QUOTE(BangaS @ 2015 07 24, 16:43)
Daugeliui tai atrodo kaip nesamonė, bet aš esu susiduręs su dviem įvykiais dėl šio fakto.
1. Užsidegė lentpjuvės cechas kai suvyniotas kabelis buvo užkastas pusmetriu sausų pjuvenų. Kabelis buvo gaisro židinys, nors iki tol 100 metų veikė be priekaištų ir buvo instaliuotas pagal visus reikalavimus.
2. Pradėjo kaisti suvyniotas į ritę prailgintuvas kai buvo naudojama daug elektros, o išvyniojus nebekaito.
Saugūs skerspjūviai yra labai abstakti savoka. Bet kokiame kabelyje tekant srovei išsiskiria šiluma, tik jos kiekis skiriasi. Jeigu kabelis nėra vėsinamas (izoliuotas nuo aplinkos), jis palaipsniui šyla ir temperatūra kyla. Atviroje vietoje jis atvėsta, bet šiluminėje izoliacijoje - ne.
Galite pasidaryti nesamoningą eksperimentą - nusipirkite 2x1,5 laido ritę 25m, neišvyniokite ir pajunkite 2kW šildytuvą, skerspūvis teoriškai pakankamas. Ritilėlį uždenkite termoizoliacija ir stebėkite 10min.
Esate mažai dirbęs su elektra, todėl ir atrodo keistai. Pabendrautumėte su suvirintojais ar rimtesniais elektrikais - papasakotų daug istorijų apie kabelių kaitimą. Čia ne juokas.
Dėl neleistinai apšiltintų poliuretano putomis kabelių užsidegė ir viena atominė elektrinė, kurioje laidų skerspjūviai buvo 100% gerai paskaičiuoti
http://www.nrc.gov/r...61/s1/sfpe1.pdf
Tikriausiai ir jie galvojo taip kaip jūs.
Neitikinot. Kad pramoneje su daug kW visko gali atsitikti, tai tikiu. Gyvenamosiose patalpose viskas daroma su didele atsarga. Aisku, nuo kvailo vartotojo niekas neapsaugos. Jei vietoj saugiklio, ribojancio srove, bus istatyta vinis, tai faktas, kad iki gaisro labai netoli.
O kad suvyniotas i rite laidas kaista, tai todel, kad atsiranda atsiranda naujas faktorius - indukcija, kurios nebus istiestame laide. Todel priezastis visai ne 2KW tekantys 1.5mm2 laidu.
As taip nesigincyciau, jei tuose mano imestuose paveiksliukuose buciau pats laidus tampes paga; kazkur perskaityas tiesas. Bet kadangi tai dare elektrikai su keliasdesimt metu patirtimi, tai jau sorry, tikiu kad jie savo darba ismano.