Klausimas elektros specams - koki kabeli kloti: varini kabeli 5x10 ar aliumini 5x16, kabelio ilgis 37 m, kainos skirtumas 100 EUR.
Pamastymai - laidai ant stulpu aliuminiai, nuo ju iki skaitliuko dezes irgi aliuminiai. Ar yra prasmes toliau (nuo skaitliuko iki namo) deti vari uz brangiau ar tinka ir aliuminis uz kelis kartus pigiau
QUOTE(darius333 @ 2015 03 23, 15:58)
Klausimas elektros specams - koki kabeli kloti: varini kabeli 5x10 ar aliumini 5x16, kabelio ilgis 37 m, kainos skirtumas 100 EUR.
Pamastymai - laidai ant stulpu aliuminiai, nuo ju iki skaitliuko dezes irgi aliuminiai. Ar yra prasmes toliau (nuo skaitliuko iki namo) deti vari uz brangiau ar tinka ir aliuminis uz kelis kartus pigiau
paklausiau speco,
10 varis laiko 50A
16al laiko 55A
vienareiksmiskai - aliuminis
man varis pigiau, ir lengviau klot. Vienareiksmiskai - varis. Kompaktiska, plonas kabeliukas
QUOTE(mamaSandra @ 2015 03 23, 14:11)
Aš dėsiu aliuminį. To paties amperažo apie 2x pigiau. Į techninį D50 vamzdį.
Nunu, ir nuo kada varis pigiau už aliuminį? O dėl plonumo - po žeme vietos negi trūksta? Storesnį dar ir netyčia nukirsti sunkiau. Vidaus instaliacija - jau atskiras klausimas. Čia vario naudai daugiau argumentų nei įvado atveju, bet net ir šioje vietoje man dar visokios abejonės sukasi...
QUOTE(darius333 @ 2015 03 23, 14:58)
Pamastymai - laidai ant stulpu aliuminiai, nuo ju iki skaitliuko dezes irgi aliuminiai. Ar yra prasmes toliau (nuo skaitliuko iki namo) deti vari uz brangiau ar tinka ir aliuminis uz kelis kartus pigiau <{POST_SNAPBACK}>
Pamastymai - laidai ant stulpu aliuminiai, nuo ju iki skaitliuko dezes irgi aliuminiai. Ar yra prasmes toliau (nuo skaitliuko iki namo) deti vari uz brangiau ar tinka ir aliuminis uz kelis kartus pigiau <{POST_SNAPBACK}>
Nunu, ir nuo kada varis pigiau už aliuminį? O dėl plonumo - po žeme vietos negi trūksta? Storesnį dar ir netyčia nukirsti sunkiau. Vidaus instaliacija - jau atskiras klausimas. Čia vario naudai daugiau argumentų nei įvado atveju, bet net ir šioje vietoje man dar visokios abejonės sukasi...
QUOTE(arkava @ 2015 03 23, 17:50)
man varis pigiau, ir lengviau klot. Vienareiksmiskai - varis. Kompaktiska, plonas kabeliukas <{POST_SNAPBACK}>
Kai man reikėjo, tai niekas taip ir nepagrindė realių skirtumų eksloatacinių. Jei viską samdyt, tai jaučiu aliumas geresnis variantas. Pigesnis. O kad su juo sunkiau dirbt, tai elektrikui bėda bus, ne tau Pas save tai varį ėmiau.
QUOTE(mamaSandra @ 2015 03 23, 16:11)
Amperazus as irgi lenteleje paziurejau
Siap mano ivadnis 25A uztektu net 4 mm skersmens vario, bet jau ribinis
Kazkaip as irgi linkstu prie aliumo - pigiau, o po zeme viena karta paklojai ir pamirsai, name kur jungineti, reiks, lankstyti ... matyt verta deti vari - patveresnis, maziau oksiduojasi, uztenka plonesnio ir kainu skirtumas nera toks didelis kaip su ivadiniais, asiku kiekiai kiti
QUOTE(arkava @ 2015 03 23, 18:50)
man varis pigiau, ir lengviau klot. Vienareiksmiskai - varis. Kompaktiska, plonas kabeliukas
parodyk kur tada dedu vari
na matai - man ivadas-24m, vari gavau po 7 tuometinius lt, (rinkoj gal 9 buvo). Tai juokingos sumos, kad sukt galva ir tampytis ritinius aliuminio
QUOTE(darius333 @ 2015 03 23, 23:00)
parodyk kur tada dedu vari
Oj, arkava. Iš jūsų taip retai tenka išgirsti ką nors logiško. Kažkada varis gal ir kapeikas kainavo, bet niekada nebuvo pigesnis nei aliuminis. O dėl ritinių tampymo - variniai kabeliai tikriausiai ne į ritinius, o stypais pakuojami, ir patys skraido? Tampyti jų nereikia? Nepamirškim, kad aliuminis, turėdamas 50% prastesnį laidumą nei varis, yra daugiau nei 3 kartus lengvesnis. Tokio pat ilgio ir elektrinio laidumo aliuminio gysla bus dvigubai lengvesnė nei varinė. Kabelyje dar žinoma prisideda izoliacija. Storesniam aliuminiui jos reikia kiek daugiau, todėl galutinis kabelių svorio skirtumas jau nebe dvigubas.
QUOTE(arkava @ 2015 03 24, 06:34)
na matai - man ivadas-24m, vari gavau po 7 tuometinius lt, (rinkoj gal 9 buvo). Tai juokingos sumos, kad sukt galva ir tampytis ritinius aliuminio <{POST_SNAPBACK}>
dėjom aliuminį su tech. vamzdžiu ir vargo nematom jei atstumas būtų mažas kita kalba, tačiau didesniam atstumui ir skirtumas ženklus gaunasi
Visas kitas "logikas" tik paskaitau, ju tiek daug
Kiekvienas priima savo sprendima. Pagal situacija.
Buvo technika, buvo kabelis, nebuvo kada ieskot ir tempt AL.
Kiekvienas priima savo sprendima. Pagal situacija.
Buvo technika, buvo kabelis, nebuvo kada ieskot ir tempt AL.
QUOTE(Milao @ 2015 03 24, 08:15)
Oj, arkava. Iš jūsų taip retai tenka išgirsti ką nors logiško. Kažkada varis gal ir kapeikas kainavo, bet niekada nebuvo pigesnis nei aliuminis. O dėl ritinių tampymo - variniai kabeliai tikriausiai ne į ritinius, o stypais pakuojami, ir patys skraido? Tampyti jų nereikia? Nepamirškim, kad aliuminis, turėdamas 50% prastesnį laidumą nei varis, yra daugiau nei 3 kartus lengvesnis. Tokio pat ilgio ir elektrinio laidumo aliuminio gysla bus dvigubai lengvesnė nei varinė. Kabelyje dar žinoma prisideda izoliacija. Storesniam aliuminiui jos reikia kiek daugiau, todėl galutinis kabelių svorio skirtumas jau nebe dvigubas.
Sveiki,
I medine perdanga sumontuosiu ileidziamus LED sviestuvus, Joje taip pat bus garo izol. vata. kaip saugiai ileisti sviestuvus? yra kazkokios metalines dezutes? patarimu reikia kas darete.
I medine perdanga sumontuosiu ileidziamus LED sviestuvus, Joje taip pat bus garo izol. vata. kaip saugiai ileisti sviestuvus? yra kazkokios metalines dezutes? patarimu reikia kas darete.