Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikas nekalba, 16 tema

Mergiona, kalbu apie tai, kad jei diagnozės nėra - tai kokio velnio jos ieškot? čia aš aštriai, bet aš kalbu būtent apie tai.
va pvz. kai yra kokios skyrybos - tai nereikia ieškot diagnozės šitoj vietoj, nes nėra čia jokios diagnozės, yra stresas, just.
Atsakyti
ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 01 rugsėjo 2014 - 23:20
Trumpai tariant, liaudžiai nekreipt reiktų į tai dėmesio. Bo du kraštutinumai, kas ieško visur sutrikimų (ir logikos matosi, jei yra sutrikimas, aną galima pataisyti tam tikrom priemonėm), kas visur paišo gyvenimišką raidą (nežinau, ar matosi logikos, bet tą raidą irgi galima reguliuoti ėmusis visokių priemonių), o tiesa turbūt kažkur per vidurį. Vienur sutrikimas, kitur gyvenimo negandos, trečioj vietoj išvis nieko, vienur reikia imtis rimtų medicininių priemonių, kitur žiū tiesiog su savim padirbėt, savo elgesį pakoreguot, ir kinta aplinka, trečioj vietoj išvis liautis ieškot sliekų š..., nes nieko nėra, dar ką nors galima sugalvot...
nėra nei juoda, nei balta, kaip mes čia su Mergiona paišom bigsmile.gif arba yra. kas žino.

p. s. Mergiona, tikiuosi, nesupykai. aš nedamiegojus, ir tada baisiai tingisi viską į vatą vyniot... o net ir nesugebėčiau turbūt, vis tiek ausys kyšotų.
Atsakyti
O ka tu vadini "gyvenimiska raida"? Tau neatrodo kad tai yra vyniojimas i vata? Nes jei is 100 vaiku 98 pradeda vaiksciuot, tarkim iki 1,3 metu, tai like 2...? Na "late blossomers". Amerikieciai vyniojimo i vata profai. biggrin.gif Esme ne kaip pavadint, o ka daryt ir ar tinkamas kelias uzsidejus koki toki pavadinima "late blossomer/ gyvenimiska raida/ ..." nedaryt nieko. Juk daznai atskirt ar tai "gyvenimiska raida" (vaikas issikapstys be pagalbos) ar "sutrikimas" (kai be pagalbos neissikapstys) - yra neatskyriami kol nepasidaro per velu. Beto, dar reiktu pagalvot kas tas "issikrapste be pagalbos". Mano akim vaiko raidoje viskas susije. Pvz mano vyresne kaip ir issikrapste, kalba kaip ir norma, bet kadangi ji prarado pora metu kaip kiti vaikai jau kalbejo, klause "kas? kodel? kaip?" o ji tokios galimybes neturejo jos zinios apie pasauli gerokai atsilieka. Taip, ji nebus paskutine, nes yra tevu, kurie su vaikais mazai uzsiima, arba tiesiog patys mazai ka zino/ moka/... bet ar tai gerai unsure.gif Tas pats su visais dalykais- vaikas nevaiksto, gal prades pats, o gal ne, bet jis praranda laika kai jo bendraamziai juda, tyrineja pasauli, del to kad atsilieka ta stambioji motorika gali ir ta pati kalba atsilikt, nes na nera tiek pojuciu/ ispudziu (pameni kalbiniai ispudziai smile.gif ) Tai ar geriau vedziot uz rankos ir sakyt kad "jau beveik vaiksto, tik vat bailiukas, nepaleidzia mano pirsto, nes pamenu kai jam buvo metukai jis griuvo ir issigando" ar koki masazu ar manksteliu kursa padaryt?

P.S. "nedaryt nieko" as turiu omeny nesikreipt i specialistus. Siais laikais visi turim google ir dauguma "kazka daro", bet na jei nesigauna savom jegom, ta pati manksta pagal youtube aprasyma... pvz loge aiskino kad esant veido ir kalbos padargu tonuso bedom, ypac nevienodam tonusui- prastai atliekamas masazas yra blogiau nei nedaryt nieko, nes raumenys tampomi be sistemos ir visai pradeda "nebesuprast" kaip reikia veikt.

