Įkraunama...
Įkraunama...

Elektros išvedžiojimas II

QUOTE(12121212 @ 2015 07 24, 14:08)
Turiu nenaudojamų lankinio šiltnamio lankų - mano stalius sako, kad galima naudoti juos. Ar tikrai? smile.gif Paguglinau, kaip atrodo tas techninis vamzdis ir guglas išmeta kažką panašaus smile.gif. Nors gal bus per stori...

siltnamio vamzdis gerokai per storas bus, palikit geriau busimam siltnamiui smile.gif
O del nesivesinimo laidu, tai cia visiska nesamone. Jei laidai kaista, tai is principo yra neteisingai paskirstytos apkrovos, per mazo skerspjuvio laidai panaudoti, arba apkraunama daugiau nei numatyta, ir tokiu atveju jau nepades nei vesinimas, nei saldymas. Maza to pats laidas uzrakintas po stora triguba izoliacija (mediniu namu atveju), tai siluma dar maziau turi sansu pasisalinti.
Atsakyti
QUOTE(Bingo @ 2015 07 24, 14:50)
O del nesivesinimo laidu, tai cia visiska nesamone.

Daugeliui tai atrodo kaip nesamonė, bet aš esu susiduręs su dviem įvykiais dėl šio fakto.
1. Užsidegė lentpjuvės cechas kai suvyniotas kabelis buvo užkastas pusmetriu sausų pjuvenų. Kabelis buvo gaisro židinys, nors iki tol 100 metų veikė be priekaištų ir buvo instaliuotas pagal visus reikalavimus.
2. Pradėjo kaisti suvyniotas į ritę prailgintuvas kai buvo naudojama daug elektros, o išvyniojus nebekaito.

Saugūs skerspjūviai yra labai abstakti savoka. Bet kokiame kabelyje tekant srovei išsiskiria šiluma, tik jos kiekis skiriasi. Jeigu kabelis nėra vėsinamas (izoliuotas nuo aplinkos), jis palaipsniui šyla ir temperatūra kyla. Atviroje vietoje jis atvėsta, bet šiluminėje izoliacijoje - ne.

Galite pasidaryti nesamoningą eksperimentą - nusipirkite 2x1,5 laido ritę 25m, neišvyniokite ir pajunkite 2kW šildytuvą, skerspūvis teoriškai pakankamas. Ritilėlį uždenkite termoizoliacija ir stebėkite 10min.

Esate mažai dirbęs su elektra, todėl ir atrodo keistai. Pabendrautumėte su suvirintojais ar rimtesniais elektrikais - papasakotų daug istorijų apie kabelių kaitimą. Čia ne juokas.

Dėl neleistinai apšiltintų poliuretano putomis kabelių užsidegė ir viena atominė elektrinė, kurioje laidų skerspjūviai buvo 100% gerai paskaičiuoti
http://www.nrc.gov/r...61/s1/sfpe1.pdf

Tikriausiai ir jie galvojo taip kaip jūs.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo BangaS: 24 liepos 2015 - 15:43
QUOTE(BangaS @ 2015 07 24, 16:43)
Daugeliui tai atrodo kaip nesamonė, bet aš esu susiduręs su dviem įvykiais dėl šio fakto.
1. Užsidegė lentpjuvės cechas kai suvyniotas kabelis buvo užkastas pusmetriu sausų pjuvenų. Kabelis buvo gaisro židinys, nors iki tol 100 metų veikė be priekaištų ir buvo instaliuotas pagal visus reikalavimus.
2. Pradėjo kaisti suvyniotas į ritę prailgintuvas kai buvo naudojama daug elektros, o išvyniojus nebekaito.

Saugūs skerspjūviai yra labai abstakti savoka. Bet kokiame kabelyje tekant srovei išsiskiria šiluma, tik jos kiekis skiriasi. Jeigu kabelis nėra vėsinamas (izoliuotas nuo aplinkos), jis palaipsniui šyla ir temperatūra kyla. Atviroje vietoje jis atvėsta, bet šiluminėje izoliacijoje - ne.

Galite pasidaryti nesamoningą eksperimentą - nusipirkite 2x1,5 laido ritę 25m, neišvyniokite ir pajunkite 2kW šildytuvą, skerspūvis teoriškai pakankamas.  Ritilėlį uždenkite termoizoliacija ir stebėkite 10min. 

Esate mažai dirbęs su elektra, todėl ir atrodo keistai. Pabendrautumėte su suvirintojais ar rimtesniais elektrikais - papasakotų daug istorijų apie kabelių kaitimą. Čia ne juokas.

Dėl neleistinai apšiltintų poliuretano putomis kabelių užsidegė ir viena atominė elektrinė, kurioje laidų skerspjūviai buvo 100% gerai paskaičiuoti
http://www.nrc.gov/r...61/s1/sfpe1.pdf

Tikriausiai ir jie galvojo taip kaip jūs.

