Įkraunama...
Įkraunama...

Elektros išvedžiojimas II

QUOTE(Verteris @ 2017 02 14, 17:49)
o hidroforą - dingus elektrai, slėgio jame dar pakaks, kad išstumti tuos kelis litrus vandens nusplovimui. Išsiurbti iš boilerio vandens, nepaduodant į sistemą naujo (ar neįleidžiant oro) nepavyks.

Hidroforas skirtas amortizuoti vandens tiekimo netolygumams, ir stovint po dušu tu nepajusi kada dingo elektrą, tad pastebėsi, kai slėgi ir didžiausiame hidrofore dings. Ne sprendimas.

Sprendimas būtų upsas, per kurį veikia vandens siurblys. Jis viską išspręstų. Problema tik viena, siurblys yra galingas, pav. mano 0,75kW galios, bet startinis galingumas užkyla tikrai iki 1,2kW. Tokį pavyko užfiksuoti. Įtariu, kad ir iki didesnių galingumų pakyla, tad upso reikėtų tikrai galingo. Beje, upsuose naudojamas "VA" galios žymėjimas, neatitinka vatų, yra gerokai mažesnio galingumo, nei vatai. Variantas būtų kažkas panašaus jungiamas prie normalaus švininio automobilinio ar dar geriau gilaus iškrovimo akumuliatoriaus. Bėda, kad mano nuorodoje pateikti ir kiti panašūs rasti didžiausio galingumo 0,6kW, tad mano gręžinio siurbliui per silpni.
Papildyta:
QUOTE(funtikas2999 @ 2017 02 14, 21:37)
dingsta elektra, na į ketvirtį kokį kartą manau tikrai...

Tai trumpalaikis dingimas yra visai realus dalykas.
Tokiu atveju gerai: hidrofore bus vandens, jei ką spėsi ir su šiltu ir su šaltu pabaigt praustis... ar bent dantis išsivalyt biggrin.gif šiltas namas per kelias valandas ar dieną neatšals (tad dėl šilumos šaltinio ir jo cirkuliacinio manau jaudintis nereikėtų...), dėl išsijungusio rekuperatoriaus žmonės neuždus... Skalbiankė, indaplovė pastovės ir vėl pasileis, orkaitei išsijungus teks užsisakinėt picą ar į načnyką hotdogų važiuot biggrin.gif vietoj teliko ir kompo užteks ir knygų prie žvakių šviesos...

Aš prie Upso būtinai jungčiau vandens siuirblį. Jei dirbs siurblys, karšto vandens užteks pabaigt nusiprausti, nes bet kokiu atveju prausiantis naudojamas boileryje sušildytas vanduo ir bent jau manasis, kaip ne greitaeigis, tai besiprausiant tikrai nespėja jo sušildyti ir jei užtenka šilto vandens prausiantis, kai yra elektra, užteks jo ir dingus elektrai. Dar mąstau, kad prie upso pajungčiau rekuperatorių (jei jis eksploatuojamas be teno), šaldytuvą, signalizaciją, vaizdo stebėjimo sistemą ir pan, tad kokius du gilaus iškrovimo akumuliatorius po 150Ah manau vertėtų turėti, problema tik su pakankamo galingumo inverteriu, bei įdomu būtų kur nors pamatyti principines tokio jungimo schemas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 14 vasario 2017 - 22:11
QUOTE(mintas @ 2017 02 14, 23:01)
Hidroforas skirtas amortizuoti vandens tiekimo netolygumams, ir stovint po dušu tu nepajusi kada dingo elektrą, tad pastebėsi, kai slėgi ir didžiausiame hidrofore dings. Ne sprendimas.

Sprendimas būtų upsas, per kurį veikia vandens siurblys. Jis viską išspręstų. Problema tik viena, siurblys yra galingas, pav. mano 0,75kW galios, bet startinis galingumas užkyla tikrai iki 1,2kW. Tokį pavyko užfiksuoti. Įtariu, kad ir iki didesnių galingumų pakyla, tad upso reikėtų tikrai galingo. Beje, upsuose naudojamas "VA" galios žymėjimas, neatitinka vatų, yra gerokai mažesnio galingumo, nei vatai. Variantas būtų kažkas panašaus jungiamas prie normalaus švininio automobilinio ar dar geriau gilaus iškrovimo akumuliatoriaus. Bėda, kad mano nuorodoje pateikti ir kiti panašūs rasti didžiausio galingumo 0,6kW, tad mano gręžinio siurbliui per silpni.
Papildyta:
Tai trumpalaikis dingimas yra visai realus dalykas.