P.S. nu tai aiku kad ne. Siaip, noriu patikslint kad su Stripuliu esam pazistamos in real life ir tikiuosi visai smagiai sutariam 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 02 rugsėjo 2014 - 08:56
Tikrai sutariam.
Tik aš nesuprantu, kodėl "gyvenimo negandą" prilygini "nieko nedarymui'.
Žiūrėk - aš savo vaikui nenustačiau ir niekas nenustatė jokių sutrikimų (nu taip, psichologė vrc sakė, jei būtume atėję su srautu, būtų pripiešę tiek ir tiek bigsmile.gif, tai turėjom galimybę gaut ką nors, iš ko būtume gal išaugę, gal ne), ir nesiekiau to daryti, ir nežinau, kodėl ana nekalbėjo, ir nesigilinau - mes tiesiog labai daug dirbom, tame tarpe su specais. Pabaiga - vaikas kalba. Ir beveik nebeatsilieka socialiai.
Tavo vaikams buvo nustatyta, dabar jau iš sutrikimų vaikas išaugo kaip supratau, daug dirbot, tame tarpe su specais, ir kaip supratau, vyresnėlė kalba. O kaip mažiukei sekasi? Eina į priekį?

taip kad pradžios nevienodos - sutrikimų neieškota;sutrikimų ieškota
tėkmė tokia pati - darbas su specais ir savarankiškai.
pabaigos vienodos - vaikai kalba (na, bent kiek supratau iš tavęs, kad su vyresniąja jau palyginus ok)


gyvenimiška raida nereiškia, kad vaikas išsikapstys be pagalbos. apskritai gi viso vaiko augimo metu jam padedam, a ne, ne vien maitinam ir tualeto reikalus sutvarkom beigi suteikiam aprangą - na, bent aš taip manau (nors viena draugė mėgino būtent taip augint, tai pasekmė liūdna, vaikas nekalba būtent dėl to, nors šiaip puikiausiai kalbėtų, su raida buvo ok viskas - nežinau, ar dabar jau susiims ir ims padėti vaikui, ir ar nėra pavėluota kažkiek tas, neliks liekamųjų reiškinių...). kaip sykis, žiūrai, aha, čia drovumas, čia trauma dėl aplinkos įvykių, čia tas, čia anas (bet ne dalykas su F raide) - ir dirbi. ir padedi. jei negali pats, imi specų pagalbą.

arba. žiūrai, paimi kokią F raidę ir vėl dirbi ir padedi ir jei negali pats, imi specų pagalbą.

teoriškai tai niekuo nesiskiria, praktiškai kažkiek skiriasi, nes Lietuva yra maža, o į psichologinę pagalbą vis dar žiūrima biški klišai. Dėl istorijos, manau.

bet kokiu atveju linkiu, kad klišas žiūrėjimas nyktų. tada bus dar paprasčiau.


Atsakyti
labai idomu skaityti Jusu diskusijas.Del atliekamo DISC testo turiu savo nuomone.per viena diena praejom visus specialistus.aisku,kad ten niekas nesiterlioja kai yra nustatytos valandos po ta pusvalanduka,normalu ,kad ir neimanoma,todel tie rezultatai nera labai tikslus manau.pas Logopede ejom paskutine ir vaikas jau buvo pavarges po pasizaidimu su psichologe.o ir kontakto nerado.liko tik apklausti mane.atvirai ispasakojau ka parodo ,ar ka gali (nebuvo tikslo kazka nudailint ),bet isgirdau toki pasakyma,kad negaliu taip zymet ,nes man jis to neparode g.gif surase jau ji ten ka reikejo ir pervertus kitu rezultatus pasiule negalia.ir ikalbinejo labai.jei butu buve blogi rezultatai pas ja viena ji nepriklausytu,bet .uzkliuvo man vienas ivertiimas pas psichologe.girdimumas buvo parasytas 45 %.o buvo taip : vaikas uzsiziurejo i vitrazini stikla kai tuo tarpu ji barskino barskuciu.pati man pasake,kad va uzsiziurejo vaikas .antra karta pakartojus jis sureagavo ir viskas buvo gerai.tai likau nesupratus g.gif aisku cia tik mano patirtis,bet kiek teko paskaitineti tai ne man vienai taip. tikrai nesu nusistacius pries specialistus,matau ,kad be logopedes tikrai neissiversim ir intensyviai jos ieskau.labai daug darbo idedu pati,nes geriausiai pazystu savo vaika ,turim tvirta rysi ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Owena @ 2014 09 02, 11:45)
labai idomu skaityti Jusu diskusijas.Del atliekamo DISC testo turiu savo nuomone.per viena diena praejom visus specialistus.aisku,kad ten niekas nesiterlioja kai yra nustatytos valandos po ta pusvalanduka,normalu ,kad ir neimanoma,todel tie rezultatai nera labai tikslus manau.pas Logopede ejom paskutine ir vaikas jau buvo pavarges po pasizaidimu su psichologe.o ir kontakto nerado.liko tik apklausti mane.atvirai ispasakojau ka parodo ,ar ka gali (nebuvo tikslo kazka nudailint ),bet isgirdau toki pasakyma,kad negaliu taip zymet ,nes man jis to neparode g.gif surase jau ji ten ka reikejo ir pervertus kitu rezultatus pasiule negalia.ir ikalbinejo labai.jei butu buve blogi rezultatai pas ja viena ji nepriklausytu,bet .uzkliuvo man vienas ivertiimas pas psichologe.girdimumas buvo parasytas 45 %.o buvo taip : vaikas uzsiziurejo i vitrazini stikla kai tuo tarpu ji barskino barskuciu.pati man pasake,kad va uzsiziurejo vaikas .antra karta pakartojus jis sureagavo ir viskas buvo gerai.tai likau nesupratus  g.gif aisku cia tik mano patirtis,bet kiek teko paskaitineti tai ne man vienai taip. tikrai nesu nusistacius pries specialistus,matau ,kad be logopedes tikrai neissiversim ir intensyviai jos ieskau.labai daug darbo idedu pati,nes geriausiai pazystu savo vaika ,turim tvirta rysi  ax.gif



