Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 28 tema

QUOTE(cibulis @ 2014 10 15, 17:06)
1. Gal taip dėl to, kad tie namai neturėjo priverstinio vedinimo. Su vedinimu (rekuperatorius) bus pašalintas drėgmės perteklius. Bent jau kažkokia drėgmės dalis. Kitas dalykas - medžiagos. Gal dabar kokybiškesnes gamina nei prieš 10-30 m.

2. Aš čia labiau galvojau apie šilumos akumuliavimą iš patalpų vidaus. Kuo medžiaga sunkesnė, tuo daugiau turi sukaupti šilumos. Mažiau reikės vedinti patalpas.

3. Nelabai įsivaizduoju pačio proceso. Pradžioje šiltiname gegnes, tada tarp stygų. Gegnes užkalame iš vidinės pusės. Užpurškiame. Stygoms dedame OSB iš viršaus ir tada iš apačios, ir pučiame. Ar taip jos laikysis? O jei padarome OSB apačią po stygomis, tai kaip tada supilti birią vatą? Man čia dar per didelė mistika.

4. Jei sakote, kad esate antro aukšto konstruktyvo stadijoje, tai tikriausiai dvišlaitį stogą keisite į sutapdinta ar kažką panašaus. Ar aš čia klystu?

Taip išeina, kad su vatomis geriau neprasidėti. Jas perpučia vėjas ir iš jų nieko gero. Ekovata (celiulozė) nebijo vėjo praputimo, bet ji gali sudrėkti. Atvirų porų purškiamos putos kiek suprantu netinka, nes irgi drėksta, uždarų porų - gali netikti mano stogo konstrukcijai. Kas tada lieka - ekovata?

4. Pas mane kaip ir suplanuota bus dvišlaitis stogas apšiltintas putplasčiu.

3. Jeigu dėl sudėtingos stogo konstrukcijos neracionalu naudoti putplastį ar PIR ir linkstama prie patogesnio vatos panaudojimo, tuomet, mano nuomone, geriausias variantas būtų pūsti celiuliozinę šilumos izoliaciją šlapiuoju būdu iš patalpų pusęs.
Norint pasiekti geriausią rezultatą po difuzine plėvele palikčiau 1cm oro tarpą ir sumontuočiau kokią nors priešvėjinę plokštę, ant kurios jau būtų galima drasiai pūsti celiuliozinę šiltinimo medžiagą. Tada dar horizontalia kryptimi ant šios plokštės, iš vidinėspusės užpūsčiau 5cm storio montažinių putų juostą maždaug kas pusę metro, kad sukritus, pasėdus vatai nesusidarytų ištisinis oro tarpas per visą stogą nuo karnizo iki kraigo. Montažinęs putos išdalintų šią erdvę gabaliukais po pusę metro. Tai dalinai išspręstų problemą dėl vatos sukritimo.
Kaip pučiama iš patalpų pusės ant kieto paviršiaus galima pažiūrėti čia: http://www.youtube.c...h?v=BdTj2l2NvPk
Galima užpūsti erdvę tarp gegnių po to montuoti OSB su garo barjeru ir tada vėl bruseliai kaip šiame video ir dar užpūsti paskutinį sluoksnį, kuriame vedžiosis komunikacijos. Laidai būtinai šarvuose, kaip priklauso degioje medžiagoje išvedžiotiems laidams.
Tarp gegnių užpūtus 35cm + osb iš vidaus su garo barjeru dar leistų užpūsti papildomai apie 10-12cm "komunikacijų sluoksnį" ant vidinės osb pusės. Tai leistų išvedžioti praktiškai visas komunikacijas nekertant sandarumą ir garo barjerą užtikrinančio padengto OSB sluoksnio.
Nuardžius vidines pertvaras galima būtų įrengti vientisą OSB sluoksnį ant gegnių per visą stogą, kas labai teigiamai atsilieptų sandarumui.
Yra ir praktinių niuansų. Storą sluoksnį tikriausiai reiks pūsti per kelis kartus, kad jis išdžiūtų. Šiltintojai pripratę pūsti iš lauko pusės. Stygų apšiltinimas būtų ne problema, tereiktų ant viršaus užkalti priešvėjinę plokštę ir pūsti iš apačios.
Būtų suformuojamas apšiltinimo sluoksnis be plyšių, gana kokybiškai apsišiltintų problematiška murloto zona. Pati celiuliozinė šiltinimo medžiaga užpūsta šlapiuoju būdu yra sandariausia iš "vatų".
Toks būdas garantuotų aukščiausią įmanomą kokybę šiltinant minkštosiomis medžiagomis - vatomis. Celiuliozinės šiltinimo medžiagos Lietuvoje yra Ekovata, Thermoflock, Climatizer Plus.