Įtariu automatiškai pasileidžiantis generatorius gal paprasčiau, bet su juo galvok kur jį laikyt, viduj su kuru nesinori, laikysi lauke, vėl tempk kabelius... ir aišku reiktų sekti ESO žinutes ir po jų pasitikrinti kurą generatoriuje ar papildomoje talpoje.... kainos prasme kaži kuris variantas pigiau... ir ilgiau tarnautų...
p.s. jei su muiluota galva nebūni užsimerkęs dešimt minučių leisdamas vandenį, tai dažniausiai vonioje dega šviesa, jai užgesus suprasi, kad tuoj užges ir vanduo biggrin.gif biggrin.gif aišku kai paskaitai apie hidroforus, tai tas vanduo 20-30litrų gali oij kaip greit baigtis, jei dar ir kitas kranas atsuktas...
p.p.s. šaldytuvas nuo trumpam nesuges, signalizacijos ir dažniausiai turi savo akumą kažkuriam laikui...
jungiant daugiau prietaisų, automatiškai pasileidžiantis generatorius manau tikrai geresnė alternatyva...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo funtikas2999: 14 vasario 2017 - 22:15
QUOTE(funtikas2999 @ 2017 02 14, 22:11)
Įtariu automatiškai pasileidžiantis generatorius gal paprasčiau, bet su juo galvok kur jį laikyt, viduj su kuru nesinori, laikysi lauke, vėl tempk kabelius... ir aišku reiktų sekti ESO žinutes ir po jų pasitikrinti kurą generatoriuje ar papildomoje talpoje.... kainos prasme kaži kuris variantas pigiau... ir ilgiau tarnautų...
p.s. jei su muiluota galva nebūni užsimerkęs dešimt minučių leisdamas vandenį, tai dažniausiai vonioje dega šviesa, jai užgesus suprasi, kad tuoj užges ir vanduo  biggrin.gif  biggrin.gif  aišku kai paskaitai apie hidroforus, tai tas vanduo 20-30litrų gali oij kaip greit baigtis, jei dar ir kitas kranas atsuktas...
p.p.s. šaldytuvas nuo trumpam nesuges, signalizacijos ir dažniausiai turi savo akumą kažkuriam laikui...
jungiant daugiau prietaisų, automatiškai pasileidžiantis generatorius manau tikrai geresnė alternatyva...

Kadangi pas mane visas apšvietimas LED`inis, tai ir jį manau jungčiau per UPS`ą.

Generatorių, tai ne tik dėl kuro reikėtų laikyti lauke. Aš jį laikyčiau lauke dėl išmetamų dujų dirbant. Nors ir išmetamas dujas galima į kokį nors kamina nuvesti, bet kaip pas mane jokio kamino nėra, man tai problema. Prie rekupo ortakiu, nieku gyvu nejungčiau.

Generatorius aišku išlieka kaip alternatyva, bet inverteris, tai viena brangiausių saulės elektrinių detalių. Sunvestavus pinigus į tokį "UPS`ą" įtariu jau būtų kapeikos iki pilnos saulės elektrinės, o vat jau toks komplektas man žiūrisi patraukliau už generatorių. Saulės baterijas dasipirkt galima būtų ir vėliau, kai susikauptų atliekamų lėšų, ir taip pamažu užsiaugintum A++ namą iš C smile.gif.
Atsakyti
QUOTE(funtikas2999 @ 2017 02 14, 21:37)
Nu va, šaunu, kad ir paironizuojant idėja atsirado... patiks gal kam ir ja pasinaudos, aš apie didesnį hidroforą jau pagalvojau smile.gif dingsta elektra, na į ketvirtį kokį kartą manau tikrai... aišku keliom valandom bet dingsta... nors tema apie elektrą, bet: iš hidroforo jei jame slėgis pakankamas į boilerį pasiduos vanduo, o iš boilerio irgi dėl slėgio šiltas vanduo keliaus į čiaupą? ar kokį čia vilin turi omeny siurbliuką.. ? smile.gif

aš kol kas galvoju, kad jei nereikia papildomų laidų (na į vonią  biggrin.gif ) tai bent jau skydelius jungiant nusimatyti, kad ateity gali būt prijungtas generatorius ar koks kitas el.palaikymo variantas... prietaisą kaip suprantu tiesiai gi į ups'ą pajungti galima, o tada jau į rozetę... bet jei norim kelis taškus pajungti prie ups, tada reikia, kad tie taškai būtų vienoj vietoj arba iš jų laidai suvesti į vieną vietą... arba gal prie skydelio upsą pastatyt ir pajungt tuos prietaisus per jį...
p.s. biudžetas tai biudžetas, čia kaip ir su kondicionierium diskutuoja (perkais ar neperkais namas, reiks ar nereiks), bet patarimai daugumoj: bent jau kabelį ar kokią angą jam galima palikti ir su minimaliom sąnaudom, o po statybų biudžetui nepasibaigus ar ateity prireikus bus mažiau problemų tą galimybę įgyvendint...
taip ir čia pas man su tuo apsidraudimu...

