QUOTE(latte.coffee @ 2014 07 23, 07:26)
buvau pas genetikus, dariausi echo ir kraujo tyrimus. Del echo-viskas puiku, sako kaip norit,galit darytis krauja,galit ne. Pasidariau. O rezultatai nedziugina . Bendra rizika 1:295, rizika del DS 1:50, kai tuo tarpu kiti du rodmenys 1:10000.
Esu pasimetus. Gydytoja siulo darytis antra Prisca , kai bus 16-18 savaiciu, bet ka jis duos? kazkiek sumazins rizika geriausiu atveju?
Del VVT sako galit pasidaryt, gali ir nesidaryt....
Gal kam panasi situacija buvo?Ka daret?
Proksi, jus kaip suprantu po VVT tyrimo. Gal jau zinote rezultatus? ar pati procedura ilga/skausminga? ar labai baisu buvo?
Kokia kaina VVT Santariskese?
Man buvo panašiai, bet DS buvo 1:20. Man buvo 40 metų, laukiausi pagranduko-netyčiuko. Labai daug aiškinausi ir su gydytojais, ir net teko įstatymus pakelti, kurie reglamentuoja abortų darymą. Situacija yra tokia. Legaliai abortą galima darytis iki 12 savaitės, nesvarbu kokia priežastis. Nuo dvyliktos savaitės daro abortą, jeigu vaisiaus apsigimimai nesuderinami su gyvybe. Čia įeina Edvardso ir Patau sindromai. Deja Dauno sindromas į šitą sąrašą neįeina. Taigi ir legalaus aborto tuo atveju niekas nedarys. Lieka nelegalūs-jūsų rizika (gydytojai siūlo Lietuvoje dar neįteisintus medikamentus priešlaikiniam gimdymui sukelti-tik dabar Seimui teikiamas įstatymas tuos medikamentinius abortus įteisinti. Vakar girdėjau per Žinias. Bet kažin ar DS į sąrašą įtraukė?).
Kita medalio pusė-persileidimų statistika padarius VVT. Mūsų genetikai į ją traukia visus persileidimus, įvykusius per 3 dienas nuo VVT padarymo (buvau radusi kažkokią užsienio kliniką, kur traukiami atvejai iki 3 savaičių. Jų persileidimų statistika visai neblizganti. Pas mus skelbia 1%, pas juos ar tik ne 3-5%. Santariškių genetikai labai norėjo tos klinikos nuorodos, deja neišsaugojau). Bet į tą jų statistiką niekaip nepatenka atvejai, kai patenka infekcija darant VVT. Taip nutiko mano artimai giminaitei ir jos atvejis toli gražu ne vienintelis. Jos DS rizika buvo vos mažesnė amžiaus ribos, bet gydytojai suko galvą, kad pasidarys VVT ir jau tikrai žinos. Na ir ką? Sužinojo, kad nežiojo sveiką berniuką, o po savaitės po VVT pradarymo įvyko persileidimas. Ištyrus vaisių, pasakė, kad pateko infekcija. Taigi jai rizika pagimdyti DS sergantį kūdikį buvi 0,6%, tuo tarpu blizganti genetikų persileidimų statistika - 1%. Kur logika? Juo labiau, kad prieš bet kokią medikų atliekamą procedūrą pačios prisiimam visą ataskomybę - pasirašytinai.
Nenoriu daugiau plėtotis, bet išvada tokia, jeigu tikrai nenorite gimdyti vaikelio su Dauno sindromu, dabar jau galima pasidaryti nuo 10 sav. Natera tyrimą. Išskiria kūdikio DNR iš motinos kraujo. Jokios rizikos nėštumui, tik kaina - 2,5 tūkst. Lt. Tokią kainą radau forume. Kiek tiksliai kainuoja-reiktų skambinti į Alfaclinic. Tada iki 12 nėštumo sav. yra laiko apmąstymui. Kitu atveju su DS lieka nelegalus abortas arba gimdyti tokį vaikelį, kokį gamta sukūrė.
Aš pasirinkau tik detalų stebėjimą ultragarsu. Gimė sveika mergytė, kuri savo lyties neparodė iki gimimo. Buvo siurprizas.
Dar užmiršau paminėti, kad tuos Prisca tyrimų rodiklius labai iškreipia daugelis dalykų. Pilno sąrašo nebepamenu, tik įstrigo baltyminio maisto vartojimas ir skysčių suvartojimas. Jeigu mažiau vandens išgėrėte, arba kelios dienos iki tyrimo suvalgėte daugiau baltyminio maisto - riziką rodo didesnę. Pasidarius tą tyrimą po kelių dienų, galite gauti visiškai kitokias tikimybes.
Linkiu jums gero apsisprendimo. Svarbiausia po to nesigailėti.
Atleiskit, kad taip išsiplėtojau, bet kai kurios būsimos mamytės, mano požiūriu, į VVT tyrimus žiūri neatsakingai. Čia netaikau jums