Is to iseitu, kad paprastas tulas lietuvis, tokio uz 550T nepasistatys. Reikes minimum kokiu 700-750T. (ivertinus stipriai pamazintas medziagu kainas ir t.t)
Vadinasi-1m2 jau butu kokie 4000-4500lt.
Ne tik vidus bus pigus, bet ir išorei bus pataupyta. Ta prasme, kad nebus namas labai šiltas, nes EPS bus ne daug, langai bus ne patys geriausi, šildymas dyzeliu, nors galima turėti komfortą ir t.t. Niekaip neįsibvaizduoju, kad galima tikrai komfortišką 300 kv. namą pastatyti už 600 000 Lt. Aš už 550 000 - 600 000 Lt žadu pasistatyti savo 155 kv. m. labai šilto, bet gerai įrengto namo. Čia jau su tvora, sutvarkyta aplinka, vidaus apdaila, baldais ir t.t. OK, šiam momentui esu išleidęs apie 280 000 - 290 000 Lt (turiu labai tikslią buhalteriją ir galiu surašyti kiekvieną namo mazgą atskirai, reikia tik pasedėti, nes viskas ranka rašyta). Čia kaina tik namo be sklypo, projekto. Vidus iš esmės paruoštas apdaila. Trūksta stogo apšiltinimo, vėdinimo. Iš lauko trūksta apie 33 kv. klinkerio, pamato klinkerio. Dar trūksta šildymo sistemos, nuotekų, vandens. Vaizdelis kol kas
toks.
Daugelį medžiagų gavau žiauriai pigiai. Nenoriu girtis, bet labai padėjo šitas
straipsnis apie mano namą. Netaupiau tik meistrų sąskaita. Su kaikuriais apsigavau, su kitais išėjo labai gerai - galiu rekomenduoti.
Žodžiu, namas kainuos, manau, apie 550 000 Lt. O tai reiškia, kad 1 kv. m kaina bus apie 1000 eurų arba 3500 Lt. Čia jau su tvora. Tarkime parketlentes turėčiau gauti po 70 Lt ar pigiau, o parduotuvėje jos kainuoja 250 Lt. Tikrai neklauskit, niekam daugiau nepadėsiu.
Gal per daug čia viską atvirai pasakoju, bet gero.kokybiško namo pigiai nepastatysi. Aišku mano namas nestandartinis, nes labai šiltas. Bet tas šiltumas papildomai kainuos kokius 50 000 Lt. Vadinasi, kokybiškas namas - tikrai brangus dalykas.
Papildyta:
Mes jūsų tikrai nepuolama. Tik norime pasakyti, kad savo namo, kokį suprojektavote be 800 000 - 1 000 000 Lt nepastatysite. O jei dabar tos sumos neturite, tai prie namo vargsite kokius 5-10 metų. Kai pamatysite, ką reiškia statybos ir kaip statybininkai ėda jūsų nervus (kartoju net ne pinigus, o nervus), pagalvosite, kad gal geriau buvo mažesnis. Taip sako didžioji dauguma pinigais neaptekusių žmonių, kurie jau praėjo namo statybas. Ir dar jie prideda: jei galėčiau, statyčiau mažesnį. Tai štai mes jus ir norime paprotinti kol nevėlu.