QUOTE(Edita K. @ 2014 05 28, 11:14)
tik įdomu,kodėl japonams tokia alergija neišsivysto

...
QUOTE(Monteverte @ 2014 05 28, 11:20)
P.S. aš neperšu sojos, neužsistoju jos, aš tik svarstau.
Viskas tvarkoj, man tų svarstymų labiausiai ir reikia, todėl čia ir dalyvauju, dalinuosi, ką randu, išklausau, dėliojuos
Dėl to ką valgyti tai būnant veganu, kaip kuo toliau, tuo labiau įsitikinu, lieka daržovės vaisiai ir grūdai. Čia aš apie save, nes gliuteno aš atsisakius, tipo sojos negalima, užkliuvo už akių (dar reikės pasidomėti ir pasiskaityti išsamiau), kad ir kukurūzai nieko gero, visoks apdirbtas gerai apdorotas maistas, ale trapučiai negerai, ai žodžiu, viskas negerai...tai į daug ką galiu užsimerkt, XXI amžiuj čia nepagyvensi izoliuotas, bet man labai aktualu tie alergijias ir skydliaukės problemas sukeliantys produktai, nes mano skydliaukės FT4 mažokas, tai va aš ir nerimstu...nenoriu daugiau problemų prisidaryt
Edita, nežinau ar skaitei, ten buvo išskirti fermentuoti ir nefermentuoti sojos produktai. Tai kaip suprantu japonai daugiausia tų fermentuotų valgo, ten tie visokie tempeh, natto, miso ir t.t. Kadangi pačios sojų pupelės bent man šlykštaus skonio ir pienas namie gamintas buvo šlykštus (parduotuviniai ten turbūt priskaninti, aš nežinau, neragavau) tai per google susivedus pažiūrėjau, kas tas tempeh, natto - eina sau, turėtų būti šlykštu tokius valgyt, gal japonams ir įprasta, man tai bjaurus vien vaizdas. Tai va tie fermentuoti per kelias fermentavimo dienas tampa sveiki, be to jie yra iš natūralių sojos pupelių. O ne fermentuoti sojos produktai kaip sojos pienas, jogurtas, tofu, grietinėlės ir pan. yra gaminami iš likutinių produktų, kas lieka iš sojų aliejų išspaudus, ktaip tariant iš sojų išspaudų. Šiaip soja yra labai pigi, ji auginama ne dėl pienukų ir jogurtėlių darymo, o būtent dėl aliejaus, nes jis labai pigus ir dedamas į daugumą junk food produkcijos, konservuotų gaminių ir t.t. Sojų aliejus laikomas praktiškai pačiu prasčiausiu aliejumi...Ten buvo viena moteriškė, kuri užsipuolė autorių, kad bet kurią sritį galima sukritikuoti, tipo eik ir kritikuok kaip gyvulius ant antibiotikų ir hormonų augina ir kokias tai pasekmes jiems sukelia, tai pasirodo jis yra ir tai sukritikavęs, žodžiu kažkoks neutralios pozicijos besilaikantis gydytojas, kuris negina nei mėsos pramonės, nei augalininkystės pramonės. O šiaip aišku sojos augintojai ir produkcijos gamintojai visad šauks vienaip, kritikai kitaip, o aš rizikuoti nenoriu ant savęs, nes tenka pripažinti, kad soja visada buvo ir yra diskusijų objektas, vien jau dėl GMO.