Įkraunama...
Įkraunama...

Elektros išvedžiojimas II

QUOTE(cibulis @ 2016 04 11, 19:52)
Iš Ikea su GU10 radau tik tokias. O mane domina šitos LedForYou lemputės. Jos galingesnės, turi daugiau liumenų, platesnį šviesos kampą, gana šiltos spalvos (3000K). Sakė, kad realiai galėtų būti ir 2700K, bet apsidrausdamas rašo 3000K.

Beje, kokia yra gera kaina už lemputę? Kiek suprantu, kuo galingesnė, tuo brangesnė. Ar ne tik galingumas lemia? Jei LED lemputės naudojamos kaip pagrindinės, tai kokios galios pakanka? Dėti 6 W ar imti maksimalias 7 W? Kai kurie lyg ir 4W naudoja?

Siūlau tiesiog prieš perkant visą kiekį nusipirkti po vieną dominančios rūšies egzempliorių ir faktiškai vietoje pažiūrėti kaip šviečia. Tada ir pirkti visą kiekį patikusios rūšies.

Tikėti tais liumenais, kelvinais ir t.t., ypač kai juos kiniečiai užrašo... Na aš jau senas plikas ir pasakomis netikiu smile.gif
Atsakyti
Gal kam teko susidurti su "Sirijaus" lemputėmis? Kai kurie konkurentai atsilepė, kad tikrai geros tik brangios. Be to jie suteikia ne dviejų, o trijų metų garantiją. Mane domina šitos: 7 W ir gal būt 5 W. Jos skleidžia šiltą 2700 K šviesą, nors šviesos atkurimas ir nėra labai didelis - CRI 80 proc. Tačiau "Sirijaus" lemputės išlaiko net 50 000 įjungimo/išjungimo ciklą (kiti dažnai atlaiko tik 15 000 - 25 000 ciklus), nors tarnavimo laikas panašus apie 25 000 val.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 09 gegužės 2016 - 21:32
Gal kas nors bandėte aiškintis, kodėl didžių gamintojų LED lempučių šviesos kampas būna mažas. Pvz., Philips ar Ikea lempučių kampas yra tik 36 laipsniai ir su didesniu šviesos kampu lempučių jie negamina. O, pvz., Sirijaus šviesos kampas siekia 105 laipsnius.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 05 09, 21:50)
...kodėl didžių gamintojų LED lempučių šviesos kampas būna mažas. ...
*LED lempučių galingumo pasirinkimas menkas. Bet jei reikia didesnės galios ploto vienetaui- imama su mažesniu kampu, tačiau montuojamos tankiau.
* Jei lubos ar ta vieta aukštesnė- imama mažesniu kampu, o kur žemesnė- imama platesnio kampo. Taip ant grindų nebus išsiskiriančių apšvietos plotų, o lemputės bus montuojamos vienodo tankumo.
* Pagal LED tipą: SMD sunkiau padaryti reflektorių, o jie yra mažesnės galios ir jų sudedama daugiau (kampas būna ~110); CREE yra didelės galios ir didelio kampo (120), todėl jiems dedami reflektoriai ir kampas nuo 36-90 gali būti.
LED lempučių kaina labai nedidele dalimi atspindi galingumą. Didesnė dalis dalinasi tarnavimo laikas ir kas labai svarbu- surinkimo komponentai. Pigios lemputės gali pulsuoti.
Dėl spalvos, taip pat rekomenduočiau bent vieną pasibandyti nusipirkti, nes prekybos centre gali visai kitaip atrodyt. 27000K tai jau gerokai į geltonumą. Pas mane rūsy 3250 ir 3000K. Yra kambarys su 4000K. Skirtumas jaučiamas tikrai.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 05 09, 21:50)
Gal kas nors bandėte aiškintis, kodėl didžių gamintojų LED lempučių šviesos kampas būna mažas. Pvz., Philips ar Ikea lempučių kampas yra tik 36 laipsniai ir su didesniu šviesos kampu lempučių jie negamina. O, pvz., Sirijaus šviesos kampas siekia 105 laipsnius.

Svarbus LED parametras yra ir CRI (color rendering index), t.y. kiek šviesa panaši į naturalią dienos šviesą arba kaip daiktų spalvos bus panašios lyginant su dienos šviesos apšvietumu. Juo CRI yra aukštesnis, tuo geriau. IKEA lempučių CRI yra pakankamai aukštas. Kai kurie gamintojai visai nenurodo šio parametro.

Apie CRI iš wikipedia:
color rendering index
Atsakyti
Šiandieną apvažiavau pusę Vilniaus ir štai kokių LED lempučių prisižiūrėjau. Mane domina tik tos LED lemputės, kurios tinka GU10 lizdui. Vienas lempučių pardavėjas man pasiūlė į lemputes pažiūrėti ne plika žmogaus akimi, o įjungus telefono video režimą. Žodžiu, padariau LED lempučių mirgėjimo testą.

