Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikas nekalba, 16 tema

QUOTE(taskiukas @ 2014 10 08, 12:54)
Lengvatos priklauso (bent jau Vilniuje), tik jei yra dideli arba labai dideli poreikiai (50% mazinamas mokestis uz vaiko maitinima).

Alchemie, ar tikrai gali vaikas su spec. poreikiais atitikti kelis vaikus be spec.? Kaip tokiu atveju butu? Juk grupes sudarytos, vaiku is grupes neismes gi  g.gif Nebent padejejas atsirastu, kad ta kruvi pasidalinti  g.gif

O as va, tik pries kokia savaite pasidziaugiau, kad pakeitus darzeli ten sutikome tikrai atsidavusia logopede, o vakar suzinojau, kad uz geros savaites palieka darzeli ir iseina i mokykla dirbti sad.gif belieka tik tiketis, kad suras nauja , kuri irgi su noru dirbts ir vaikams pades, o ne tik formaliai atliks savo darba  ax.gif

Bent jau spec. darzeliuose mano ziniomis grupes sudarinejamos, pagal vaiku poreikiu diduma, t.y. kad vienam suagusiam tenka kazkoks kiekis vaiku su tokiais poreikiais, ir delto ten grupes mazos.
paprasto darzelio atveju, jei sakysim integruotas autistukas, ar pan. vaikas, turetu butu padejejas aukletojai, kad jai nereiktu vienai su 26 vaikais unsure.gif taip sakant skaiciavimai yra, o pagalbos...kaip visada, nes tam reikia finansu, kuriu darzeliai neturi, arba pvz. tada kencia spec. pedagogo ar logopedes etatas verysad.gif

Ai tiesa, ir aukletoja turi dalyvauti pokalbyje su direktore,jei imanoma tiesiog mandagiai pasakyti, kad labai nemalonu ir nemandagu aptarineti ir skleisti info apie vaika, neturit ziniu apie vaiko sveikata, poreiius ir t.t. Kiek reikes, ji bus informuota, ir jei ji pageidauja taip pat pokalbis su specilistais, kaip dirbti su tokiu vaiku, ir ka tevai gali padaryti, kad butu lengvesnis jai darbas, turint grupe vaiku ir vaika, kuriam reikia kitokio demesio ar pagalbos. Stenkites be pykcio kalbeti, nes tokie zmones paskui gali griezti danti ir specialiai daryti nemalonius dalykus su vaiku..apkalbos vieni is ju unsure.gif verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Nikutė @ 2014 10 08, 10:16)
sveikos mamos,
kaip siandien ryte susinervinau, net iki asaru, gal kas patarsit ka tokioje situacijoje daryti?
kaip ir buvau minejiusi, musu aukletoja mano vaika pavadino atsilikeliu, nieko nedaro ka kiti vaikai daro ir t.t. nu kaip ta piliule ir nurijau , dabar einam pas gydytojus ir t.t.
bet pasirodo " ta " aukletoja yra mano bendradarbes teta ir ka jus galvojat " ta " aukletoja viska papasakojo mano kolegei, tipo mano vaikas atsilikes,mazai kalba,pradejo jos klausineti ar as domentus tvarkausi, kad maziau uz darzeli moketi,( tipo jai kitoks vaikas kazkokios lengvatos priklauso) tipo kodel as dabar i derzeli nevedu ( nes serga,aukletoja yra informuota).
ka tokioje situacijoje patarsit daryti, gal i direktore reik kreiptis, nas mano nuomone jinai jokios teises nuturi, apkalbeti mano vaiko su pasaliniu zmogumi. tai taip iseina,kad jinai ir kitiems tevams galejo viska papasakoti.