Idomu, kaip logopedes VRC?

Galite PPT diska pasidaryti, ten tikrai skiria daugiau nei viena susitikima.
Atsakyti
QUOTE(stripulis @ 2014 09 02, 10:52)
taip kad pradžios nevienodos - sutrikimų neieškota;sutrikimų ieškota


imho, tau patinka dalykus vadint nesavais vardais. Kam reikia speces jei sutrikimo nera? Spece pagal apibrezima kazkoki sutrikima padeda iveikt, ar tai irasyta kortoje zodziais ar ne- koks skirtumas?

o del to "butu pripaise"- eilini karta netikiu. Kai pirma karta darem DISC ir pati nieko nesupratau kas kaip ir kokiam tikslui irgi man visokiu "o kodel taip? o vat jei MANO vaikas kitaip". Paskaiciau daugiau, pasiaiskinau, teko pripazint ju tiesa cool.gif Taip, lietuviska DISC atlikimo metodika doh.gif doh.gif bet jeoi vaikas nepraeina- nu gali ka nori sakyt, ka nori kaltint- ne toje puseje stovejo, ne tuo kampu ziurejo, bet ne i gera tai. Nesakau kad i bloga- bet paklausyt patarymu reikia ir i ta sryti demesi atkreipt reikia.

Konkretus pvz: buvau pasipiktinus kad vaiko paprase suluzusi daikta parodyt (piestuka), "na nera pas mane namie nieko suluzusio! vat nemoka vaikas tokio zodzio!!!" o paskui pradejau kreipt demesi kiek daznai ta zodi pasakau... na pasakau, ir daznai, o jau apie suluzusius piestukus- tai kasdienybe. O tada oj kaip pikta buvo kad minusa irase.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 02 rugsėjo 2014 - 11:08
QUOTE(Owena @ 2014 09 02, 11:45)
girdimumas buvo parasytas 45 %.


girdimasis demesys? O tai cia blogai? 45% beveik vidurkis, normalus standartinis vaikas. Ar cia apie kazka kita?
Atsakyti
QUOTE(Mergiona @ 2014 09 02, 12:32)
girdimasis demesys? O tai cia blogai? 45% beveik vidurkis, normalus standartinis vaikas. Ar cia apie kazka kita?

girdimasis demesys smile.gif man ten buvo pasakyta kad kas zemiau 50% yra blogai tai ir uzkliuvo tas tok ant ribos,tuo tarpu kai psichologe man bunant pasake ,kad viskas tvarkoje. g.gif suprasciau jei butu sakius ,kad va yra problemele.juk reaguoji i pastebejimus.Kad su charakteriu tai pasake ,bet normalu.( nes norejo dar pazaist, o is jo paeme ) pas kineziterapiaute rodikliai po 99 % pas psichologe ,neurologe panasiai .aisku pas logopede procenteliai nedziugino.gaila po ranka neturiu rezultatu, reikes pasiimti is daktares ir pasidaryt kopija.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Owena: 02 rugsėjo 2014 - 12:23
QUOTE(Mergiona @ 2014 09 02, 10:58)
imho, tau patinka dalykus vadint nesavais vardais. Kam reikia speces jei sutrikimo nera? Spece pagal apibrezima kazkoki sutrikima padeda iveikt, ar tai irasyta kortoje zodziais ar ne- koks skirtumas?