QUOTE(biesas66 @ 2014 10 15, 20:08)
pries keleta temu buvo hebra kurie zegnojosi kad geriausia pulistirolas tarp gegniu. Dabar jau ekovata pretenduoja i pirma vieta.. Idomu  biggrin.gif

Putplastis ir išlieka geriausia šiltinimo medžiaga, PIR yra dar geresnis, bet ir neproporcingai brangesnis malonumas.
Tam tikrais atvejais putplastį per sunku sumontuoti kokybiškai. PVZ aš savo putplastį gabalais 400x1000x4000 planuoju priklijuoti prie gegnių dar gegnėms būnant ant žemės ir visa tai dėl patogumo bei darbo spartos.
Kaip lengvesnis pačios šiltinimo medžiagos sudėjimo prasme, labiau rizikingas, storesnis, masyvesnis, galintis akumuliuoti drėgmę, reikalaujantis papildomų medžiagų būdas būtų užpūtimas celiuliozine šiltinimo medžiaga šlapiuoju būdu. Nedarau iš to problemos, bandau pasiūlyti optimaliausią variantą prisitaikant prie esamos situacijos, o ne pritaikyti stogo konstrukciją tam tikrai šiltinimo medžiagai kaip mano atveju.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo BangaS: 16 spalio 2014 - 08:25
QUOTE(BangaS @ 2014 10 16, 08:24)
Pas mane kaip ir suplanuota bus dvišlaitis stogas apšiltintas putplasčiu.

Putplastis ir išlieka geriausia šiltinimo medžiaga, PIR yra dar geresnis, bet ir neproporcingai brangesnis malonumas.

Aš šiandieną irgi galvojau apie EPS. Apžiūrėjau gyvai stogą ir man pasirodė, kad gal visai nieko variantas būtų. Man tik įdomu, kaip su EPS išvengti gaisro. Ar tarp difuzinės plėvelės ir EPS dar būtų pravartu įdėti kokius 2-3 cm kietos priešvėjinės vatos. Čia kad ji apsaugotų EPS nuo perkaitymo, gaisro, nors mano atveju yra čerpės, kurios gal ne taip stipriai kaista.

Kitas dalykas ar verta dėti vatos iš vidaus, t.y. ant EPS viršaus. Čia irgi dėl gaisro, kad vata akaumuliuotų karštį. Nors iš vidinės pusės tai gal nėra taip aktualu.

Mintis būtų maždaug tokia: prie abiejų dvitėjes sijos galų, kur yra šiek tiek medžio, dedam 2-3 cm storio vatą, o viduje būtų EPS. Ar verta taip žaisti?

Beje, pats kažkaip saugosite EPS nuo perkaitymo?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2014 10 16, 12:06)
Aš šiandieną irgi galvojau apie EPS. Apžiūrėjau gyvai stogą ir man pasirodė, kad gal visai nieko variantas būtų. Man tik įdomu, kaip su EPS išvengti gaisro. Ar tarp difuzinės plėvelės ir EPS dar būtų pravartu įdėti kokius 2-3 cm kietos priešvėjinės vatos. Čia kad ji apsaugotų EPS nuo perkaitymo, gaisro, nors mano atveju yra čerpės, kurios gal ne taip stipriai kaista.

Kitas dalykas ar verta dėti vatos iš vidaus, t.y. ant EPS viršaus. Čia irgi dėl gaisro, kad vata akaumuliuotų karštį. Nors iš vidinės pusės tai gal nėra taip aktualu.

Mintis būtų maždaug tokia: prie abiejų dvitėjes sijos galų, kur yra šiek tiek medžio, dedam 2-3 cm storio vatą, o viduje būtų EPS. Ar verta taip žaisti?

Beje, pats kažkaip saugosite EPS nuo perkaitymo?

Pas jus jau putplastis nebesulįs tarp gegnių, nes gegnių apačia yra platesnė nei centrinė dalis. Jis tiesiog neįlįs ten.
EPS reikia saugoti nuo perkaitimo, kad niekada neviršytų +60C temperatūros. Pagrindinį darbą atlieka gerai ventiliuojamas oro tarpas. Vata gal ir padėtų kažkiek apsaugoti nuo perkaitimo ir nuo triukšmo, bet ne nuo gaisro. Pas jus, manau, nekiltų problemų dėl EPS perkaitimo.
Pats dar neapsisprendžiau dėl konkretaus stogo sumuštinio.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo BangaS: 16 spalio 2014 - 12:27
QUOTE(BangaS @ 2014 10 16, 12:23)
Pas jus jau putplastis nebesulįs tarp gegnių, nes gegnių apačia yra platesnė nei centrinė dalis. Jis tiesiog neįlįs ten. 
EPS reikia saugoti nuo perkaitimo, kad niekada neviršytų +60C temperatūros. Pagrindinį darbą atlieka gerai ventiliuojamas oro tarpas.  Vata gal ir padėtų kažkiek apsaugoti nuo perkaitimo ir nuo triukšmo, bet ne nuo gaisro.  Pas jus, manau, nekiltų problemų dėl EPS perkaitimo.

Kodėl nelįs? Štai prašom. Čia būtent tarp gegnių įlindęs fasado EPS. Pradžiai reikėtų suklijuoti tas plonas juosteles, kad išsilygintų plotis tarp OSB ir tada jau visą lapą klijuoti. Būtent taip ir padaryta.