Mano drauge buvo panasiai susidurusi, bet jau vidurineje, kai klases aukletoja jos vaika visiems isvadino narkomanu ir t.t. (paaugli). Del to paskui su vaiku reikejo lankytis psichologo konsultacijose PPT (drauge apie juos labai geros nuomones). Tai PPT net uzvede apie ta mokytoja byla ir sake, kad jei reikia, galime patikrinima su komisija pacioje mokykloje atlikti. Manau nereikia tyleti, nes jei uzsileisime, kad musu vaikus zemintu kiekviena "protinga pedagoge", tai paskui ir dirbs tik tokios raganos. bash.gif

Stipruli, del Egles ir as apakusi ... doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Darlingkrbe: 08 spalio 2014 - 15:24
QUOTE(Nikutė @ 2014 10 08, 10:16)
aukletoja viska papasakojo mano kolegei,
***
gal i direktore reik kreiptis,
Jeigu būtų pasakojusi apskritai apie atvejį, neminėdama konkrečių duomenų, o Jūs tik iš konteksto atpažinusi savo atvejį, nieko prikišti negalėtumėt. Jei minėjo vaiko vardą, pavardę, kas tėvai ir t.t., tuomet pažeidė konfidencialumo principą. To daryti auklėtoja neturi teisės.
***
Būtina. Geriausiai raštiškai.
Jei dar rūpi šis klausimas, parašykite man a.ž.


QUOTE(taskiukas @ 2014 10 08, 12:54)
ar tikrai gali vaikas su spec. poreikiais atitikti kelis vaikus be spec.?
***
Kaip tokiu atveju butu? Juk grupes sudarytos, vaiku is grupes neismes gi  g.gif Nebent padejejas atsirastu, kad ta kruvi pasidalinti  g.gif
Jei vaikui nustatyti dideli ir labai dideli spec. ugdymosi poreikiai ir vaikas mokosi integruotai, tai toks mokinys prilyginamas dviem mokiniams.
Kadangi darželis yra ikimokyklinio ugdymo mokykla, tai ir darželinukas yra ikimokyklinės mokyklos mokinys.
***
Taip, grupės sudarytos, vaikų neišmes. Deja, padėjėjų etatų taip pat papildomai neskiria ir nefinansuoja.
Tokiu atveju vaikai su dideliais ir labai dideliais spec. ugdymo/-si poreikiais, tėvams sutikus, nukreipiami į spec. įstaigas.
Kita medalio pusė: jei tėvai nesutinka pereiti į kitą ugdymo įstaigą, turi sutikti su ta pagalba, kurią gali suteikti esama įstaiga. unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2014 10 08, 21:07)
Tokiu atveju vaikai su dideliais ir labai dideliais spec. ugdymo/-si poreikiais, tėvams sutikus, nukreipiami į spec. įstaigas.
Kita medalio pusė: jei tėvai nesutinka pereiti į kitą ugdymo įstaigą, turi sutikti su ta pagalba, kurią gali suteikti esama įstaiga.  unsure.gif


drinks_cheers.gif butent taip, zodis i zodi man buvo paaiskinta ir PPT ir musu darze.
Atsakyti
sveikos mamos smile.gif
istorijos tesinys: pirmadieni buvau pas darzelio direktore, viska rastu isdesciau dar pakalbejom. tai direktore soke buvo, nes sake tokia faina aukletoja.... ir tikrai net neturejo jokios teise,kazkaip mano vaiko pavadinti ar siulyti i spec darzeli pereiti, nes nei aukletoja , nei darz. logopedas negali taip elgis, nes yra atintinkami darbuotojai( gydytojai) kurie ir sprendzia vaiko intelektinius sugebejimus.
pasak direktores pakalbes su aukletoja ir bus svarstymas, del jos tokio elgesio, nes kad pasaliniams zmonems pasakoja ir gi labai blogai.
ilgai laukti nereikejo, po keliu valandu skambino aukletoja, atsiprasyti, norejo susitikti ir pakalbeti. tai 17 val laukia prie darzelio, atsiprase, sake,kad nieko blogo nenorejo, o galvojo" kad tik draugiskai mano kolegei viska papasakojo" doh.gif
bet pikciausia,kad pradejo gintis,kad netaip sake ir pasirodo man nesiule pereiti i spec darzeli doh.gif ir kad cia viskas netycia isejo," juk visi mes zmones ir klaidu darome" bet geriausias fintas, kad jinai kita diena prase,kad atsiimciau skunda, kad jai nebutu svarstymo. ot begede, mano vaika apkalbejo, o dabar isivaizduoja,kad atsiprase, tai as viska pamirsiu, net nezadu bus jai pamoka, kad kita karta zinotu, kad taip elgtis negalima.
Atsakyti
QUOTE(Nikutė @ 2014 10 16, 11:10)
sveikos mamos  smile.gif
istorijos tesinys: pirmadieni buvau pas darzelio direktore, viska rastu isdesciau dar pakalbejom. tai direktore soke buvo, nes sake tokia faina aukletoja....

nesitikėjau, kad taip direktorė reaguos. Teisingai. O gal visgi tik dėl akių? na nebent jau seniai ieškojo preteksto prikibt prie tos auklėtojos, kad gal etatų skaičių pamažint, ar krūvius.

