Įkraunama...
Įkraunama...

Knygų skaitytojų klubas, 89 laida

QUOTE(Rasma @ 2014 09 25, 12:21)
Kad galėjo temą "Končita" pasiūlyt, tikiu, pakvailiot gali, bet kaip mokytoja interviu įvardino, kad "kažkas tyliai pasiūlė temą - transvestitas", tai tas Kažkas, matyt, buvo mokytojos  Vidinis Aš.
Nesitiki man, kad vaikai mato problemą tame tekste.

duotuoju atveju net nelabai tikiu, kad vaikas ir Končitą prisimintų. Ta Končita jau seniai buvo, vaikai milijoną kitų įspūdžių nuo to laiko turėjo. Na, nebent šeimoj labai akcentuojama.
O kadangi tą ištrauką skaitėm gal tik prieš kokią savaitę, labai gerai atsimenu, kad bent jau maniškis absoliučiai nereagavo skaitydamas. Na, bet kad ten ir nebuvo į ką reaguot unsure.gif Daugokai reiktų knygų uždraust, jei jau taip imt kurioj ne kurioj vietoj sliekų ieškot blink.gif
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2014 09 24, 22:06)
Prašom pasiplėsti.  mirksiukas.gif

Bijau biggrin.gif blush2.gif Vėl paskui diskusija gims smile.gif

O jei rimtai, mane tiesiog asmeniškai paveikė, tik bumpt, rodos, gal ir žinojau, bet nesusimąstydavau. Na pripažinsiu, turiu aistrą knygoms, skaitymui, bet kažkaip nesuvedžiau, kad tai tokia pati aistra, kaip ir visos kitos...

Skaitau "Dykumos tėvų pamokymus" ir užkliuvo tos knygos:" Jam nerūpėjo būstas, jo sielos niekada nebuvo užvaldęs troškimas įsikurti vienoje vietoje, netrikdė nei gausūs džiaugsmai, nei namų nuosavybė, nei knygų skaitymas. Atrodė, kad jis laisvas nuo visų kūno aistrų, penisi viltimi, kad viskas bus gerai, ir yra stiprinamas tvirto tikėjimo".

Taigi mane "užkliudė" mintis, kad knygos gali trikdyti, kaip ir ebt kurie žemiški dalykai. Seniai žinojau, kad svarbu ką ir kiek skaitai, bet...Viena žinoti, o kita...Kartais tikrai jaučiu, kad esu tiesiog "apsėsta" skaitymo aistra, o užtektų geriau per dieną perskaityt vieną sakinį, pastraipą ir ją nešiotis, apmąstyt, medituot. Žinoma, čia gal labiausiai ir tinka dvasinei literatūrai, bet galima pritaikyt ir kitokiai. Nes kai daug skaitai, bėgi, bėgi, tikrai nebežinia, ar čia daugiau naudos, ar žalos....bet čia grynai mano asmeniniai išgyvenimai ir pamąstymai. Neužkapokit smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Akmenskeltė @ 2014 09 25, 18:04)
Taigi mane "užkliudė" mintis, kad knygos gali trikdyti, kaip ir ebt kurie žemiški dalykai.
Kodėl turėtume kapoti? biggrin.gif Kaip tik įdomi mintis diskusijoms.

Paaiškinčiau taip: žmogus turi tvirtas nuostatas, jos jį tenkina, jis jaučiasi stabiliai, patogiai. O čia, žiūrėk, pasipainios knyga, kuri ims klibinti įsitikinimus. Negerai. Kils abejonės, dvasinės kančios, sumaištis. Žmogus lyg ir norės apmąstyti, bet kartu priešinsis, nes tai ardys turimų įsitikinimų pamatus. Kuo labiau domėsis ir kuo labiau priešinsis susidomėjimui, tuo didesnė sumaištis... Iki vidinių aistrų vienas žingsnis. biggrin.gif

Nors, tiesą sakant, nemanau, kad tvirtus įsitikinimus iš pamatų gali sugriauti knygos. biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(Rasma @ 2014 09 25, 11:11)
FB per A. Mickevičiaus viešosios bibliotekos profilyje duotą nuorodą "pažaidžiau" tokią baiką (...)
Et.. gaila, neskaičius. Bet vis vien smalsu ir dabar tikrai turėsiu perskaityt biggrin.gif
Aš priėjau liepto galą - neliko ką skaityti!!! cry.gif Man iškrito "SLAUGHTERHOUSE-FIVE BY KURT VONNEGUT", aš ją skaičiau, ir ne vieną kartą.
Tai dabar iki gyvenimo galo turėsiu ją skaityti? verysad.gif
lotuliukas.gif

