Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 27 tema

QUOTE(biesas66 @ 2014 06 06, 21:28)
Cibuli,tu ne betkokios kokybes prasai,o idealios. lotuliukas.gif Netgi statybu reglamente leidziami nuokrypiai,o pas tave ne  biggrin.gif
Su teiginiu kad kiekvienas turi dirbti savo arba  100% sutinku. Todel ir darau tik tai ta ka moku.. Turiu kelias darbu rusis ant kuriu specializuojuos ir viskas,o kai zmones patys elektra vedzioja,patys santechnika ir t.t...    Devyni amatai-desimtas badas smile.gif
bet mes cia jau i pievas varom,tie pokalbiai su PN nesusije..
Idomu,ar kasnors netoli Siauliu daro sandarumo testa..  g.gif  Kol laukines sienos gipsu neuzklijuotos gal verta butu pasidaryti..

sandarumo testa daro Siaulieciai www.termas.lt
Atsakyti
As pradeciau nuo irenginio, pirmiausiai ishsirinkciau pati rekuperatoriu. Pvz jai salygos leidzia ir kalba butu apie rotacini, tai horizontalus yra zenkliai pigesnis nei vertikalus. Bet jai taip atsitiktu tavo projektas liktu niekam tikes. As pradzioi masciau deti plubini veliau viska perdarem vertikaliam...

Ortakiai siauroki mano akiai.. 125 noretus minimum iki tos vietos kur srautas dalinas i 1a ir 2a...

Man rekomendavo oro ismetima ties langais daryt.

QUOTE(cibulis @ 2014 06 06, 21:25)
Galima ir pačiam išsioperuoti, nusikirpti, mašiną susitaisyti, lėktuvą pilotuoti, vaikus mokykloje mokyti, bulves užsiauginti, visą maistą pasigaminti. Žodžiu, gali tapti nepriklausomas nuo viso pasaulio.

Bet jei moki už paslaugą, gali prašyti kokybės. Bent šiokios tokios.
Papildyta:
Ar yra galinčių ir norinčių išmėsinėti mano vėdinimo projektą. Čia - pirmas aukštas. Štai čia - antras aukštas. O štai čia - aksonometrija.

Man nepatinka trys esminiai dalykai:
1. Neišspręstas gartraukio klausimas.
2. Prašiau prie kiekvieno difuzoriaus nurodyti triukšmo lygį. Duomenų nėra. Tik aptakus pasakymas: nuo 25 iki 28 dB (A). Bet čia tik žodžiu. Raštiškai neįsipareigoja.
3. Neaišku, kokiam maksimaliam žmonių skaičiui tinkama sistema. Projektuotojas bijo raštiškai nurodyti, žodiškai teigia, kad sistema tinkama 5-6 žmonėms. O kas bus, jei į namus susirinks 10-12 žmonių.

Čia esminiai punktai. Ne esminiai: iš pirmo aukšto sandėliuko ir antro aukšto drabužinės nėra oro šalinimo,  100 mm vidinis vamdis gali būti per siauras, bus triukšmas, didesnis pasipriešinimas vamzdyne.

Kokios būtų pastabos?

Atsakyti
QUOTE(*** @ 2014 06 07, 09:46)
As pradeciau nuo irenginio, pirmiausiai ishsirinkciau pati rekuperatoriu.

Rekuperatoriaus parinkimas yra pagrindinis projektavimo tikslas biggrin.gif iš kur be projekto jūs žinosite kokio jums reikia, 150m3/h ar 700m3/h?

Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2014 06 07, 00:18)
Pirmame aukšte suskaičiavau 108m3 oro padavimą, orientuojantis į PN truputį per daug, 

užkliuvo tualetas su 44m3 ištraukiamo oro srautu.

Į PN orentuotis reiktų tik žiemos vėdinimui, bet sistemą projektuoti ne tik žiemai, bet ir vasarai, kai 108m3 reiktų dauginti iš dviejų o gal net trijų norint pasiekti vėsinimą. Todėl vienas dalykas yra realūs vėdinimo debitai (juk ir 700m3/h sistemą galima eksplotuoti su 150m3/h žiemą), kitas - maksimali sistemos galia, leidžianti efektyviai ir tyliai vėsintis naktimis ar ŽŠ pagalba.