Aš turiu irgi panašią istoriją. Dabar ir gailiuosi, kad nesikreipiau su skundu dėl paviešinimo apie vaiką į Švietimo skyrių ar PPT.
Pasitikėjau ir mokytoja, ir logopede, tai nunešiau pirmos klasės pradžioje vos ne visus išrašus iš gyd įstaigų apie vaiką, kad tik joms lengviau būtų susipažint su vaiko raidos sutrikimu, kad pasiruoštų kaip su juo dirbt, kaip 'prieiti'.
Bet visas jų geranoriškumas baigėsi, kai tik gavo popierius ir po juos panaršė. Atrodo, kad būtų kokį ginklą prieš mane gavę. Ir prasidėjo doh.gif ką paklausdavau, atsakydavo - tai tavo vaikas kitoks, ko tu iš jo nori (maždaug, ko iš manęs nori), ir jaučiau, kad pasakodavo klasiokų motinoms viską.
Tada pakeičiau mokyklą. Ir po kiek laiko sutikau vieno buvusio klasioko motiną. Kalbamės.. ir jai kažkaip išsprūdo:
- Na taip taip, jam čia sunku buvo, jis toks vaikas.
Tai va, supratau, kad visos motinėlės buvo informuotos ir mokytoja tartum apsidraudė, kad jeigu ji tingi, nemoka, nedirba su vaiku ir matosi, kad vaikas apleistas pedagogiškai, tai turi pasiteisinimą - vaikas toks, o čia to vaiko motina.

Pakeičiau mokyklą, vaikas atsigavo. Kai papuolėm pas tikrą mokytoją, tai toks vaikas patapo paprastu eiliniu bachūriuku. Ir bendrauja dabar su visais, ir per Mokytojų dieną mokytojus pasitikinėjo prie durų, gėles teikė, linkėjimus sakė.. o toj senoj mokykloj tai žodžio nepratardavo..

Dabar tik vieno gailiuos, kad neapskundžiau tokių mokytojos ir logopedės - metodininkės darbo 'metodų' cool.gif
Atsakyti
nu kad tik del akiu, tai netikiu.
nes tam raste as surasiau, kad iskart man pateiktu jos issilavinimas, ar jinai gali mano vaikui raida nustatyneti, tai be problemu parode. ir parasiau, kad informuotu mane , apie nuobaudos paskyrima ( ne zodziu, bet kad paciai parodyti,juodai ant balto parasyta, kokia nuobauda skirta).
todel ir aukletoja laksto, nes koks malonumas nuobauda tureti.
ziuresim kuom baigsis.
Atsakyti
Per "profesinę dieną" pabendrauta su beveik visu darželio personalu - auklėtoja, šeimininke, metodininke, ir direktore (šakės, kaip prastai skamba pastarasis žodis, man dar iš vaikystės kur kas mieliau "vedėja" smile.gif ). Visos kaip susitarę siūlo G nukreipt į kokį nors muzikos būrelį/mokyklėlę, nes ir patys pastebim, kad jis mėgsta dainuoti, gerai intonuoja, o pastarosiomis dienomis auklėtoja papasakojo, kad jis visas Rudenėlio šventės daineles padainavo vienas, visai grupei klausantis... Manau, pasiūlymas vertas dėmesio, reiks pasidomėt... kad tik sveiki būtumėm. Ir, deja, rekomenduojama išsitirti nuodugniau, pas profesionalus, ką sužinojau tik dabar...
Atsakyti
QUOTE(dmu @ 2014 10 16, 18:30)
Per "profesinę dieną" pabendrauta su beveik visu darželio personalu - auklėtoja, šeimininke, metodininke, ir direktore (šakės, kaip prastai skamba pastarasis žodis, man dar iš vaikystės kur kas mieliau "vedėja" smile.gif ). Visos kaip susitarę siūlo G nukreipt į kokį nors muzikos būrelį/mokyklėlę, nes ir patys pastebim, kad jis mėgsta dainuoti, gerai intonuoja, o pastarosiomis dienomis auklėtoja papasakojo, kad jis visas Rudenėlio šventės daineles padainavo vienas, visai grupei klausantis... Manau, pasiūlymas vertas dėmesio, reiks pasidomėt... kad tik sveiki būtumėm. Ir, deja, rekomenduojama išsitirti nuodugniau, pas profesionalus, ką sužinojau tik dabar...