Pirmiausiai užsukau į Gariūnus. Čia buvo pilna visokių Lux: GreeLux, Roilux, Ledlux ir t.t. Štai čia tų Lux video. Įdomu tai, kad prie vieno prekystalio žmogus bandė parduoti Greelux, kurie labai mirgėjo, o kitame - jie beveik nemirgėjo. Kaip suprantu skyrėsi atvežimo partiją. Mirgėjo 6,5 W ir 450 lm lemputė, kuomet naujesnė 6 W ir 420 Lm lemputė nebemirgėjo. Gariūnuose taip pat nemirgėjo ir "Sirijaus" lemputė. Visos kitos Gariūnų lemputės stipriai mirgėjo. Ypač stipriai Gariūnuose mirgėjo "Smile Light" gamintojo lemputės. Jei neklystu, jų esu matęs kažkuriame didžiajame prekybos centre.

Tada nuvažiavau į "Ikea". Šis prekybos centras savo lemputėms duoda net 7 metų garantiją (lygtai tik Lietuvoje), t.y. jei perdegs lemputė, pakeis kita. Tačiau man jos visiškai nepaliko įspūdžio. Štai kaip jos mirga. "Ikea" salėje sutiktas pardavėjas aiškino, kad visos dimeriuojamos (reguliuojamas apšvietimo intensyvumas) LED lemputės mirga.

Tuomet užsukau į dar vieną šviestuvų saloną. Čia pardavėjo paklausiau ar tikrai visos dimeriuojamos LED lemputės mirga, o nemirga tik nedimeriuojamos. Štai ką mes su juo išbandėme. Kaip matyti dimeriuojama "Osram" firmos lemputės beveik nemirga. Taip pat visiškai nemirgėjo ir lietuvių gamintojo "4 LED" lemputė. Tačiau nemirgėjo tik naujesnė 7 W lemputė. O štai senesnė 3 W lemputė intensyviai pulsavo.

Susidariau tokią nuomonę, kad nemažai šiuo metu rinkoje esančių LED GU10 lempučių mirga. Dažniausiai taip elgiasi senesnės lemputės, naujesnės jau šitą ligą išsigydė (bet greičiausiai ne visos ir ne visų gamintojų). Pardavėjai aiškina, kad ES teisės aktai leidžia lempučių mirgėjimą ir atsiet viskas gerai. Gal ir taip, bet nuo vienų tikrai pavargs akys, o nuo kitų nebus jokio poveikio.

Man dar vienas pardavėjas sakė, kad gera lemputė turi būti sunki. Nes sunkios lemputės korpusas yra padarytas iš aliuminio, kuris gerai sugeria šilumą, t.y. neleidžia lemputei perkaisti. Vienintelė, kuri buvo tikrai sunki ir aš to net nežinodamas atkreipiau į tai dėmesį, buvo "Sirijaus" lemputė.

Atmetus visas brangias "Osram" ir pan. lemputes (apie 10 eurų vnt.) man geriausią įspūdį paliko "Sirijaus" (Gariūnuose 7 W kainuoja 5,80 euro), "4 LED" lemputė (7 W kaina apie 4 eurus) ir Gariūnų "GreeLux" (7 W parduotų už 2,70 euro).

Štai tos "GreLux" techniniai duomenys. Atrodo tikrai patraukliai tik, kad 6W LED atitinka 60 W kaitrinę - stipriai perdeda. Man labiausiai patiko 7W "4 LED" lemputė: jos viršus balto plastiko, skleidžia tikrai šiltą šviesą plačiu 120 laipsnių kampu. "Sirijaus" patiko todėl, kad korpusas metalinis ir gerai sugeria šilumą, nors "4 LED" aiškina, kad ir jų korpuso vidinė pusė iš metalo, todėl lemputė gerai sugeria šilumą. O Gariūnų labiausiai patiko dėl kainos. Tik įdomu ar visa kita gerai, nes gali būti, kad yra pagražinti techniniai duomenys.
Papildyta:
QUOTE(valdus @ 2016 05 10, 10:47)
Svarbus LED parametras yra ir CRI (color rendering index), t.y. kiek šviesa panaši į naturalią dienos šviesą arba kaip daiktų spalvos bus panašios lyginant su dienos šviesos apšvietumu. Juo CRI yra aukštesnis, tuo geriau. IKEA lempučių CRI yra pakankamai aukštas. Kai kurie gamintojai visai nenurodo šio parametro.

Apie CRI iš wikipedia:
color rendering index

Susidariau įspūdį, kad visi prekybininkai giriasi, kad jų lempučių CRI ne mažesnis nei 80, nors kas ten žino. Taip pat supratau tai, kad daugumos gamintojų CRI yra šiek tiek virš 80, bet tikrai 85 neviršija. Kai kurie gyrėsi CRI virš 90, bet taip kalbėjo telefonu. Gyvai tų lempučių nemačiau.