o del to "butu pripaise"- eilini karta netikiu. Kai pirma karta darem DISC ir pati nieko nesupratau kas kaip ir kokiam tikslui irgi man visokiu "o kodel taip? o vat jei MANO vaikas kitaip". Paskaiciau daugiau, pasiaiskinau, teko pripazint ju tiesa  cool.gif Taip, lietuviska DISC atlikimo metodika  doh.gif  doh.gif bet jeoi vaikas nepraeina- nu gali ka nori sakyt, ka nori kaltint- ne toje puseje stovejo, ne tuo kampu ziurejo, bet ne i gera tai. Nesakau kad i bloga- bet paklausyt patarymu reikia ir i ta sryti demesi atkreipt reikia.

Konkretus pvz: buvau pasipiktinus kad vaiko paprase suluzusi daikta parodyt (piestuka), "na nera pas mane namie nieko suluzusio! vat nemoka vaikas tokio zodzio!!!" o paskui pradejau kreipt demesi kiek daznai ta zodi pasakau... na pasakau, ir daznai, o jau apie suluzusius piestukus- tai kasdienybe. O tada oj kaip pikta buvo kad minusa irase.

mano vaikas vieną iš mėginimų pratestuot prastaugė 45 minutes. nes aš labai negatyviai žiūrėjau į tą testą, ir matyt tai kūno kalba jai parodžiau - tai bandė mamai padėt ir pastatyt psichologę į vietą. ir ryšium su tuo sakė būtų įpiešusi negalią. taip kai už pinigus tai tik šokinėjo, tik šypsojosi, bet kai jau sakė rezultatus - nuoširdžiai pasisakė netyčia, gal kad gavo daugiau pinigų nei tikėjosi, tai išsprūdo wub.gif
beje, kai aš nutariau, kad tą testą vis tiek reikia atlikti, ir savaime suprantama, mano kūno kalba per tą savaitę iki kito atlikimo pasikeitė - mažė kuo puikiausiai bendradarbiavo ir atliko viską, ko iš jos buvo reikalaujama.

bet sakė, būtų įpiešę emocinį raidos sutrikimą. kai čia ne sutrikimas, o priešingai, puikus prisitaikymas gyvenime wink.gif sugebėjimas nuskaityti artimų žmonių simpatijas/antipatijas ir manipuliuoti aplinkiniais. savo charakterio turėjimas.

bet kur tau vaikui savas charakteris, "vaikučiai privalo būti paklusnūs ir daryti viską, ką liepia suaugusieji, kitaip tai sutrikimas wub.gif"

sutrikimas, bet ne testuojamojo, o testuotojo. kuris nepasitiki savim ir tvirtas charakteris jam yra įžeidimas asmeninis, už kurį reikia sau turimais būdais "keršyti".

kažkaip logopedei tas netrukdo, kai ji savim pasitiki, tai jai priešingai, buvo įdomu tvirto charakterio vaikas.

o dėl paties disc rezultatų, nesusijusių su šia istorija, man visai nebuvo pikta, nes aš ir taip mačiau, kad visiškai nė vienoj srity nėra jokio atsilikimo, išskyrus aktyviąją kalbą, ir disc testas būtent tai ir parodė.

nu bet gi vaikas verkė - viskas, emocinis raidos sutrikimas wub.gif

suprasčiau, jei žviegtų ir draskytųsi nežinodama ko, gal tada dar... o ten tiesiog celenapravno atbliovė visa gerkle tas 45 minutes, psichologė bejėgiškai pasėdėjo (specas bandytų nukalbinti šiaip jau), po 45 minučių pasakė, nu nieko negaliu padaryti (blink.gif), baigiam tada užsiėmimą, ir mažė tą pačią sekundę liovėsi bliauti ir pasakė: "atia atia" - tipo, mama, mes laimėjom.

