prieš kelis metus buvau prisiauginusi baziliko ir žaliojo ir bordo, skonis nieko nesiskiria, bent jau man, tai ir sudžiovinus laikau viename indelyje, tik man atrodo, kad aš sodinau pavasarį. pagal sodininko ir daržiniko kalendorių "pirmomis sausio dienomis patariama sodinti svogūnus, salotas ir petražoles jų žalumai auginti namuose"
libelle,moteriskas smalsumas,kur isigijote seklu?aciu.
QUOTE(jurginėlis @ 2009 01 03, 19:07)
O pas mane čiobreliai miršta po truputi.Subujojo,bet tokios laiunos šakelės.O dabar matau,kad miršta po truputi.
Šiandien maximoje nupigintų mėtų nusipirkau vazonėlį.Bandysiu persodinti į vazoną didesnį.
Labai noriu gauti anyžių sėklų.Vienais metais darže auginau.Labai skanu dėti į gaivas,kompotus.(Nors vaikystėje siaubingai nekenčiau anyžių,kaip keičiasi skonis?).
QUOTE(libelle @ 2009 01 04, 21:28)
Labas vakaras,
jungiuosi i jusu bureli, nes labai jau skaniai kalbates
vasara auginau cinamonini bazilika - kvapas ir skonis nuostabus!
jungiuosi i jusu bureli, nes labai jau skaniai kalbates
vasara auginau cinamonini bazilika - kvapas ir skonis nuostabus!
cinamonini?? oi kaipa s megztu cinamona ir bailika, o cia viskas kartu. Papasakokit kur seklu ieskoti
lotaa, aciu
truputį ne į temą, bet kam patinka anyžiai, ar ragavote kada pankolį, tai šiakniagumbis, taip tikriausiai vadinasi, kai buvau italijoj paragavau, ir nebegaliu sustoti yra ir pas mus pirkti maximoj arba iki, prie atvežtinių vaisių ir daržovių, ta gumbą nuplauni, susipjaustai ir su druskyte ir alyvuogių aliejumi, arba su pomidorais, niam niam toks švelnus anyžių skonis apie sėklas tai pirmą kart girdžiu
štai kaip atrodo
jei nepyksis radau info
Paprastasis pankolis
Paprastasis pankolis (Foeniculum vulgare Mill), salierinių (Apiaceae) šeimos augalų gentis pietų Europoje užima tokią vietą, kaip mūsų krapas. Auginamas kaip vaistinis ir prieskoninis augalas dėl eterinių aliejų, kurių gausu vaisiuose. Paplito iš Viduržemio jūros regiono. Jau Viduramžiais auginti vienuolynų daržuose.
Augalas 80-150 cm aukščio, stiebas stačias. Lapai 3 ir daugiau kartų plunksniškai suskaldyti, apatiniai su ilgais lapkočiais. Žiedynas skėtis su 10- 25 stipinais. Žydi liepos rugpjūčio mėn.
Iš seno sakyta, kad pankolis prašviesina regėjimą, jo sėklos padeda virškinti, saugo nuo skrandžio ur žarnyno spazmų. Viena efektyviausių priemonių nuo vaikų pilvo pūtimo yra pankolio sėklų arbata.
Yra kelios pankolio atmainos. Stipriai anyžiais kvepia saldusis pankolis (Feoniculum vulgare dulce), kita pankolio atmaina turi prie šaknų sustorėjusį stiebą, kurį galima apkepti svieste ir pateikti su padažu. Skirtingai nuo kitų prieskonių, pankolis ir džiovintas išlaiko žalią spalvą. Kuo intensyvesnė spalva tuo geresnė kokybė.
Pankolio vaisiai nuo seno naudojamas Viduržemio jūros regiono prieskonis jis jau prieš tirs tūkstančius metų buvo žinomas graikams. Bėgant laikui pasklido tiek į šiaurę, tiek į rytus, todėl dabar žinomas ir šiaurės Europos ir rytų Azijos virtuvėse.
Pankolis neatskiriamas nuo kinų virtuvės, jis pagrindinė tradicinio penkių prieskonių mišinio (wu xiang fen) dalis. Jis beveik nenaudojamas vienas. Svarbi vieta pankoliui tenka ir Indijos virtuvėje pavyzdžiui, Kašmyre tradiciškai kepa antį su paskrudintomis pankolio sėklomis". Pankolis suteikia rafinuotumo ir aštriems Šri Lankos troškiniams. Jis mėgstamas ir Irano, arabų šalių virtuvėse.
