Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 27 tema

QUOTE(mantesas @ 2014 06 13, 23:14)
tiek kabinejaisi prie polistirolo dejiku ir tankintoju ir vistiek centimetro paklaida. as kaip pirma kart darantis susitankinau grindis issilyginau susidejau polistirola per pora pusdieniu ir tai paklaida nesieke puses cm (pirmas nusipirktas daiktas pries pradedant statybas buvo lazerinis nivelyras).

O aš kaip dešimtą namą statantis? Juokauju... Aš irgi pirmą namą statau ir kas kvailiausia: visai neturiu techninio išsilavinimo. Siekiu PN, todėl man atleistina (gal?). Tiems, kas tikrai gaudosi statybose, tikrai negalima atleisti. Dar 2-3 namai ir galėčiau dirbti techniniu prižiūrėtoju.
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2014 06 13, 22:53)
pas tave vien vitrinos ar yra ir normaliu langu. idomu kaip spresi normaliu langu popalanginio profilio siltinima.

Turiu ir normalių langų. Mano name 3 vitrinos, likę 7 langai - paprasti. Dar nežinau kaip bus su paprastais langais. Bet jau greitai sužinosiu. Kitą savaitę pradedam šiltinti fasadą. Galėsiu pasidalinti vaizdais.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2014 06 13, 10:28)
Būtent.
Niuansas tas, kad optimali statyba, kai viskas tarpusavyje dera. Tuo paremtas ir PN namo projektas. Aišku, galima vienoje vietoje nuleisti reikalavimus, kitoje užkeliant, bet yra ribos. Kai vienoje vietoje reikalavimai nuleisti per daug, pavyzdžiui vienos atitvaros šiluminė varža yra per maža, kelk kitų dedamųjų kokybę nors iki begalybės, norimo rezultato nepasieksi.

thumbup.gif drinks_cheers.gif 100% sutinku, apie tai ir buvo kalba mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2014 06 13, 10:28)
Konkretus pavyzdys, kai per aptariamo namo vien langus bus patiriami šilumos nuosotoliai didesni, nei kad tenkintų 15W/m2 per metus reikalavimą, kad ir kiek mažai šilumos prarastų kitos atitvaros į PN kategoriją patekti nėra ko ir svajoti. Maksimum ko galima tikėtis, tai šiltesnis nei šių laikų standartas , bet toli gražu nesiekiantis PN reikalavimų namas. Atsižvelgiant į tai, Nėra prasmės kelti sienų šiluminės varžos iki aukštesnių parametrų, nei siekiamo namo lygio. Bus stipriai permokėta, o norimo rezultato neduos. Bus konkreti disharmonija namo apšiltinimo atžvilgiu, kuri ir žiūrint iš finansinės pusės absoliučiai nepagrįsta.

Niekas nesako, kad namo sienų nereikia šiltinti, esant tokiam dideliam langų plotui.Reikia, bet reikia apsiriboti šių dienų reikalaujama sienų šilumine varža. Žvelgdamas į projekte matomas storas sienas, aš ten matau, kaip tokiam namui per storą ~30cm apšiltinimo sluoksnį. Tą ir parašiau.

Vien dėl didelio langų ploto, kol praktikoje vis dar nenaudojami vakuminiai stiklo paketai, toks namo projektas pasmerktas nepretenduoti į PN ar panašaus lygio EE namo statusą.