Maniškis labai neblogą pažangą padarė per muzikos pamokėles. Na, bent jau nepakenks tai tikrai 4u.gif
Atsakyti
Muzika yra smegenu masazas, ne mistika kokia, ar burtai..tiesa stebuklus ji daro, bet muzika yra fizikine banga, kurios dazniai "masazuoja" smegenu centrus, aktyvina veikla, ne veltui yra muzikos terapija, net jos teisingas klausymas yra terapija, tiek pavargusiam suaugusam, tiek vaikui. Pvz. mano sunus neleisdavo man leisti jam pasaku is CD, kalsuydavosi J.S. Bacho 5 partitos ir Telebim bam doh.gif man repetuoti vokalo kuriniu irgi neleisdavo.. biggrin.gif tiesiog tam tikri dalykai sunkus, tam tikri norimi. jei vaikas rodo iniciatyva, nora, tai kelia jo saviverte, tai butinai pabandykit muzikinius uzsiemimus.
Jei vakas noretu groti instrumentu, galiu rekomenduoti Suzuki sistema, tik ten teks ir tevams dirbti, bet vaikams poveikis didziulis, pradedant tuo, kad mokytojai nenuraso vaiku i tokius ar kitokius, o iesko dialogo ir galimybiu, kaip jiems kalbeti muzikos kalba.
Jei groti isntrumentu su vaiku nezadat, tada yra Muzikos ir meno terpijos centras, ten irgi dirba puikus speicalistai, pries kuriuos zemai lenkiu galva, uz Petro ir Povilo baznycios yra, nuoroda pirmoje zinuteje turetu but., tik ne visada buna muzikos terpijos grupe, daile ten geriau isreiksta
Atsakyti
QUOTE(naitas @ 2014 10 16, 15:14)
Pakeičiau mokyklą, vaikas atsigavo. Kai papuolėm pas tikrą mokytoją, tai toks vaikas patapo paprastu eiliniu bachūriuku. Ir bendrauja dabar su visais, ir per Mokytojų dieną mokytojus pasitikinėjo prie durų, gėles teikė, linkėjimus sakė..
Vis pagalvodavau, kaip jums sekasi?.. mirksiukas.gif Iš konteksto suprantu, kad visai neblogai. Džiaugiuosi. 4u.gif

QUOTE(dmu @ 2014 10 16, 18:30)
(šakės, kaip prastai skamba pastarasis žodis, man dar iš vaikystės kur kas mieliau "vedėja" smile.gif ).
***
Visos kaip susitarę siūlo G nukreipt į kokį nors muzikos būrelį/mokyklėlę, nes ir patys pastebim, kad jis mėgsta dainuoti, gerai intonuoja, o pastarosiomis dienomis auklėtoja papasakojo, kad jis visas Rudenėlio šventės daineles padainavo vienas, visai grupei klausantis... Manau, pasiūlymas vertas dėmesio, reiks pasidomėt.
***
Ir, deja, rekomenduojama išsitirti nuodugniau, pas profesionalus, ką sužinojau tik dabar...
Darželis - ikimokyklinio ugdymo mokykla. Mokyklos vadovas - direktorius.
Man skamba normaliai. mirksiukas.gif
Šiandien mes darželio direktorę (anksčiau - vedėją) sveikinome su Boso diena. biggrin.gif
***
Kas ką bekalbėtų, niekas taip nelavina smegenų, kaip muzikos mokymasis. Grojimas instrumentu - aukščiausias sensomotorinis aktas (smulkioji motorika, erdvės/kūno dalių erdvėje suvokimas, tempo, ritmo suvokimas); dainavimas - muzikinė, kalbinė, emocinė išraiška; o muzikinės harmonijos teorijos ir praktikos įvaldymas "perspjauna" ir matematiką. Gerai suvokiantys muzikos harmonijos teoriją gali tapti gerais kompiuterastais. hihihi.gif
***
Ir kodėl man atrodo, kad jums neverta eiti tų "Kryžiaus kelių"? g.gif Kas pasikeis nuo to, kad gausite "koduką"?
Skatinkit ir lavinkit tai, ką G. turi geriausio, kas jį domina ir traukia. mirksiukas.gif