Viduržemio jūros regione pankoliu gardinama mėsa ir paukštiena, o dar dažniau žuvis ir jūros gėrybės. Italų virėjai jį mėgsta mažais kiekiais. Pankolio rasime itališkose dešrose, padažuose prie makaronų, kartu su kitomis žolelėmis alyvų aliejaus pagrindu paruoštuose marinatuose daržovėms ar jūros gėrybėms, patiekiamose kaip užkandžiai (antipasti). Vidurio Europoje pirmiausiai naudojamas kaip duonos prieskonis, puikiai derantis prie įžeminto" ruginių miltų skonio. Be to, gerai tinka daržovių konservavimui arba actui aromatizuoti.
Pankolis gerai tinka žuviai paskaninti. Italai pankoliu kemša keptus paršelius, marinuoja šernieną ir kiaulieną. Prancūzai pankoliu bando permušti tamsios jūrų žuvies kvapą.
Naudojami ir vaisiai, dar vadinami pankolio sėklomis. Italijoje dar naudojamos ir pankolio žiedadulkės labai brangus angelų prieskonis"
Kretos salos moterys stiprią pankolio vaisių arbatą maišydavo su jogurtu ir medumi tokia kaukė skirta veido odai gražinti ir išlyginti. Jau nuo Hipokrato laikų Viduržemio jūros kraštuose pankolis laikomas geriausiu maisto papildu" krūtimi maitinančioms moterims.
Pankolio ir šalavijo mišinys palengvina žarnyno kolikas (populiari arbatėlė nuo diegliukų kūdikiams iš pankolio). Tiek vaisiai, tiek gumbai gerina virškinimą. Be to, vaisių arbata pasižymi palankiu poveikiu inkstams neleidžia susidaryti smulkiems akmenukams.
štai kaip atrodo
jei nepyksis radau info
Paprastasis pankolis
Paprastasis pankolis (Foeniculum vulgare Mill), salierinių (Apiaceae) šeimos augalų gentis pietų Europoje užima tokią vietą, kaip mūsų krapas. Auginamas kaip vaistinis ir prieskoninis augalas dėl eterinių aliejų, kurių gausu vaisiuose. Paplito iš Viduržemio jūros regiono. Jau Viduramžiais auginti vienuolynų daržuose.
Augalas 80-150 cm aukščio, stiebas stačias. Lapai 3 ir daugiau kartų plunksniškai suskaldyti, apatiniai su ilgais lapkočiais. Žiedynas skėtis su 10- 25 stipinais. Žydi liepos rugpjūčio mėn.
Iš seno sakyta, kad pankolis prašviesina regėjimą, jo sėklos padeda virškinti, saugo nuo skrandžio ur žarnyno spazmų. Viena efektyviausių priemonių nuo vaikų pilvo pūtimo yra pankolio sėklų arbata.
Yra kelios pankolio atmainos. Stipriai anyžiais kvepia saldusis pankolis (Feoniculum vulgare dulce), kita pankolio atmaina turi prie šaknų sustorėjusį stiebą, kurį galima apkepti svieste ir pateikti su padažu. Skirtingai nuo kitų prieskonių, pankolis ir džiovintas išlaiko žalią spalvą. Kuo intensyvesnė spalva tuo geresnė kokybė.
Pankolio vaisiai nuo seno naudojamas Viduržemio jūros regiono prieskonis jis jau prieš tirs tūkstančius metų buvo žinomas graikams. Bėgant laikui pasklido tiek į šiaurę, tiek į rytus, todėl dabar žinomas ir šiaurės Europos ir rytų Azijos virtuvėse.
Pankolis neatskiriamas nuo kinų virtuvės, jis pagrindinė tradicinio penkių prieskonių mišinio (wu xiang fen) dalis. Jis beveik nenaudojamas vienas. Svarbi vieta pankoliui tenka ir Indijos virtuvėje pavyzdžiui, Kašmyre tradiciškai kepa antį su paskrudintomis pankolio sėklomis". Pankolis suteikia rafinuotumo ir aštriems Šri Lankos troškiniams. Jis mėgstamas ir Irano, arabų šalių virtuvėse.
