[glow=red,2,300]TEXT[/glow]
Gerai, kas turti nores nediduką žemės sklypelį, o ką daryti norintiems pasiauginti žalumos namie?
Esu mačiusi ne vienus žmones, auginant prieskoninius augalus (svogūnus, narcizalapį česnaką, raudonėlį, baziliką, mairūną ir t.t.) namie.
Kiek mačiau, prieskoninių augalų rinkinys dažniausiai būdavo apgyvendinamas virtuvėj...Kiekvieni išdėsto juos pagal savo fantaziją... Galima atskirus augalus sodinti į vazonėlius, senus puodelius ir t.t., išrikiuoti ant palangės arba prie lango įtaisytų lentynėlių, kažkada mačiau net pakabinamuose krepšeliuose..Ar jūs namie, be gėlių, dar ką nors auginate, ar tai gera idėja???
Auginau ant palanges bazilikus, ciobrelius, pipirnes, svogunu laiskus ir petrazoles Tai vasara visi (isskyrus pipirnes) persikelia i balkona, ten sviesos daugiau, tai ir vesi geriau.
Neturint sodo, tai is tiesu nebloga ideja, beto ciobreliai taip graziai zydi, tai is tiesu smagiai atrodo, na, o indus ir isdestyma kiekvienas manau renkasi pagal savo skoni
Neturint sodo, tai is tiesu nebloga ideja, beto ciobreliai taip graziai zydi, tai is tiesu smagiai atrodo, na, o indus ir isdestyma kiekvienas manau renkasi pagal savo skoni
Balkonas neistiklintas, o susodindavau i dekoratyvinius vazonus, rudeni pernesdavau i virtuve. Labai graziai atrodo ciobrelis ir bazilikas ;D O prieziuros reikalauja tiek kiek ir visos geles.
Taip galutinai itikinot ikisti bazilika i zeme, seklos jau gal men.pokelyje guli, Springlet, ten kaip paimi vazoneli, turbut nelabi didele, ane? i ji zemiu ir pabarstai seklu ar uzbarstyt ant virsaus zemu dar reikia, o kada jau lapukai buna? Su pipirne lyg viskas aisku, greitai, bet skonis nelabai supratau, gal ja i salotas det reikia po labai nedaug? kur ja galima naudot?
QUOTE |
Taip galutinai itikinot ikisti bazilika i zeme, seklos jau gal men.pokelyje guli, Springlet, ten kaip paimi vazoneli, turbut nelabi didele, ane? i ji zemiu ir pabarstai seklu ar uzbarstyt ant virsaus zemu dar reikia, o kada jau lapukai buna? Su pipirne lyg viskas aisku, greitai, bet skonis nelabai supratau, gal ja i salotas det reikia po labai nedaug? kur ja galima naudot? |
Apie BAZILIKO auginima:
Sejant neuzberti seklu zememis, nes dygsta sviesoje. Geriausiai auga sauletoje, siltoje, nevejuotoje vietoje, lengvoje priemolio ar priesmelio dirvoje.
Galima kelis kartus apkarpyti ugliu galus - graziau sakojasi.
Lapai skinami iki zydejimo. Galima naudoti sviezius, saldytus, dziovintus. Geriausiai skonis issilaiko svieziuose! Skonis panasus i gvazdikeliu ar salavijus.
Tinka: sriuboms, zuvienei, padazams, keptai ar virtai zuviai, kiausiniu patiekalams. Kartu galima derinti ir kitus prieskonius: mairumu, petrazole, meta, vaistiniu kieciu, kalendra.
[img]http://antiagingchoices.com/Aromatherapy/aromatherapy%20images/basil2.jpg[/img]
Na va apie bazilika Viksrelis jau atsake ;D Nors as zemiu truputeli ant virsaus beriau ??? bet man sudygo. Sodinau i vidutinio dydzio vazona, reikejo laukti ilgiau nei pipirnes, taciau tikrai verta, nes koki gardu kvapa patiekalams suteikia
O pipirnes dar mano mociute augidavo ant lignino, as jas ant vatytes paberiu ir vis ziuriu, kad ji neisdziutu. Maniskes tas pipirnes vienas valgo ;D, o as dazniausiai ant sumustinuko (ar su mesyte, ar su pastetu), kartais i salotas, galima ir sultis is ju spausti, ale kokiais kiekiais tada reikia auginti... Beje kvapas virtuveje, kol pipirnes seklos auga tvyro specifinis.
O pipirnes dar mano mociute augidavo ant lignino, as jas ant vatytes paberiu ir vis ziuriu, kad ji neisdziutu. Maniskes tas pipirnes vienas valgo ;D, o as dazniausiai ant sumustinuko (ar su mesyte, ar su pastetu), kartais i salotas, galima ir sultis is ju spausti, ale kokiais kiekiais tada reikia auginti... Beje kvapas virtuveje, kol pipirnes seklos auga tvyro specifinis.
Pipirnes mazytes, stiebelis ir du lapeliai virsuneje. Auginti jas tikrai lengva, ant padekliuko pakloji vatytes, paberi seklytes ir laistai, kad neisdziutu. Beje maciau ir parduotuveje pirkti
as ant marles auginu, turiu toki pinta krepseli, vidu klijote apsiuvau, kad vandeni neleistu, i vidu arba zemiu, arba marles tada ant virsaus tu pipirniu seklu, kas labiaiusiai stebina - tai dygumo tempai, mes valgem jau gal po savaites nuo pasejimo
Tik ziurekit o kodel tas bazilikas nuotraukoj zaliais lapais, pas mane ant pokelio rauduni nuopiesti, gal keliu rusiu buna? O naudot labai smulkinta, ar kaip kokias salotas? o gal ir taip valgyt galima? Kazkada kazka panasaus ragavau kaukaze, kazin ar cia tos pacios zoleles?
Tik ziurekit o kodel tas bazilikas nuotraukoj zaliais lapais, pas mane ant pokelio rauduni nuopiesti, gal keliu rusiu buna? O naudot labai smulkinta, ar kaip kokias salotas? o gal ir taip valgyt galima? Kazkada kazka panasaus ragavau kaukaze, kazin ar cia tos pacios zoleles?
QUOTE |
as ant marles auginu, turiu toki pinta krepseli, vidu klijote apsiuvau, kad vandeni neleistu, i vidu arba zemiu, arba marles tada ant virsaus tu pipirniu seklu, kas labiaiusiai stebina - tai dygumo tempai, mes valgem jau gal po savaites nuo pasejimo Tik ziurekit o kodel tas bazilikas nuotraukoj zaliais lapais, pas mane ant pokelio rauduni nuopiesti, gal keliu rusiu buna? O naudot labai smulkinta, ar kaip kokias salotas? o gal ir taip valgyt galima? Kazkada kazka panasaus ragavau kaukaze, kazin ar cia tos pacios zoleles? |
Cia gal kita rusis.... O ji reik sudziovint ir susmulkint, geriausiai sumaisant su kitais prieskoniais .
Mano bazilikas irgi raudonas Ji nebutinai dziovinta naudoti, galima ir tiesiai nuo krumelio, as smulkinu ir dazniausiai i padaza prie makaronu ar mesa, vistiena pagardinu, Skanu ;D
Bazilikas labai skanu į pomidorų salotas.O kokio dydžio pipirnes valgot?
as pipirnes valgau kai tik isdygsta, du lapukai buna ;D
o bazilikas jau zemeje, dabar laukiu ;D
o bazilikas jau zemeje, dabar laukiu ;D