Man tik dėl gaisro neaišku ir dėl garso sugėrimo. O kaip su purškiamomis putomis? Nei vienos netinka: nei atvirų nei uždarų porų?
Atsakyti
Paveiksliuke - ok, gabaliuka EPS igrudai tarp sijos, bet sunkiai isivaizduoju, kaip visa tai padarysit (be tarpu) per visa sijos ilgi... smile.gif
Uzklijavus juosteles, kaip tu EPSa igrusi per siaura vieta (siju krastus) ? mirksiukas.gif

QUOTE(cibulis @ 2014 10 16, 11:43)
Kodėl nelįs? Štai prašom. Čia būtent tarp gegnių įlindęs fasado EPS. Pradžiai reikėtų suklijuoti tas plonas juosteles, kad išsilygintų plotis tarp OSB ir tada jau visą lapą klijuoti. Būtent taip ir padaryta.

Man tik dėl gaisro neaišku ir dėl garso sugėrimo. O kaip su purškiamomis putomis? Nei vienos netinka: nei atvirų nei uždarų porų?

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2014 10 16, 12:55)
Paveiksliuke - ok, gabaliuka EPS igrudai tarp sijos, bet sunkiai isivaizduoju, kaip visa tai padarysit (be tarpu) per visa sijos ilgi... smile.gif
Uzklijavus juosteles, kaip tu EPSa igrusi per siaura vieta (siju krastus) ?  mirksiukas.gif

O kas čia neaišku: jei padarė mažą atkarpą, tai padarys ir per visą ilgį. Juo labiau, kad iki stygų nėra toks didelis atstumas - apie 5 metrai.
Atsakyti
Kazkuri ilgi galima uzkaisiot (pirma EPS, paskui juosteles, bet liks gabalas - kurio niekaip neuztaisysi (na nebent nuo stygos puses, uzlindus) .

QUOTE(cibulis @ 2014 10 16, 12:14)
O kas čia neaišku: jei padarė mažą atkarpą, tai padarys ir per visą ilgį. Juo labiau, kad iki stygų nėra toks didelis atstumas - apie 5 metrai.

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2014 10 16, 12:43)

Arkava gerai sako.
O gaisro atveju jau neliks skirtumo kuo šiltintas stogas, vistiek jį reikės keisti.
Namai gana retai nukenčia nuo kaimynystėje siaučiančių namų gaisrų, o jeigu degs pačio namas, tai jau nebus skirtumo kas ten sudėta į stogą. Jeigu jau gipskartonis neatlaikys ugnies iš vidaus, tai amen. Šiuo atveju geriau rinkti mažiau degius baldus, grindų dangą, kurie turi daugiau įtakos, nei stogo šiltalas. Svarbiausia, kad užtektų laiko išnešti kailį iš namo, o kas susideda lakuotas lenteles visduje su kita medžio apdaila tai net gali ir nespėti.
Jeigu priešgaisrinė nesikabina prie projekto, vadinasi viskas ok. Jeigu padaryta ne pagal projektą ir sudega, tai negaunat draudimo išmokos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo BangaS: 16 spalio 2014 - 13:24
QUOTE(cibulis @ 2014 10 16, 12:43)

o jeigu tiksliai atpjovus EPS ir ji istatant skersuoti ?
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2014 10 16, 13:20)
Kazkuri ilgi galima uzkaisiot (pirma EPS, paskui juosteles, bet liks gabalas - kurio niekaip neuztaisysi (na nebent nuo stygos puses, uzlindus) .

Vis tiek niekaip nesupratu. Pirma klijuotų juosteles. Štai taip. Tokiu būdu išlygintų dvitėję gegnę. Tada į tą tarpą įklijuotų storą EPS. Ar susikalbėjome? Ar aš čia kažko nesuprantu?
Atsakyti
Paprasciausiai butu, tik sumontavus sijas, kai dar be fasado, sugrusti paruostas su juostelem, 4m EPS juostas mirksiukas.gif

QUOTE(vaikis_ @ 2014 10 16, 12:26)
o jeigu tiksliai atpjovus EPS ir ji istatant skersuoti ?

Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2014 10 16, 13:24)
O gaisro atveju jau neliks skirtumo kuo šiltintas stogas, vistiek jį reikės keisti.

Tas tai taip, bet jei lauke +33 ar +35, tai stogas gali įkaisti iki kokių +70 ar +80 laipsnių. Vasarą negalėjau ranka paliesti čerpės, kokia ji karšta buvo. Štai tokia įkaitusi čerpė atidavinėtų karštį ir į namo vidų. O tenai - EPS. Ar būtent šis karštis su laiku neužkurtų, neuždegtų EPS? Vata tokiam karščiui tikrai atspari. EPS - ne.
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2014 10 16, 13:35)
Paprasciausiai butu, tik sumontavus sijas, kai dar be fasado, sugrusti paruostas su juostelem, 4m EPS juostas  mirksiukas.gif

Tai kaip parodžiau būtų problema ar ne? Kalbu apie EPS klijavimą tarp dvitėjų sijų.
Atsakyti