O Ikea LED GU10 lemputė mirga, jos šviesos kampas mažas (man netinka) ir dar brangi (4,99 euro). Mano galvoje ji pralaimėjo konkurencinę kovą "4 LED" lemputei.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 10 gegužės 2016 - 13:03
Jungiant prie jungiklio su pašvietimu - dar labiau blyksės. Tokie jungikliai LEDams netinka.

QUOTE(cibulis @ 2016 05 10, 12:02)

Tuomet užsukau į dar vieną šviestuvų saloną. Čia pardavėjo paklausiau ar tikrai visos dimeriuojamos LED lemputės mirga, o nemirga tik nedimeriuojamos.

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2016 05 10, 13:05)
Jungiant prie jungiklio su pašvietimu - dar labiau blyksės. Tokie jungikliai LEDams netinka.

Kokie jungikliai LEDams netinka?
Atsakyti
Su pašvietimu ( nakti jungikliai žiba, kad matytus), budintis režimas.
Su tokiais LED žybsi. Išbandyta. Nesupratau is pradziu, kol nepaeksperimantavau

QUOTE(cibulis @ 2016 05 10, 12:16)
Kokie jungikliai LEDams netinka?

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2016 05 10, 13:23)
Su pašvietimu ( nakti jungikliai žiba, kad matytus), budintis režimas.
Su tokiais LED žybsi. Išbandyta. Nesupratau is pradziu, kol nepaeksperimantavau

Gerai, kad aš tokių jungiklių neturiu. O gal čia kaltas ne jungiklis, o LEDas? Ar su tokiais jungikliais blykčioja įprastai neblykčiojantys LEDai?
Atsakyti
Pas name, gal 16 6w LED, ileidziamu, ne vienas neblykčioja iprastai pajungus.
kur jungikliai su pašvietimu pajungus pabandymui - mirkssi žiauriai (tiesa, pamiršau paminėt) išjungus LED).
Problema aiski, nes jungiklis su pašvietimu savotiškai užtrumpina grandine, ir LED vis užmaitinamas, todel blyksi išjungus

QUOTE(cibulis @ 2016 05 10, 12:35)
Gerai, kad aš tokių jungiklių neturiu. O gal čia kaltas ne jungiklis, o LEDas? Ar su tokiais jungikliais blykčioja įprastai neblykčiojantys LEDai?

Atsakyti
QUOTE(saaba @ 2016 05 10, 07:18)
*LED lempučių galingumo pasirinkimas menkas. Bet jei reikia didesnės galios ploto vienetaui- imama su mažesniu kampu, tačiau montuojamos tankiau.
* Jei lubos ar ta vieta aukštesnė- imama mažesniu kampu, o kur žemesnė- imama platesnio kampo. Taip ant grindų nebus išsiskiriančių apšvietos plotų, o lemputės bus montuojamos vienodo tankumo.

Negaliu montuoti lempučių tankiau, nes jau senai yra padaryti montavimo taškai (pritinkuojami šviestuvai). Todėl galiu rinktis tik plataus kampo lemputes.

O kokia patalpa aukšta ir kokia žema?
Papildyta:
* Pagal LED tipą: SMD sunkiau padaryti reflektorių, o jie yra mažesnės galios ir jų sudedama daugiau (kampas būna ~110); CREE yra didelės galios ir didelio kampo (120), todėl jiems dedami reflektoriai ir kampas nuo 36-90 gali būti.

O kuri sistema geresnė: SMD ar CREE? Ar visa esmė tokia, kad su vienu gaunamas mažas kampas, o su kitu - didelis. Kažkodėl didieji gamintojai gamina tik mažo kampo LED lemputes? Gal todėl, kad jos ilgiau tarnauja, o gal kainuoja pigiau padaryti ir galima daugiau uždirbti?
Papildyta:
LED lempučių kaina labai nedidele dalimi atspindi galingumą. Didesnė dalis dalinasi tarnavimo laikas ir kas labai svarbu- surinkimo komponentai. Pigios lemputės gali pulsuoti.

Kiek pastebėjau, tai daugumos LED lempučių tarnavimo laikas yra apie 25 000 valandų. Kai kurių gamintojų tarnavimo laikas tesiekia 15 000 val., nors mačiau užrašą, kad kai kurios gali tarnauti ir iki 50 000 val. Man dar atrodo labai svarbus įjungimų/išjungimų skaičius.

Pvz., Sirijaus 7 W lemputė degs apie 25 000 val., bet ją įjungti/išjungti galima 50 000 kartų. O "4 LED" tarnavimo laikas 35 000 val., bet jos atlaiko tik 15 000 įjungimo/išjungimo ciklų.

Įdomu, kas svarbiau: kad ilgiau degtų ar kad atlaikytų dažną junginėjimą?
Atsakyti