QUOTE(mintas @ 2017 03 16, 00:02)
Jei šildymas dujinis, tai manau sočiai. Ankščiau namai soduose su 4kW įvadais buvo pajunginėjami ir išsiversdavo, nors tai tikrai labai mažas galingumas.
Pas mane 12kW, tai kaip ir daugiau nei pas tamstą, bet aš ir vandenį boileryje šildžiau elektriniu tenu ir visą namą šildžiau tiesiogiai elektra, ir dar galios virduliukui užkaisti užtekdavo, nors realiai, tai niekad net minties nebuvo apie skaičiavimą, užteks galios ar ne, visuomet užtekdavo, o naudojomės savęs neribodami. Dabar iš vis šilumos siurblį pajungsiu, tai maksimalią apkrovą sumažinsiu.
Iš kitos pusės, vertinant galios poreikį, reikia primesti, kokius didelio galingumo prietaisus galite turėti. Jei pavyzdžiui pirtelę su elektriniu pečiuku, tai sakyčiau 10kW galingumo mažoka, o jei didelio galingumo prietaisų neplanuojat, visa įranga bus A++ energinės klasės, plius su inverteriniais varikliais, manau 10kW su labai riebia atsarga bus.
Kas dėl vamzdžio laidui, tai sau vedžiau su papildomu apsauginiu, bet pasirodo, per mažą paėmiau, pirmus metrus laidą kišant į vamzdį jis net tabalavo, kaip laisvas buvo, bet kai virš dešimt metrų susikišo, jau sunkiai lindo toliau ir tai buvo, kai vamzdis buvo tiesus ant žemės. Po užkasimo jis keliose vietose turi lenkimą. Dabar dėl to gailiuosi, nes jei kas nors laidui atsitiktų (sakykim po žaibavimo, dėl viršytampių, išsilydė apsauginė laido izoliacija ir įvadinis laidas užkastas po žeme trumpina), nebus galimybės nesunkiai pakeisti kabelį. Realiai mano kabelio pakeitimas, reikalaus vos ne pusės namo nugriovimo. Dabar vienareikšmiškai dėčiau tik gerokai didesnio diametro kevalą, ir nereikėtų sau kvaršinti galvos dėl to, užteks tau, 5*6mm kabelio ar ne. Kad ir 5*4 prasivesk jei nori, didesnio diametro prasivesi, kada tik užsimanysi vėliau, be jokių kasinėjimo, ir grindų daužymo darbų.
Su tais 'duotais' galingumais yra įdomiai. Automatai (ribojantys tą paimamą galingumą) yra fiksuoto nominalo, todėl realiai užsiprašius 10kw, ESO pastato 20A automatą, atitinkamai nuo fazės gali nuimti ne 3.3, o 4.6kw galios, arba 13.8kw nuo įvado (3 fazės).
Mintai, jūsų 12 kw atveju turėtų būti pastatytas jau 25A įvadinis automatas, atitinkamai galios limitai yra 5.75/17.25 kw. To tikrai pakanka normaliomis sąlygomis net su elektrine orkaite/kaitlente.
Beje, kalbu apie paprastus elektros vartojimo prietaisus - tenus, orkaites, radiatorius ir t.t., negeneruojančius reaktyvinės galios (kai apkrovos įtampos ir srovės fazės išsiskiria laike). Bet namuose galingų elektros variklių ar kitų įrenginių nėra daug, tai faktiškai buitinėms reikmėms toks skaičiavimas tinkamas.
Dėl laido prakišimo į vamzdį - mintys teisingos, bet stipriai abejoju, ar remonto atveju pavyktų per žemėje esantį vamzdį prastumti/pratraukti ilgesnį, nei keliolika metrų elektros kabelį. Jei tiek pakanka - ok, bet jei įvadinis kabelis ilgesnis (pas mane iki apskaitos spintos nuo namo bus 70-80 metrų), vis tiek reiks tarp atkasinėti ir keliais etapais prakišinėti. Aš pats paliksiu kokius 5-6m vamzdžio nuo namo, kad būtų galima prakišti, paskui avarijos atveju vis tik reiks vietomis kasinėjimus darytis...