[quote=cibulis,2014 10 16, 18:18]
Kas man paaiškins apie PIR putas. Čia aiškiai parašyta, kad deklaruojamas šilumos laidumas yra 0,022, o projektinis - 0,03. Čia gal panašiai kaip su ekovata? O kaip su vata, EPS? Ar ir šios medžiagos turi deklaruojamą ir projektinį šilumos laidumą?
Pvz. EPS deklaruojamas 0.039, o projektinis 0.043
Cibuli. Tavo zodiako zenklas svarstykles?
QUOTE(biesas66 @ 2014 10 21, 20:40)
Cibuli. Tavo zodiako zenklas svarstykles?
O ką? Daug svarstau? Aš diskutuoju, nes noriu rasti mano situacijoje geriausią sprendimą.
Papildyta:
QUOTE(Noriukas5 @ 2014 10 21, 20:28)
Bet be EPS dar yra NEPS arba neoporas. Jo deklaruojamas laidumas yra 0,032. Projektinis man atrodo yra 0,035. O gal kas žino kitų medžiagų deklaruojamus ir projektinius šilumos laidumus: ekovatos, neoporo, PIR putų, stiklo vatos, akmens vatos?
QUOTE(cibulis @ 2014 10 21, 21:28)
O ką? Daug svarstau? Aš diskutuoju, nes noriu rasti mano situacijoje geriausią sprendimą.
Papildyta:
Bet be EPS dar yra NEPS arba neoporas. Jo deklaruojamas laidumas yra 0,032. Projektinis man atrodo yra 0,035. O gal kas žino kitų medžiagų deklaruojamus ir projektinius šilumos laidumus: ekovatos, neoporo, PIR putų, stiklo vatos, akmens vatos?
Papildyta:
STR'e yra formulės:
http://www.vtpsi.lt/...02009-08-08.doc
Prie minetaliniu vatų galima pliusuoti 0.003 ir bus projektine. Su celiulozine bus prasčiau, jei deklaruojama 0.039 - tai projektine apie 0.051
PIR savo gražiąją 0,022 pasiekia dėl to, kad jų burbuliukuose yra ne oras, o kažkokios gamybos procese susidariusios dujos. Gal CO2, bet neesmė kokios, svarbiausia, kad jų šiluminis laidumas mažesnis nei oro. O su laiku tas dujas anksčiau ar vėliau pakeičia oras, dėl ko PIR lembda padidėja iki 0,03, ir tokia lieka ilgam. EPS deklaruojamo ir projektinio skirtumas matyt dėl drėgmės įtakos realiomis sąlygomis, bet jis nėra toks drastiškas, nes EPS burbuliukuose kaip buvo oras gamybos metu, taip lieka.
Oro lembda 0,024. Tai jei medžiagos lembda artima ar net mažesnė, tai beveik drąsiai galima daryti išvadą, kad tai nebus stabili charakteristika. Net aerogelio lembda normaliomis sąlygomis vos 0,03.
Oro lembda 0,024. Tai jei medžiagos lembda artima ar net mažesnė, tai beveik drąsiai galima daryti išvadą, kad tai nebus stabili charakteristika. Net aerogelio lembda normaliomis sąlygomis vos 0,03.
QUOTE(Noriukas5 @ 2014 10 21, 21:28)
Kas man paaiškins apie PIR putas. Čia aiškiai parašyta, kad deklaruojamas šilumos laidumas yra 0,022, o projektinis - 0,03. Čia gal panašiai kaip su ekovata? O kaip su vata, EPS? Ar ir šios medžiagos turi deklaruojamą ir projektinį šilumos laidumą?