Jei sienu siltinimas leidzia sumazinti silum nuostolius nuo 35 iki tarkim 28 kW/m2 - ar tikrai nebverta siltinti g.gif Manyciau ir esu isitikines, kad verta, klausimas tik per kiek laiko atsipirks investicija. O ristis prie dabartiniu reikalavimu sienu varzai jei turi didiesnius langus, manyciau yra neismintinga blink.gif
As nekeliu sau reikalavimo tilpti i ... kazkoki konkretu skaiciuka, as keliu reikalavima - tureti musu seimos poreikiams pritaikyta sviesu, jauku, komfortiska nama su imanomai minimaliais siluminiais nuostoliais. Kaip matai siluminiu nusotiliu kllausimas pas mane stovi antroj vietoj po kitu prioritetu. Net neisivaizduoju kokie jie gales buti, bet stengsiuosi siltinti sinenas ne pagal siandieninius STR'o reikalavimus, bet pagal savo poreiki ir finansines galimybes mirksiukas.gif
Nemanau, kad mano namas pretenduos i PN ar A+ klases namus, jis bus statomas ne kazkokiam standartui pasiekti, bet gyventi, gyventi komfortiskai, jaukiai ir siltai 4u.gif
Atsakyti
Perskaičiavau grindinio šildymo vamzdelių metražą. Projektinis bendras ilgis turėjo būti 765 metrai (po 382-383 metrus kiekviename aukšte), realus išėjo 729 metrai (po 364-365 kiekviename aukšte). Dėl sumažėjusio metražo sumažėjo vandens tūris sistemoje: projektinis tūris - apie 154 litrai, realiai išėjo apie 147 l.

Man kur kas didesnę nuostabą kelia kitas faktas. Antrame aukšte yra du vaikų kambariai, kurių ploti identiški - po 13,1 kv. m (grindų plotai - po 14,5 kv. m). Pagal projektą vamzdžio ilgis turėjo būti maždaug vienodas - po 81,1 m ir 83,5 m. Realybėje išėjo 66 metrai (13,3 litrai vandens) ir 84 metrai (16,9 litai vandens). Abiejuose kambariuose bus termostatai. Man įdomu, kaip bus su šildymu šiose kambariuose: skirsis temperatūra, vienas kambarys ilgiau bus šildomas ar jame turės pratekėti didesnis kiekis vandens?

Beje, pirmo aukšto grindinio šildymo kilpas išsprendė daug gražiau, tolygiau: 42, 57, 74, 76 ir 86 metrai. Nėra tokių kilpų ilgių skirtumų kaip pirmame aukšte: 7 metrai ir 85 metrai. Atmetus ta trumpą antro aukšto WC patalpos kilpą kitų kilpų ilgiai išėjo: 51, 66, 71, 84 ir 85 metrai. Žodžiu, jei ne ta trumpa 7 metrų WC kilpa, būtų gana tolygus kilpų ilgis.
Atsakyti
QUOTE(darius333 @ 2014 06 14, 09:09)
Jei sienu siltinimas leidzia sumazinti silum nuostolius nuo 35 iki tarkim 28 kW/m2 - ar tikrai nebverta siltinti  g.gif Manyciau ir esu isitikines, kad verta, klausimas tik per kiek laiko atsipirks investicija. O ristis prie dabartiniu reikalavimu sienu varzai jei turi didiesnius langus, manyciau yra neismintinga  blink.gif
As nekeliu sau reikalavimo tilpti i ... kazkoki konkretu skaiciuka, as keliu reikalavima - tureti musu seimos poreikiams pritaikyta sviesu, jauku, komfortiska nama su imanomai minimaliais siluminiais nuostoliais. Kaip matai siluminiu nusotiliu kllausimas pas mane stovi antroj vietoj po kitu prioritetu. Net neisivaizduoju kokie jie gales buti, bet stengsiuosi siltinti sinenas ne pagal siandieninius STR'o reikalavimus, bet pagal savo poreiki ir finansines galimybes  mirksiukas.gif
Nemanau, kad mano namas pretenduos i PN ar A+ klases namus, jis bus statomas ne kazkokiam standartui pasiekti, bet gyventi, gyventi komfortiskai, jaukiai ir siltai  4u.gif

O aš sakyčiau, remdamasis tuo pačiu teiginiu su kuriuo ir pats sutikai, kad visa statyba turi būti harmoninga. Kad būtų taip, reikia paimti skaičiuoklę ir skaičiuoti įvairius variantus.