Tokiu atveju gerai: hidrofore bus vandens, jei ką spėsi ir su šiltu ir su šaltu pabaigt praustis... ar bent dantis išsivalyt  biggrin.gif  šiltas namas per kelias valandas ar dieną neatšals (tad dėl šilumos šaltinio ir jo cirkuliacinio manau jaudintis nereikėtų...), dėl išsijungusio rekuperatoriaus žmonės neuždus... Skalbiankė, indaplovė pastovės ir vėl pasileis, orkaitei išsijungus teks užsisakinėt picą ar į načnyką hotdogų važiuot  biggrin.gif vietoj teliko ir kompo užteks ir knygų prie žvakių šviesos...

Ar daugiau ką nors žiauriai būtino praleidau ?  biggrin.gif

1. Aš turėjau omenyje recirculiacinį siurbliuka, kuris gali būti, o gali ir nebūti - priklauso nuo jūsų vandentiekio techninio sprendimo.
2. Apie didesnį hidroforą. Kiek didesnį?) Hidroforas atiduos apie 1/3 savo nominalios talpos, t.y. jei 100l hidroforas - tai max 30l vandens.
3. Su UPS yra daug galimybių, galima ir skydelyje padaryt taip, kai dalis linijos turetų garantuotą maitinimą - pvz. šaldytuvas, šaldiklis, hidroforas ir pan. Dar vienas momentas, koks pas jus šildymas. Pvz. jei dings elektra paprastam kieto kuro katilui kūrenimo momentu - gali bėdutė atsitikti...
Atsakyti
QUOTE(vilin @ 2017 02 14, 23:47)
1. Aš turėjau omenyje recirculiacinį siurbliuka, kuris gali būti, o gali ir nebūti - priklauso nuo jūsų vandentiekio techninio sprendimo.
2. Apie didesnį hidroforą. Kiek didesnį?) Hidroforas atiduos apie 1/3 savo nominalios talpos, t.y. jei 100l hidroforas - tai max 30l vandens.
3. Su UPS yra daug galimybių, galima ir skydelyje padaryt taip, kai dalis linijos turetų garantuotą maitinimą - pvz. šaldytuvas, šaldiklis, hidroforas ir pan. Dar vienas momentas, koks pas jus šildymas. Pvz. jei dings elektra paprastam kieto kuro katilui kūrenimo momentu - gali bėdutė atsitikti...

Jo su KKK bėdutė gali būt, pas mane oras-vanduo, dėl to ramu smile.gif
Esmė, gal kaip mintas sako gręžinio siurblys, šaldytuvas su šaldikliu na čia tik ilgesniam laikui... Dėl ilgesnio laiko tada tikrai alternatyva: pastogėje ar kur lauke padarei kabelio išvadą, dingo elektra ilgam po audros - nuvažiavai išsinuomavai generatorių ar nusipirkai ir ramu, bet va, čia dėl vieno galingesnio siurblio didelis klaustukas... kaip tamsta elektrikas darytų? dėl tarkim gręžinio siurblio (iki 1kW)? vistik žinote kainas, pliusus minusus ir niuansus vienos bei kitos sistemos...
Atsakyti
QUOTE(funtikas2999 @ 2017 02 14, 22:57)
Jo su KKK bėdutė gali būt, pas mane oras-vanduo, dėl to ramu smile.gif
Esmė, gal kaip mintas sako gręžinio siurblys, šaldytuvas su šaldikliu na čia tik ilgesniam laikui... Dėl ilgesnio laiko tada tikrai alternatyva: pastogėje ar kur lauke padarei kabelio išvadą, dingo elektra ilgam po audros - nuvažiavai išsinuomavai generatorių ar nusipirkai ir ramu, bet va, čia dėl vieno galingesnio siurblio didelis klaustukas... kaip tamsta elektrikas darytų? dėl tarkim gręžinio siurblio (iki 1kW)? vistik žinote kainas, pliusus minusus ir niuansus vienos bei kitos sistemos...