Pvz. EPS deklaruojamas 0.039, o projektinis 0.043 <{POST_SNAPBACK}>
Pvz. EPS deklaruojamas 0.039, o projektinis 0.043 <{POST_SNAPBACK}>
QUOTE(korida @ 2014 10 21, 18:57)
Net negalvodamas dėčiau neoporą tarp osb 2T-ių gegnių .Darbas imlus,kruopštus ,bet visapusiškai geriausias variantas mano mastymu .Užtikrinta šiluminė varža .Gal dar pora cm vatos glausčiau prie difuzinės plėvelės dėl galimos temperatūros poveikio per ilgesnį laiką .Daryčiau kaip pats cibulis rašė...,nes panašių vietų buvo pas mane šiltinant perdangą ties sienos ,murloto ir gegnių sankirta .Reikėjo pirma priauginti putplasčio ant murloto .
Aš ir jį rinkčiausi kaip optimaliausią variantą.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2014 10 21, 19:49)
O jei kalbame apie ekovatą (celiulozę) ar ji irgi turi liestis prie difuzinės, ar turi/gali būti tarpas?
Jei jau yra difuzinė, tai jei paliksi tarp apšiltinimo medžiagos ir difuzinės tarpą, nesvarbu, kokia apšiltinimo medžiaga, ant difuzinės, lygiai taip pat, kaip ir ant automobilio stiklų rytais kondensuosis garai ir lašės į apšiltinimo sluoksnį. Absoliučiai nėra skirtumo, kokia ta apšiltinimo medžiaga.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2014 10 21, 19:49)
Aš galbūt tik ekovatą statyčiau aukščiau, t.y. į antrą vietą.
Na čia mūsų nuomonės išsiskyrė.
Beje, EPS (Poliuretaninis putplastis (kietasis)) akumuliuoja 1400 džiaulių viename kilograme prie 1C laipsnio.
Ekovata (Birusis celiuliozės pluoštas) 1600 džiaulių viename kilograme prie 1C laipsnio.
Skirtumas tikrai minimalus.
Palyginimui, betonas, mūras, gipsas - 1000 J/(kg.K) ir vanduo - 4190 J/(kg.K) Vat čia tai skirtumas. Bet dar kartą noriu atkreipti dėmesį, kad viskas skaičiuojama kilogramais, tad ar EPS, ar Ekovata, ten bus suakumuliuota šilumos toks mizeris, kad net neverta skaičiuoti.
Šaltinis http://www3.lrs.lt/p...edas?p_id=34944
Papildyta:
QUOTE(Noriukas5 @ 2014 10 21, 21:28)
Ne Visai teisinga Lyginti PUR su Ekovata. Ekovatoje didesnė liambda nei projektinė skaičiuojama dėl drėgmės, kuri ten bus bet kokiu atveju, tik klausimas kiek, jei daugiau, tai išvis tragedija, o ne šiltinimo medžiaga, o PUR atveju, čia ne dėl drėgmės, o dėl sendinimo. Šviežiai užpūsto liambda ~0.022, o po ~15 metų krenta iki ~0.028.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2014 10 21, 22:28)
O gal kas žino kitų medžiagų deklaruojamus ir projektinius šilumos laidumus: ekovatos, neoporo, PIR putų, stiklo vatos, akmens vatos?
Mano kelios eilutės aukščiau įmestame dokumente yra ir visos šios reikšmės.
QUOTE(cibulis @ 2014 10 20, 20:38)
Buvau gyvai prie namo susitikęs su Thermofloc atstovais, statybininkais. kitas daugiau statybininkas, sakė kad būtinai reikia medžio plaušo plokščių.Ją pritvirtintų štai taip.
Gerai sako, ir aš taip patarčiau.
QUOTE(cibulis @ 2014 10 20, 20:38)
PIR putos tarp gegnių 42 000 Lt.
Ar jie davė kažkokį pasiūlymą, ar čia tik pagal kubatūrą kaina įvertinta?
Ar jie turi panašaus panaudojimo purškiant į uždarą tarpą tokius storius patirties?
Per kiek kartų užpūstų?
QUOTE(cibulis @ 2014 10 21, 10:25)
Man siūlė tokį sumuštinį (iš vidaus): OSB, garo izoliacinė plėvelė, celiulozinė vata, medžio plaušo plokštė, oro tarpelis, difuzinė, čerpės.