Pabandysiu dar pasi"baikint". biggrin.gif

QUOTE(saintlina @ 2014 09 25, 12:07)
ar matėt vakar tv reportažą apie ketvirtokų vadovėliais pasipiktinusius mokytojus?
Nemačiau. Įdomu, koks konkrečiai vadovėlis? g.gif
Papildyta:
Man "ragai"! swoon.gif
TROPIC OF CANCER BY HENRY MILLER (1934)
Jau tikrai nesitikėjau "Vėžio atogrąžos". Reiškia, viską gyvenime perskaičiau. lotuliukas.gif

Bet mielai skaitysiu Kurt Vonnegut ir Henry Miller, nes tikrai yra neskaitytų arba pakartotinai keliančių smalsumą. thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2014 09 25, 19:22)
Kodėl turėtume kapoti?  biggrin.gif  Kaip tik įdomi mintis diskusijoms.

Paaiškinčiau taip: žmogus turi tvirtas nuostatas, jos jį tenkina, jis jaučiasi stabiliai, patogiai. O čia, žiūrėk, pasipainios knyga, kuri ims klibinti įsitikinimus. Negerai. Kils abejonės, dvasinės kančios, sumaištis. Žmogus lyg ir norės apmąstyti, bet kartu priešinsis, nes tai ardys turimų įsitikinimų pamatus. Kuo labiau domėsis ir kuo labiau priešinsis susidomėjimui, tuo didesnė sumaištis... Iki vidinių aistrų vienas žingsnis.  biggrin.gif

Nors, tiesą sakant, nemanau, kad tvirtus įsitikinimus iš pamatų gali sugriauti knygos.  biggrin.gif
Papildyta:

Aha, galima taip aiškinti, o man t skaitymo aistra kartais kelia kone fizinį nerimą, sumaištį, noris skaityti daug, nerimauji, kad negali aprėpti, noris greičiau skaityti, sunku paaiškinti. Kai atostogavome, keliavome su vaikais, miegojome palapinėse prie jūros ir pan, tą laikotarpį beveik neskaičiau ir tas nerimas, kad noriu skaityt - dingo. Skaičiau gyvenimą, rašiau savo gyvenimo knygą ir nebuvo jokio poreikio skaityt, nes intensyviai rašiau kitaip - išgyvendama akimirkas, čia ir dabar. Bet iš tiesų jei "išsigydžius" nuo tos per didelės aistros, neramios, tai labai gera skaityti, lėtai, pasimėgaujant, TIK vieną knygą....noriu tokių atostogų irgi.
Atsakyti
Trečias kartas gelbsti - ištrūkau iš užburto rato: THE HUNGER GAMES BY SUZANNE COLLINS (2008)
Tikrai jų neskaitysiu. Tai dabar galiu skaityt, ką malonėsiu. lotuliukas.gif

Ačiū, Rasma, pasilinksminau. lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2014 09 25, 18:31)
Nemačiau. Įdomu, koks konkrečiai vadovėlis?  g.gif

lietuvių kalbos, Pupa. Ketvirtai klasei. Ištrauka apie mergaitę Simoną, kurią mokytoja per klaidą pristatė klasei kaip berniuką Simoną. O ji neišdrįso pataisyt, tik pasidžiaugė, kad neapsirengė suknelės ir plaukuose nėr segtukų, nutarė, kad neturės mergaitiškų problemų, ir klasės akyse liko kaip berniukas Simonas.
Šita ištrauka sukėlė tokį skandalą blink.gif
Atsakyti
Negirdejau apie šį skandalą, TV nežiūriu, bet perskaičius jūsų diskusiją pagalvojau, kad dabartinės visuomenės ir žiniaklaidos kontekste ši ištrauka tikrai atrodo keistokai. Pabandžiau pažvelgti iš kitos pusės: visi žino, kad homoseksualų sluoksnis labai vieningas , palaikantis savo narius. Lietuvoje to dar nesimato, bet užsienyje tai jau senokai klesti. Ar jums neatrodo, kad toks tekstas gali būti įdėtas sąmoningai? Kaip virusas, kuris pasklinda nematomai, o mes pastebime jau tik pasekmes. Kodėl vaikučių galvose nepasėjus minties, kad viskas čia gerai su tais persirenginėjimais, su lyties keitimu, o kartais net pasidžiaugt, kaip Simonai, tuo galima..... Paskui atsiras tekstai, kaip Maryte auga su dviem teveliais, iš kurių vieną vadina "mama"....
Sakau, nesu įsigilinusi į konkretų atvejį , gal pažiūrėjus į tą mokytoją matosi, kad jai tūksta dėmesio ar šulo galvoje, tiesiog atėjo tokios mintys. Įsivaizduoju, kad dabartiniais laikais ir mokytoju būti nelengva. Reikia suvaldyti visokios informacijos prikimštus vaikų protelius.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mamce: 26 rugsėjo 2014 - 07:26
QUOTE(klopedija @ 2014 09 25, 18:31)
Nors, tiesą sakant, nemanau, kad tvirtus įsitikinimus iš pamatų gali sugriauti knygos.  biggrin.gif