Dideliam galingumui ir ilgesniam laikui labiau tinka generatorius.
Tik taip paprastai tiesiog išvesti laido neišeis. Jei norite visą namą laikinai prijungti prie generatoriaus, būtina iš pradžių pilnai atsijungti nuo ESO tinklo, t.y. atjungt ir fazes, ir nulį. Tokiam atvejui skydelyje turi būti specialus kirtiklis, nuo kurio jau išvestas kabelis i lauką.

UPS statyti reikia tada, jei yra kritinis poreikis kažkokiam laikinam proceso pratęsimui, netikėto elektros dingimo atveju. Jis padės 15-30 minučių. Išsisaugot svarbius duomenis dirbant kompiuteriu, baigt degt malkoms katile ir pan. T.y. avariniais atvejais. Pliusas, kad jis suveiks automatiškai.
Atsakyti
QUOTE(vilin @ 2017 02 14, 23:33)
UPS statyti reikia tada, jei yra kritinis poreikis kažkokiam laikinam proceso pratęsimui, netikėto elektros dingimo atveju. Jis padės 15-30 minučių. Išsisaugot svarbius duomenis dirbant kompiuteriu, baigt degt malkoms katile ir pan. T.y. avariniais atvejais. Pliusas, kad jis suveiks automatiškai.

Čia jei standartinis upsas prie kompiuterio, bet jei du ar net keturi akumai po 140Ah. Tai juk 3kWh ar net beveik 7kWh sukauptos energijos, kurios turėtų pakakti tikrai didesnėms apkrovoms ir ilgesniam laikui.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2017 02 15, 14:46)
Čia jei standartinis upsas prie kompiuterio, bet jei du ar net keturi akumai po 140Ah. Tai juk 3kWh ar net beveik 7kWh sukauptos energijos, kurios turėtų pakakti tikrai didesnėms apkrovoms ir ilgesniam laikui.

Beveik taip - jūsų skaičius reikia padauginti iš 0,7 - tada gausis KWh prie 220V.
O šiaip galima ką nori surinkti, svarbiausia suprasti kokia to paskirtis)
Atsakyti
Truputis teorijos apie nuotėkių relė: https://itemptadiena...otekiu-reles-2/
Atsakyti
Labas vakaras.
Artėja etapas kada reikės vedžioti elektros ir kitus kabelius.
Klausimas - ar namo išmaniosioms sistemoms (šilumos davikliai ir pan.) pakanka paprasto UTP 5 kabelio?
Iš patirties ir žinių - kiek ir kokiose vietose to kabelio nusivest?
Dėkui už visus patarimus ir komentarus.
Atsakyti
QUOTE(zixelis @ 2017 03 08, 20:50)
Labas vakaras.
Artėja etapas kada reikės vedžioti elektros ir kitus kabelius.
Klausimas - ar namo išmaniosioms sistemoms (šilumos davikliai ir pan.) pakanka paprasto UTP 5 kabelio?
Iš patirties ir žinių - kiek ir kokiose vietose to kabelio nusivest?
Dėkui už visus patarimus ir komentarus.

Reikėtų gilintis kiek bus tų išmaniųjų sistemų ir kokios jos, patalpos termostatai gali būti ir bevieliai arba kabeliniai, laidas gali būti vedamas nuo valdymo bloko, pavarų arba nuosekliai tarp termostatų ir tada į valdymo bloką... Valdymo pultui priklausomai nuo gamintojo gali pakakti UTP kabelio, gali ir maitinimo reikėti. Jei montuojami keli kolektoriai, tai iš valdymo bloko pavarų signalui reikia atsivesti 2x0,5 kabelį kiekvienai pavarai.. Dar reikėtų pasigilinti į šilumos šaltinį, pvz., gal bus statomas cirkuliacinis siurblys, kurį gali valdyti grindų šildymo valdymo blokas. Kažką detaliau galiu papasakoti AŽ.
Atsakyti
Dėl valdiklių - ar tikrai verta vedžioti laidus, jei galia bevielius komponentus susidėti? Kokie minusai? Na tarkim signalas gali dingti, kaip dažnai tai gali nutikti? Man mintis vedžioti dar papildomai laidus valdikliams - atrodo neskaniai. Čia norėtūsi daugiau argumentų į vieną ar kitą pusę - už ir prieš.

Kitas klausimas labiau į temą - pirmame aukšte dalį laidų noriu pravesti grindimis. Tik va kuriame sluksnyje? ar EPS ar betone, bet čia ir šildymo vamzdeliai bus.
Atsakyti