2. Kol kas aš dar tik renkuosi. Kai statybininkai gyvai apžiūri namą ir papasakoja darbo procesą, kaip ir ką žada daryti, tai daug lengviau išsirinkti. Beje, į stogą pūstų sausu būdu.
2. Kol kas aš dar tik renkuosi. Kai statybininkai gyvai apžiūri namą ir papasakoja darbo procesą, kaip ir ką žada daryti, tai daug lengviau išsirinkti. Beje, į stogą pūstų sausu būdu.
1. difuzinę naudoti vietoj antikondensacinės šiuo atveju yra brangiau, bet nieko labai blogo nematau tame.
2. Šlapiu būdu pūsta uždaryta tarp plokščių ir plėvelių tokio storio sluoknyje ta vata labai ilgai džiūtų, per kelis metus pradėtų pūti konstrukcijos. Norint užpūsti šlapiu būdu jau reikėtų nestandartinio sprendimo, todėl renkasi paprastesnį būdą.
QUOTE(mintas @ 2014 10 21, 13:48)
Kodėl EPS, kuris vis tiek nesandarus, geriau už vatą? Tuom, kad tai medžiaga, kurioje pačioje nevyksta oro konvekcija, tad konvekcija vyks tik mažais plyšiukais, o ne per visą vatos paviršių ir svarbiausias EPS privalumas, tai kad jis nebijo drėgmės.
Putplasčio porose taip pat vyksta konvekcija, tik ji uždaryta mažose porose. Vatoje visame tūryje vyksta konvecija. Šiose tradicinėse šiltinimo medžiagose konvekcija sudaro didelę dalį šilumos pernešime.
Konvekcija beveik visai eliminuojama nanometrų dydžio porose, tokios medžiagos yra aerogeliai, o dar geresnis pvz yra fumed silica, iš kurių buvo/yra daromos pirmosios vakuminės izoliacinės panelės (VIP). Jose net esant santykinai dideliam dujų kiekiui dar nevyksta konvekcija.
40kg/m3 dar nėra tas ekovatos tankis, nuo kurio pradeda didėti šilumos laidumas didinant tankį kiek prisimenu.
QUOTE(cibulis @ 2014 10 21, 14:13)
Vadinasi ir EPS tarp gegnių nėra geriausias variantas. Tik šiek tiek geresnis už mineralinę vatą.
Tolygu pasakymui "stogo šilumos laidumas 0,07 yra tik šiek tiek geresnis nei 0,1"
QUOTE(*** @ 2014 10 21, 13:50)
Kaip rasiau oro tarpelio pries difuzine neturetu buti.
bet kokiame vėdinamame oro tarpe kintant lauko temperatūrai tam tikrame temperatūros ir santykinio oro drėgnumo diapazone susidaro kondensatas.
Kai šilta ten priteka drėgmės tiesiogiai per orą arba netiesiogiai per difuzinę ar antikondensacinę (mažiau) plėvelę. Per antikondensacinę mažiau nes ji mažiau laidi garui, bet jeigu tarpas ventiliuojamas taip ten galėtų buti ir garo izoliacinė plėvelė - vistiek drėgmes pritekės kartu su oru, kuriam atvėsus susidaro kondensatas.
To išvengti niekaip nepavyks, nes nevėdinti tarpo po kad ir antikondensacine negalima. Geriausia mažinti oro tūrį tarp plėvelės ir plokštės - atitinkamai sumažėtų ir kondensato kiekis.