SUTRIKIMAS wub.gif
Papildyta:
p. s. aišku, kad man svarbu, jog tai niekur neįrašyta. jei vaikui pavyksta įveikti savo atsilikimą, kodėl turi būt išvis kur nors fiksuota, jog jis buvo?
ką tas duoda principe?

ir ką duotų man ir mano vaikui klaidingai nustatyta diagnozė ir įpiešta kortelėn?

koks "gėris" iš to būtų buvęs?
Papildyta:
pvz. Mergiona, kiek esu mačiusi tavo vyresnėlę, irgi esu tvirtai ir šventai įsitikinusi, kad ji neturėjo to sutrikimo 4u.gif

nenuostabu, kad jį "išaugo".
Atsakyti
Stripuli, tai kad per viena susitikima nieko nedaro ir nieko nepripiesia, lankaisi 20 kartu, sutik, jei vaikas prabliauna visus 20, nesvarbu ar loge ar psichologe, ar kinezoterapeute, ar zaidimu terapija, ar grupinis uzsiemimas- tai negali buti norma.

Oj, Stripuli, nematei tu jos visam grazume, oj nematei... ir del epilepsijos tyre ir ko tik nedare, jai isterijos buvo kaip priepoliai, lygioje vietoje, ne demesio siekiant ar ko doh.gif visai neprognozuojamai unsure.gif siaubas kazkoks unsure.gif o svetimu baime doh.gif prasidejop veliau nei kitiems vaikams, apie metukus, ir rolleyes.gif tik kas i namus- klyke, klyke ir klyke, pardeje as ja vezimelyje su galva tokiu merliuku uzdengdavau, nes neduok D kas i jos puse paziuri... zodziu... Isimintiniausia mano gyvenimo akimirka: PLG, pereja prie turgaus i Verbaliskiu taka, puse gatves perejo tada chlop ant asfalto ir staugia, dar ejo uz rankos tai krentant jai kai bandziau pagaut plyso bulviu maisai, isbirejo bulves, maze vezime issigando irgi verkt, masinos i abi puses sustojo, zmones bando padet, kas tas bulves renka, kas vezimeli nuo kelio stumia, o ji kaip skudurine guli ir klykia, net nuo asfalto atpliest negaliu, pernesem ant zoles, klyke dar 48 min... nezinojau ka daryt, norejau jau greitaja kviest, na bet butu isveze ir ka? kur as su maze? Zodziu buvau 60min sau nusistacius, kai skambinsiu greitajai... tokio siaubo daugiau gyvenime nesu patyrus doh.gif
Papildyta:
Del mazesnes... na ir toliau "koroleva strašnoj krasoty"- nepartojama sypsena ir "ne znaaaaju". Buvom PPT tai i pabaiga jau po stalu gulejau, gerai PPT loge labai wub.gif wub.gif wub.gif viena geriausiu is mano placios patirties... Zodziu doh.gif rodo paveiksleli, ten katyte gaudo pele. "ziurek, katyte, ka katyte veikia?" maniske "katyyyyte???" blink.gif tokiu tonu lyg ten dramblis nupiestas. Loge: "taip, katyte, ka veikia katyte?" maniske: "oooooo, katyyyyte!!!" su tokiu dziaugsmu lyg pirma karta gyvenime kate mato. Toliau rodo karve: "kas cia?" Maniske: "niiii znaaaju" bigsmile.gif loge: "na paziurek, kas muuu sako?" "maniske: "niiii znaaaju" loge: "na paziurek, muuuu sako, pieneli duoda, siena valgo kas tokia?" Maniske: " bigsmile.gif bigsmile.gif " lyg jai apie marsieciu gyvenima kazka bando sakyt lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif

niu va, tai pasirodem blush2.gif BET, kadangi kaip sakiau loge thumbup.gif pasiekmes buvo tokios: isvada rasys remiantis darzo loges pazyma, nes pagal tai, ka sake laisvai (vaiko inicijota kalba), mato, kad visgi nera taip tragiska, dar apsilankem pas psichologe, ten buvo kita menulio faze: viska mokejo: indai-baldai-rubai, katyte gaudo pelyte, tt. Tai ta vertinima nurase "juodojo menulio dienai ir popietiniam laikui", gaus pazyma ir toliau dirbt darze ir tiek. Na tikrai pagal viena atveji niekas jokiu isvadu nedaro...
Papildyta:
Dar, kalbant apie diagnozes, vidutinis kalbos neissivystymas (kaip ir darzo loge) ir gali rasyt gali nerasyt hipotonine dizartrija. Rasyt jei noreciau i logo darza kelt (pati loge nepatare), ir nerasyt arba rasyt- nesvarbu- jei liekam paprastam, nes paprastam darze gaunam max, tas parasymas nieko nekeis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 02 rugsėjo 2014 - 14:53