Kadangi aš skaičiavau, tai žinau, kad namo atveju, kai langai sudaro vieną pilną lauko atitvarą iš keturių, ne tik kad į 28 kW/m2 per metus bet ir į didesnius nuostolius vienam m2 tik dėl jų netilpsi, o dar likusios sienos kurios savo nuostolį duos. Tikrai nėra prasmės vėliau dėti po 1m ar dar daugiau apšiltinimo, kad minimizuot visus nuostolius. Net ir 30cm apšiltinimo storis žiūrisi neharmoningai tos vienos atitvaros nuostolių atžvilgiu.

Pameni, kiek pastoviai atsiranda teigiančių, kad 30cm apšiltinimo sluoksnis niekada neatsipirks, kad optimaliausias iki 20cm apšiltinimo sluoksnio storis? Tai vat, su tuo teiginiu nesutinku, nes taip teigiantys žiūri tik į vieną atitvarą. Žiūrint į ją tik kaip vieną viso namo statybų sudedamąją, pamatai, kad galima taupyti ant šildymo sistemos ir gaunasi vieno šilto namo visuma, už panašią kainą, kaip ir mažiau šilto namo su galingesne šildymo sistema. Taip, tada jau atsiperka tas 30cm, tik ne dėl statybų ir eksploatacijos kainos, bet dėl gyvenimo komforto tokiame name.

Žiūrint į namą, kuriame yra labai didelis įstiklinimo plotas, jau neišsiversi be galingesnės šildymo sistemos. Tai koks skirtumas ar ji 12kW galingumo, kai namo sienų apšiltinimo storis 30cm ar dar daugiau, ar 13kW, kai sienų apšiltinimo storis ~15cm-20cm?
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2014 06 14, 18:30)
Man įdomu, kaip bus su šildymu šiose kambariuose: skirsis temperatūra, vienas kambarys ilgiau bus šildomas ar jame turės pratekėti didesnis kiekis vandens?

Tai bus sprendžiama vandens srautų pagalba, kai termostatai juos prisukinės.

Tai kas, kad kambarių plotai panašūs, labai svarbu, kad skiriasi jų atstumas nuo kolektoriaus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 15 birželio 2014 - 10:55
QUOTE(mintas @ 2014 06 15, 10:51)
Tai bus sprendžiama vandens srautų pagalba, kai termostatai juos prisukinės.

Tai kas, kad kambarių plotai panašūs, labai svarbu, kad skiriasi jų atstumas nuo kolektoriaus.

Atstumai iki kolektoriaus skiriasi, bet jis nėra labai ženklus. Manau, kad santechnikas šioje vietoje supjovė grybą. Čia maždaug tas pats, kas vienodo ploto kambariuose pastatyti 40 cm ir 65 cm ilgio radiatorius. Aš manau, kad tame kambaryje, kuriame kilpa trumpesnė, bus varinėjama daugiau vandens. Arba jis bus varinėjamas ilgiau. Tai reiškia, kad bus šioks toks šilto vandens nuostolis, nes tame kambaryje ilgiau varinės vandenį, kuris greičiau atvės, todėl siurblys turės dirbti dažniau/ilgiau. Paros bėgyje didelio skirtumo nebus, bet per metus gali prisukti vieną kitą dešimtį litų papildomai. Lygioje vietoje.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2014 06 15, 16:30)
Atstumai iki kolektoriaus skiriasi, bet jis nėra labai ženklus. Manau, kad santechnikas šioje vietoje supjovė grybą. Čia maždaug tas pats, kas vienodo ploto kambariuose pastatyti 40 cm ir 65 cm ilgio radiatorius. Aš manau, kad tame kambaryje, kuriame kilpa trumpesnė, bus varinėjama daugiau vandens. Arba jis bus varinėjamas ilgiau. Tai reiškia, kad bus šioks toks šilto vandens nuostolis, nes tame kambaryje ilgiau varinės vandenį, kuris greičiau atvės, todėl siurblys turės dirbti dažniau/ilgiau. Paros bėgyje didelio skirtumo nebus, bet per metus gali prisukti vieną kitą dešimtį litų papildomai. Lygioje vietoje.

