Įkraunama...
Įkraunama...

Elektros išvedžiojimas II

Tulike - svarbiau kad atlaikytu junginėjima, virtuvej- kad ilgiau degtų. biggrin.gif

QUOTE(cibulis @ 2016 05 10, 13:01)
Įdomu, kas svarbiau: kad ilgiau degtų ar kad atlaikytų dažną junginėjimą?

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2016 05 10, 14:20)
Tulike - svarbiau kad atlaikytu junginėjima, virtuvej- kad ilgiau degtų.  biggrin.gif

O aš pradėjau galvoti ar visur noriu lempučių, kurios šviečia, plačiu kampu. Galbūt tam tikrose vietose norėčiau labiau akcentinės šviesos. Reikės su dizainere pasitarti.

Gal kas bandėte natūroje plataus kampo ir siauro kampo lemputes? Ar realiai yra skirtumas? Ar tai daugiau marketinginis triukas? Kokie skirtumai? Kokie privalumai ir trūkumai?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 05 10, 14:01)
Negaliu montuoti lempučių tankiau, nes jau senai yra padaryti montavimo taškai (pritinkuojami šviestuvai). Todėl galiu rinktis tik plataus kampo lemputes.

O kokia patalpa aukšta ir kokia žema?
Papildyta:

O kuri sistema geresnė: SMD ar CREE? Ar visa esmė tokia, kad su vienu gaunamas mažas kampas, o su kitu - didelis. Kažkodėl didieji gamintojai gamina tik mažo kampo LED lemputes? Gal todėl, kad jos ilgiau tarnauja, o gal kainuoja pigiau padaryti ir galima daugiau uždirbti?
Papildyta:

Kiek pastebėjau, tai daugumos LED lempučių tarnavimo laikas yra apie 25 000 valandų. Kai kurių gamintojų tarnavimo laikas tesiekia 15 000 val., nors mačiau užrašą, kad kai kurios gali tarnauti ir iki 50 000 val. Man dar atrodo labai svarbus įjungimų/išjungimų skaičius.

Pvz., Sirijaus 7 W lemputė degs apie 25 000 val., bet ją įjungti/išjungti galima 50 000 kartų. O "4 LED" tarnavimo laikas 35 000 val., bet jos atlaiko tik 15 000 įjungimo/išjungimo ciklų.

Įdomu, kas svarbiau: kad ilgiau degtų ar kad atlaikytų dažną junginėjimą?

Cree yra LED gamintojas (brand'as), Cree@wikipedia.

SMD yra LED modulio surinkimo(sulitavimo) technologija. SMD@Wikipedia

LED galima laikyti taškiniu šviesos šaltiniu, o kampas priklauso koks lešis/reflektorius naudojamas šviesai išsklaidyti.
Atsakyti
QUOTE(valdus @ 2016 05 10, 21:47)
Cree yra LED gamintojas (brand'as),

Geriau pasakyk viską iki galo, nes akivaizdu, kad esi pardavėjas (FB neveikia, tai atėjai čia?). Man visiški nieko tavo pasakymai nesako. Konkrečiau ir aiškiau: koks gamintojas geras ar kaip atskirti gerą nuo eilinio gamaintojo? Daugiau informacijos, o ne tik noro pasirodyti, kad esi kietas. Šiais laikais kieti nieko nelaimi. Prekė parduodama daug subtiliau. Taisysiesi ar pasikeis?
Atsakyti
O kokia patalpa aukšta ir kokia žema?
Papildyta:
Čia pagal poreikį. Jei dizainerė kieta- pasakys. Aš savo neapsiėmiau mokyti, pasakiau kiek ir kokių cokolių reiks, o LED pasirinksiu pats.

O kuri sistema geresnė: SMD ar CREE?
Jie nepalyginami. Tiesiog vieni vienaip naudojami, kiti kitaip. Ant SMD dar nesu matęs reflektoriaus. Todėl ir kampas didelis ir jų sudedama į matricą bent 10vnt. Negalima jų išskirti kurie geresni- reikalingi ir tie ir anie smile.gif

Kiek pastebėjau, tai daugumos LED lempučių tarnavimo laikas yra ...
Kad būtų galima pačiam susikomplektuoti: pagal kampą, tarnavimo laiką, galią, spalvą... Nėra tiek pasirinkimo, todėl žmogus džiaugiesi bent radęs tinkamą pagal galią ir kampą. Be to kaip gamintojas deklaruoja tą tarnavimo laiką: ar kai lemputė pradeda mirguliuoti, ar atsijunginėja po vieną LED'ą, ar kai dar po metų mirguliavimo ir spalvų keitimo ji visiškai nebepasijungia...
Atsakyti
Mano nuomone svarbiausias parametras tarnavimo ilgaamžiškumui yra LED aušinimas, nes blogai aušinamo LED tarnavimo laikas trumpėja. Pagrinde rinkoje egzistuoja keli LED lempučių tipai:

1. Lemputės su vienu ar keliais "LED moduliais" (kurių galia buna apie kelis vatus), kurie yra užpilti luminoforu suformuojant lešį. Tie LED moduliai yra patalpinami į cokolį su reflektoriumi.
Kaip pavyzdį galima pateikti kelias atsitiktines LED lemputes iš vienos didelės internetinės parduotuvės
Lemputė1, Lemputė2 ir Lemputė3.
Tokiem pakankamai galingiems LED moduliams yra ypač svarbu aušinimas (metalinis korpusas su geru šilumos atidavimu), todėl Lemputės3 pavyzdys su plastmasiniu reflektoriumi nebūtų geras pasisrinkimas.
Kartais luminoforas atšoka nuo korpuso, todėl po juo gali patekti drėgmė ir LED greičiau perdega.