Jeigu difuzinė praktiškai lietųsi su plokšte, tai ten kažkokio apčiuopiamo kondensato kiekio nesusidarytų net pačiomis blogiausiomis sąlygomis. Antikondensacinė besiliečianti su plokšte būtų dar geresnis variantas, nes ji mažiau laidi ir garui, ir vandeniui, drėgmės iš viršaus dar mažiau patektų per antikondensacinę, o įrengtas garo barjeras patalpų pusėje sulaikytų garą besiskverbiantį iš vidaus ir todėl mažiau laidi garui antikondensacinė tiktų kaip ir difuzinę šiuo požiūriu, nes garo kiekiai einantys iš vatos į lauką būtų maži ir abiejų tipų plėvelės tokioje situacijoje tiktų.
Tad šiek tiek geriau antikondensacinė, bet svarbiau sumažinti oro tarpą po plėvele iki 0,5-1cm, kad ji beveik liestųsi su plokšte jeigu tai įmanoma.
Kad ir kaip būtų priešvėjinė stogui skirta plokštė būna impregnuota ir neįgeria vandens/kondensato, o per jos paviršių jis nuteka kaip ir difuzinės plėvelės paviršiumi. Ji tam ir skirta.
Mes čia diskutuojame ir įgyvendiname netradicinius pažangius sprendimus ne tam, kad gautume medžiagos šiluminį laidumą konstrukcijoje, kuris yra norodomas kaip projektinis, o tam kad išpaustume viską ir gautume deklaruojamą, faktinį laboratorijoje išmatuotą šilumos laidumą pagal sąlygas nurodytas standarte ir tai dar imamas blogiausias iš trijų bandymų rezultatas. Nekalbu apie matavimus prieš tai pakaitinant vatos mėginį ir panašius, nusižengiančius standarto numatytoms sąlygoms.
Uždarų porų PUR putos įvertinus sendinimą yra kažkur apie 0,026, bet ne 0,03
Įdomu kodėl dar nėra NEO-PUR putų su anglies priemaišomis mažinančiomis šilumos pernešimą spinduliniu būdu medžiagoje.
QUOTE(BangaS @ 2014 10 22, 11:31)
1. Gerai sako, ir aš taip patarčiau.
2. Ar jie davė kažkokį pasiūlymą, ar čia tik pagal kubatūrą kaina įvertinta?
Ar jie turi panašaus panaudojimo purškiant į uždarą tarpą tokius storius patirties?
Per kiek kartų užpūstų?
3. Kai šilta ten priteka drėgmės tiesiogiai per orą arba netiesiogiai per difuzinę ar antikondensacinę (mažiau) plėvelę. Per antikondensacinę mažiau nes ji mažiau laidi garui, bet jeigu tarpas ventiliuojamas taip ten galėtų buti ir garo izoliacinė plėvelė - vistiek drėgmes pritekės kartu su oru, kuriam atvėsus susidaro kondensatas.
To išvengti niekaip nepavyks, nes nevėdinti tarpo po kad ir antikondensacine negalima. Geriausia mažinti oro tūrį tarp plėvelės ir plokštės - atitinkamai sumažėtų ir kondensato kiekis.
4. Uždarų porų PUR putos įvertinus sendinimą yra kažkur apie 0,026, bet ne 0,03
Įdomu kodėl dar nėra NEO-PUR putų su anglies priemaišomis mažinančiomis šilumos pernešimą spinduliniu būdu medžiagoje.
2. Ar jie davė kažkokį pasiūlymą, ar čia tik pagal kubatūrą kaina įvertinta?
Per kiek kartų užpūstų?
3. Kai šilta ten priteka drėgmės tiesiogiai per orą arba netiesiogiai per difuzinę ar antikondensacinę (mažiau) plėvelę. Per antikondensacinę mažiau nes ji mažiau laidi garui, bet jeigu tarpas ventiliuojamas taip ten galėtų buti ir garo izoliacinė plėvelė - vistiek drėgmes pritekės kartu su oru, kuriam atvėsus susidaro kondensatas.
4. Uždarų porų PUR putos įvertinus sendinimą yra kažkur apie 0,026, bet ne 0,03
1. Bet jie siūlo medžio plaušo plokštę kalti dabar iš vidinės pusės gegnių. Tokiu atveju tarp medžio plaušo plokštės ir difuzinės plėvelės būtų apie 3-4 cm oro tarpas. O tas oro tarpas jau negerai, nes rinksis kondensatas.