Tualetas ištraukia ne būtent kažkokį didelį kiekį, šiuo atveju 44m3, bet tiek, kiek likusiose patalpose paduoda! Jei paduos 44m3, o taupydamas ištraukinės tik 20m3 kur likę dėsis?
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2014 06 07, 09:46)

Turiu prisipažinti, kad nė vienoj patalpoj difuzoriai nesutapo su langais, svarbiau juos dėti tolimiausiame taške nuo durų, kad srautas apimtų kuo didesnį patalpos plotą/tūrį. Įtariu rekomendacija dėl langų yra senų pelyjančių angokraščių namų palikimas.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2014 06 06, 23:18)
1. Man pirmame aukšte užkliuvo: Svetainėje ir darbo kambaryje oras paduodamas ne palei langus.

2. Užkliuvo tualetas su 44m3 ištraukiamo oro srautu.

3. Pas mane su panašiu oro srautu Lauko grotelės 200mm o ne 160mm.

4. Dar žvilgtelėjau į vamzdyną. Mano projekto oro srautas 250m3, tavo 196m3, skiriasi ne ypatingai, bet pas mane beveik visi vamzdžiai numeriu didesni. Darau prielaidą, kad vėdinimo sistemos triukšmingumas bus didesnis.

5. Aš kėliau reikalavimą, 25dB triukšmo lygis ties difuzoriumi, paprastai keliamas reikalavimas triukšmo lygio matavimui per kažkokį atstumą, ar tik ne 2m nuo difuzoriaus.

6. Kokį namą vertinam? Jei pasyvų, tai skaičiuok 30m3 žmogui, 190m3/30m3=6 žmonės gali nuolatos būti name. Čia sakyčiau net per didelis oro srautas. PN pritaikytos vėdinimo sistemos nėra pritaikytos didesniam žmonių skaičiui. Jam padidėjus rekomenduojama atidaryti langus. Jei žmonės susirinks žiemą, tai jų išskiriama šiluma kompensuos ant mikroventiliacijos patiriamus šilumos nuostolius.

1. Kam reikia paduoti palei langus? Aš šioje vietoje galvoju apie kitą dalyką: kad oras patalpoje pasiskirstytų kuo tolygiau. Dabar jis koncentruotas palei vieną sieną, nors oro aprūpina 3 patalpas: svetainę, koridorių ir virtuvę. Paskirstymas gali būti šiek tiek netolygus.

2. Man irgi pasirodė per daug, ypač kai iš vonios, kuri didesnė, ištraukią tokį patį kiekį. Čia greičiausiai dėl balanso, bet gal galima kitaip.

3. Man irgi atrodo, kad mažokos.

4. Aš lygiai taip pat galvoju, kad bus triukšminga sistema. Projektuotojas sakė, kad pakankami, bet kiek suprantu jis labiau orientuojasi į STR normas, nors žino ir PN reikalvimus. Gali būti kad nesueina STR ir PN standartai.

5. Mano reikalavimas - lygiai toks pats. Duomenys nenurodyti. Tik žodžiu pasakė, kad triukšmo lygis nuo 25 iki 28 dB (A). Dabar sakė darys didesnius ortakius, kad sumažintų triukšmo lygį.

6. Man taip ir sakė, kad sistema pritaikyta 5-6 žmonėms. Užeis kaimynai su vaikais (viso kokie 8 žmonės) ir ką: oro trūkumas. Čia dar matau problemą.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2014 06 07, 08:46)
As pradeciau nuo irenginio, pirmiausiai ishsirinkciau pati rekuperatoriu. Pvz jai salygos leidzia ir kalba butu apie rotacini, tai horizontalus yra zenkliai pigesnis nei vertikalus. Bet jai taip atsitiktu tavo projektas liktu niekam tikes. As pradzioi masciau deti plubini veliau viska perdarem vertikaliam...

Ortakiai siauroki mano akiai.. 125 noretus minimum iki tos vietos kur srautas dalinas i 1a ir 2a...