2. Vadinamos SMD lemputės. Jos yra sudarytos iš nemažo kiekio (kelių dešimčių) SMD LED, kurių kiekvienas nėra labai galingas (tačiau suminė galia priklauso nuo LED kiekio). Pats LED yra gamyklinis hermetiškas komponentas, kurie yra montuojami ant metalinės plokštelės. Tokios lemputės pavyzdys: Lemputė4. Kadangi kiekvienas LED nėra galingas ir jie išdėstyti pakankamai dideliam plote ant metalinės plokštelės, tai tokios lemputės konstrukcija atrodo patikimesnė.

Apšvietimo kampas priklauso individualiai nuo lemputės konstrukcijos, bet SMD įprastai būna mažesnis.

O kaip lemputė atrodys konkrečiam interjere, kol nepabandysi, tol ir nesužinosi.
Atsakyti
QUOTE(valdus @ 2016 05 11, 18:07)
Mano nuomone svarbiausias parametras tarnavimo ilgaamžiškumui yra LED aušinimas, nes blogai aušinamo LED tarnavimo laikas trumpėja.

Sutinku. Man būtent taip sakė vienos firmos inžinierius. Su juo gal pusę valandos prakalbėjau. Iš to, ką jis pasakojo, pateiksiu santrumpą. Gal aš gerai nesupratau, o jis ne viską pasakė, bet atmetus visą fiziką esmė yra tokia.

Geros LED lemputės požymis
1. Iš vieno W nėra išspausta daug liumenų. Kiek suprantu apie 75-80 lm iš vato optimalų, nes jei iš vato spaudžia 100 lm, tai tokia lemputė greičiau perdegs.
2. Gera lemputė yra sunki lemputė. Tai reiškia, kad ji turi metalinį korpusą, kuris sugers šilumos perteklių.
3. Gera lemputė turi turėtų radiatoriaus grotelės aušinimui.
4. Daugelis ledų šviečia ilgai ir nuobodžiai. Klausimas, kiek šviesos liks po metų, kitų, t.y. būna lempučių, kurios praranda 30 proc. šviesos srauto per metus ar panašiai. Žmogus to nejaučia, nes lemputė šviečia. Bet realiai 30 proc. šviesos srauto praradusią lemputę galima išmesti į šiukšlių kibirą. Ji šviečia, bet šviesos srautas toks silpnas, kad iš tos lemputės nėra jokios naudos.

O esmė ta, kad pigių gamintojų lemputės gali per 6-12 mėn. prarasti savo šviesos srauto, kai tikrai geros tai padarys po 15 metų ir pan. Man taip pat sakė, kad geriausiai lemputę išardyti ir pažiūrėti jos vidurius. Bet tai profams.

Tas inžinierius sakė, kad šiuo metu (vakar) turi išardęs apie 50 skirtingų LED lempučių. Visko iš jo neištraukiau, nes nelabai norėjo pasakoti. Jis buvo iš Sirijaus firmos. Aišku be savo produkcijos sakė, kad nebloga gamina "Airam'as" dar kažkokios firmos, bet informaciją nutylėjo.
Papildyta:
Pažiūrėjau į buto lemputes telefono kamera. Visos lemputė mirga. Mano visos lemputės kaitrinės, tik viena LED. Visos mirgėjo.
Atsakyti
Man iš atsiliepimų už jūrų marių visai patiko Soraa LED Vivid 3, tik jos brangokos sad.gif Realus spalvos atkūrimas cri apie 92
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2016 05 11, 21:28)
Man iš atsiliepimų už jūrų marių visai patiko Soraa LED Vivid 3, tik jos brangokos sad.gif  Realus spalvos atkūrimas cri apie 92

Man vienas sakė, kad į ES negalima įvežti LED lempučių, kurių CRI mažesnis nei 80 proc. Ką įveža - kitas klausimas. Bet ar gali būti CRI aukštesnis nei 85/90 proc. Įtariu, kad meluoja.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 11 gegužės 2016 - 21:33
QUOTE(cibulis @ 2016 05 11, 21:33)
Man vienas sakė, kad į ES negalima įvežti LED lempučių, kurių CRI mažesnis nei 80 proc. Ką įveža - kitas klausimas. Bet ar gali būti CRI aukštesnis nei 85/90 proc. Įtariu, kad meluoja.

Buvęs kolega fotografija uzsimineja, Sorra Vivid jis testavo (antros kartos), tai spalvos tikrai tikros ir cri drąsiai iki 93 patraukia. Ta lemputė ten įdomiai padaryta, naudojama kitokia technologija kaip man aiškino.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vaikis_: 11 gegužės 2016 - 21:52
QUOTE(vaikis_ @ 2016 05 11, 21:51)
Buvęs kolega fotografija uzsimineja, Sorra Vivid jis testavo (antros kartos), tai spalvos tikrai tikros ir cri drąsiai iki 93 patraukia. Ta lemputė ten įdomiai padaryta, naudojama kitokia technologija kaip man aiškino.

Kokia konkrečiai lemputė? Kokia kaina? Kur ją galima nusipirkti?
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2016 05 11, 21:51)
Sorra Vivid jis testavo (antros kartos), tai spalvos tikrai tikros ir cri drąsiai iki 93 patraukia.

Jos kaina - kosminė. O ir šviesos kampas nėra didelis: 10, 25, 36 ir 60 laipsnių. Įdomu tai, kad jos galia - 9,5 W, bet lumenų turi tik 325-345. Vadinasi geros lemputės negali iš vato išspausti daug lumenų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 12 gegužės 2016 - 07:05