvalgykite į praeitį, bandydami ieškoti atsakymų į klausimus, į kuriuos dažniausiai nėra atsakymų.
- Nukreipkite savo dėmesį nuo klausimų "kodėl" link VILTIES. Viltis - tai jėga, kuri sustiprina ir atgaivina norą gyventi.
- Viltis turi daugybę atspindžių ir formų. Pavyzdžiui, naujai diagnozuotam pacientui bei jo artimiesiems viltis reiškia tikėtis, kad gydymas praeis kuo sėkmingiau ir sukels kuo mažiau šalutinių reiškinių, kad visi blogumai bus laikini ir juos visus pavyks ištverti; pacientui, kurio liga jau pažengusi ir taikomas paliatyvus gydymas, viltis gali reikšti, kad jaučiami skausmai ir kančios bus kiek galima labiau sumažinti ir nereikės tiek kentėti, kad šiuo metu vis dar galiu bendrauti su savo artimaisiais, kad dar galiu užsiimti mėgstamomis veiklomis.
- Viltis gali būti tiesiog aktyvus ieškojimas laimės, meilės, sveikatos, ramybės akimirkų savo gyvenimuose.
- Dauguma žmonių gyvena arba ateityje, belaukdami, kol kažkas galų gale trokštamo, norimo atsitiks, arba praeityje, galvodami kaip kažkada buvo gera, nors tas momentas jau seniai praėjęs ir pasibaigęs. Mes pamirštame, kad vienintelė akimirka, kurioje mes iš tikrųjų kažką galime padaryti, tai yra dabar. Mes taip dažnai kartojame, kad jau kitais metais tai pradėsiu lankyti tenisą, keliauti, daugiau laiko skirti malonioms veikloms, draugams ir pan. O ar žinome, kaip gi bus už tų metų iš tikrųjų? Ar mes būsime sveiki? Ar būsime gyvi? Ar tikrai galėsime tai daryti?
- Tai kur gi ir kaip ieškoti tos laimės, meilės, sveikatos ir viso kito, ko mums reikia?
- Prisiminkite, kad visų šių dalykų galime ieškoti ne tik išoriniame pasaulyje, bet ir vidiniame. Išorinis pasaulis per daug nepastovus, neprognozuojamas, vidinis mūsų pasaulis tikrai labiau nuspėjamas. Kitais žodžiais tariant, visa tai, ko mums reikia, yra mūsų viduje.
- Dabar atsisėskite ramiai ir paėmę popieriaus lapą bei rašiklį surašykite, ko šiuo metu Jūs labiausiai trokštate. Dviejų ar trijų dalykų šiai akimirkai tikrai užteks.
- Šalia parašykite, kaip tą trokštamą jausmą Jūs galite pasiekti dabar, kokie būtų konkretūs Jūsų veiksmai, siekiant patirti trokštamą jausmą (pavyzdžiui, meilės jausmą, laimės jausmą, sveikatos jausmą). Parašykite, kaip šiandien, vėliausiai rytoj, Jūs šį trokštamą jausmą galite susikurti savo gyvenime.
- Pavyzdžiui, vyras parašė, kad trokštamas šiandienos jausmas yra meilė. Kaip jį jis pats gali susikurti šiandien? "Kai mano žmona šiandien grįš namo, aš ją pabučiuosiu ir pasakysiu, kad ji yra svarbiausias žmogus mano gyvenime ir kad aš ją labai myliu. Aš žinau, kad ji tai žino, bet man tiesiog norisi jai tai dar ir dar kartą pasakyti. Ir aš tikrai jausiuos gerai, tai padarydamas".
- Kitas pavyzdys: moteris parašė, kad tai, ko jai šiuo metu labiausiai reikia, tai sveikata. Paklausus, kaip ji šį sveikatos jausmą gali susikurti sau pačiai šiandien, ji atsakė: "Man niekada nepatiko daržovės, prisipažinsiu, labiausiai mėgstu greitą, nesveiką maistą. Bet prisiminiau, kad draugė anksčiau rekomendavo receptą, kaip skaniai pasigaminti brokolius. Sakė, kad labai skanu ir labai sveika. Aš paskambinsiu tai draugei ir paklausiu to recepto. Ir galbūt pasiūlysiu savo draugei kartu pasivaikščioti, tai turėtų mums abiems patikti".
Siūlome dabar pabandyti patiems. Ko Jums šiuo metu labiausiai reikia ir kaip Jūs galite to pasiekti? Ką šiandien galite padaryti, kad pajaustumėte daugiau laimės, meilės, ramybės, sveikatos?
Mylintys gyvenimą