Ar tikrai sistemą reikia projektuoti priklausomai nuo įrenginio? Ką tai duoda? Aš manau, kad palubinis geriau, nes taupo erdvę. Jis gal ir brangesnis, bet sutaupys erdvę. Beje, ką turi galvoje apie įrenginio pasirinkimą: rotacinis prieš plokštelinį. Ar horizontalus prieš vertikalų?
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2014 06 07, 09:24)
Į PN orentuotis reiktų tik žiemos vėdinimui, bet sistemą projektuoti ne tik žiemai, bet ir vasarai, kai 108m3 reiktų dauginti iš dviejų o gal net trijų norint pasiekti vėsinimą. Todėl vienas dalykas yra realūs vėdinimo debitai (juk ir 700m3/h sistemą galima eksplotuoti su 150m3/h žiemą), kitas - maksimali sistemos galia, leidžianti efektyviai ir tyliai vėsintis naktimis ar ŽŠ pagalba.

Jei taip, tai vadinasi sistemą reikia projektuoti iš esmės vasaros vėdinimo funkcijai. Juk vasaros oro kiekiai didesni, o žiemos mažesni. Ar blogai supratau?
Atsakyti
Tiesiog as pakeiciau nuomone eigoi, pvz wc istraukima veliau pajungiau i bendra pradziai buvo padaryta i ventiliacija. Veliau atsisakiau domekt serijos palubinio, nerimtai jis atrodo ir tiek, is domekt deciau nebent horizontalu bet jam katilinei nera tokios dideles sienos.

Del vesinimo butent veliau isigyjau galingesni aparata.

Difuzoriai ties langais man idealiausia nes yra toliausiai nuo duru ir toliausiai nuo mano galvos biggrin.gif ty nenoreciau kad man pustu i galva, manau neuzdusiu jai difuzorius bus uz keletos metru nuo manes. Beje salione istates kelias skardines dezes pailgas ismetimui su grotelem o ne standartinius difuzorius.

QUOTE(Vilienė @ 2014 06 07, 09:24)
Rekuperatoriaus parinkimas yra pagrindinis projektavimo tikslas biggrin.gif iš kur be projekto jūs žinosite kokio jums reikia, 150m3/h ar 700m3/h?
Papildyta:

Tualetas ištraukia ne būtent kažkokį didelį kiekį, šiuo atveju 44m3, bet tiek, kiek likusiose patalpose paduoda! Jei paduos 44m3, o taupydamas ištraukinės tik 20m3 kur likę dėsis?
Papildyta:

Turiu prisipažinti, kad nė vienoj patalpoj difuzoriai nesutapo su langais, svarbiau juos dėti tolimiausiame taške nuo durų, kad srautas apimtų kuo didesnį patalpos plotą/tūrį. Įtariu rekomendacija dėl langų yra senų pelyjančių angokraščių namų palikimas.

Papildyta:
Pradziai tai rekupas yra elementari skarbonke. O jai ta skarbonke dar ant durniaus padaryta tai isvis.. Tokie manau yra domekt. Kompakt rimti aparatai, vien svoris 150kg! Apsiltintas, storom sienom ir tt..

Jai jau palubini renkies tai maziausias ju 200 modelis ir tas yra su 160 diametro vamzdziais o pas pati papaisyta sistema 125, tai negi is rekupo eis iskart perejimas i 125. Kiek didesnis 400tinis eina su 200 skylem. Kompakt serijos maziausias yra 500 vertikalus, kurio skyles 250.

Zodziu mano nuomone jai pas rekupa isejimai 200, manau toks vamzdis turi eiti iki slopintuvo o toliau iki ishsishakojimo pirmam ir antram a.

QUOTE(cibulis @ 2014 06 07, 10:35)
Ar tikrai sistemą reikia projektuoti priklausomai nuo įrenginio? Ką tai duoda? Aš manau, kad palubinis geriau, nes taupo erdvę. Jis gal ir brangesnis, bet sutaupys erdvę. Beje, ką turi galvoje apie įrenginio pasirinkimą: rotacinis prieš plokštelinį. Ar horizontalus prieš vertikalų?
Papildyta:

Jei taip, tai vadinasi sistemą reikia projektuoti iš esmės vasaros vėdinimo funkcijai. Juk vasaros oro kiekiai didesni, o žiemos mažesni. Ar blogai supratau?