tvirtus įsitikinimus, ko gero, apskritai sunku ne tik sugriauti, bet ir "supurtyti". o kai tie įsitikinimai "baltais siūlais siūti", tai ir baisu atsiduoti aistroms, kad nesugriautų tvirtos moralinės poz(icij)os rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gemma: 26 rugsėjo 2014 - 08:47
mano vaikas klasėj vadovėlius paprastai palieka, tai neturiu dabar po ranka - įdėčiau visą duotą tekstą. Mano nuomone, pas mus jau per daug užsiciklinta ties šia tema... Ir tie vaikai, ko gero, žymiai daugiau žalos gauna nuolat eskaluojant šitą temą.
O šiaip mane siaubas apima po panašiais straipsniais užmetus akį į komentarus - toks vaizdas, kad atsidūrėm kažkelintame tamsiame amžiuje, kur bet kuris žmogus, vien kažkam kokį žodį leptelėjus, miniai džiūgaujant gali atsidurti ant laužo ar ant kuolo. Šiurpina aklas fanatizmas.
Atsakyti
QUOTE(Akmenskeltė @ 2014 09 25, 17:04)

Skaitau "Dykumos tėvų pamokymus" 

*Neužkapokit smile.gif

O, gėris wub.gif

* cool.gif taigis mes tokios švelnutės cool.gif

Apie vaikų literatūrą - tikriausiai žinot Galadrielę Gilę Hopkins Ketrinos Paterson knyga - ji yra šeštos klasės skaitinių knygoje.
Tai va - kai aš ją skaičiau (vaikystėje) - man buvo daugybė visiškai nesuprantamų dalykų:
mama neaugina savo vaiko;
vaikas keliauja per globėjus;
koks čia dar vardas Galadrielė??? ir kas tas Tolkinas?
kokie dar juodieji baptistai?
kas per Sezamo gatvė ir kitokio vystymosi vaikas?

tai čia tik keletas - dabartiniam šeštokui šitie dalykai oi kaip aiškūs unsure.gif

tai gal ir dėl seksualių dalykų tik mums baisu? o jiems - visai aišku? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Brūkšniukas @ 2014 09 26, 08:52)
Apie vaikų literatūrą - tikriausiai žinot Galadrielę Gilę Hopkins Ketrinos Paterson knyga - ji yra šeštos klasės skaitinių knygoje.

ne, man net girdėti tokios neteko.. Bet tikriausiai susipažinsiu po dviejų metų smile.gif
Betgi ir Pepė Ilgakojinė gyveno viena, ir nepamenu, kad man labai būtų rūpėję, kaipgi taip gali būti. Matyt, aš iš prigimties nerūpestinga vėjavaikė ir egzistenciniai klausimai nerūpi biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2014 09 26, 09:08)

Betgi ir Pepė Ilgakojinė gyveno viena, ir nepamenu, kad man labai būtų rūpėję, kaipgi taip gali būti. Matyt, aš iš prigimties nerūpestinga vėjavaikė ir egzistenciniai klausimai nerūpi  biggrin.gif

va, va - daugybę dalykų vaikystėje suvokiame tokius, kokie jie yra, nesukdami galvos.

Bet Gilė mane šokiravo - kaip taip galima elgtis su savo vaiku. Liūdniausia, kad pabaigoje ji susigyvena su globėjais, "susiglosto", bet turi išvažiuoti gyventi pas močiutę, nes ji - vieniša ir sena. O mamai jos vis tiek nereikia.
Tačiau Gilė jau užauga dvasiškai savo viduje - nugali skaudulius, išmoksta rūpintis kitais, mylėti kitokius ir visokius ir va tuomet gali suprasti savo vienišą močiutę - kuri nereikalinga savo dukteriai, ir net nežinojo, kad anūkė keliauja per globėjus unsure.gif

kažkodėl man atrodo, kad tokios knygos ir tokios problemos yra gerokai svarbesnės brestančiai asmenybei, nei savo seksualumo ar orientacijos suvokimas.....
Atsakyti