QUOTE(saulyte525 @ 2015 02 12, 09:13)
Dėkui, Ligita33 už patarimus, labai vertinga patirtis. O per šalčius kai žydi tai užteks vieno sluoksnio storos plėvelės, ar geriau keliais sluoksniais dengti?
Pernai pavasarį pakeltą per 1,5 lentos šiltą lysvę pasidarėm, tai rudenį pasodinau braškių daigų ir pavasarį dar sadinsiu frigo braškių daigus ten. Gal žinai kaip skiriasi priežiūra auginant braškes pakeltoj lysvėj, kiek suprantu dažniau laistyti teks.
Dar įdomu kaip paskaičiuoti kiek šiudų reikia braškėms uždengti, kokius luoksniu geriau dengti? Dėkui
viskas priklauso nuo pasodinimo vietos, nnes kartais šalna praeina ne pro visas vietas, nuo plėvelės storio, nuo rūšies ir t.t. kai lysvė pakelta, dar didesnė tikimybė nušalimui.. mes kadangi auginam daugiausia dirvoj, tai mums mažiau ir nušala. laistymas irgi nuo oro priklauso..braškė negali išdžiūti.
šiaudai nesiskaičiuoja
reikia dengti pradėjus žydėti, kol nėra dar uogų. šiaip kai mulčiuota šiaudais, tai virš jų esantis augalas irgi greičiau nušąla... tai biški reikia žiūrėti orų prognozes - ką pranašauja.
mes klojam šiaudus, kad laikytusi drėgmė ir kad piktžolės mažiau augtų ir svarbiausia - kad uogos būtų švarios...
QUOTE(saintlina @ 2015 02 12, 10:17)
kai šalnos tokios kaip pernai pas mus buvo (10,5 C), tai ir ir triguba nepadėjo - nušalo ir žiedai, ir pumpurai. Nuo normalių padorių pavasarinių tai ir viena anksčiau apsaugodavo.
Papildyta:
pernai lyg ir žiema nebuvo labai šalta
Ai, tiesa, buvo taip, kad sniego buvo mažai (ar visai dar nebuvo) ir stipriai pašalo vienu metu.
Kalbant apie paskutines. Pas mane pernai Pandorą auslindos užpuolė. Prisiskini braškių, o viduj auslindų nameliai
Kaip to išvengti?
Su jokiom akstyvesnėm braškėm taip nebuvo.
Pas mus pernai iššalė 10 ha žieminių kviečių... neliko nė vieno
būtent per tas kelias -32 laipsnių šalčio dienas sušalė viskas, kas ne vietoj
Paprastus vabalus papraščiausiai Fastac nupurški ir viskas. Bet reikia nupurkšti, kol nėra uogų
galima ir profilaktiškai. Mes žiūrim, kad niekuo braškių nebepurkšti, kai jau yra uogų.
QUOTE(madi @ 2015 02 12, 13:35)
Sveiki, pas mane kažkas panašaus, galvojau, kad dėl grambuolių lervų taip nyksta braškės, tačiau visam darže vos kelias lervas radau, gal čia erkutės pasidarbavo
. Mesti lauk gaila, norėjau paklaust, kada geriausiai (anksčiausiai) nupurkšti braškes nuo tų erkučių?
kai ėda grambuoliai, tai tada braškių kereliai tiesiog nuvysta ir tada sudžiūva...ištraukus nėra šaknies... o jei šaknys gražios, tada gali būti erkutė. priešingai, nei auslindos, erkučių nesimato ir jokie fastakai neveikia. Šiaip pažiūrėkit paduotuvėj, ko yra nuo erkučių, seniau būdavo "vertimex", dabar nežinau, kas į jo vietą, nes kiek žinau, jo nebėra chemikalų sąrašuose. nupurkšti reiktų vos pradės žaliuoti.... svarbu, kad patektų ant abiejų lapų pusių
nes jos kažkaip slepiasi širdutėj..todėl purkšti reiktų su daug vandens, kad patektų į visus tarpelius. aišku lauke jau turėtų būti šilta, erkutės turi būti aktyvios jau, o ne miegoti.
Papildyta:
QUOTE(saintlina @ 2015 02 12, 23:26)
Aha, man sakė, kad skaniausios Lambada
Tik nelabai daug uogų būna. Užtat ir nepirkau jų.
Lambada jau labai sena veislė...
Man šiai dienai skaniausia "Salsa" - vėlyva. Bet ji reikli dirvai.. mažai ją kas augina, o mes kaip tyčia pasodinom į dirvą, kur prieš tai augo bulvės ... o ji tokia graži užaugo... galvojom, kad išvis nieko nebus, bet pasirodo apsirikom
Tačiau, bulvės buvo sodintos sertifikuotos, t.y. be ligų, tai matyt ir braškės niekuom neužsikrėtė...
Antroj vietoj man pagal skonį sakyčiau Sonata...
Bet auginti man labiausiai patinka Honeoye, nes mažiausiai reikli viskam, nebijo šalčių, ilgai duoda derlių ir didelį... saldžiarūgštės...žodžiu daug pliusų..