Del oro kiekio. Prie dabartiniu oru ir temperaturu, mano 206m2 troboi, rekupui veikiant 20% pajegumo ty 100m3 padavimu ir istraukimu oras neatrodo labai gaivus..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ble: 07 birželio 2014 - 12:59
QUOTE(cibulis @ 2014 06 07, 11:35)

Taip, teisingai. Vasariniai debitai pasiteisins ne tik vasarą, bet ir per karštus vakarėlius namuose.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2014 06 07, 13:55)
Prie dabartiniu oru ir temperaturu, mano 206m2 troboi, rekupui veikiant 20% pajegumo ty 100m3 padavimu ir istraukimu oras neatrodo labai gaivus..

Taip, sušilus viduje iki +21C mano poreikis vėdinti didėja labai stipriai ir staigiai. Kažkodėl šilto oro kokybei reikalavimai žymiai aukštesni. Žiemą vėdinti reikia visai mažai ir to nesijaučia. Gaiva ir vėsa matyt ateina kartu...
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2014 06 06, 23:03)
O kuo blogai, kad įšalas palįs po polistirolu?

Dar vienas niuansas, jei įšalas apeis apšiltinimą, tai, kadangi įšalusios žemės šilumos laidumas padidėja, šaltis nuo žemės paviršiaus apeis apšiltinimą, beveik tarsi jo ir nebūtų.
Papildyta:
QUOTE(biesas66 @ 2014 06 07, 06:31)
Gal pameni  kas tokie dare? Daug radau is Siauliu,bet imti beleka,tai kaip loterija..

Čia nereklamuosiu, bloge pasižiūrėk.

10 cm po zeme neiveikiami,o lauke ant sienos dedame 20-30 cm..  kazkas nesirisa  bigsmile.gif

Viskas teisingai, bet priklauso, nuo to, kokio rezultato sieki. Jei tik kad įšalas į namo vidų nepatektų, tai užteks ir 10cm wink.gif
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2014 06 07, 10:35)
Užeis kaimynai su vaikais (viso kokie 8 žmonės) ir ką: oro trūkumas. Čia dar matau problemą.

Tuomet pas mane, kai namo sandarumas 0.09 kartai prie 50 Pa slėgių skirtumo, nėra priverstinės ventiliacijos, žiemą vėdinant namą tik ryte, miegant dviem žmonėms turėtume uždusti? Deje, turiu nuvilti, neuždusau.

Yra dar vienas niuansas, namo oro talpa. Ji veikia kaip buferis ir jei trumpam laikui užsuko didesnė žmonių grupelė, iš pradžių oro užteks dėl susikaupusio namie. Tik didesniam žmonių skaičiui užsibuvus ilgesnį laiką gali atsirasti diskomfortas, kuris nesunkiai pašalinamas trumpam pravėrus langą, ar jį palikus ant mikroventiliacijos režimo.

Ar tikrai sistemą reikia projektuoti priklausomai nuo įrenginio? Ką tai duoda? Aš manau, kad palubinis geriau, nes taupo erdvę.
Papildyta:

Tikrai neverta derinti projekto prie vieno rekupo. Galima bet būtinumo nėra.

Per parodą bendravau su Amalvos atstovais, dėl palubinių, tai išsiaiškinau, kad palubinių atveju, aukojamos tam tikros rekupo savybės, tam kad viską sugrūsti į mažesnę talpą. Kaip su jais išsaiškinau, būtent dėl to, kad įsigijo palubinį rekupą, Vilienė turėjo problemų su ByPas`u. Be to ten ir daugiau niuansų dėl kurių palubiniai prastesni.

Man projekte numatytas palubinis rekupas, bet sau aš palubinio tikrai nestatysiu.