2. Jie tik nurodė pūtimo kainą - 800 Lt be PVM už kubą. Čia šita firma. Daugiau nieko normaliai neišsiaškinau. Žada atvažiuoti prie namo ir pakalbėtumėme gyvai. Beje, o kaip PIR putas mano atveju purkšti: tiesiai ant difuzinės ar kalti tą medžio plaušo plokštę, bet vėlgi - su oro tarpeliu.
3. Šioje vietoje rašote, kad jei bus tarpas, bus drėgmė, o pirmame punkte teigiate, kad būtent taip ir reikia daryti. Galbūt norėjote pasakyti, kad medžio plaušo plokštė būtų super, jei būtų įdėta, bet tarp medžio plaušo plokštės ir difuzinės plėvelės neturi būti oro tarpo. Mano atveju dabar jau įdėti medžio plaušo plokštes be tarpelio neišeitų. Taigi išeina, kad medžio plaušo plokštės jau pavėluotas reikalas.
4. PIR putų pardavėjai patys nurodo, kad jų putos po sendinimo turi ne 0,022, o 0,03 vertę. Tik Lackfa atsieit po senėjimo turi geresnę vertę apie 0,024-0,025.
QUOTE(cibulis @ 2014 10 22, 16:35)
1. Bet jie siūlo medžio plaušo plokštę kalti dabar iš vidinės pusės gegnių. Tokiu atveju tarp medžio plaušo plokštės ir difuzinės plėvelės būtų apie 3-4 cm oro tarpas. O tas oro tarpas jau negerai, nes rinksis kondensatas.
3. Šioje vietoje rašote, kad jei bus tarpas, bus drėgmė, o pirmame punkte teigiate, kad būtent taip ir reikia daryti. Galbūt norėjote pasakyti, kad medžio plaušo plokštė būtų super, jei būtų įdėta, bet tarp medžio plaušo plokštės ir difuzinės plėvelės neturi būti oro tarpo. Mano atveju dabar jau įdėti medžio plaušo plokštes be tarpelio neišeitų. Taigi išeina, kad medžio plaušo plokštės jau pavėluotas reikalas.
Kas jums trukdo dabar ideti MPP su minimaliu tarpeliu ar be tarpelio pasitelkite i pagalba truputi fantazijos ...
QUOTE(korida @ 2014 10 22, 14:41)
Kas jums trukdo dabar ideti MPP su minimaliu tarpeliu ar be tarpelio pasitelkite i pagalba truputi fantazijos ...
O kaip be tarpelio įdėti? Tik difuzinę suplėšysi.
QUOTE(cibulis @ 2014 10 22, 14:35)
2. Jie tik nurodė pūtimo kainą - 800 Lt be PVM už kubą. Čia šita firma. Daugiau nieko normaliai neišsiaškinau.
Tai pirma išsiaiškinkit ką jie siūlo, gal išvis atkris šitas variantas.
Ant difuzinės putų pūsti nerekomenduočiau.
Pilnai pritariu. Taip būtų idealiausia.
QUOTE(mintas @ 2014 10 21, 22:56)
PUR atveju, čia ne dėl drėgmės, o dėl sendinimo. Šviežiai užpūsto liambda ~0.022, o po ~15 metų krenta iki ~0.028.
Kiek kalbėjau su PIR putų purškėjais, tai senėjimas įvyksta daug anksčiau. Aš taip supratau, kad per kelis mėnesius, pusmetį.
Papildyta:
Štai taip manau, kad tikrai galima įdėti, t.y. tvirtinant prie medinių dvitėjų sijų dalių. O jei tik įkišti, tai nieko gero nebus. O gal turite minčių ir pasiūlymų, kaip ją ten būtų galima įdėti.