Viduržemio jūros regione pankoliu gardinama mėsa ir paukštiena, o dar dažniau žuvis ir jūros gėrybės. Italų virėjai jį mėgsta mažais kiekiais. Pankolio rasime itališkose dešrose, padažuose prie makaronų, kartu su kitomis žolelėmis alyvų aliejaus pagrindu paruoštuose marinatuose daržovėms ar jūros gėrybėms, patiekiamose kaip užkandžiai (antipasti). Vidurio Europoje pirmiausiai naudojamas kaip duonos prieskonis, puikiai derantis prie įžeminto" ruginių miltų skonio. Be to, gerai tinka daržovių konservavimui arba actui aromatizuoti.
Pankolis gerai tinka žuviai paskaninti. Italai pankoliu kemša keptus paršelius, marinuoja šernieną ir kiaulieną. Prancūzai pankoliu bando permušti tamsios jūrų žuvies kvapą.
Naudojami ir vaisiai, dar vadinami pankolio sėklomis. Italijoje dar naudojamos ir pankolio žiedadulkės labai brangus angelų prieskonis"
Kretos salos moterys stiprią pankolio vaisių arbatą maišydavo su jogurtu ir medumi tokia kaukė skirta veido odai gražinti ir išlyginti. Jau nuo Hipokrato laikų Viduržemio jūros kraštuose pankolis laikomas geriausiu maisto papildu" krūtimi maitinančioms moterims.
Pankolio ir šalavijo mišinys palengvina žarnyno kolikas (populiari arbatėlė nuo diegliukų kūdikiams iš pankolio). Tiek vaisiai, tiek gumbai gerina virškinimą. Be to, vaisių arbata pasižymi palankiu poveikiu inkstams neleidžia susidaryti smulkiems akmenukams.
anyžiaus sėklų pirkau pas rusiškomis sėklomis prekiaujantį vyriškį kalvarijų turguj, bet nežinau, gal nemoku aš augint, bet man tik kelios sudygo. O ir pankoliai šiemet nedygo. Gal keisti man metai buvo
mano rozmarinas irgi neauga.. is viso pakelio seklu sudygo 3, bet jau taip letai auga, dabar man rodos visai apstojo
dar galiu pasidalinti idėja, kaip tėtis svogūnus ant palangės augina, tiek norėjau nupaveiksluoti praeitais metais, bet paima didelį 5 litrų bambalį, pripjausto iš šonų aplinkui skylučių, priberia jį visą žemių, or per tas skylutes susodina svogūnus, tai kai suauga, gaunasi toks svogūnų krūmas, nu kol auga tie svogūnai, tai toks bambalis interjero nepuošia bet kai suaugo, labai fainiai atrodė, pūpso sau ant palangės, toks didžiulis krūmas manau šia idėja galima pasinaudoti ir prisodinti įvairių prieskonių
lotaa gera ideja
QUOTE(lotaa @ 2009 01 06, 09:28)
dar galiu pasidalinti idėja, kaip tėtis svogūnus ant palangės augina, tiek norėjau nupaveiksluoti praeitais metais, bet paima didelį 5 litrų bambalį, pripjausto iš šonų aplinkui skylučių, priberia jį visą žemių, or per tas skylutes susodina svogūnus, tai kai suauga, gaunasi toks svogūnų krūmas, nu kol auga tie svogūnai, tai toks bambalis interjero nepuošia bet kai suaugo, labai fainiai atrodė, pūpso sau ant palangės, toks didžiulis krūmas manau šia idėja galima pasinaudoti ir prisodinti įvairių prieskonių
Svogunus as irgi i bambali sodinu, tik vandens pripyliau Siemet buvau lb daug prieskoniu prisisejusi - mairuno, rozmarino, bet jie arba nesudygo, arba isnyko...
Melisa kazkokie mazuciai balti musiukai uzpuole, dar kazkokie zali viksrai nugrauze dar vasara. O ciobreli nudziuvusi ir nunykusi visai neseniai ismeciau...
QUOTE(lotaa @ 2009 01 05, 20:44)
truputį ne į temą, bet kam patinka anyžiai, ar ragavote kada pankolį, tai šiakniagumbis, taip tikriausiai vadinasi, kai buvau italijoj paragavau, ir nebegaliu sustoti yra ir pas mus pirkti maximoj arba iki, prie atvežtinių vaisių ir daržovių, ta gumbą nuplauni, susipjaustai ir su druskyte ir alyvuogių aliejumi, arba su pomidorais, niam niam toks švelnus anyžių skonis apie sėklas tai pirmą kart girdžiu
štai kaip atrodo
štai kaip atrodo
Oliveris sita daznai naudoja, nesu ragavusi dar jo Reiketu uzsiauginti paciai siemet