Vilienės pasiūlymas būtent toks. Jis savo tokią poziciją yra išsakęs jau ne kartą, bet aš šiuo atžvilgiu laikausi absoliučiai priešingos pozicijos. Pagal mane, nėra būtinybės įdiegti galingesnę vėdinimo sistemą, nei reikia žiemai. Vasarą galima puikiausiai namą vėdinti ir natūraliais būdais.
Mano sprendimo pagrindas yra juntamai didesnė, labiau galingos vėdinimo sistemos, kaina. Jei pinigų netaupot, ar langų atidarymo norima atsisakyti visai, tuomet galima žiūrėti ir į galingesnę vėdinimo sistemą.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2014 06 08, 00:28)
Vasarą galima puikiausiai namą vėdinti ir natūraliais būdais.

Mano sprendimo pagrindas yra juntamai didesnė, labiau galingos vėdinimo sistemos, kaina. Jei pinigų netaupot, ar langų atidarymo norima atsisakyti visai, tuomet galima žiūrėti ir į galingesnę vėdinimo sistemą.

Pažiūrėsiu, kaip bus zjb natūraliais būdais vėdinti, kai už lango +27C... arba +30C biggrin.gif nebent puikiai jautiesi su tokiom temperaturom viduje. Natūralūs būdai šiuo atveju yra visiška nesąmonė.
Jei vėsinimui naudojamas ŽŠ, tai su žieminiais debitais efektas kaip nabašnykui žvakė. Net ir naktinis vėdinimas - jam reikia normalaus debito. Aišku jei kam patinka spėlioti, kelis langus atidaryti ir nepamiršti uodų, dulkių bei triukšmo... natūralisto svajonė biggrin.gif

Kaina labai išauga, jei vamzdyną padidini vienu dydžiu... tiek, kad nebeapsimoka komfortas nuosavuose namuose! Tai tada geriau iš vis mechaninio vėdinimo nedaryti - NIEKO visada pigiau nei pilnai neveikianti sistema.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2014 06 07, 23:41)
Dar vienas niuansas, jei įšalas apeis apšiltinimą, tai, kadangi įšalusios žemės šilumos laidumas padidėja, šaltis nuo žemės paviršiaus apeis apšiltinimą, beveik tarsi jo ir nebūtų.
Papildyta:

Čia nereklamuosiu, bloge pasižiūrėk.
Viskas teisingai, bet priklauso, nuo to, kokio rezultato sieki. Jei tik kad įšalas į namo vidų nepatektų, tai užteks ir 10cm wink.gif

Aciu. Mariucha taippat juos pasiule. Reikes darytis liepos pabaigoj testa.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2014 06 08, 00:26)
Pažiūrėsiu, kaip bus zjb natūraliais būdais vėdinti, kai už lango +27C... arba +30C biggrin.gif nebent puikiai jautiesi su tokiom temperaturom viduje. Natūralūs būdai šiuo atveju yra visiška nesąmonė.
Jei vėsinimui naudojamas ŽŠ, tai su žieminiais debitais efektas kaip nabašnykui žvakė.

Teisingai, su vėdinimo pagalba, ir žieminiais debitais namo neatvėsinsi. Bet pas mane gi ne pasyvus namas, kuriame tik vėdinimo sistema įdiegta. Pas mane geriau apšiltintas ir užsandarintas "standartas" su grindiniu šildymu.

Jei kalbama, apie vėdinimo sistemos našumo didinimą, tik dėl vėsinimo poreikio, esant grindiniam šildymui, tai, mano supratimu yra absoliutus pinigų švaistymas.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2014 06 08, 00:26)
Aišku jei kam patinka spėlioti, kelis langus atidaryti ir nepamiršti uodų, dulkių bei triukšmo... natūralisto svajonė biggrin.gif

Nors vidinėse sienose jau esu iškapojęs skyles ortakiams pagal priverstinės vėdinimo sistemos projektą, o tarpaukštinėje perdangoje ir pačius ortakius įbetonavęs, šiuo metu esu užkietėjęs natūralistas, su tinkleliu dengtais ir pastoviai atidarytais langais smile.gif.

Atsakyti