Tie "kodukai" glumina tėvus, kelia nerimą ir paniką, nes niekas nesiteikia paaiškinti, ką jie reiškia, kokie sutrikimai, ką iššaukia. doh.gif

Sutapimas: šiandien gavau vieną išsamią analizę, kur surašyta vaiko problemos nuo gimimo su visais "kodukais" ir komentarais prie "kodukų". Tokios analizės "šimtą metų" nemačius, o tiksliau, mačius tik vadovėliuose, kur pateikiami atvejai-galvosūkiai diagnostikai ir darbo su vaiku gairėms numatyti. Deja, ta analizė - ne mūsų šalies specialistų.
O taip norėtųsi gauti pažymas ne su prierašu "reikalinga logoterapija"
unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2014 10 17, 00:31)
Vis pagalvodavau, kaip jums sekasi?..  mirksiukas.gif Iš konteksto suprantu, kad visai neblogai. Džiaugiuosi.  4u.gif

ačiū. Aš labai džiaugiuos ir didžiuojuos, kad esu labai sunkaus būdo motina. Tik per savo kandumą, šlykštumą ir amžiną mokytojų pulso sekimą galiu gauti atsakymus į klausimus - ką gi veikia mano vaikas mokykloje. Ar jis tikrai veikia, ar tik sėdi ir yra paliktas likimo valiai.
Tai dabar jau veikia. Dabar jis veikia didžiulėj miesto mokyklos klasėj, turi super mokytoją. Nori nenori, savaime taip gaunas, kad ir mano sunkus būdas lengvėja biggrin.gif . Tas mano 'autistas', kuris žodžio nepratardavo, negaudavo jokio vaidmens netgi mažoje klasėje (kas visų be išimties specialistų buvo laikoma kaip didelis privalumas), dabar dvigubai didesnėje klasėje pats pasirenka lyderio vaidmenį. Jis prieš klasę garsiai deklamuoja eilėraščius, rašo lentoje ir kalba, aiškina ką rašo, drąsiai užkalbina pirmas suaugusį. Bet tai įvyko tik dėl to, kad naujoji mokytoja su juo cirkinosi gal porą mėnesių, kol jis prabilo. Paskui kantriai su juo užsiimdavo. Kartais netgi individualiai. Praėjus vieniems mokslo metams, jis jau taip gerai jaučiasi, kad nesuprasi, jog jis atėjo naujoku, ir dar taip 'užgniaužtas'.
Nutraukiau bet kokį 'kodukų rinkimą' per medikus, išsimeldžiau kiek įmanoma mediciniškai logišką paneigimą visų buvusių diagnozių. Jokių daugiau negalių, pašalpų ir visų tokių dalykų, jokio sąlyčio su 'liga' ir jos teorija, nes normalios praktikos LT nėra ir nesulauksi. Medicina pas mus tikrai toli pažengus, bet švietimas yra atsilikęs šviesmečiais.

QUOTE(klopedija @ 2014 10 17, 00:31)
Ir kodėl man atrodo, kad jums neverta eiti tų "Kryžiaus kelių"?  g.gif  Kas pasikeis nuo to, kad gausite "koduką"?
Skatinkit ir lavinkit tai, ką G. turi geriausio, kas jį domina ir traukia.  mirksiukas.gif

Tie "kodukai" glumina tėvus, kelia nerimą ir paniką, nes niekas nesiteikia paaiškinti, ką jie reiškia, kokie sutrikimai, ką iššaukia.  doh.gif

visiškai pritariu, šimtą kartų 4u.gif
Atsakyti