Ne visai taip. Per subalansuota sistema abejais atvejais pratekes vienodas vandens kiekis pernesdamas ta pati silumos kieki, tik ten kur vamzdis ilgesnis su didesniu pavirsiaus plotu jis tekes leciau. Taip kad siurblys del vienos atsakos daugiau nedirbs ir nieko daugiau neprisuks nei per diena, nei per metus. Tam ir balansuojama sistema. Nors is tikruju bus siokiu tokiu netolygumu, bet jie bus tik del temperaturos reguliavimo individualiai kiekvienai patalpai.
Atsakyti
Ar yra skirtumas tarp smeigių? Renkuosi tarp Hilti Helix ir Sto Ecotwist. Pirmos vieneto kaina - 2,42 Lt, antros - 2,68/2,70 Lt. Man reikia mažiausiai 840 vnt. smeigių (pakuoja po 150 vnt., todėl reikėtų pirkti 900 vnt.). Kainos skirtumas ne toks ir didelis, bet visgi su Hilti Helix galėčiau sutaupyti 234 Lt.

Hilti Helix mano atveju (dėl 35 cm neoporo storio) įsigilintų tik apie 5 cm nuo paviršiaus. Sto Ecotwist galėčiau įgilinti labiau (10-15 cm ar net 20 cm). Panašu, kad su Sto smeigėm galėčiau visiškai eliminuoti šalčio tiltą.
Atsakyti
Mano galva, tai kuo labiau igilinsi, tuo maziau ji laikys EPS'a. (del storio).

Ziurint, i ka labiau akcentuojamas stiprumas (laikymas) - vertikalias svorio jegas, ar EPS atplesimo.
As kai ju nededu, tai nesuku galvos

QUOTE(cibulis @ 2014 06 17, 15:46)
Ar yra skirtumas tarp smeigių? Renkuosi tarp Hilti Helix ir Sto Ecotwist. Pirmos vieneto kaina - 2,42 Lt, antros - 2,68/2,70 Lt. Man reikia mažiausiai 840 vnt. smeigių (pakuoja po 150 vnt., todėl reikėtų pirkti 900 vnt.). Kainos skirtumas ne toks ir didelis, bet visgi su Hilti Helix galėčiau sutaupyti 234 Lt.

Hilti Helix mano atveju (dėl 35 cm neoporo storio) įsigilintų tik apie 5 cm nuo paviršiaus. Sto Ecotwist galėčiau įgilinti labiau (10-15 cm ar net 20 cm). Panašu, kad su Sto smeigėm galėčiau visiškai eliminuoti šalčio tiltą.

Atsakyti
Klausimas ar isvis tu smeigiu reikia jai nezadi klijuot klinekriniu plyteliu, na gal kokius kampus ir pirma eile. O jai visgi klinkeris bus klijuojamas tai si technologija netinka.
Atsakyti
QUOTE(*** @ 2014 06 17, 17:49)
Klausimas ar isvis tu smeigiu reikia jai nezadi klijuot klinekriniu plyteliu, na gal kokius kampus ir pirma eile. O jai visgi klinkeris bus klijuojamas tai si technologija netinka.

Tikro klinkerio neklijuosiu. Niekas neduoda garantijų, kad ant 35 cm EPS sluoksnio galima klijuoti klinkerio plyteles - kad ir pačias lengviausias. Sako, kad gali ne EPS nuo sienos atplyšti ar plytelės nukristi, bet pats EPS nuo klinkerio svorio gali plyšti per pusę.

Jei klijuosiu, tai bus klinkerio imitacija - Meldofer plytelės. Jos nesukuria šalčio tilto (išorėje nelieka smeigių galvučių), yra lengvos (5-6 kg/1 m2), todėl nenukris. Žodžiu, šiltam namui tikrai tinka.

O ką pats nusprendei? Lyg irgi domėjaisi klinkeriu? Beje, koks tavo sienų apšiltinimo storis?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 17 birželio 2014 - 18:02