Neitikinot. Kad pramoneje su daug kW visko gali atsitikti, tai tikiu. Gyvenamosiose patalpose viskas daroma su didele atsarga. Aisku, nuo kvailo vartotojo niekas neapsaugos. Jei vietoj saugiklio, ribojancio srove, bus istatyta vinis, tai faktas, kad iki gaisro labai netoli.
O kad suvyniotas i rite laidas kaista, tai todel, kad atsiranda atsiranda naujas faktorius - indukcija, kurios nebus istiestame laide. Todel priezastis visai ne 2KW tekantys 1.5mm2 laidu.
As taip nesigincyciau, jei tuose mano imestuose paveiksliukuose buciau pats laidus tampes paga; kazkur perskaityas tiesas. Bet kadangi tai dare elektrikai su keliasdesimt metu patirtimi, tai jau sorry, tikiu kad jie savo darba ismano.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bingo: 24 liepos 2015 - 21:36
QUOTE(Bingo @ 2015 07 24, 21:35)
Neitikinot. Kad pramoneje su daug kW visko gali atsitikti, tai tikiu. Gyvenamosiose patalpose viskas daroma su didele atsarga. Aisku, nuo kvailo vartotojo niekas neapsaugos. Jei vietoj saugiklio, ribojancio srove, bus istatyta vinis, tai faktas, kad iki gaisro labai netoli.
O kad suvyniotas i rite laidas kaista, tai todel, kad atsiranda atsiranda naujas faktorius - indukcija, kurios nebus istiestame laide. Todel priezastis visai ne 2KW tekantys 1.5mm2 laidu.
As taip nesigincyciau, jei tuose mano imestuose paveiksliukuose buciau pats laidus tampes paga; kazkur perskaityas tiesas. Bet kadangi tai dare elektrikai su keliasdesimt metu patirtimi, tai jau sorry, tikiu kad jie savo darba ismano.

Dėl indukcijos vėl prašovėte pro šalį. Norint kad susukus 25m laido ten atsirastų kažkokie nuostoliai dėl indukkcijos reikėtų arba įdėti metalinę šerdį, arba 50Hz dažnį padidinti bent 1000000 kartų. Indukcija ten visiškai nepasireiškia. Bus matomas tik laido kaitimas dėl per mažo aušinimo ir to kaitimo priežastis bus tik 2kW vėjelis.

Aš apie tuos paveikslėlius nieko ir nesakiau. Sakiau, kad laidų negalima vedžioti eps ar vatos sluoksnyje, nes ir tesingai parinktas saugiklis neišsijungs net ir degant laido izoliacijai apšiltinimo sluoksnyje. Tokiam gaisrui nereikia jokio srovės šuolio, nuo kurio apsaugo saugikliai. Užtenka tiesiog ilgiau palaikyti didesnę apkrovą ir laidas užkaista. To niekada nebūtų užtinkavus laidą ar vedžiojant jį ore.

Jeigu ketinate laidus vedžioti šilumos izoliaciniame sluosknyje bent pasitarkite su kvalifikuotu elektriku. Galite susirasti medžiagos ir internete.
Rekomendacijos kaip vedžioti kabelį po ir virš šiluminės izoliacijos.
http://electrical.th...gs.cfm?type=pdf.
Nieks net nesvarsto laidų vedžiojimo viduje šiluminės izoliacijos sluoknio, nes toks atvejis yra negalimas apskritai.
Atkreipkite dėmesį į tyrimo metu pamatuotas temperatūras, skerspjūvius ir rekomendacijas.

Atsakyti
Klausimas vilniečiams, neseniai vedžiojusiems elektrą arba artimiausiu metu tai planuojantiems daryti - kokia yra dabar taško kaina? g.gif
Atsakyti
Dar vienas klausimas, nebūtinai vilniečiams smile.gif Elektros skydelis rąstinio namo viduje, o kaip elektros kabelį išvesti į lauką lauko apšvietimui ir kitiems lauko reikalams? g.gif . Vienas elektrikas pasiūlė ties rąstų sukirtimu pragręžti skylę, įdėti vamzdį ir pro jį laidus išvesti į lauką, vėliau likusias ertmes apipurškiant makrofleksu - ar tikrai taip ir turėtų būti daroma g.gif
Atsakyti
Sveiki. Gal pavyks pataikyt į elektros išvedžiojimo temą. Kokią gręžimo karūną patartumėt naudoti senam blokiniam bute sausam gręžimui - deimantinę ar pabeditinę?
Sako deimantinės greit užkaista, o pabeditinės greit atbunka. Reiks išgręžt ne daugiau 30 skylių.
senukai siūlo tokį variantą: http://www.e-senukai...ist_tab=actions
Atsakyti
laba,
reikia elektros rozeciu, jungikliu namo viduje.
kokie galimi pasirinkimai be Vilmos produkcijos?
aciu
Atsakyti
Del karunu, koks yra standartinis diametras karunos potinkinems rozetems? Turiu 70mm bet ziuriu kad dezutes netelpa. Reikia mazesniu dezuciu. Bijau kad po to laidams per mazai vietos bus.

Atsakyti
QUOTE(_Viktorija_ @ 2015 10 22, 10:44)
Del karunu, koks yra standartinis diametras karunos potinkinems rozetems?

82mm
Atsakyti
man rodos yra ir 70mm dėžučių ir aš jas naudojau, bet vietos laidams mažoka. Nors gal ir 80mm buvo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 22 spalio 2015 - 12:17
70 pats tas, jei daugiau jungciu, kabeliu - imi gilesne dezute. G/k tikrai optimalu 70mm.
Potinkinems - galima didesne.

QUOTE(mintas @ 2015 10 22, 11:12)
man rodos yra ir 70mm dėžučių ir aš jas naudojau, bet vietos laidams mažoka.

Atsakyti